..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Eylül 2018
Sistem 8  
Bayram Kaya
Dengesizlik zýddýyla denge oluþtu. Zýddýyla denge oluþ aþaðýnýn yukarý olmasý, yukarýnýn da aþaðý olma baðýntýsýydý. Çekilen itilen baðýntýsýydý, itilen çekilen baðýntýsýydý. Yani birinin ittiði diðerinin çektiðiydi. Elektrik yükü gibi, büyük küçük gibi parçacýklar bütünden baðýntý olan kýsýmdýlar. Ýþte hayat ta bundan ötürü vardý. Sýnama yanýma bu akla düþen temadan ötürü vardý. Tüm mesele bu temaydý!


:FFG:
Saf enerji içinde ister istemez mikro niceli durumlar vardý. Bu niceli durumlar birbirine görece frenli süreçler baðýntýsýydý. Görece baðýntýlý frenli etkileþmeler olgu, olay durumlarýn belirmeler baðýntýsýydý. Ýlk belirmeler olan yaþam kuantumdan foton düzleme doðru nicelikleriyle parçacýklarýn yaþamýydý.

Dalga hareketi bu düzlemde ve ileri düzlemlerde olgu ve olaylarýn tematik oluþ imleyeniydi. Bu imleyenle özel baðýntýlý kesikli sürekli olan belirmeler de parçacýk hareketleriydi. Böyle olunca dalga hareketi hem geri baðlanýmý hem enerji düzenli akýþ oluþun bilgisiydi. Eylemin beliriþ þekli bu düzlem de kuantum dediðimiz atom altý yaþamdý. Kuantum inþa bilgi ile bilginin niceli imleyenler eylemi dalga ile özne; parçacýkla nesneydi. Parçacýk düzenli iyoniklerle yaþam çok hýzlý bir hayattý.

Her bilgi (özne-dalga) nesnesini baðrýnda taþýyordu. Ya da her nesne karakterini (öznesini) kendi baðrýnda taþýyordu. Olanak belirdiðinde olanak þartlarý ortadan kalkmayýp engellenmedikçe olacak olan ile olan ayný þeydir.

Temadan (deðinim-anýmsama) olan evrensel hayat, tematikti. Sentez (kolektif oluþ) temadandý. Kuantum sentezler yeni bir doðuþtu. Atomlarýn örgütlenmesi olan doðumdu. Bu kuantum düzlemli enerjini olan hayattan, atom düzenli sentezin enerji konumlu yalýtýmýyla olan bir hayata geçiþti.

Bu evrensel hayatýn ikinci evresiydi. Atom düzenli orbiterler, tema yasalarýyla kuantum düzlemin büyülü ve gizemli yasalarýndan az çok özel baðýntýlý yalýtýmlarý içinde makro düzenle oluþtu. Atomlarýn her biri, her bir kuantum durumlardan sentezler olan; proton nötronla çekirdek ve elektron baðýntýsý ile orbitleri oluþan bir düzenle seçme ayýklamasý olan enerji alanlý enerji düzenli yük hareketleriydi. Artýk makro þeyler atom düzenli olacaktý. Bilgi ya da özne olan dalga hareketi atom içinde kýsmen belli bir deriþme ile yoðunlaþmaydý.

Yine de dalga hareketi atomun iç yüzeylerini yalayýþlarla nabýz atýmlarýydý. Çünkü hiçbir þekilde dalga hareketi beyin gibi toplaç hareketlerine dönüþse de dalga atom gibi parçacýðýndan ayrý bir belirme olamazdý. Ýþte dalganýn atom içini yýkarken çekirdeklerden orbiterlere; orbiterlerden de çekirdeðe doðru olan yalama süreçleri ilerdeki beyin fonksiyonlarýnýn da parazitlerini oluþan müdahalelerdi.

