..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




4 Þubat 2019
Karanlýklarda Kalmayalým  
Hüseyin Ýbiþ
kendimizi ifade edebilmenin yollarýný biliyor muyu?


:FHH:
KARANLIKLARDA KALMAYALIM
Kendimizi ifade etmenin yollarýný biliyor muyuz?
Cehaletin bizi sürüklediði karanlýðýn kollarýna doðru hýzla koþuyoruz .Bizler karamsar, boþ bakýþlarýn içinde kaybolup gidiyoruz .Kendimizi ifade etmenin çabasýnda deðiliz ve uðraþmýyoruz bunun için. Aslýnda çok güzel düþüncelerle, insana huzur veren yollarla kendimizi ifade edebiliriz.
Kendimizi insanlara iyisi ile kötüsü ile anlatabilmekte en önemli faktörlerden birisi de diksiyondur. Diksiyon güzel olmadýðý sürece konuþmalarýmýz da o kadar kötü ve anlaþýlmaz bir hal alýr. Diksiyonumuzu olabildiðince düzeltelim ki kendimizi ifade etme zorluðu ile karþýlaþmayalým. Diksiyon dýþýnda çeþitli yollarla da kendimizi ifade edebiliriz..
Kimimiz mýsra mýsra yazarak duygularýmýzý paylaþýrýz, bir kýsmýmýz sazýmýzýn tellerine vurarak, bazýlarýmýz ise notalarla anlatýrýz.
Örneðin aþýk Veysel çok güzel bir þekilde ifade etmiþ mýsralarýnda:
Uzun ince bir yoldayým,
Gidiyorum gündüz gece,
Bilmiyorum ne haldeyim,
Gidiyorum gündüz gece.

Dünyaya geldiðim anda,
Yürüdüm ayný zamanda,
Ýki kapýlý bir handa,
Gidiyorum gündüz gece.

Düþünülürse derince,
Uzak gözükür görünce,
Yol bir dakka miktarýnca,
Gidiyorum gündüz gece.
Bu mýsralarý ve daha nice mýsralarý ile kendini anlaþýlabilir bir biçimde halka ifade edebilmiþtir. Yeri gelmiþtir bu anlamlý mýsralarla kalplere kendisini anlatma yolunu seçmiþtir.
Daha birçok yolu var kendimizi ifade edebilmenin. Mesela daðlardaki çobanlarýmýz alýr eline kavalýný , yanýk yanýk çalar ve daðlarla dertleþirler kavallarýnýn sayesinde. Bunlar kendini ifade etme yollarýndan sadece birkaçýdýr.
Ben þahsen kendimi ilk önce mýsralarýmla sonra da satýrlarýmla anlatmaya baþladým siz deðerli okurlarýma. Bu konuda usta deðilim ama yine de sizlere kendimi ve neyi nasýl anlatmak istediðimi ifade edebiliyorum.
Beni elbette eleþtirenler var yazdýklarým konusunda. Yazdýklarýmýn her zaman ayný þeyi anlattýðýný söyleyenler de var, farklý dersler verdiðini söyleyenler de. Ama ben kötü yönümle eleþtiriliyorum diye siz deðerli okurlarýma kendimi yazýlarýmla ifade etmekten vazgeçmem mi lazým, yoksa üzerine gidip hatalarýmý bularak yazmaya devam etmem mi lazým? Ben ikincisini tercih ederim, çünkü pes etmek benim için yanlýþ bir tercihtir. Bunun adý benim nazarýmda korkaklýktýr. Yeri geliyor mýsralarýmla,yeri geliyor satýrlarýmla hatta yeri geliyor þarkýlarýmla kendimi ifade etme gayretine giriyorum. Ýnsanlara da her zaman söylediðim þey þudur: Kendinizi anlatabilmek için mutlaka bir yol seçin ve hiçbir zaman korkarak yaþamayýn.
Bir insan kendini ifade etmenin yolunu bulup o yolda yürümezse hayatý boyunca o þahýsýn varlýðý hissedilmez. Bana çok söylendi, ne yapacaksýn þunlarý yaptýðýnda baþýn göðe mi erecek diye. Ama ben kale almadým o söylenenleri ve yazmaya devam ettim ve þu anda siz deðerli okurlarýma hitap ediyorum. Ben o söylenenleri kale alýp bir köþeye çekilseydim sizlere fikirlerimi açýklayamayacaktým ve ben pasif kalacak, sizlere varlýðýmý düþüncelerimi hissettiremeyecektim. Benim prensibim þudur her zaman: Ne þekilde olursa olsun kendini insanlara fark ettir ve çizmiþ olduðun çizgiyi kaybetme.
Pasiflik yolunda deðil aktif olma yolunda yürüyelim ve insanlarý da pasifliðin eline býrakmayalým. Aktif olma yolunda yürümeye teþvik edelim.
Ben her zaman engellileri örnek gösteriyorum, çünkü engellilerin normal insanlara nazaran daha aktif olduklarýný düþünüyorum .Bana diye bilir insanlar, kendiside engelli o yüzden engellilerin daha aktif ,kendisini kolay ifade edebilir olduðunu söylüyor diye.Ama gerçekler acýdýr. Engellileri korkaklýða sürükleyen normal insanlardýr.
Bizleri pasifleþtiren onlardýr.Býrakýn korkaklýðýn elinden kurtulalým.Her zaman kendimizi nasýl ifade edebildiðimizi bizi anlamak istemeyenlere, ne gerek var baþýn göðe mi erecek düþüncesine sahip olanlara bir þekilde gösterelim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.