..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Mart 2019
Gerilim [stres] 2  
Bayram Kaya
Yani bir süredurum da üst üste zamanlar (parçacýk, dalga ya da davranýþ zamanlarý) vardýr. Yani bir süredurum (anne) direnç gibi (abla diyen gibi) “özel baðýntýlý parça giriþmeleri” oluþmadan “akýþ veya akým ya da akma” eylemi oluþamaz.


:FGH:
Kuantum dünyada daha çok kýt neden, daha çok nedensizlikle çöktürme çevrim sedimanter vs. olur. Ýki kuantum kafa kafaya çarpýþýrken hiçbir neden ile ve hiçbir amaç ile çarpýþmaz. Sadece belirsizlik içinde çarpýþýr veya çarpýþmaz. Kuantum durum olam bir durumla vardýr.

Ama bu çarpýþma sonrasýnda bir yok oluþ bir kuantum sentez oluþuyorsa sadece yok oluþla sentez nedenlidir. Yani sentez ve yok oluþ ön görülen de deðildir. Çarpýþma veya çarpýþma nedenle olmuyordu.

Neden çarpýþma öncesi bir etki bir neden deðildir. Aksine gerçekleþen çarpýþma sonrasýna bir an nedendi. Çünkü ayný neden ile bir daha ayný sonucu alamamakla yok oluþ ve sentez de nedensizdi. Belirsizdi.

Olam olan üst üste zamanlar olandý. Olam nedensiz nedendi. Çarpýþma kadar çarpýþmamayý; sentez kadar sentez olmamayý sentezi daðýtmayý yok olma kadar ver olmayý da ayný deðerde öngörendi.

Þarkýnýn sevgili yazarý Özdemir Erdoðan 1970’li yýllarda bu þarkýyý yazarken kuantum biliyor muydu? Bunu bilemem. Ama bu þarký þimdi bize anlam oluyor ki kuantum dünyayý söylüyormuþ.

Cehaletin sanat olmadýðý dönemde Özdemir Erdoðan’ýn bunu söylemesi sanatýn nasýl doðasý ise; þimdiki sanatýný söyleyemeyenler karþýsýnda Özdemir Erdoðan’ýn kuantumu, bildiðidir. Bu nedenle þimdiki çokluk hala geçmiþin evliya, enbiya, sahabe siyerler tekrarýyla alabildiðine cahildir.

Eþleyiþle; eðer enerjinin kendi baský ve basýnca dönüþmediði bir aný düþünüyor isek ki böyle bir durum büyük patlamayla olanaksýzdýr. Öyle bile olsa enerjinin kendi baský ve basýncýný oluþamadýðý bir an zaten doluluk olmakla, doluluk da kendi baský ve basýncýnýn boþalmasýna dönüþecektir.

Yine de böyle bir anýn düþünülemeyeceðini unutmayýn lütfen. Yine ana konuya döneyim. Saf enerjinin baský ve basýnç kaçýþlarý ýþýma, foton gibi boþluk þarjýnýn dolma ve boþalma devimleridirler.

Ýþte bu dolma boþalma ile var ve yok oluþlar gibi süredurum onlarca olaylarýn üst üste bindiriþiyle belirsiz zamandýrlar. Süredurum dalgacýk ve parçacýk olan belirsizlikle kuantum enerji durumdurlar. Yani patlayýþ olan baþlangýç birçok parça baðýntý süreduruma ayný anda tanýmlanýþa akýþtýr.

Elektrona göre doluluk olan alan, fotona göre boþluk þarjýdýr. Yani ayný süredurum birine göre boþluk þarjýdýr; diðerine göre doluluk boþalmasý olur. Ýþte size süperpozisyon (üst gözlemle) durumlar.

Yani ayný süredurumun farklý baðýntýlýdýr. Farklý bað enerjisi kurmak ve farklý bað enerjisini dönüþen süreç, çok farklý giriþmelere neden olmakta.

Anneniz olan özdek kendi belirsiz süredurumlarýyla; teyzedir. Haladýr. Kýz kardeþtir. Yengedir. Görümcedir. Büyükannedir. Eþtir. Doktordur. Zekidir. Asabidir. Ahu bakýþlýdýr. Yine anneniz hayvan severdir vs. Anneniz bu tür birçok belirsiz durumlarýn içindedir.

