..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Haziran 2018
Groteski Ýlikten El'e Kadar Olan Aitlik 1  
Bayram Kaya
El mana anlayýþý; kolektif üreten iliþki çevrimi içinde, bu çevrimi "mülk sahibi olana biat etme imaný üzerinde sahiplerin paylaþtýrma yapmasýna razý olmaktý (tevekküldü). Üreten yapý üzerinde kimi bencil bilincin, yeniden aitlik bilinciydi. Kolektif üretmenin tarih bilinci olmasa, El anlayýþý ortaya konamazdý.


:GCA:
Benci ya da bencil var oluþ, "en az dýþ dünya ilkesi" içindeki bir "yalýtýmla" belirim verdi. Bu belirim içine aldýðýnýn tasavvur edilemez kadar daha çok kýsmýný dýþta býrakmýþtý. En az dýþ dünya iliþkisi dýþtaki enerji çevrimli bilinci kendisi kadar bir kýsýtlýlýk içinde kendisiyle birlikte içe almýþtý.

Böylece yalýtým, kendisine büyük baskýsý olan dýþ dünyanýn kaosundan az çok kurtulmuþtu. Yalýtýmlý ortam, bu yalýtým içinde kendi enerji düzenli süreçlerini ortaya koymuþtu. Bu durum o yalýtýmýn bilinci ve korunan yasasýydý. Bu yalýtýmlý ortam inþasý dýþ dünya ile çeliþen bir diyalektiðin, zýtlýklarýyla var olan bir inþaydý.

En az dýþ dünyaya sahip olmanýn yalýtýlmasý; dýþ dünyanýn daha fazlasýný, daha çoðunu daha büyüðünü vs. yalýtýmýn dýþýnda býrakmasýydý. Bu çeliþme de yalýtým içindeki daha azýn; yalýtým dýþýndaki daha çoða (benin-ben olmayana) eðimiydi. Ya da daha çok olan dýþ dünyanýn daha az olana (yalýtýmlý ben olan bencil bilince) tazyik yapmanýn (basýnç yapmanýn) baskýlar efektiydi.

Açýkçasý çok olanla, az olanýn; büyük ile küçüðün etkileþmesiydi (etki etkileþmesiydi). Karmaþýk olanýn basit olanla belirmesiydi (hüccetiydi-tecellisiydi). Yalýtýmlý olan bencil inþa, dýþ dünyaya doðru yalýtýmla olduðu kadar da dýþ dünyanýn bir parça aitliðiydi. Yani yalýtýma ben dýþ dünyadan bir kopuþ ve dýþ dünyaya bir aitlikti.

Yalýtýmlý alan dýþta býrakýlanlar kadar eksikleriyle doluydu. Yalýtýmlý alanýn içi dýþtaki bu yansýmalarýn gölgesinde kurtulamýyordu. Yalýtýma alan kendi içinde eksikleriyle dolu olmanýn oyuk alanlý devinmesiydi de. Bu nedenle benci ben, tüm kapsadýðý en az dýþ dünya iliþkisi nedenle tam bir dýþ dünyanýn aynýsý deðildi. Dýþ dünyanýn kendisi de deðildi. Beliremez olduklarý karþýsýnda bir belirmeydi.

Ýþte dýþ dünya denen büyüðün; iç dünyamýz olan bencil benli küçüðe oraný nedenle; büyüðün küçüðe doðru akýþkan olmasý vardý. Küçük büyüðe akamýyordu. Ya da küçüðün büyüðe doðru çekilir bir durumla cazibede kalmasý, bundandý. Bunlarýn her biri bir diyalektikti çeliþme ve diyalektikti belirmelerdi (tecelliydiler).

Bunlarýn her biri bir karþýlýklý çekme, çekilme etkileri içinde olmanýn etkileþimleriydi. Bunlardan her biri etkilediðinden etkilenmeydiler. Ve etkilendiklerine de kendi üzerlerine de bir etkiydiler (etki yapmaydýlar).

Bu tür iþleyiþ; etki, etkilenme ve tekrar etkilendiðini yeniden etkilemeydi. Bu diyalektiðin diðer yönden çevrim döngüsü de þöyleydi. Birinci aþamada benin eksiðinden ötürü büyükten-karþýdan-dýþtan etkilenmesi vardý. Ýkinci aþamada etkilenenin kendi etkilendiðini (etkileyenini) etkilemesidir. Ve üçüncü aþamada sizi etkileyeni etkilediðiniz kadarla tekrardan etkilediðinizden de (etkilenenden de) etkilenmedir. Basit bir örnekle bunu belirteyim.

