..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > HAMZA EKÝZ




3 Temmuz 2018
Unutmadýmaklýmda!..  
HAMZA EKÝZ
SÝVAS YANIYOR.....


:AJIA:
Evet yine aylardan temmuz ve günlerden Sivas. Her yýl olduðu gibi yine sosyal medya ekranlarýna yansýdý bugün acýlar. Kimi hasretle baktý, kimi akarsu gibi çaðladý. Her yýl olduðu gibi yine kimse unutmadý. Þimdi yazacaklarým bugüne kadar yazdýklarýmdan biraz farklý gelebilir size. Canýnýz yanabilir yada kýzabilirsiniz bana. Ama iþin ne siyasetle nede sizinle bir alakasý var. Ben sadece siyasetten uzak yüreðimin yangýnýný paylaþacaðým sizlerle. Tabi yüreðimdeki yangýn insan olmamýn gereði ve bu gereðin nedeni yine siyasi bakýþ açým… yüreðinizin büyüklüðüne sýðýnarak Sivas’ý yargýlýyorum yüreðimin sesini dinleyerek...
Yürek dedim ya hani hepimizde olan. Elbetteki yýlýn bir günü deðil bizim bu yaramýz. Ne zaman Derman sendedir desek mesela yüreðimizde koca bir hasret birikir , koca bir hasret birikince içimizde Çimenler yeþerir bozkýrlarda ve bozkýrlar da çimenler yeþersin diye akarsular çaðlar ve akarsular çaðlayýnca bir þair kalemini çýkarýr iki satýr yazar insanlýk üzerine ve yürekler tutuþur köze döner ve bitmez yaramýz yýlýn her günü her saati yani yaþadýðýmýz her gün eksik yaþarýz. Koskoca pir Sultan Abdal’a kýyan Sivas bizi bizden bir kere daha alýp götürmüþ savurmuþtur acýnýn ateþine. Ve biz yana yana köze dönenlerle yaþamýþýzdýr 25 koca yýldýr.
Yaþadýk 25 koca yýl acýlara tutunarak yana yana ve bu yirmi beþinci yýlda yüreðimin közüne bir el deðdi , aslýnda güle yel deðdi güle deðen yel uca çýkan koca tanrýlarýn ayaklarý altýnda çimenleri ezdi geçti. Aslýnda ezilen , yýkýlan , yakýlan ve kýrýlan yüz yýllardýr bu topraklarda halktan yana olup sömürüye baþ kaldýranlar olmuþtu. Gün geldi ve o gün dermanýn sömürenlerden arandýðý bir düzenin içine atýldý sömürülenler. Pir Sultan’dan , Dadaloðluna, Börklüceye, Babaishaktan bugüne uzanan bu direniþ köprüsü iþte Sivas katliamýnýn yimibeþinci yýlýnda dinamitlendi. Nasýl mý?
Neden Sivas? Neden yapýldý bu katliam? Cumhuriyet’in temelimin atýldýðý yerdi ve Cumhuriyet nasýl burada kuruldu ise burada yýkýlacaktý. Ve Cumhuriyetin yapý taþý olan Aleviler Bektaþiler hedefte idi. Kim vardý bu oyunun arkasýnda bu Kara Mollalarý kim salmýþtý bu güzel yürekli insanlarýn üzerine? Ebetteki emperyalistler ve onlarýn iþ birlikçi uþaklarý… Bir senaryo yazdýlar Camilerde benzin bidonlarý gibi insanlarý doldurup saldýlar mazlumun üzerine… Sonuç…. KATLÝAM!...... kýnayan kýnayana… O dönem çocuktum ben ne olduðunu tam anlamamýþtým bile sonra O zamanýn gerçekten emek deðerini önde tutan Evrensel gazetesinde okudum Sivasý hasreti…. Sonra sonra Nesimi Çimen’i Metin abimiz ve diðerleri… Akarsu abimizi daha doyamadan kaybetmenin acýsý çok uzun süre çýkmadý benim içimden. Ama ne oldu …. Tartýþmalar, Belgeseller, o dönemin Sivas valisinin iþini layýðý ile yapamamasý ve güvenlik açýðý ve neler neler… hepsini okuduk öðrendik gördük… hatta o zamanýn Sivas belediye baþkanýnýn olaylarýn baþ aktörü olduðu yazýldý çizildi . Sövdük kimi zaman kimi zaman ise lanetledik ve hep Cumhuriyet yýkýcýlarýnýn Atatürk düþmanlarýnýn bir oyunu olarak kazýndý beynimize bu katliam…. Sorumlular arandý bulunamadý çünkü gerçek sorumlu emperyalizm idi. Davalar zamana karþý direnemedi… ve sonuç unutMADIMAKlýmda….