Anneniz bu çoklu durumla kendi belirsizliðini korur. Anneniz bu çoklu durumlarýný ayný anda birçok bað enerjisine dönüþme ve dönüþtürme giriþmesini yansýtýr.

Anneniz bile olmayan annenize ta ki birisi teyze dediði an anneniz teyze olarak belirlenir ve anneniz teyze olarak belirir. Bir baþkasý annenize abla demekle anneniz o kiþi için abla olarak belirlenir ve anneniz o kiþi için abla olarak belirir.

Dikkat ederseniz anne oluþ, teyze oluþ ve abla oluþ vs. ayný anda; hepsi bir arada ve parça parça olaylarla belirip, belirlenen bað enerjisidirler. Bu durumu hep biliriz. Bu durum herkesin gözü önündedir.

Ama olup biteni böylesine bir örnekle görmek, bilmek, bulmak herkesin ortaya koyduðu bir durum deðildir. Bu örnek hep hatýrýnýzda olmalýdýr.

Anne ile olan üst üste durumlarý siz bir de, diðer birçok parça durumlarýn ayný andaki baðýntýlý enerji yansýmalarýyla düþünür iseniz, varýn gerisi olan kuantum süredurumlarý siz düþünün diyorum.

Her þey görecelidir, baðýntýlýdýr (izafidir). Size göre anne burada üst üste durumlarla bir bütündür. Anneye; teyze, hala, abla, doktorum, sinirli vs. diyenler de anneye göre parça durumlardýr.

Yani siz olan parça durumlar anneye teyze, abla, hala, zeki vs. diyenlerle anne parçalarýna üst üste durumlarýna ayrýlýr. Abla diyene göre annenin hala diye belirmesi halanýn ölümüdür. Bütün parça baðýntýsýyla parçalanýr.

Yinelersek enerji kuantum durumlarýyla ayný anda birçok durum olmakla üst üste durumlardýr. Buna özdek diyoruz. Özdek bu durumlarýyla vardýr. Enerji baský ve basýncýný ortaya korken bir direnç oluþur. Ya da siz buna; bir direnç oluþtuðu için özdekte baský, basýnç geliþmiþtir de diyebilirsiniz.

Zýddýyla oluþma, karþýtýna dönüþme; akýþýn, eylemin, davranýþýn kuralýydý. Eðer baský ve basýnç, direnci aþarsa; basýnç tarafýndan direnci aþan bir güçle dirence doðru bir “akýþ” oluþur.

Gerilimin direnci aþan yeni durumu ile direnç sanki direnç deðil de manyetik alan olmakla davranýr. Direnç gerilimden güç çeker. Direnç olmasa gerilim olmayacaktý. Gerilim olmasa direnci aþan manyetik güce dönüþen davranýþlar olmayacaktý vs.

Ama tüm bunlar enerji bütünü içinde üst üste belirsiz durumlar olmakla parça süredurumlarla bir belirme ve bir belirlenme olmaktadýrlar.

Yani bir süredurum da üst üste zamanlar (parçacýk, dalga ya da davranýþ zamanlarý) vardýr. Yani bir süredurum (anne) direnç gibi (abla diyen gibi) “özel baðýntýlý parça giriþmeleri” oluþmadan “akýþ veya akým ya da akma” eylemi oluþamaz.

Bu durum parçalý olgu olay ve zamanla sürecin boyutlanmasýdýr. Genel süredurum; kýsa, kuantum sürelerle; kýsa, kuantum durumlar da genel süredurumla boyutlanýr.

Nasýl her þey yokuþ aþaðý olmadan enerji akýþý olmuyorsa; yokuþ aþaðý olan durum da yokuþ yukarý olmanýn bir süper durumudur. Potansiyel bir enerji yokuþ aþaðý olmadan, aþaðý doðru alan eðimi bir olay yapmadan enerji, beliremezdir. Direnç olaylýma yapma sürecinden sadece birisidir.

Süreci yokuþ yukarý da yaparsýnýz. Bu evrensel eðimin tersi durumdur. Bu durumda tüm süreçler tersine dönüp üst üste zamanlarýn birbirine ayrýþýp boyutlanamaz (nicelemez) bir kaynaþan durum gibi her þey tekil duruma dönüþür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.