..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




15 Nisan 2019
Aþýlmaz Sanýlan Yollarý Mantýðýmýzla Aþalým  
Hüseyin Ýbiþ
kararlarýmýzý mantýk ölçüsündemi duygusallýðýn getirdiði noktalarý gördüðümüz andamý alýyoruz?


:GHE:
AÞILMAZ SANILAN YOLLARI MANTIÐIMIZLA AÞALIM
Kararlarýmýzý mantýk ölçüsünde mi, duygusallýðýn getirdiði noktalarý gördüðümüz anda mý alýyoruz? Ben bu yazýmda duygusallýðýn ve mantýðýn biz insanlar için doðurduðu sonuçlarýn faydasýný ve zararlarýný anlatma çabasýnda olacaðým.
Sizlerle bir düþüncemi paylaþmakla baþlayacaðým bu yazýmý kaleme almaya. Duygusalca davranarak hareket etmek insanýn güçsüz düþmesine sebep olan en büyük zaafýdýr. Mantýklý düþünerek hareket etmek ise güçsüzlüðün ortadan kalkmasýnda en büyük, en önemli etken olmuþtur insanlarýn düþünce yapýlarýnda. Bu bahsetmiþ olduðum iki kavram bizlerin düþünce yapýsýný farklý deðiþiklikler içine alýp götürmektedir. Bir çoðumuz bir karar alýrken mantýðýmýzýn önüne duygusallýðý koymaktan geri kalmýyoruz. Bu yapmýþ olduðumuz hatalarýn da doðurduðu ve doðuracaðý sonuçlarý görmek bile istemiyoruz. Ama sonuçlarýný görmek istemediðimiz hatalarýmýzýn farkýna vardýðýmýz zaman ne yazýk ki iþ iþten geçmiþ oluyor. Uðramýþ olduðumuz kayýplar bizleri daha çok hata yapmanýn eþiðine sürüklemeye devam ediyor. Bizlerin ders çýkarmadan yapmaya devam etmekte olduðu hatalar, bir sel misali alýp önünde sürükleyerek götürüyor. Bu selin içinde sürüklenmemek için yapmamýz lazým gelen, mantýðýmýzý her daim ön planda tutmaktýr. Duygusallýk mantýðýmýzý yenerse hiç de hoþ olmayacak ,dönülmesinin mümkünatý bulunmayan kararlara imza atmak zorunda kalabiliriz.
Bu bahsettiklerimi yapmamak için de her daim mantýðýn ön planda olmasý gerektiði kanaatinde olmuþumdur. Düþünülmemesi gereken bir husus var siz deðerli okurlarýma anlatmak istediðim. Benim duygusuz olduðum anlamýna gelmemeli kaleme aldýðým bu yazým. Duygusuz deðilim elbette ama düþündüðüm her þeyde doðruluk payýnýn olduðu kanaatine varýlmalýdýr.
Varmak istediðim kanaatte, mantýðý duygusallýðýn arkasýnda býrakýp büyük hatalar yapmadan girilen yolun sonuna ulaþabilmektir. Mantýklý düþünerek hareket edilmeli, duygusallýðýn ön plana alýnmasý felsefesinin sonu getirilmelidir. Eðer mantýklý düþüncelerimizi yok ederek duygusallýðý göz önüne almaya devam edersek bu büyük kayýplara uðramamýza en önemli bir sebeptir. Deðerli okurlarým, duygusallýðý tamamen yok edin demiyorum elbette ama sizler hayatýnýzda olumsuz etkiler yaratmasýna izin vermeyin. Mantýklý düþüncelerinizi yok edip duygusallýða yönelirseniz her anýnýza yeni kayýplar eklenir.
