..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Temmuz 2018
Tarihi Olan Ýlahi Adalet 2  
Bayram Kaya
Ya da sýnýrlanma veya sorumluluk içindeki tutumunuzla siz doyduktan sonra çevreye nötr durumla oluþunuzdur. Siz kolektifin mülk yaptýðý baðýntý durumlara benim demekle kiþinin kendi baþýna yapamaz olacaðý bir þeyi sahiplenmesi ve dengenin bu sahipliðe göre eðilmesi sistemin çok fena bozulmasýydý.


:FIF:
El anlayýþý, çatýþmasý içinde ilahi adalete doðru meþrulaþmaydý. El, ilah gibi üreten zorunlulukla bir irade deðildi. El’den önce üretim hareketi vardý. El, bu üretim hareketi üzerinde keyfilikle takdirdi. Keyfilik hikmetinden sual olmayan bir kaos olduðundan dengeleri saðlayamýyordu. El istese de istemese de dengesizlikti. Bu dengesizlik içinde Ýlahi adalete doðru (kolektif iliðe doðru) dengeye girmek zorundaydý.


Her yeni deðiþme dönüþme hareketindeki yeni dengesizlikler de eninde sonunda ilahi adalete doðru gýdým gýdým bir gidiþ olmuþtu. Bu gýdým gýdým giden süreç, bir türlü denge içine gelemez. Dengeye doðru kayan mücadele denge daha ufukta bile gözükmemiþken kendisini hep yeni deðiþmenin yeni dengesizliðinden kaynaklý yeni denge süreçleri içinde mücadele ederken bulur.


Günümüzde de bir türlü dengeye gidemeyen bu süreçler, kendi süreçleri üzerinde El'in ilahi adalete doru belirmesiydi. Çünkü her þey zýddýyla vardý. El'in ilahi adalet gibi belirmesi, yine bir adaletsizlik olmakla iþsizliðin taþeronluk üzerinde korkuya dönüþmesinde doðan bir El adaletiydi. Ýnsanlarýn iþ bulma konusundaki çaresizlikleri taþeronluk üzerinde; sözleþmeli gibi, ücretli öðretmen gibi durumlarla seçeneksiz kýlýnýyordu.


Kiþiler toplumsal üretim hareketi ve üretim iliþikleri üzerindeki sahiplerin iradesiyle üretim nesnesinden uzak kýlýnýyorlardý. Üretim iliþkisi üzerine örtülen bu tür þallarýn illüzyonu ile oluþan bir seçeneksizlikle sizler sahiplere muhtaçtýnýz. Muhtaçlýklar korkularýnýzdý. Ýnsanlarýn korkularýný kontrol etme iþi, El tarafýndan taþeronluða dönüþtürülüyordu.


Ýnsanlarýn sahiplikleri olmamasý nedenle iþsiz kalma korkularý, El tarafýndan kontrol edilen bir taþeronluða dönüþüyordu. Taþeronluk ta korkuya dönüþüyordu. Yani korku taþeronluðu besliyordu. Taþeronluk ta korkuyu besliyordu. Kýsaca üretim hareketi içindeki gerçek ve temel rasyonalite belirsizleþmiþ, belirsizlik birbirini besleyen psikolojiye dönüþmüþtü.


Hatýrlayýn bir üretim hareketi nasýl baþlamýþtý. Hiç iþsizliði olmayan, iþsizliði akla bile gelmeyen grubun üretim iliþkisi içinde baþlamýþtý. Herkesin iþ bölüþmesi içinde bir iþi olmakla süreç baþlayýp çevrimlerini yapar olmuþtu. Yani sistem herkese göre olmakla, sistem içinde kaderler ve rýzk takdiri yoktu.


Herkese göre olan bu kolektif üreten egemenliði bir de tersten okuyalým. Bu kolektif sistemi El sistemine göre söyleyecek olursak; kolektif üretim iliþkisi içinde ve ittifaký üretim hareketi içinde herkesin bir iþi olmakla iþ herkesin zorunlu kaderiydi. Ve iþsiz kalmamak herkese zorunlu bir ilahi takdirdi. Ýlahi adaletti.


