..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin Ýbiþ




22 Nisan 2019
Ýstiþare Yolundan Hiçbir Zaman Ayrýlmayalým  
Hüseyin Ýbiþ
almýþ olduðumuz yahut almakta olduðumuz kararlarýmýzý kendi kendimize sorgulama zahmetinde bulunuyormuyuz?


:HGC:
ÝSTÝÞARE YOLUNDAN HÝÇBÝR ZAMAN AYRILMAYALIM
Almýþ olduðumuz yahut almakta olduðumuz kararlarýmýzý kendi kendimize sorgulama, hayatýmýzý büyük bir ölçüde deðiþtirecek olan bu kararlarýmýzýn muhasebesini yapma zahmetine katlanýyor muyuz? Ýlk önce bir karar alýrken yapýlmasý gereken o kararý ölçüp biçip tartarak almak, sonra da bu kararýn doðruluðunun muhasebesini yapma zahmetine girmemiz için kendimizi þartlandýrmamýz gerekiyor. Fakat bizler, dediðim dedik çaldýðým düdük olgusuna kendimizi öyle kaptýrýyoruz ki bu düþünce ile hareket etmekten baþka bir çarenin olmadýðý zanný ile etrafýmýzý dikkate almýyoruz. Biz bunlarý yapmadan hareket edersek aldýðýmýz yahut alacaðýmýz kararlarýn bizleri farklý bir noktaya götüreceðini, hatta bizim büyük yanlýþlar yapmamýza sebep olarak maðlubiyete sürükleyeceðini düþünmemiz lazým geliyor. Üstelik içine düþtüðümüz maðlubiyet bizleri daha büyük yanlýþlýklar yapmaya sürükleyecektir. Onun için bu kararlarýn her zaman bir defada deðil, birkaç defa düþünülerek; varsa güvenilir dostlarla tartýþýlarak alýnmasý daha uygundur. Ýstiþare edilmeden, tek baþýnýza alýp uygulamaya koyma gayretine girdiðiniz kararlarýn büyük zararlar vereceði akýllardan bir an bile çýkarýlmamalýdýr. Eðer sizler hayatýnýzý deðiþikliðe sürükleyecek olan bu zararlarý aklýnýzdan çýkarýrsanýz hayatýnýzýn en büyük yanlýþýna düþersiniz. Bu yanlýþa düþmemek ve büyük bir hezimete uðramamanýz için almýþ olduðunuz kararlarýnýzý muhasebe etme zahmetine katlanmanýz sizlerin kurtuluþ yoludur.
Deðerli okurlarým, sizlerin karþýsýnda her daim farklý konularla olmak ve sizleri farklý konularla bilgilendirmekle mükellef olduðumu düþünüyorum. Onun için de kaleme aldýðým her yazýmý özenle seçmeye gayret gösteriyorum. Her zaman ayný konular üzerinde yürürsem sizlere hiçbir zaman faydalý olamayacaðýmý biliyorum. Onun içinde elimden geldiðince farklý konularý ele almaya çalýþýyorum. Her ne ise biz konumuza dönelim.
Yazýmýn baþlarýnda da yazmýþ olduðum gibi, almýþ olduðumuz kararlarýn muhasebesini yapmadan uygulamaya koymayalým almýþ olduðumuz kararlarýmýzý. Yani muhasebe etmeden uygulamaya koyduðumuz yahut koyacaðýmýz kararlarýmýz, çýkacak olan bir yangýnýn ateþini körüklemek olabilir. Hesapsýz kitapsýz iþler yapmak bizlere olduðunca pahalýya patlar.
