..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Kâmuran Esen




27 Ocak 2003
Caný Sýkýlana Ýþte Eðlence!  
Kâmuran Esen
Konumuz televizyon.......


:BFJJ:
Sizin de benim gibi canýnýzýn sýkýldýðý anlar oluyordur mutlaka. Hani olur ya bazen; canýnýz hiçbir þey yapmak istemez. Hiç bir þey yapmýyor olmaktan da rahatsýzlýk duyarsýnýz. Dolanýr durursunuz evin içinde; “Acaba ne yapsam , ne yapsam!” diye. Yapmak istediðiniz bir þey vardýr da, onun ne olduðunu bir türlü bulamazsýnýz. Sanki herþey belirsizdir. Örneðin ne açsýnýzdýr ne de tok. Ne iþ yapmak istersiniz ne boþ durmak. Ne saðlýklý hissedersiniz kendinizi ne hasta. ”Kalkam desem mecal yok, ölem desem ecel yok.” misali.

Ýþte geçenlerde böyle bir günümdeydim. Allahtan canýmýn sýkýldýðý günler çok ama çok enderdir...Ýçimde bir sýkýntý var. Beklediðim bir þey var gibi ama ne olduðunu bilmiyorum. Ev iþi yapayým dedim, cýk! Caným istemiyor. Jimnastik yapayým dedim, hayýr! Elime, koluma taþ baðlanmýþ gibi. Kýpýrdayacak, saçlarýmý bile elimle þöyle bir tarayacak halim yok. Karným aç gibi sanki, ama canýmýn istediði bir yemek yok. Kalkayým, ayaküstü atýþtýracak birþeyler bulayým dedim; buzdolabýnda açlýðýmý yatýþtýracak hiçbir þey beðenemedim. Kitap okuyayým dedim, o güne kadar ilgiyle okuduðum kitap(Sivas Kitabý) bile sýkýcý geldi. Hayret!.... Caným bir þey yapmak istiyor, ama ne? Bulamýyorum bir türlü. Temiz hava iyi gelir diye düþünerek yürüyüþe çýkmaya karar verdim. Belki açýlýrým yürüyünce dedim. Eþofmanlarýmý giydim. Tam kapýdan çýkýyordum ki, birden vazgeçtim. Belli, yürüyüþü de içim almayacak. Ööfff ! Acaba ne yapsam?

Eþofmanlarýmý çýkarmak bile çok büyük bir iþ geldi o an. Öylece çöktüm bir koltuða.Genelde pek raðbet etmediðim tv geldi aklýma. Belki oyalanýrým onunla. Aldým kumandayý elime, buruþuk bir suratla geçtim tv’nin karþýsýna. Ýzleyecek bir film falan bulurum da belki can sýkýntým geçer diye düþündüm. Acaba bu saatte güzel bir film var mýdýr? Bütün yabancý kanallarý dolaþtým. Yabancý kanallarda filmler çoktan baþlamýþ. Kimi yarým saat olmuþ baþlayalý, kimi bitmek üzere. Bunu, ekranýn üstünde görünen program tanýtým þeridinden anlýyorum. ( Bu þeridin bir adý vardýr mutlaka ama, ben bilmiyorum.) Dakikasý dakikasýna tutuyor yayýnlar. Tabi yabancý kanallarda. Yani, diyelim 09.45’te film baþlayacak diyorsa, mutlaka baþlýyor film, dakika sekmiyor. Filmin bitiþ saati 11.10 diyorsa, dediði saatte mutlaka bitiyor film.

Yabancý kanallardaki filmlerin hepsinin çoktan baþlamýþ olduðunu anladým, bu tanýtým þeridi sayesinde. Bir de yerli kanallara bakayým dedim. Ýyi ki demiþim, çünkü çok eðlendim. Can sýkýntýmý falan unuttum. Komedi filmi izleseydim, bu kadar eðlenmezdim. Nasýl mý ? Ýþte aynen þöyle:

Bir kanalda, tanýtým þeridinde “Þýngýrdak Melâhat” adlý filmin yayýnda olacaðýný yazýyor. Ekranda ise, “Türbelerimiz” adlý program var. Muhterem bir türbeyle, þýngýrdaklýðý beraber düþünebiliyor musunuz? Þimdi gel de gülme.

Bir kanalda, tanýtým þeridine göre ”Þehrazat Konseri” olmasý gerekirken; ekranda çizgi film var. Bir kedi ile bir köpek avaz avaz baðýrýp duruyorlar “Þehrazat Konseri” adý altýnda...Zavallý Þehrazat!