Ben unutmadým sizi bilmem… her gün yaþadým Hasret’le , Nesimi’nin koca tanrýsýný dinleye dinleye ve Akarsu gibi gün görmeye bekleye bekleye… Metin abime haksýzlýk ettim çoðu zaman þiirlerle aramýn bozukluðundan dolayý ama yaþadým bu acýyý. Bir þey yapamamanýn ezikliði ile çoðu zaman kýzdým kendime. Kýzsam da bir þey deðiþmedi hani… Herkes kýzdý kahroldu ve unutmadý.. aslýnda unutmadým derken bile unuttu….. neden mi?
Ýþte þimdi kulaklarým çýnlamaya baþlayacak siz bu satýrlarý okurken…bu neden size aðýr gelecek çünkü. Ve maalesef birçoðunuz siyasi holiganlýk yaparak yine benim siyasi düþüncemi sorgulayacaksýnýz. Ama yine belirtiyorum siyasetten uzak yüreðimin yangýnýný yazýyorum…. Daha bir hafta önce maalesef unutmadýmaklýmda diyen çoðu güzel yürekli insan bu yangýna kibrit çakan bir mollaya destek oldu. Ve daha bir ay önce Atatürk’ün partisi Cumhuriyet yýkýcýlarý ve Atatürk düþmanlarý ile kol kola girdi. Mazlumlar maalesef emperyalizmden daha kötü bir seçeneði önlerine sunan bir ittifak için birlik oldu. Sivas Katliamýnýn asýl sorumlusu olan emperyalizm bir defa daha galip geldi. Umutmadýkaklýmýzdaydý ama.. iþte amasýný sorgulayalým isterseniz… orada yana 35 can KAHROLSUN EMPERYALÝZM diyenlerdi. Mustafa Kemal sevdalýsý insanlardý. Maalesef emperyalizm kahrolmadý kazandý ve bir kez daha Atatürk’ün partisi kaybetmeye mahkum býrakýldý. Çünkü yananlarda biliyordu yakanlar da çok iyi biliyor. Bu topraklarda kurtuluþ savaþý pazarlýklar ile deðil TAM BAÐIMSIZLIK ideolojisiyle misak-ý Milli sevdasý ile VATAN DÝYE DÝYE BAYRAK DÝYE DÝYE KAZANILDI!.... Þimdi ise ne yazýk ki yine emperyalizm devrede ve bakýn kimler VATAN diyor BAYRAK diyor ve kimler kazanýyor…. Sonuç unuttuk biz ATATÜRK’Ü UNUTTUK BÝZ ÇANAKKALE’YÝ UNUTTUK BÝZ BAYRAÐI BÝZ VATAN’I BÝZ MÝSAK-I MÝLLÝYÝ UNUTTUK VE BÝZ NE KADAR UNUTMADIK AKLIMDA DESEKTE KARAMOLLA’LARI DESTEKLEMEK ZORUNDA KALARAK SÝVASI UNUTTTUK…. Yanalým buyrun… Gün tutuþur caným gece tutuþur…. Tutuþalým… Koca Nesimi’yi, Hasret’i , Muhlis Akarsu’yu yürek ferahlýlýðý ile dinleyebilecekseniz sözüm yok. AMA UNUTTUNUZ!...... UNUTTUNUZ!..... GERÇEK DÜÞMANI EMPERYALÝZM’Ý DE UNUTTUNUZ!..... YANÝ ZAMAN AÞIMINA DAVALAR DEÐÝL HAFIZALARIMIZDA UÐRADI…..
Hadi þimdi kýzýn baðýrýn, çaðýrýn siyasi ideolojime de atýfta bulunun… bu günüde siyasete alet ettiðimi söyleyin durmayýn…. Tüm bunlara hazýrlýklýyým ama her þeyden önce siz kendinizle ve yüreðinizdeki yangýnla yüzleþmeye hazýr mýsýnýz? Sivas bu yýl daha gür yanýyor FARKINDAMISINIZ?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðiþim
Þuursuz Bir Yazý…
Dost Kokan Bir Dem’de….
Âlim Olup Anlayana…...
Benim Halkým
Yeter!..
Birgün Daha Geçti…
Ya Siz?
Aynalar
Temmuz Adýn Kalleþ Olsun!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüp Geçin……
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin?
Biz Kimiz*
Ama Ben Seni Çok Sevdim…….
Yorulur Mu Bir Ýnsan?
Tatlý Bir Hayaldir Benim Köyüm……
Nasýl Bir Sevdaya Sevdalýyýz Biz?
Çocukça Bir Tebessüm…
Sevda
Bir Dosta Ýnceden Sitem…...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Hiþt Oradakiler…. [Eleþtiri]
Gündem [Eleþtiri]
Asosyal Bir Paylaþým [Eleþtiri]
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca…… [Eleþtiri]
Yeni Türkiye!.. [Eleþtiri]
Yoruldum [Eleþtiri]
Olacak Tabi O Kadar [Eleþtiri]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.