Doðadaki "enerjinin birbirine dönüþümünü görmek" insaný etkilemiþtir. Ýnsan bu etkilenmeyle enerjinin dönüþümünü etkiledi. Böylece enerji dönüþümü üzerinde telefonu yaptý. Telefonu iletiþ menin aracý yapýp, bir eksikliðini giderdi. Telefon da tekrar kendisini yapan insaný etkiledi. Bu kez de insan; telefonun görüntülüsünü ve akýllýsý olan android telefonu yaptý

Kýsaca insan etkilendi. Etkilendiðini etkiledi. Etkilediðinden yeniden etkilendi. Tabii ki bunlar kesikli sürekli, tekrarlý çevrimlerle olmakla bu macera bitmemiþtir ve bitmez de. Çeliþmeli olan; diyalektikti olan etkileme-etkilenme ve tekrar etkileme süreçleri; böyle baþlayacaktý.

En az dýþ dünya yalýtmasýyla, kendisini bilen ben olan yalýtýma; ya daha çok dünyayý dýþta býrakmakla oluþan yalýtým, dýþta býrakýlan kýsmýn dayanýlmaz bir boþluk duygusunu duyuyordu. Ýþte bu boþluðu duymanýn duygusu, bencil benin eksiðiyle kiþinin kendisine duyuþ oluyordu. Bilinç oluyordu. Bilinç olmakla öznenin kendisini tümle yene yönelmesini bilen bendi. Özne dýþtaki etkilenmeye ve tümleyen çaðrýlý duyuþa bakýp; "ben kimim? diyordu. Ve 'ben neye; nereye aitim?" demenin duygusunu taþýrýyordu.

Kendi eksikliðini kendi tamamlayanýna göre sorgulayan bu tutum; iç ben ile dýþýn giriþen baðýntýsý olan GROTESKÝ ALAN ÝLE OLUÞTU. Gresteki alan ile oluþan bu iç durum, sizin fantezilerinizi; sýnama yanýlma yapar olmanýzý, yani zekâyý ortaya koyuyordu. Zekâ ancak groteski yansýma ile bir yalýtýmýn içinde var olabilirdi. Yani zekâ yalýtýmla birlikte yalýtýmýn içindeydi. Zekâ iç düzenin dýþ dünya çeliþkili eksikliðiyle yansýyan bu baðýntý grotesk ilikle, vardý.

Groteski eksiklikle beliren zekâ durum yani yalýtým içindeki eksikliðiyle ben'di. Zekâ ben de bu eksikliðin duygusuyla kendisinin ne olup, nereye ait olduðunu düþünmesiyle, kiþinin kendi eksikliðini tamamlamaya eðim ediþiydi. Tüm bunlarý kontrollü bir enerji saðlama ve enerji çevrimleme üzerinde yapýyordu.

Bu çeliþkin duyuþ; aitliðini bilemez olma ya da eksikliðini hissetme içindeki adressiz ligini sorgulayan zorunlu duyuþtu. Groteski duygu eksiðini tümleyen dýþ dünya duyumlarýndan ötürü, zorunluydu. Özne de bunu kendine göre çarpýtmakla bencildi. Groteski ilik ben'in iç ile dýþ alanlardaki bu eksiklik tümleyen çeliþkisini kullanýlmasýydý. Ama bu alana yüklenen her groteski duygu da zorunlu deðildi. Kiþi groteski duyuþlu duygusu ile kendisinin dýþtaki aitlik bilincini; yani groteski bir girdi olan rahatsýz edici enerjiyi düzenlemesini sorguluyordu.

Totem, Ýlah Ve El; aitlik, mensubiyet, uyrukluk vs.nin üzerinde yalýtýmlý kiþinin kendi tanýnmasý olmaktadýr. Bu her üç mana da sýnýrlý bir alana bir merkez olmaydý. Ýlk merkez durumlar Bir çokturlar. Sosyal aitlik te totem eksenli bir merkezdir.

Kiþi, dýþ dünya içinde kendi içine doðru selekte ettiði ile ve yine seleksiyon nedenle kiþinin çevresinde kalan dýþ dünyanýn giriþmesi kiþi de grotesk ilikti bir manayý oluþuyordu. Groteskilik dýþta kalan dünyanýn iç dünya ile giriþmesinden doðan baðýntý yansýmalardý. Bütün çarpýtma ve yamultmalar buradaydý. Dýþ dünya sizin selekte iç algýlarýnýza göre çarpýtýlýp yamultuluyordu.

