..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




3 Mart 2019
Gerilim 3  
Bayram Kaya
Filiz üst üste durumlarla var olmasa nasýl teyze olacak, nasýl doktor olacak, nasýl eþ, dost, düþman, kötü kiþi vs. olacak. Anlaþýlýr olsun diye anneyi (özdeði-Filizi) dört süper durumla sýnýrlayalým.


:GJF:
Enerji, kendisinin üst üste olan gerilim durumlarýnýn baský ve basýncýyla çok boyutludur. Evren gibi gerilimler alanýn kaynaðý, sürekli bir gerilim üretiyorsa henüz bitmemiþ doðmamýþ doðumu tamamlamamýþ bu süreç boyunca evren açýlacaktýr.

Boþluk enerjisi sürekli kuantum durumlarla (üst üste durumlarla) var olup yok olmaktadýr. Eþleyiþle bir þekilde yok olan diðer kuantum durumla var oluyordu. Anne baðýntýlý süper pozisyonla olamýyorsa hala baðýntýlý süper pozisyonla vardý. Aslýnda hep vardý.

Ýnsan, aðaç, bulut, su vs. aslýnda hep var olan bir süper pozisyon durum deðildirler.

Ancak kuarklar, fotonlar, elektronlar vs. gibi kuantum parçalý devinim (ýsý-sýcaklýk), baský, basýnç, zaman, devim, gerilim, alan, çekim, yük gibi (süper pozisyonlu parçalar) olmakla bir þey her þey, her þey bir þeydi.

Hýz bir devim biçimidir. Hýzýnýz (devinmeniz ýþýk hýzýna yakýn devinmeniz) artýkça kütleniz azalýyordu (seyreliyor). Hýz düþtükçe kütle kazanýlýyordu. Kütleniz yoðunlaþýp aðýrlaþýyordunuz. Aðýrlýk görünen bir baský ve basýnç ya da yüktü veya boyut zaman ve mekândý. Ki bu bir þey her þey her þey bir þeydi.

Burada kavramamýz gereken þu. Kuantum düzlem süper pozisyonlarýyla (üst üste zaman, mekân, devim, vs. durumlarýyla )var oluyordu. Üst üste durumlar zamaný, mekaný, devimi, gerilimi vs. bað iliþkisine göre oluþur.

Atom düzlemi ile baþlayacak olan makro düzlemse kuantum durumlar sonrasý “moleküler evrimle” ancak var oluyordu.

Süper durumlar (üst üste durumlar) makro alanda özel baðýntýlý her bir durumlarýn boþluk alan devimine veya oyuk alan devimine dönüþüyordu.

Bað iliþkili görece boyutlardan kuantum beliriþ sadece biri zamansa, gerilimse diðeri de dirençtir. Gerilim dirençle yokuþ aþaðý olup akýma, akýþa, akýcý oluþa, yön tutuþa vs.ye dönüþür.

Makro düzlem de bir evrenler alaný olmakla, bir kýsým kuantum durumlar zorunlu olarak evrenler alanlý kararlý gerilimlere dönüþmekle çökerler. Bu çökme kýrýlmasý nedenle makro (büyük) dünyada var olan yok olmaz. Yok, olan da var olmaz. Evrimle var olur evrim zaman ve mekâný devimi oluþturur.

Makro evrende evrimin, seçme ayýklamanýn, eksikliðin ortaya koyduðu bütünsel oluþtan kopuþla (üst üste zaman oluþ ta kopan) gerilim olmadan direnç, direnç olmadan da gerilim, akým olmaz. Bunlar birbirine baðýntý; birbirinin var olaný ve yok olanýdýrlar. Kendileridirler Ne yok olurlar ne var olurlar. Bu nedenle burada Dilara ölü ise canlý olmaz.

Kuantum durum içinde evrimsel dünyaya doðru sýçrayan oluþma üst üste durum dediðimiz süper durumlarda çökmeler meydana getirir. Çökme demek bir kýsým kuantum bað enerjilerin zýddýyla denk olan en az enerjili nötr durumla; kuantum bað enerjinin bir daha kullanýlamaz olmasýydý.