Totemi süreçler içinde üretim hareketi bilinmiyordu. Üretim hareketi bilinmeyince birikim de, kiþisi mal mülk sahipliði de ve sömürü de bilinmiyordu. Kolektif yardýmlaþma bir iþ birliði dayanýþmasý olmakla totemi süreç kolektif bir özne nesnel süreçti. Yine herkes kolektif bir yardýmlaþma dayanýþma ve iþ birliði içindeydiler.


Yani ormanda avcýlýk yaparken, ot kök toplarken ve güvenli bölgenin esenliðini saðlarlarken kiþiler hep yardýmlaþmanýn dayanýþmanýn iþ birliði içindeydiler. Bu anlayýþla yardýmlaþma, dayanýþma içinde izi olmayanýn, kolektif kurulan sofrada da tüketim yapmaða yüzü yoktu (tüketme anlayýþý yoktu).


Bu söylem oldukça doðru, nesnel ve somut bir öznel yargýlý söylemdi. Yardým ve dayanýþma saðlamasý sizin tüketmenizdi. Tüketmeniz de yardým ve dayanýþmanýn iþ birliðiydi. Birbirine dönüþüyordu.


Süreç bu kadar açýk seçikti ve netti. Ne takdir eden vardý. Ne takdirle olan ayrýcalýklar vardý. Üreten ilahi üretim iliþkisi içinde yardýmlaþan dayanýþma ve iþ birliði üretimdi. Üretim de tüketimdi. Tüketim de tekrar yardýmlaþma ve dayanýþmanýn yeniden ve yeniden üretim yapmasýydý.


Kiþilerde korunumlu bir yasa içinde enerji çevrimine duyulan eðim vardý. Bu eðim dýþta kiþiler üzerinde kiþileri birbirine paralel götüren bir ortaklaþmaydý. Ortaklaþma birleþtiren ayýrtan bir çýkat birliðini oluþturuyordu. Ve yine besin saðlama dýþýndaki ortaklaþtýran kolektifi ilik kiþilerde, kiþileri doða karþýsýndaki kendisini savunmakla ortaklaþtýrýyordu.


Bunlar ve diðer her bir kiþiyle ortak olan kiþisi kaygýlar vardý. Bu iki ortak ilke bile yardýmlaþan, dayanýþan bir iþ birliðini ön görür. Bu nedenle saðlatan veya üreten-tüketen süreç eylemleri hep birbirine dönüþen; birbirini besleyen somut açýk seçik referanslarý olan bir nesnellikti.


Ýlahi adalete uygun olmayan El mana anlayýþý kabul görüp görmeyeceði konusunda hayli tedirgindi. Sonra olanýn önce olana göre yani sonra olan kendisinden öncesindeki temel referansa göre bir inþa kuralý olmayýp ta sadece söylenmeyi taklit eden asalak olmasýndan ötürü asalaklýk, bu telaþý belirten kaygýnýn nedeniydi.


Çünkü El mana anlayýþý tüm haliyle öncenin enstrümanlarý üzerine asalak olarak oturuyordunuz. Ama yaptýðýnýz paylaþtýrma iþi, kiþi sahipli söylem ile oluþan irade içindeki çevrim ilahi eksenle ortaya konan enstrümana hiç uymuyordu.


Uymadýðý için El, sanal söylemlerle ve vaatlerle konuþuyordu. Her þey zýtlarýyla vardý. Varlýðý tartýþýyor iseniz, diðer yandan ilahi dönemde aktif olan kolektif sahiplik karþýsýnda belirim veremeyen kiþi sahipliði olan mal mülk sahipliði denen pasif zýtlýðý tartýþmakla meþru ediyorsunuz demektir.


El söylemi içinde meþru edilen kiþi sahipliði, kiþi sahipliðinin tartýþýlan meþruiyeti kadarý da ilahi meþruiyet, kendi meþruiyetinden kaybediyordu. Meþruiyetsiz oluyor. Yani ilkti kolektif sahiplik içinde ola gelen süreçler þimdiki gibi sömüren süreçler deðildi.