Totemi merkezli süreci inþa edemeyen kiþi, bu groteski ilik içinde sýnýrlý sonlu bilme, tanýma, tanýnma olmaktadýr. Kiþi bu grotesk iliði ile dýþta kendi gibi bireylerle giriþip; sosyal aitlik ya da gruba aitlik bilincini totemi mana içinde çevrim etti. Ýþte totemi mana bu çevrimin merkeziydi.

Totemi mananýn bu çevrime merkez olmasý kadar totemi alan groteski etki ile ortam yamultmasý yapmanýn da merkeziydi. Ýnþa giderek yalýn olandan karmaþýk olana doðru evirilecekti. Ne yalýn olandan (grotesk ilikten) ne de karmaþýk olan totemcilikten ve ne de yeni evirilmelere doðru olmaktan hiç kurtulamayacaktý.

Totem, Ýlah, El aþama aþama; kiþinin kendisine göre bencil groteski ilik aitliðine karþýn; kiþinin dýþýnda sürü ya da sosyal alan inþasý içinde üreten kiþiyle birlikte, kiþinin bir yere ait olmasýndaki çevrimle her biri bir iþlev ve mana olmanýn döngüsüdürler. Totem, Ýlah ve El her bir durumla; kesikli sürekliliði içinde bu döngüye ait olmanýn bilincidirler.

Kýsaca totem, Ýlah ve El sahiplik mana anlayýþlý olmanýn bir yere, bir duruma aitliðini kendisine; anlama ve eylem etmenin mana bilincidir. Groteski ilik kendi üzerine kendi yansýmasýný vermekle kapsadýðý sosyal alanýn içine yansýr. Bu nedenle sosyal alan totem merkezle kiþiye sabit bir aitlik bilinci olur. Totem bu oluþmanýn bilinci olmakla da bir mana anlamasýdýr.

Groteski ilk içinde siz dýþ dünyada dramatik bir durum görür aðlarsýnýz. Bu durum dýþ dünyadan yaþanmýþlýklar içinde algý olmakla sadece sizdeki hafýza kaydýdýrlar. Dýþ ortamýn sizi etkilemesidir. Ama hiç gereði ve yeri yokken; dýþta sizi aðlatacak bir etki uyaran yokken; salt düþüncede düþünmeyle aðladýðýnýzda bu da kendinizin kendi üzerinize etkisidir. Kendi kendinizi tararken canýnýzýn acýmasý gibi bir þeydir.

Groteski alanýn (dýþtaki belirlenimle neyin ne olacaðýnýn) içte kendi üzerine kendi etkisi de bencil benin "bu groteski yansýmalardan hareketle içteki çevrim ettiðinden daha çoðunu da baskýlar olmasýdýr". Groteski ligin baskýlanýr olmasý yanýnda dýþtaki belirlenimce olanýn bilgisini taþýma datasý içinde groteski ilik bu dýþtaki büyüleyici enerji dönüþmelerinde yansýyan gölge fantezilerinden belirimle de bir etkidirler.

Ve Groteskilik dýþta kalanla eksikliði duyulana eðimden oluþan etkidir. Eksikliðe olan eðimli düþünce bu groteski alan içine konur. Groteski olan bu alan içine konan þeye ve konan þeyin alan yönünde olmasýna ya da alan yönüne ters bir durumla olmasý karþýsýnda groteski ligin alan içine kuvvet uygulamasýydý.

Totemi oluþ, ilahi oluþ ve El tarzý beliriþ, belli bir merkezi salýnýmýn adres olmasýn ait olmanýn bilinci olmakla; neye ve nereye aitim diyen kiþi benci groteski oluþtan ayrýlýrlar. Dört mana düþüncesi de dýþtaki eksikliðinizi, yalnýzlýðýnýzý, dýþlanmýþlýðýnýzý ait olma üzerinde sorgulamanýn mana anlayýþýdýrlar.

Ancak içimize yansýyanla groteski oluþ "bu aitlik arayýþýný" kiþileri sosyal süreçli adreslerin çevrili olmasý gibi tam bir çevrimle bilinir yapýp kiþiye yol haritasý olamaz. Çünkü groteski oluþ ilk adýmda sosyal oluþun bilincinden ve sosyal oluþun groteski yansýmasýndan yoksundur. Yani Groteskilik çevrim bilgisine sahiptir ama çevrim bilgisi içinde sosyal alanlý bir çevrimin bilgisini yoktur. Önce olan kendisinden sonra olaný bilmez.

Oysa totem, ilah ve El mana anlayýþý groteski ve zorunlu fanteziler üzerinde önce sosyal oluþ içinde; sonra da sosyo toplum sal adresli üreten iliþki içinde yol haritasý olmanýn aitlik bilincini ortaya koymayý, çevrime eden somutluklardýr. Ama bu manandý alanýn içini dolduran; üretim alaný üzerinde üþüþen rýzk gibi, kader gibi teslimiyet gibi, tevekkül gibi her düþünce, duygu, bilgi ve uygulamalar da hem zorunlu deðildi hem de somut deðildirler.