Atom sentezleri yeni bir iþlev hayatla moleküler yapýlardý. Polimer yapýlarla moleküler dünyayý oluþan inþalar içindeki yeni enerji düzenli organizasyonlar da yeni bir hayattý. Bir önceki enerji düzenli biçim bir sonrasý enerji düzeninin yükseltgenmesi olmakla öz ve biçim ve biçim ve öz düzenlenmesi olmakla artýk fizik ve kimyasal sistemli giriþmeleri de içeren evrimlerden oluþan seçilimin çeþitliliðiydi.

Dalga parçacýk akýþýyla süreç öznelliðin nesnelliðe; nesnelliðin de öznelliðe eðim etmesi içinde dalga ve parçacýk ikilemli baðýntýsýný eylemsizlik (atalet) yasasý içinde hem deðiþme hem deðiþmemeye direnç ediyordu. Bu ataleti direncin fren etkisi içinde olup biten atalet yasasýndan olan ikilemlerdi.

Hem deðiþimin hem deðiþmemenin hem düzenliliðin hem de düzensizliðin düzenlenmesi olma içinde özne nesne baðýntýlý ikilem bambaþka baðýntýlarla içinde var bulunuyordu. Bu var bulunuþ bir önceki süreç içinde olmayanlarla, bir önceki sürecin kendisi de olmayan nicelimdeki nitelikti. Ama yeni nitelik bir önceki süreçlerden de ayrý olmayan fiziki ve kimyasal bir geri beslenme yasalarýyla oluþanlar baþka özellik giriþmeli enerji düzenleriydiler.

Var oluþ ya da hayat organizasyondu. Hücreler de organ ve dokular da sosyal ve toplumsal kurumlar da hep birer organizasyondu.

Kuantum organizasyon, atomik enerji düzeniyle olan organize yapýlar belirleyiciliði eliyle, artýk bireyler eliyle sosyo toplumlarýn da beliren yasallýðýnýn ana kuralýydý. Organizasyonu veren tüm bu özelliklerle yansýmalarý, baðýntýyý oluþan bu özdek sel özellikler nereden geliyordu?

Tekillik gibi öncesizliði ve hayatýn öncesini; durumsuz oluþla durumu, bilinmeyeni bilinenle anlamaya anlatmaya çalýþmak ta elimizde olan þimdiki bir yoldur. Tekillik -273,15 derecedeki mutlak durum içinde olmalýydý. Salt (mutlak) durumuyla olan tekilliði tarif edemiyoruz.

Mutlak sýcaklýkta ne hareket ne fizik ne kimya ne durumu ölçebilen bir nesne; nede bu tür ölçümü yapacak özne olamayacaðý için evrensel mutlaðý ölçümü ve bilinmesi olanaksýzdýr. Ama bu bir gazýn minimal bir mutlak sýcaklýk içindeki laboratuvar davranýþýnýn örneklemesinin yapýlamayacaðý anlamýna da deðildir.

Mutlak sýcaklýða yakýn gözlemler gaz molekülleri arasýnda yok olan bir atom ve moleküler boþluk ortaya koyuyordu (tekillik). Ama bu kes de süreç mutlak sýcaklýðýn on trilyonda biri gibi bir deðer içinde tersine sýçrýyordu. Bu deðer bugün gözlenen gaz molekülü arasýndaki boþluktan daha büyük boþluk deðerlerine sýçrýyordu.

Kýsaca burada þöyle bir þey diyebiliriz. Baðýntý durumlar belirmesi olmakla birbirine dönüþen zýtlardan birini mutlak deðere kadar götürdüðümüzde, diðer zýtlýk mutlaðýn ötesi olan eksi deðere sýçrýyordu.

Burada hiç deðilse ayný yöntemler içindeki bakýþla büyük patlamayý biliyoruz ve patlamanýn birbirine zýt (çeliþkin) durumlarýna dönüþen var oluþlarla tekillik birçok iç içe üst üste paralel evrenlerin süre durumlar boyutlarýna açýldýðýný da biliyoruz. Burada içinde olduðumuz evren sel sisteminin, açýk evren mi; yoksa kapalý evren mi olduðu sorunsalýyla karþýlaþýrýz.