Baþka bir kanalda üstte, “Sevimli Hayvanlar” yazýyor, yayýnda ise, röpörtaj veren bir sinema sanatçýmýz ve yanýnda bir sunucu. Deðerli bir sanatçý ve sunucuyla, “hayvan” kelimesi yanyana yani. Gülme de dur.

Bir diðerinde ise; tanýtýmda “ Cevriye” yazýyor, ekranda ise Fatih terim var. ( F.Terim “imparator” sýfatýndan sonra, “Cevriye” sýfatýný alýyor böylece.) Nasýl gülmezsin!

Üstte “Esra Ceyhan’la A’dan Z’ye” yazýyor, ekranda , belgesel filmdeki aslanlar sesleriyle yeri - göðü inletiyorlar. Arkasýndan yaban eþekleri geliyor ekrana.....Esra Ceyhan gibi zarif bir hanýmý gözünüzün önüne getirin önce, yanýna da yaban eþeðini koyun.

Sonra kapattým tv’yi; þöyle bir tarttým kendimi, nasýl rahatlamýþým, oooohhhh! Can sýkýntým falan uçup gitmiþ.Yerli kanallarýn, bir gün bile olsun yayýn saatine uymamasýnýn, böyle eðlenceli olacaðýný hiç düþünmemiþtim. ”Hay Allah sizden razý olsun! Ýlk kez bir iþe yaradýnýz.” dedim içimden.

Ýþte o günden sonra ne zaman caným sýkýlsa, sýradan zaplýyorum yerli kanallarý. Tanýtým kuþaðýna göre yayýnda olmasý gereken programla, o anda yayýmlanan programýn oluþturduðu tezatý, komikliði görüyor, çok eðleniyorum.

Tanýtým þeridinde “Çirkin Bettey” yazarken, ekranda R.T.Erdoðan konuþur.
Üstte “spor” yazarken, ekranda “yemek tarifi” verilir.
“Bir Konser” yazarken, bir parti liderinin demeci yayýmlanýr.Örneðin, Deniz Baykal konuþuyordur...Eeeee! Arada bir tutturduklarý oluyor tabi. O da yayýndaki programýn ancak son on – onbeþ dakikasýný.

Ýsterseniz siz de deneyin bir yerli kanallarý. Canýnýz sýkýldýðýnda yani. Benim gördüklerimi siz de görecek, eminim çok eðleneceksiniz. Ve konuyu hiç abartmadýðýmý göreceksiniz. Haydi lütfen deneyin bir....Herkese iyi eðlenceler!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Güldüm
Gönderen: Gözde Kýlýç / Ankara
4 Eylül 2003
Aslýnda ben de çok eðlendim. Evet ayný konuyu ele alarak yapýlan bir sürü eleþtiri var ama bu yazýnýn tarzý daha farklý. Eleþtirideki uslup ve yaklaþým diðerlerinden farklý bu nedenle ben özgün bir yazý olduðunu düþünüyorum MUZO'dan farklý olarak.

:: COK YAZILDI
Gönderen: MUZO / ALAMANYA
31 Ocak 2003
Bu tarz elestiriler belki ayni uslupla binkez yazildi/ biraz daha komiklestirseydiniz belki bir guzel olabilridi neyse yoktan iyidir... 50 yil sonra tv elestirmeni olabilirsiniz saygilarimla

:: :)))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
30 Ocak 2003
Merhaba Kamuran!Vallaha ben de eðlendim yazýný okuyunca.Ama böyle zamanlarýnda beni hatýrlamaný isterdim birde.Telefon diye bir þey var de mi!Çevir onu;2 dakika sonra yanýndayým.Telefona baþka birisi çýkmaz ya:))))Biraz acý þu üþümüþ arkadaþýna yani...Sana kahve de getirirdim yeminle.Belki deonu içmez, kafa çeker daðýtýrdýk ortalýðý ha!..:))))Gerçekten çok hoþ bir yazýydý,teþekkürler.Bu arada Deniz Baykal\'a çok acýdým inan!Payýna düþen zamanlara bak sen!..Bir de Fatih Terim\'i kadýn olarak düþün hele:)))Yakýþýrdý da kerataya haa!.Evin erkeðine golleri saydýrýrdý eminim!:)))))Arkadaþým lütfen bu þekliyle yayýnlama bu kritiði...Hapise atarlar beni ya!...Sevgilerle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Televole Yüzünden Bu Çocuklar Bu Hale Geldi
Konumuz Televizyon
Ýþte Trt Farký / Eleþtiri

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.