Þimdiki süreç paylaþýmý ve iþ vermeyi kolektiflik yerine kiþilerin mal mülk sahipliðinin takdiri üzerine ihale etmiþti! Böylece üreten iliþki kolektif olmaktan çýkýp müzmin bir illet ile “kiþiler kaprisli” durumun inayet etmesi, lütfetmesi haline getirilmiþti.


Üreten iliþkilerin kiþi sahipliðine göre bir üretim ve daðýtmaya neden yapmadan, belirimini vermeyen kiþi sahipliðini ortaya koymak olasýydý. Yani kiþi istediði durumla, istediði bir alandaki tüketilir bir kullanýmý; kendisine göre bir tüketim olmasýný söyleyebilirdi. Kiþi sahipli bir tüketim içinde kiþi, kolektif üretime katýlmanýn türlü biçimlerini söyleyip, uygulamasýný ortaya koymasý olasýydý.


Yani kiþi kendi temel ihtiyacý dýþýnda olan katkýyla ve kolektif çevrime geri beslenim yapacaðý katký dýþýnda; kitap okuma, konsere gitme, seyahat etme, otomobil sahibi olma gibi alýp tüketeceði hizmet karþýlýðý bir emek gücünün tasarruf etmenin sahibi olup, yine kullanacaðý kadar bir hizmetin özel tüketim sahibi de olmalýydý.


Bu özel tüketim sahipliði için kiþilerin kolektife ait olan mal mülk üzerinde kiþi sahipliði ve iþveren pozu (asalaklýðý) olmasý gerekmiyordu. Mülkü, mülk yapan kolektif giriþmeydi. Bu mülk benim demek mülkü mülk yapýlmýyordu.


Kolektif çalýþmalý alandaki faaliyet; kiþisi sahiplikle kiþi benci kaprislerin tepe tepe kullanmasýna açýk bir enfeksiyon hale getiriliyordu.


Üreten emeðinize karþýlýk, karþý sektörde o emeðin farklý kullanýmlý farklý bir ürün karþýlýðý vardý. Ama "mülk dediðiniz" süre durum sizden baðýmsýz olan doðanýn bir var oluþ alanýdýr. Bu doðal belirim tüm hayata ve her var oluþlara bir asýllanma (intifa) alanýdýr. Bu asýllanma faaliyet alanlarýnýn oluþmasý karþýlýðýnda, ne sizin; ne kolektif oluþun, hiçbir emek karþýlýðý yoktur.


Doða ve belirimi sizden öncedir. Sizden baðýmsýzdýr. Doðayý kolektif emekle üretim alanýna dönüþtürmeniz doðaya sahipliðiniz deðildir. Sadece orada üreteceðiniz bir kullaným deðerine kolektif sahipliðinizdir. Burada asýllanma içinde yeni olan "üretilen kullaným deðeridir". Deðilse doðanýn sizden önce ve sizin dahliniz olmadan var olmasý asla sizin sahipliðiniz olmamalýdýr. Ýþte hastalýklý ve saðlýksýz olan düþünme budur.


Doðanýn bir asýllanma yeri gibi davranan belirimi vardýr. Bu belirim her þey için intifalý oluþa olanaklýdýr. Hoþumuza gitse de gitmesede her þeyle kolektif intifa içinde olan biz olabildiðince diðer hayat türlerinin iliþkilerini destekler yönde intifalý olacaðýz.


Bu intifalý (asýllanmalý) oluþ bir tilkinin tavþan popülasyonunun bitirmeden kendi popülasyonunu sürdürür denli tavþan tilki asýllanmalý hassasiyetle olacaðýz. Bu intifa her þeyin her þeyle var oluþçu baðýntýlý bütünlük olmasýdýr.


Bunu göz önünde tutmak kaydýyla bizim için bir asýllanma alaný olan kolektif üretim; tavþan tilki asýllanmalý özenle, olunduðu sürece; kolektife ait bir kullaným hakký olmakla, asýllanma hakký olan alaný; meþruiyetle kesikli sürekli çevrim edebiliriz.