Bilim bunlara cevap vermekte. Ama biz felsefe olarak þöyle diyebiliriz. Evren kesikli sürekli olay süreç durumlarýyla evren var oluþuna devam ettiðine göre evren, bu açýk oluþunu yasalarla koruyan bir açýk evrenleyiz. Sýnýrlý sonlu olma kuralý nedeniyle de çevrimli bir kapalý evrene doðru eylemle olacaðýmýz açýktýr. Evrenin tekilliðe giden ve tekilliðin evrenler açýlmasýna giden çevriminin bir tarafýný hiç bilmiyoruz. Bilinenin de baþlangýç koþullarýný, diðer evren iliþkilerini yaklaþýk %98 bilmiyoruz. Bilinenin de ne kadarýný bildiðimiz, ortada. Evrenin baþka evrenlere kýsmen açýk olan kýsmýný açýk oluþ yasasý içinde kullanabilmemiz her halde çok ilginç olacaktýr.

Tekilliðin evrenimize kayan parçalanmalarý içindeki parçacýk ve dalga hareketinde tekilliðe tema olan bir tematik duruþu vardý. Tekillik patlamayla parçalarýný baþka evrenlere de salmýþtý. Bu nedenle evrenimizdeki belirimle olan olay süreçler temaya yönelen tematik ilikti. Evrenlere daðýlan bu eksiklik nedenle olup biten tekil temanýn kendisini oluþabilmek hiç deðildi.

Temanýn gölgesine, imgesel oluþuna ya da sanal belirimine olan çekilimdi. Bu durumla oluþan saf enerjideki dalga parçacýk ikilemle olan çekim baðýntýsýnda tarif edemediðimiz durumun tarif edemez olduðumuz özellik izleri vardý (anlamýn akla düþmesi vardý). Bu izler patlayan durumla oluþan her biri birbiri olandý. Ve yine birbirine göre biri de her biriydi. Biri her biri olan zaman, mekân, eylem, ýsý, vs. nicelik durumlarýyla bu parça durumlar birbirinin beliren bað özelliði oluþla yansýdý. Ve yansýmalar dalga parçalarla taþýndý.

Parça ya da parçacýk dalgasý bütünün bilgisini taþýmadan edemezdi. Bir dolma kalem kapaðý az çok dolma kalem bütününe ait bilgiyi taþýr (dolma kalem temasýný ele verir). Vücudun kesilen yerindeki kesi kýsma bakarak bu kesi ve parçalanmayý yapana ait az çok bir çýkarým yapýp, o kesici delici býçaðý bilmesek bile tarif edebiliriz. Buna durumsal bilgi ya da durumsal öðrenme diyorduk.

Ýþte evrenimizde parçalý durumlar giriþmeli baðýntý ve yansýmalardaki yönelimlere bakarak temaya dek bir durumsal bir bilgi çýkarabiliriz. Olay ve olgularýn baðýntý sal kesikli sürekliliði içinde giriþen parça ve parçacýklardan element erlerden temanýn imgesine ait hayaletimsi ilham olucu gölge bilgiler mevcut süreci imliyor olmalý.

Tekillik patlamasýyla tekilliði oluþan tema, parça akýþlar içinde evrenlere daðýldý. Daðýlým kadar olan salýnýmlar içinde tema evrenimize eksik yansýdý. Evrenimizdeki olaylar temanýn eksik bilgisini taþýr.

Eksik tema bilgisinin taþýndýðý dalga ile parçacýk eylemlerindeki kesikli ve yalýtým olan her yönelimler, taþýnan hayaletin tamamlanmasýna yönelik aktiflik, aktifleþme bilgisi biçiminde beliren bir yasa olucu tematik ilik olmalý.

Yine tekil durumdan evrenimize doðru atlayan süre durumlar; tekil durumun gölgelere dönüþen tema veya bütünlükten eksilmeler evrenlere dengesizlik akýþý olmakla yansýmýþtý. Dengesizlik eksik anlamdý.

