..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




14 Nisan 2019
"Barbar, Modern, Medenî" Kitabý Üzerine Düþünceler  
M.NÝHAT MALKOÇ
Görünen o ki Doç. Dr. Ýbrahim Kalýn, çok yoðun bir devlet mesaisi içerisinde, asýl alaný olan tarihçiliðini de yepyeni eserlerle taçlandýrmaktadýr. Son olarak kaleme aldýðý "Barbar, Modern, Medenî(Medeniyet Üzerine Notlar)"(Ýnsan Yay., Kasým 2018) adlý kitabý bunun mücessem örneðidir. 300 sayfadan meydana gelen kitap, özgünlüðüyle dikkat çekiyor.


:GGB:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Cumhurbaþkanlýðý Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Cumhurbaþkanlýðý Sözcüsü olarak tanýdýðýmýz Ýbrahim Kalýn, iyi bir akademisyen ve iyi bir tarihçidir. Kendini iyi yetiþtiren ve birikimlerini ilgili kitlelerle paylaþmayý seven Kalýn, bugüne kadar adýndan söz ettiren güzel çalýþmalara imza atmýþtýr. "Ýslâm ve Batý"(Ýsam Yay. 2007) kitabýyla Türkiye Yazarlar Birliði 2007 Fikir Ödülünü kazanmýþtýr. "Akýl ve Erdem(Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi)"(Küre Yay., 2013), "Ben, Öteki ve Ötesi(Ýslâm-Batý Ýliþkileri Tarihine Giriþ)"(Ýnsan Yay, 2016) adlý kitaplarýyla da tarih ve medeniyetle ilgilenen kesimlere farklý bakýþ açýlarý kazandýrmýþtýr.

     Görünen o ki Doç. Dr. Ýbrahim Kalýn, çok yoðun bir devlet mesaisi içerisinde, asýl alaný olan tarihçiliðini de yepyeni eserlerle taçlandýrmaktadýr. Son olarak kaleme aldýðý "Barbar, Modern, Medenî(Medeniyet Üzerine Notlar)"(Ýnsan Yay., Kasým 2018) adlý kitabý bunun mücessem örneðidir. 300 sayfadan meydana gelen kitap, özgünlüðüyle dikkat çekiyor.

     Ýnsan Yayýnlarý tarafýndan yayýmlanan "Barbar, Modern, Medenî(Medeniyet Üzerine Notlar)" adlý kitap 2018 yýlýnýn sonunda okurlarýyla buluþmuþtu. Entelektüel kesim tarafýndan ilgiyle karþýlanmýþtý. Söz konusu kitap 12 sayfalýk bir "Giriþ"le birlikte 10 bölümden meydana gelmektedir. Ýlk bölümde "Medeniyetlerin Ortaya Çýkýþý: Tarih ve Kavram" , 2. bölümde "Kriter Sorunu: Ýlkellik, Barbarlýk ve Ýlerleme", 3. bölümde "Medeniyet ve Modernite" , 4. bölümde "Medeniyet ve Tarihin Akýþý", 5. bölümde "Sömürge Aracý Olarak Medeniyet", 6. bölümde "Dünya Görüþü ve Varlýk Tasavvuru" , 7. bölümde "Medeniyet, Düzen ve Özgürlük Sorunu", 8. bölümde "Ýslâm Medeniyeti ve Bilgi Tasavvuru", 9. bölümde "Sanat ve Medeniyet: Güzellik Ýlmine Giriþ", 10. bölümde "Ýki Medeniyet Düþünürü: Farabî ve Ýbn Haldun" baþlýklarý altýnda tespit, teþhis ve analizlerde bulunulmakta, buna ilâve olarak da makul ve mantýklý çözümler getirilmektedir. Yazar Ýbrahim Kalýn "Son Söz Yerine" kýsmýnda genel bir deðerlendirme yapmaktadýr. Onu takip eden bölümde 17 sayfalýk geniþ Kaynakça'ya yer verilmektedir. Kitabýn sonunda ayrýntýlý bir "Ýsim ve Yer Ýndeksi" yer almaktadýr.

     "Barbar, Modern, Medenî" kitabýnda medeniyet, modernlik ve barbarlýk kavramlarýna Müslümanca yaklaþýlýyor. Belli baþlý "izm"lerin gölgesine sýðýnýlmýyor. Bu bakýþ açýsý, kitabý daha insancýl ve kucaklayýcý kýlýyor. Kalýn, kitabýnýn "Giriþ" kýsmýnda birbiriyle baðlantýlý þu düþüncelere yer veriyor: "Bugün Batý'nýn medeniyet adýna söyleyecek sözü tükeniyor. Ýslâm dünyasý ise söyleyecek sözünü arýyor...Sözün, mananýn ve kýymetin yerini fayda, iþlev, kâr ve çýkar alýyor. Madde âleminin içinde kýsýr bir döngüye dönüþen teknolojik ilerleme, insanlýðýn büyük medeniyet yürüyüþü olarak takdim ediliyor...Medeniyetin özünü teþkil eden medenilik, insanýn kendine ve evrene karþý takýndýðý ahlâkî ve insanî tutumlarý þekillendiren bir deðerler manzumesidir. Medenî olmayan toplumlar, medeniyet kuramazlar. Kurduklarý þey medeniyet deðil, ancak bir maddî teknolojik tahakküm aracý olabilir...Kendi medeniyet, hayat, tefekkür ve estetik deðerlerine sahip olmayan bir Ýslâm dünyasýnýn ne kendi sorunlarýna sahih çözümler üretebilmesi ne de insanlýða bir katký sunmasý mümkündür."

     Doç. Dr. Ýbrahim Kalýn'ýn "Barbar, Modern, Medenî" kitabý kolay okunan bir eser deðil. Cümleler derin anlamlar içeriyor. Anlamak için birikim, emek ve gayret gerekiyor.

     Medeniyet, modernlik ve barbarlýk kavramlarýna farklý açýlardan bakmak için bu zor; ama keyifli okuma yolculuðuna çýkmanýzý tavsiye ederim. Tembel okuyucu deðilseniz kitabý bitirmeden yerinizden kalkamayacak, kitabý okuduðunuza asla piþman olmayacaksýnýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.