Baþlangýçta siz ve diðer hayatlar doða üzerinde hem birbirinden hem doðal alandan saðlayýþ ile bir intifa hakkýnýn (balansýnýn) denge düzenle yararlanmasý içindeydiniz.


Ýnsan "üreten iliþki baðýntýsý nedenle" doðada var olan her bir intifa-i yararlanýþtan farklý olarak 'ikinci bir ekstrada kullaným ve saðlama yapmanýn intifa hakkýný' ortaya koymuþtu. Ýþte siz tam bu nedenle bu ikinci intifanýn dengelerini ortaya koymak sorumluluðunu da üstlenmek zorundaydýnýz.


Dýþýnýza yönelen eylem ister istemez de sorumluluðu gerektirir. Doyacaðýnýzdan fazla meyveyi kullanýlmaz etmek o aðacý mahvetmek en azýndan yarýn yine sizin saðlayýþla olacaðýnýz durumla, yine kendi üzerinize kendinizin olumsuz bir etkimesi olacaðýndan sýnýrlanmadýr, sorumlu olmadýr.


Eðer idrakli iseniz bu sorumluluktur. Ya da sýnýrlanma veya sorumluluk içindeki tutumunuzla siz, doyduktan sonra zaten çevreye karþý nötr durumla oluþunuzdur. Siz kolektifin mülk yaptýðý baðýntý durumlara benim demekle var oluþun asýllanma zorunluluðuna aykýrý oluyorsunuz.


Ve yine kiþinin kendi baþýna yapamaz olacaðý bir þeyi sahiplenmesi asýllanma hakkýnýzýn gaspý ile dengenin bu sahipliðe göre eðilmesi; sistemin çok fena bozulmasýydý. Bir Tanrý gibi konuþan El, Tanrý'nýn var oluþla var ettiði ilahi meþruiyetle oluþan asýllanma alanlarýný; "falana rýzk olarak verdim, aslana ceylaný nasip ettim. Yýlana sürünme takdir ettim" demesi meþruiyetsizdir.


Asýllanma kullanýmlý geçici belirimleriyle olan süreç içinde pasif olukla belirim veremeyen yoklarýn çevrimle birbirine dönüþür olduðu ana omurgalý konumuza dönelim. Ýlahi adalet içinde kolektifi ilik, aktif belirir olaný ile gerçekleþen süreduruma baðýntýdýr.


Üzerinde çalýþýp üretemeyeceðiniz kadar çok büyük bir intifa durum, kendi asýllanma koþullarý içinde olasý deðildi. Ancak kolektif oluþ içinde öznel etkilerle belirimle olmasý mümkündü. Ama bu kez de yine öznel inþa þartlarýna göre tümden meþruiyetsizlikti.


Yani El tipi anlayýþ ve meþruiyetsizlik ilahi dönem içinde pasif ve belirimsiz olmakla zýt kutup olarak vardý. Ýlahi durum gibi ilahi durumun aktif oluþ bastýrmasý nedenle aktif olarak beliremeyen karþýtlýða sizler de ne nedenle olursa olsun bir katýlým verirseniz; pasiflik bu þekille yani El mana anlayýþýyla belirim verecekti.


Kolektif paylaþtýrma süreci, kiþi mülk sahipliði üzerinde intikaya (kesintiye) uðrar. Kiþinin üretme süreci, paylaþým süreci, kiþinin ihtiyacýna ve yeteneðine göre düzenlenim deðildir. Takdire göre, biata göre tevekküle göre teslimiyete göre ne demekse rýzk saçýlýmýna dönüþür!


Deðilse kolektif bir asýllanma-intifa-içindeki kolektif kurallarla kiþi istediði alanda istediði gibi özel tüketim ve yararlanýma konu olan hizmetler özel sahiplikti. Kolektif içinde enerji saðlayýcý durumla olma; güvende olma; korunan yasaya göre zorunlu olma herkes için zorunlu bir gerekliliktir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.