Onun için diyorum ki altýndan kalkamayacaðýnýz kararlara imza atmayýn, düþünmeden, altýnda ezileceðiniz yükü taþýma çabasýna girmeyin. Burada Kemal Sunal’ýn Sakar Þakir adlý filminden bir örnek vereceðim sizlere. Þakir’in saflýðýndan faydalanmak isteyen bir müþteri bir çuval þekeri omuzlamanýn çabasýna giriyor fakat baþarýlý olamýyor. Neden baþarýlý olamýyor, çünkü hesapsýz bir karar alýyor. O çuvalýn tek baþýna kaldýrýlmayacaðýný hesap etme zahmetine girmiyor. Bedava sirke baldan tatlý olduðu için bu hesabý yapmadan iþe giriþiyor. Yani demem o ki kaldýramayacaðýnýz hiçbir yükün altýna kendinizi sokmayýn. Her zaman ne söyler büyüklerimiz, baþarýlý olacaðýna inanýyorsan elini taþýn altýna sok; baþarýya ulaþamazsan soktuðun elin taþýn altýnda kalýr ezilir.
Aldýðýmýz kararlar, muhasebesi yapýlma zahmetine katlanýlmadan uygulamaya konulursa bunun sonu bilinmedik bir uçuruma doðru adým adým yürümektir. Aldýðýmýz kararlarýn muhasebesini yaparak uygulamaya koyalým ki karanlýða deðil aydýnlýklara yürüyebilelim. Baþkalarýnýn kararlarýna da saygý duymaktan hiçbir zaman vazgeçmeyelim. Bu hayatýn sadece bizden ibaret olmadýðý düþüncesini beynimizin bir köþesine bir daha çýkarmamak üzere yerleþtirelim. Hayatýn bizden ibaret olduðuna kanaat getirerek hareket etmeye devam edersek, muhasebe yapmadan uygulamaya koymuþ olduðumuz kararlarýn zararýndan bir ömür kurtulmamýzýn imkaný olmaz. Bu bahsettiðim imkana ulaþmakta bizlerin elinde olan bir þeydir. Yani bahsetmiþ olduðum kurtulma yolu yukarýda da bahsetmiþ olduðum istiþare yoludur. Sonu hüsran olmayan kararlar vermek bizim hayatýmýzda yapmamýz lazým gelen en doðru þeydir. Yukarýda bahsettiðim dediðim dedik, çaldýðým düdük düþüncesi ile hareket edilmemesi gerektiði.Bu düþünce ile hareket etmenin bizim hayatýmýzý büyük kayýplara uðratacaðý bir an olsun akýllardan çýkarýlmamalýdýr.
Siz deðerli okurlarýma her yazýmda gereksizliklerden uzak kalmanýzý ,uzak kalmamaya devam edilen gereksizliklerin doðurduðu kötü sonuçlarý ve sizlere verdiði, vereceði zararlarý anlatmaya çalýþtým. Hiçbir zaman cahilliðe düþülmemesi gerektiðini kaleme aldým. Siz deðerli okurlarýmdan þimdi de alacaðýnýz yahut aldýðýnýz kararlarýn muhasebesini yaparak, hatta bu muhasebeyi yapma zahmetine katlanarak kendinizi büyük zararlara uðramaktan kurtarma gayreti içinde olmanýzý rica ediyorum.
Ýnþallah sizlerden çok bir þey istemiyorumdur. Ölçüp biçip tartarak kararlarýnýzý alýn, istiþaresiz muhasebesiz kararlarýnýzý uygulamaya koymayýn.
Vicdanýnýzýn mahkemesinde yargýlanacaðýnýz ve o yargýlamanýn sonucunda beraat etmenize engel olan üzücü kararlara hayatýnýzda yer býrakmayýn.
Sizleri yargýlayan vicdan mahkemenizden beklemekte olduðunuz beraat kararý çýkmazsa, hayatýnýzýn baharýný muhasebesini yapma zahmetinde bulunmadýðýnýz kararlarýnýz sonlandýrýr.Dünyanýzý güzelleþtiren bahar bir anda hazana dönüþür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Ön Yargý Bizim Yolumuz Olmasýn
Ýnsanlarý Yersizliklerle Meþgul Etmeyin
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargý
Sorumluluklarýmýzýn Bilincinde Olalým
Iþýðýnýz Hiçbir Zaman Kaybolmasýn
Maneviyatýmýzdan Ödün Vermeyelim
Hayatýmýzda Piþmanlýðýn Yeri Olmasýn
Daha Güzel Bir Dünya Ýçin Yaþayalým

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.