Aslýnda hep vardýrlar. Eþ deyiþle aslýnda hep yokturlar. Biz öyle sanýrýz. Anneniz “hala olarak” size “kapalý” ve size göre annenizle sizin aranýzda halalýk baðý yoktur. Yani halalýk yoktur. Halalýk ölüdür.

Fakat anneniz anne olmayan bir baðýntýyla Evrim’in halasý olur. Ve anneniz de Evrim’e anne olarak yoktur, bað kurma baðlamýnda kapalýdýr. Hâlbuki anneniz anne olarak hep vardýr. Anneniz olmasaydý Evrim ona hala diyemezdi deðil mi? Bu örnek kuantum dünyaya bir kurt deliðidir.

Anneniz bir tanedir o bir gerilim haliyle anneniz hep vardýr. Ama anneniz türlü bað enerjisine (üst üste durumlar pozisyonuna) dönüþmeden de annenizin (Filiz’in) o bir hali hep var olduðu halde, Filiz hem her durumla hem hiç bir durumla hiçbir zaman beliremez.

Kuantum durum, görece parçalý bað iliþkisine dönüþemeyen gerilimle olan anneniz beliremez. Bir gerilim nasýl kendi parçalý bað durumlarýna dönüþürdü? Ya da bir gerilimi nasýl parçalý bað durumlarýna dönüþürüz?

Yukarýda da söylediðimiz gibi bir direnç koyarak. Direnç kendi üzerimizde gerilme doðruydu. Ya da gerilimden kendi üzerimize doðru oluþan bað enerjili yansýmadan bað yapýp, bað yapamamaktan kaynaklanacaktý.

Anne (Filiz) durumlu, potansiyel olam içindeki gerilme, direnç ile çoklu bað enerjisine dönüþür. Anneniz (Filiz) zaten kuantum olam, durumla; çoklu bað enerjisi yansýmasýyla; sizin annenizdir.

Veya Filiz size eþ olmakla, doktor olmakla, teyze olmak gibi durum yansýmasý kadar, amca olamamak, dayý denememek gibi var yok olam durumlarýyla gerçektir. Hâlbuki Filiz bu var yok durumlarýyla hep vardýr.

Filiz üst üste durumlarla var olmasa nasýl teyze olacak, nasýl doktor olacak, nasýl eþ, dost, düþman, kötü kiþi vs. olacak. Anlaþýlýr olsun diye anneyi (özdeði-Filizi) dört süper durumla sýnýrlayalým.

Özdeðin (annenizin) dört süper durum, bað enerji yansýmalý giriþmesi de þunlar olsun. Eþ, teyze, abla, anne gibi 4 süper durum annenize (Filiz’e) boyut (nicelik-nitelik) kazandýracak olan bað yapýcýlar olsunlar.

Özdek (Filiz-kadýn) sizin annenizdir (Özgür’ün annesidir). Filiz, Evrim’in teyzesidir. Eylem ‘in ablasý. Barýþ’ýn da eþi olsun. Özdek (anne) Barýþ’la eþ baðýntýsý kurmakla belirir.

Anne, abla, teyze bað iliþkisi Barýþ’tan kadýna, kadýndan Barýþ’a doðru yokuþlaþan durum olan dirençle karþýlaþýr. Yani bu üç süper durumla Filiz’den Barýþ’a veya Barýþ’tan Filiz’e doðru beliren eþ olma durumu içinde Barýþ ve Filiz’in, diðerlerine kapalý olmasý nedenle diðer durumlar beliremez.

Özdeðin (annenizin) Barýþ ile anne baðýntýsý olmadýðý için, özdeðin Barýþ’tan tarafa annelik özelliði yok olacaktýr. Biliyoruz ki Barýþ’a yok olan annelik (özdek) ayný anda Özgür’e anne olmakla ayný anda ikisi bir arada belirli bir baðýntý ve giriþmedirler ve vardýrlar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.