Grotesk ilik, totem ilik, ilahilik ve El anlayýþý baþka baþka enerji düzenli iliþki alanýnda olma aitliðinizi aramanýn bencilik bilincidirler. Groteski oluþ kiþi benci bir "bencil oluþun aitlik bilincidir". Groteski ilik; bencil oluþ bilincinin dýþtaki karþýtýyla diyalektikti olamadýðý dönemlerde; yani totem ve ilahi sürecin olmadýðý dönemler öncesinde baskýn olarak vardý. Groteskilik kiþinin neye ve nereye ait olduðunu sorgulamanýn; 'sorgulayan bir aitlik ya da sorgulayan sahiplik alan bilincidirler'.

Totemi manalý, Ýlah’ý manalý ve El manalý aitlik bilinçleriniz de birbirinden çok farklýydýlar. Yani her üç sahiplik hafýza bilinciniz de zorunlu "groteski alanýn" içini farklý sahiplik iliþkili biçimlerle doldururlar. Her bir bilinçlenmeyle grotesk ilik ya bilgiye veya uygulamalý eyleme dönüþürler. Ya da uygulama ya dönüþen kadarla firariler üreten alan bilgisi içinde baskýlanýrlar.

Grotesk ilikler iç ve dýþ eleðin, haz ve elem duygulu seçme ayýklama duvarýný aþan seleksiyonlarla içe girdiði gibi bencil benin kendi içinde olan "parçalý iþlev öðeler sentezi içinde (organeller sentezi içinde) parçalý baðýntýyla da oluþurlar. Bu oluþma toplamý kiþide, dýþa akan bir enerji saðlamanýn güdüleme eylemini oluþur. Bu güdü tümlenmeyi imleyen + - kaygý dolu stres dolu, saðlamaya yönelimle elektrikti yükler gibi 'yüklerden' yüklerin çekme itmesinden yansýmalardý.

Totemi aitlik olmanýn mana oluþmasý; olumlu (+) ya da olumsuz (-) yüklerden oluþan uzun groteski yaþamlý tarihten sonra; sosyal baðýntý üzerinde ilk kez bencil beni dizginleyen bir oluþmaydý. Dýþ doðada enerji saðlayýcý yeme, içime gibi saðlanýþlarýyla ve güvende olma tedirgin olma gibi müspet ve menfi kaygýlarýn, karþýlanmasýný; kolektif bilinçle çevirme eder.

Kolektif bilinç groteski ilik içinde olmayandýr. Bu adým kolektif bir sosyal aitlik üzerinde tümleþme ortaya koyma adýmýdýr. Totem kimi groteski lige karþý koymakla bu türden bir senkron ve yol haritasý ortaya koyar olan "sosyal aitliðin", "kolektif oluþun bilinciydi. Yine kiþideki groteski ilikle "bencil oluþa" karþý "özgecil oluþun" "mana bilincini" oluþan sahipti (aitlik) bilincidir.

Ýlahi mana; üreten bir kolektif benci, özgecil bilinçti. Ýlahi aitliðin mana bilinci "üreten milada aitliðin bilinciydi". Ýlahi manalý aitliðin bilinci zorunlu bir totemi kolektif sosyal hafýzayla; zorunlu bir kolektif üretimler içindeki totem gruplarýn ilahlar ittifaký üzerindeki sentezle "insan olmanýn bilinciydi".

Totemi ve groteski kolektif etniklerle sentezli "insanlýðýn ait olma" bilinciydi. Yine ilahi aitlik olan mana; Ýlk oluþan sosyo toplumlarla, üretim hareketi içinde "kolektif üretme gücüne ait olmanýn hafýza bilinciydi". Kolektif üretim ekseninde "kolektif güçle kolektif yetenek havuzunu oluþmanýn aitlik ve çevrim" bilinciydi.

Groteski alanýn enerji saðlama zorunluluðu; ilahi alan içinde kolektif üretim iliþkisiyle ortaya kondu. Kolektif üretim bilinci eksenin de oluþan yeteneklerin keþfediliþiydi. Üreten hareket iliþkili yapýcýlýk ve yaratýcýlýðýn beliren hafýza inþasý olmakla; kiþinin kendisini, ancak kendi kadar olmakla kendi kendini ilahi bilinç üzerinde kavramasýydý.

