..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kýþ sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uðramadan geçmiyor. -Hal Borland
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Aðustos 2018
Sistem 2  
Bayram Kaya
Havasýz bir ortamý ses olarak geçemeyen enerji her tür yalýtýmlarý nötrüno, radyasyon, elektrikti manyetik enerjiler geçiþi ile geçmektedir. Bu nedenle sistem inþasý için ortamýnýn saydam olup olmamasý da genel olarak pek bir önem deðildir. Yeter ki o yalýtýmýn inþa þekli, baþlangýç inþanýn seçilim yasasý içinde olsun. Yalýtým içini ne ile baðýntý kýlmýþsanýz o inþa gelecekte artýk o baðýntýyla kesikli sürekli olmakla o inþaya göre modüler bir modülasyona açýk oluþtur.


:EEJ:
Örneðin aðzý kapalý bir kavanoz içindeki su ve su karýþýmlý elemen terler olsun. Kavanoz bað iliþkisi yapan elemen terlere iyi bir korugandýr. Kavanoz elemen terlerimize iyi bir yalýtma ortam çevrelemesi gibi görünürse de kavanoz sadece yalýtma olmakla yalýtýmlýmdýr. Kavanoz, içi ve dýþý ile organik bir bað deðil mekanik bir iliþkidir.

Kavanozun içi ile dýþý arasýnda kendilik bir mekanik ýþýk enerjisi geçirgenliði vardýr. Elbette bu geçirgen oluþ ta bir baðýntý oluþacaktýr. Ama bu mekanik geçirgenlik karþýlýklý bir baðýntý içinde kontrollü bir organik baðýntý olmamakla deðiþken süreç kontrollü durumlara dönüþmekle düzenli bir çevrim iþin yararlý olmayacaktýr.

Kavanoz örneði dýþtan içe sadece bir enerji girdisi olmakla bu tip yalýtýmlý ortamlara özgü ön tip bir mekanizasyondur. Kavanozun içi ile dýþý arasýnda yalýtmalý ortam giriþmelerine özgü sadece pasif bir koruma ve pasif bir ýþýk geçirgenliði vardýr. Kavanoz pasif ýþýk geçirgenliði, pasif koruma olmasý dýþýnda cevabýný oluþamama ve geri çaðrýþýmý ile kontrolünü saðlayamama gibi özelliklerle olmamakla iyi bir yalýtým örneði deðildir.

Üstelik te kavanoz içinin karþýlýklý bað hareketi olan kesikli sürekli kimi durumlar giriþmesi zaman zaman ýþýðýn sürekli bulunmasýný istemezler. Sürekli ýþýk (radyasyon) istenir bir durum olmamakla da bardak yalýtýmlý baðýntý ýþýk dýþýnda yine de istenen bu tür kontrol edilecek özellikleri vermez.

Ýstenen özellik neydi? Enerji girdi-çýktý özelliði verebilmekle iç ve dýþ ortamlar arasý yoðunluk farkýný oluþacak geçiþe ve geçirgenliðe seçme ayýklamasý olan bir kontrol edicilikle izin verilmesiydi. Ýþte böylece seçmeli bir enerji girdi çýktýsý; ortamýn elektrikti ve manyetik yük denge süreçlerinin ve alan etkilerinin deðiþmesi olan kontroller olmakla geçirgenlikti.

Yani kavanoz yalýtmasý baþlangýç koþullu inþa baðýntýsýna göre kavanoz ve kavanoz içindeki düzenli iliþkilerle mekanizasyon uyumlu olmanýn dýþýnda diyalektikti bir uyuma baðýntý kontrolü oluþamamasý ile de ayrýca yeterli seçme ayýklama kontrolü oluþmamasý nedenle de iyi bir yalýtým baðýntýsý deðildir.

Bir kez bir yola sapan inþa, diðer yollara kapandýðý için yolunu yine mevcut olan o baðýntýlarla aþmak zorundadýr. Veya o yolu aþýcý bir iþlevi dýþta içe baðýntý kýlmaktýr. Baðýntý karþýlýklý var oluþtur. Kavanoz yalýtýmlý inþa þimdiki mevcut duruma sert mekanizasyonu nedenle canlý dediðimiz organize oluþa kapalýdýr. Ama kavanoz baðýntýlý yalýtma ortamý turþu gibi oluþmalar inþasýna pek uygun olabilecektir.

Havasýz bir ortamý ses olarak geçemeyen enerji her tür yalýtýmlarý nötrüno, radyasyon, elektrikti manyetik enerjiler geçiþi ile geçmektedir. Bu nedenle sistem inþasý için ortamýnýn saydam olup olmamasý da genel olarak pek bir önem deðildir. Yeter ki o yalýtýmýn inþa þekli, baþlangýç inþanýn seçilim yasasý içinde olsun. Yalýtým içini ne ile baðýntý kýlmýþsanýz o inþa gelecekte artýk o baðýntýyla kesikli sürekli olmakla o inþaya göre modüler bir modülasyona açýk oluþtur.

Türümüz gibi inþa yapýlar dýþta enerji saðlama iþini kendi bünye yalýtmasý dýþýnda sosyo toplum gibi yalýtýmlý bir ortam içinde kurallý kontrollü bir girdi çýktý yapmaktadýrlar. Doða ile bünye olan yalýtýmlý ortamýn doðaya yönelmesi ile kiþi arasýna ikinci bir korugan ve yalýtýmlý bir sosyo toplumsa yapýlý ortam girmiþtir.

Siz dýþtaki enerji saðlama tutumlarýnýzý sosyo toplumsa yalýtýmlý ortam içinde ister avcýlýk toplayýcýlýk iliþkileri içinde yapýnýz ister üretim iliþkisi içinde yapýnýz ister üretim hareketi içinde yapýnýz bunlarýn tümüyle kolektif olmak zorundasýnýz. Yapýnýz dýþtan bað enerjili birleþme olan kolektifi alan etkili olmak zorundadýr. Bütün modülasyonlar bu yalýtým içinde kolektif kontrollü seçme ayýklama üzerine olmak zorundadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.