..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Mehmet Aluç




5 Haziran 2018
  
Mehmet Aluç
“Neden” konusunda bugün biraz zihin jimnastiði yapalým istedim.”Neden” sizce yapýlan bir yanlýþlýðýn ihanetin karþýlýðýnda “Neden” yaptýn diye sorulan mýdýr, yoksa bir kötü olayýn zulmün sonucunu deðiþtirmek için, atýlan adým veya bunu bertaraf etmek için bir vasýta yani araç mýdýr? Yoksa “Neden” sebep illet olan bir hastalýktan dolayý söylenen “neden” oldu diye söylenilen bir söz müdür? Yoksa “Neden” etki ederek bir þeyi deðiþtiren, güzelleþtiren midir?


:HEH:


“Neden” konusunda bugün biraz zihin jimnastiði yapalým istedim.”Neden” sizce yapýlan bir yanlýþlýðýn ihanetin karþýlýðýnda “Neden” yaptýn diye sorulan mýdýr, yoksa bir kötü olayýn zulmün sonucunu deðiþtirmek için, atýlan adým veya bunu bertaraf etmek için bir vasýta yani araç mýdýr? Yoksa “Neden” sebep illet olan bir hastalýktan dolayý söylenen “neden” oldu diye söylenilen bir söz müdür? Yoksa “Neden” etki ederek bir þeyi deðiþtiren, güzelleþtiren midir? Þimdi bunu elimden dilimin döndüðünce gönlümdeki his ve duygularýmýn aklýma getirdikleri ile anlatmaya çalýþacaðým. Sizlerde okuduktan sonra düþüncelerinizi eklemeyi unutmayýn, okuyarak kenara sessizlik içinde lütfen çekinmeyin.

“Neden” farksýz olaný bana kalýrsa, farklý eden güzelleþtiren ona mana anlam katarak birilerinin katkýda saðlayarak anlaþýlýr olmayaný anlaþýlýr yapmasýdýr. Anlaþýlmayaný anlaþýlýr nasýl yapacaðýz? Örneðin bilgisayarýn var olmasý yetmiyor, bilgisayarýn bilgisayar olmasý için ilk önce ona hayat can veren elektriðin olmasý gerekiyor ki, hayat bulsun canlansýn harekete geçsin, bilgisayar olma vasfýna eriþsin. Bilgisayar kendi halinde bir vasýf taþýmaz iken ona verilen elektrik veya pili ile diyelim ancak vasfýna kavuþur ve bu vasfýna kavuþmasý içinde bir “neden” in olmasý gerekir, bilgisayar olsun çalýþsýn, görevini yerine getirsin. Derseniz bu “Neden “ bilgisayarýn bilgisayar olarak bir ”Neden” i olmadan bu “Neden” in faydasý olmaz, doðrudur, Bilgisayarý yapanýn da bir “Neden” i elbette bir nedeni sonuca ulaþmamýz için bilgiye gereksinimimizi karþýlamamamýz için bunu bize “ Neden” olmasý,bir sonuca güzellikle varmamýz için yapmýþ olmasý donatmasý da gerekiyor. Yoksa karþýmýzdaki insandan beklentimiz olurken, bu bir dostluk arkadaþlýk veya insanlýk olurken, bunun olmamasý ihanetle sonuçlanmasýnýn karþýsýnda söylenilecek ”Neden” den söz etmiyorum, umarým anlaþýlmýþýmdýr. Sonuç bakýmýnda yanlýþý düzelten, kötü olaný ortadan kaldýran, insanýn yararýna olan her þeyin olmasý için atýlan adým asýl olan ”Neden” dir. Yoksa “Sende mi Bürütüs” derken Sezar’ýn neden yaptýn dediði “Neden” deðildir anlatmak istediðim.

Düþünün ki sonuç olarak insaný mutlu eden, deðiþmez diyerek dayatýlmayla sunulan kötülüðü fikri izimleri, ortadan kaldýrmak için insan’ýn bir adým atarak deðiþtirmesine vesile olan “Neden” in güzelliðini biraz hayal edin… Zihni ve fikri paramparça eden olumsuz rol oynamasý için, beynimize zorla sokulan veya yolda bir soðuk algýnlýðý gibi kaptýðýmýz, temelinde insanýn hayatýný mutlu etmeyen deðersiz fikirlerin açtýðý tahribatý yok eden ”Neden”i, bu nedenle bu fikirsiz fikirlerden, düz yollarý yokuþ edenlerin nedeni ile bu yokuþta kurtulan insanýn ýstýrap ve yorgunluktan rahata ermesini için adým atan insanýn “Neden” olmasýný hayal edin diyorum, vesselam.

Mehmet Aluç



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sahi Diyorum Bu Yaþadýklarýmýz Bir Rüya ve Kâbus Mu Diyerek Kolumu Çimdikliyorum…
Mutluluk
Hayatýn Alt Üst Katmanýnda Yaþamak
Var mýsýn?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþte Yine Bir Tartýþma ve Yalan Rüzgârýna Kapýldýk Gidiyoruz!
Farkýna Varmak Ne Çok Zormuþ (Eylül Kýzýmýza)
Yalanlara Sýðýnmak...
Sanat - 2 -
Monolog Röportaj - 1 -
Hayat Yaþadýklarýmýzla Öldükten Sonra Yüzleþmedir.
Hayat veya Ömür veya Zaman Dilimi
Sanat
Çýrpýnmak
Ýmza Atmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asýlý Kalmýþým Gökle Yer Arasýnda [Þiir]
Dün Eylülümüz Bugün Leyla’mýz Katl Edildi [Þiir]
Bu Gönülde Senin Deðil mi? [Þiir]
Koþarak Var Wc’ye [Þiir]
Türkiye’m Bugün Yeniden Biçimleniyor [Þiir]
Kendimle Yalan Üzerine Atýþma [Þiir]
Bileceðim [Þiir]
Zaman Bu Zaman Deðilse [Þiir]
Eylül Kýzým Ýnsanlýðýmýzdan Utandýk Battýk [Þiir]
Biz Zalimi Yýktýkça Allah Bizi Hep Güçlendirecek [Þiir]


Mehmet Aluç kimdir?

1962 Malatya doðumluyum,Ankara da ikamet etmekteyim,okumayý ve þiir öykü denemeler yazmayý,gönlümdeki güzel olanlarý gönüllere aktarmayý seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl,Mevlan,Yunus Emre,Mehmet Akif Ersoy...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Aluç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.