El manalý aitlik bilinci; kolektif bilinci (hafýzayý) ve kolektif sahipliði yok etmeyerek (istismar ederek) kolektif iliði enfekte etti. Groteski alanýn, zorunlu ve somut olmayan hayali görümlerine yüklediði manalarý enfekte sürece meþruiyet etti. Sistemi üreten iliþkilerden biçimlenen kolektif irade kontrolü yerine kiþi sahiplerin beyin kontrolüne verdi.

Kolektif sahipliðin tüm malýný, mülkünü kiþi sahiplerin irade gücü yaptý. Kiþiyi de kiþi sahiplerin (muktedirlerin) aitliðine kul-köle yaptý. Artýk kiþi ben neyim? Ben neye aitim? Ben nereden geliyorum gibi sorgulamasýný kulluk, kölelik aitliði üzerinde yapmakla tarihi hafýzaya, topluma ve kendisine yabancýlaþmýþtý.

Bu nedenle El manalý aitlik; kiþiler üzerinde kolektif olmanýn tescil baðýntýsýný kaldýrdý. Kiþiler üzerinde kalkan kolektif baðýntýlý tescilin irade gücü; malý mülkü olan ve insaný da tasarruf eden, kimi kiþi sahiplere verilmesiydi. Kolektif hareket ve kolektif bilinçle üretilen sistem iliþkilerinin El tarafýnda belirlenmesi için bir köleci iman ahdi yapýldý.

Eskiden üreten iliþkiler üzerinde yapýlan ahit; þimdi El'e iman eden ahdi kapsamýnda El'in taksim yapmasý üzerinde bir aitlik bilinci olmakla kiþi "ben kulum" diyordu. El manalý aitlik El'in tam yetki içinde belirlenmesi içinde El iradesine teslim oluþ ahit üzerinde aitliði "mülk sahibine baðlayan bir iman bilinciydi! Yetenek, tarihsellik, kolektif oluþ, üretim bilinci tümden ortadan kalkmýþtý. Bunlarýn hepsi El'in dilemesi olmuþtu! El manalý aitlik bilinci; süreci biat içinde kiþi sahiplerin sömürmesine göre çevrime etmenin yol haritasýydý.

El mana aitlik anlayýþý; kolektif üreten iliþki çevrimi içinde olup ta, bu çevrimi "mülk sahibi olana verip mülk sahibinin, mülk sahibi olan irade ve bilincine biat etmeydi. Aitlik, biat olan bu iman üzerinde sahiplerin paylaþtýrma yapmasýna razý olmaktý (tevekküldü). Yeni olan El aitliði, üreten yapý üzerinde; kiþilerde var olan bencilliði, kimi kiþiler deki bencil tutkuyu ortaya çýkarýp özgeciliði yaralayan tahrifattý. Kolektif üretmenin tarih bilinci olmasa, El anlayýþý asla ortaya konamazdý.

Gýlgamýþ, Ýnanna, Kybele, Aton, Elohim gibi ön ittifaklý ilahlar; kolektif hafýzadaki 'kolektif bilinçli ilahlar' olmakla; El dönemli kiþi sahipli süreçler nedenle kolektifi ilik vatan, millet aitliði ve kimi kolektif hafýzayý yansýtmanýn firarileri olmak dýþýnda üretimle beliremiyordu. Firari kolektif hafýza El de merhametin, insafýn ve vicdanýn meþruiyeti olurken; bu kolektif hafýza kölelerde de nedenini pek bilmedikleri ve "direnmekten baþka yol kalmadý" dedikleri meþruiyetin firari bir imlecin bilinciydi.

Enkidum, Ýþtar, Aþþur, Amon Ra, Yehova, isimud vs. gibi El-Ýlahlar da: bazen zulümden kurtulmanýn ama çok kes de kiþi sahiplerin mülkünün korumasý için yarýlan deniz suyunda insanlarý boðmanýn, Sodom ve Gomera'daki gibi volkan patlamalý, deprem gerçekleþmeli, cehennem sahibi korkunçluðun, ürkünçlüðün ve bu ürkünçlükle öç alýcýlýðýn, kinciliðin, milletlerin, savaþýn, ganimetin aitlik bilinciydi.

Bu korkunçluk, ürkünçlük ve rýzk vermenin saikliðiyle bin kiþinin kolektifçe üretip ortaya koyduðu "bin paydan", dokuz yüzünü kendisine almanýn; yüz payý da dokuz yüz doksan dokuz kiþiye pay etmenin bilinciydi. Yine kaderleri ben yaratým deme bilinciydi. Rýzklarý veren mülk sahibine biat etmenin bilinciydi. Köleci iman aitliði içindeki adaletle sömürülmenin köle aitlik bilinciydi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.