Sizleri zarara uðratacak olan bu kayýplarýn hayatýnýzý etkisi altýna almamasý için her daim mantýðýnýzla hareket edin ve almakta olduðunuz kararlarýnýzý kýrk ölçüp bir yaparak alýn. Ve beyninizi duygusallýðýn esaretine býrakmayýn. Kapýldýðýnýz bu esaret yer bitirir, tükendiðinizin farkýnda bile olmazsýnýz. Yine söylüyorum, duygularýnýzý tamamen yok edip taþtan bir yüreði içinizde taþýmanýz deðil sizlere anlatmak istediðim. Sadece duygularýnýzýn mantýðýnýzýn arkasýnda kalmasý ve mantýklý düþüncelere sahip olmanýz.
Sizlerin belli bir mantýk ölçüsü ile alýp uygulamadýðýnýz kararlar, kendinize yaptýðýnýz yahut yapacaðýnýz kötülüklerin baþlangýcýdýr. Ben kalemimden dökülen bu sözcükleri özenle seçip sizlerin önüne getirmek için kafamýn içerisinde olabildiðince ince eleyip sýk dokuyorum. Ýstiyorum ki insanlar verdikleri kararlardan piþmanlýk duymasýnlar. Keþke kelimesinden her daim uzak kalsýnlar.Son piþmanlýðýn hiçbir zaman fayda vermediðini bir daha unutmamak üzere kafalarýnýn en bilindik yerine kazýsýnlar. Bana her zaman þu güzel öðütler verildi: Piþman olacaðýn bir þeyi asla yapma; aklýnla mantýðýnla hareket et ki yanýlgýya düþme.
Benim için bu öðüt bir çizgi olmuþtur. Asla duygularýmýn mantýðýmýn önüne geçmesine izin vermem. Duygularýmýn mantýðýmýn önünde yer almasýna izin verirsem bu yaptýðým dönülmeyen hatalarýn baþlangýcý olur. Dönülmez hatalara düþmemek için kararlarýnýzýn belli bir mantýk ölçüsünde alýnmasýna özen gösterin. Gösterilmesi istenen ve hayatýnýzý büyük ölçüde deðiþtireceðine inanýlan özen, sizin için en büyük kazanç olacaktýr.
Evet deðerli okurlarým, ben bu yazýmý kaleme alýrken iki duruma dikkat çekmek istedim ve sizlerin anlayabileceði bir þekilde özetlemeye gayret gösterdim. Konuyu mantýðýn önemine vurgular yaparak anlatmanýn uðraþý içerisine girdim. Deðerli okurlarým sizlerin yapmasý gereken tek bir þey var; mantýklý düþünerek hareket edip bu düþünce ile de hayatýnýzý olumlu yönde ilerleteceðine inandýðýnýz kararlara imza atmanýzdýr. Attýðýnýz bu imza, sizlerin hayatýnýzýn en önemli deðiþikliði manasýna gelmektedir. Duygularýnýzý ön plana alýp piþmanlýk duyacaðýnýz kararlar almayýn. Duygusal düþüncelerle almýþ olduðunuz kararlarýn sizi dönülmez hatalara sürüklemesine izin vermeyin. Her daim mantýðýnýzýn ön planda kalmasýna özen gösterin. Duygusallýkla almýþ olduðunuz kararlarýnýzý ölçüp tartmadan uygulamaya koymayýn. Mantýðýnýzla hareket ederek kendinizi ömrünüz boyunca üzüleceðiniz hatalar içine düþmekten kurtarýn. Yapmýþ olduðunuz hatalarýnýzla yüzleþmeye devam edin ve yüzleþtiðiniz hatalarýnýzdan ders çýkarma yolunda adým atýn. Atmakta olduðunuz adýmlarýnýzý en ince ayrýntýsýna kadar hesaplayýn ki ayaðýnýz bir taþa takýldýðý anda sizleri çýkýlmasý imkansýz uçurumlara sürüklemesin.
Duygusallýðýn aldýrdýðý kararlar, insanlarýn yaþanan bu güzel hayatý yaþanmasý anlamsýz bir moloz yýðýný haline getirmesinden ibarettir.
Þunu da hiçbir zaman unutmayýn; mantýðýmýzla girdiðimiz hiçbir yol aþýlmaz deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.