Dengesizlik zýddýyla denge oluþtu. Zýddýyla denge oluþ aþaðýnýn yukarý olmasý, yukarýnýn da aþaðý olma baðýntýsýydý. Çekilen itilen baðýntýsýydý, itilen çekilen baðýntýsýydý. Yani birinin ittiði diðerinin çektiðiydi. Elektrik yükü gibi, büyük küçük gibi parçacýklar bütünden baðýntý olan kýsýmdýlar. Ýþte hayat ta bundan ötürü vardý. Sýnama yanýma bu akla düþen temadan ötürü vardý. Tüm mesele bu temaydý!

Tekillik gibi bilinmeyen bir bütün durumdan, yine bilemediðimiz bu bütüne dek özelliðin, evrenimize saf enerji akýþlý baðýntýyla parçacýk, foton, yük hareketi gibi parça iliþkin durumlar çevrimiyle geçiþ yapýp birbirine göre durum tarifli giriþmelerle yansýmýþ olmalýydý. Artýk 17 paragraf yukarýda sorulan o sorunun cevabý oluþmuþ olmalý

Þimdilik bilemediðimiz o tekil durum boyutlu bütünlük, büyük patlamayla kendisini açtý. Bilinemeyen bu boyut bütünlük, bütünlüðün bir kýsmýyla diðer evrenler gibi evrenimizi de oluþtu. Yani evrenimiz pozitifiyle negatifiyle patlayan tekilliðin tümü deðildi. Tekilliðin evrenimizi oluþan kýsým, evrenimiz içindeki þimdiki bildiðimiz yapý enstrümanlarý, tekillikten patlama anýnda evrenimizi oluþan kýsýmdý. Evrenimize geçerken tekrar zýtlarýyla ve zýtlar baðýntýsýyla evren boyutlarýnda evrensel parçalarýna ayrýlýyordu. Parçalar da o tekil bütünlüktendi.

Tekil bütünlüðün bilgisi de hologram özellikli dalgaydý. Bu nedenle parçacýk hem hologram özellikle bütüne ait gölge yansýmalý yönelimdi. Hem de bütüne ait bütünü tamamlar unsur özellik olmakla parçacýktý. Parçacýk bütüne ait gölge bilgiyi taþýsa da bütünü oluþamamakla bütüne tamamlanamayan eksiklikti.

Parçalar tekil bütünlükteki tekil bütünlüðün temaya ait bað özelliklerini kaybetmiþ karakterlerin parçalý somut belirmeleri iken diðer parçanýn karakter belirmesi olamamakla, eksiðin her birisini de “var yok” olmanýn zýtlýk iliþkisi içinde eksiðin ikamesini taþýyor olmalýydý.

Þimdiki evren tekil bütünlüðün diðer evrenlere dönüþmesiyle tekillik oluþtan eksilen belirimleri ile bu özgün davranýþlar evrenimize aktarýlmýþtý. Tekilliðe dek bütün sel oluþ, bilinmeyen kendi baðýntýsýný; parçalananýna ayýrmýþtý. Parçalananýna ayrýlmakla bir kýsmý evrenimize aktarýlan bütünsel özellikten kayýplarla oluþmanýn bu parça davranýþlarý, önce dengesiz potansiyelle saf enerji olarak belirdi.

Sonra da saf enerjinin az-çok, büyük-küçük, alt-üst gibi birbirine dönüþlü; biri diðeri olan baðýntýlarla türlü niceli bulunuþlarýný oluþtu. Oluþmalarýn böylesi çeliþmelere dönüþmesi temadan kaybettiði eksik oluþun dengesizliðini giderici hareketler bu bað ve baðýntýlarlaydý. Bu bað ve baðýntýlardan oluþanlar parça üzerinde, parça olanlarýn parça hareketlerden ileri geliyordu. Parça hareketler birbirine göre parça iþlev durumlardý. Parça iþlevli organizeler de atom düzenli durumlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.