..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Görüþ ve Eleþtiriler > YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR




18 Mayýs 2019
Roman Okumalarý  
YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR
2019 yýlýnda yayýnlanan birkaç romanla ilgili kiþisel deðerlendirmeler


:BAHG:
Türk romanýnda, týpký hikaye türünde olduðu gibi bizleri mutlu eden bir bereket yaþanýyor. Ardý ardýna zevkle, ayný zamanda fikir manasýnda istifade ederek okuduðumuz baþarýlý romanlar yayýnlanýyor.
Daha önce bu sütunlarda bir deðerlendirme yazýsý kaleme aldýðým Ömer F. Oyal, Paris’te saygýn bir ödül kazanarak romancýlýðýmýz adýna önemli bir baþarýya imza attý. Ýlgili yazýmda uzunca deðindiðim ‘ Gemide Yer Yok’ta Oyal; iç savaþ ortamýnda toplumun neler yaþadýðýný, sahip olduðumuz her þeyin ve herkesin kýymetini bilmemiz gerektiðini vurgulayan sürükleyici bir romanla selamlamýþtý bizleri.
Ýlgi alanlarýmda roman türü merkez figür olarak yer almaya baþladý. ‘Gemide Yer Yok’tan sonra art arda Derviþ Zaim’in Rüyet, Ahmet Tezcan’ýn Abbara, Ýskender Pala’nýn Ýtiraf, Arda Erel’in Sarsýntý, Sadýk Yemni’nin Çaðrýlan, Tuncer Erdem’in Kaz Düþü isimli romanlarýný ve Hakan Sazyek’in 2013’te neþredilen Roman Terimleri Sözlüðü’nü okudum. Sazyek’in kitabý hariç, adýný andýðým romanlarýn tümü, yeni,2019’da okuyucu karþýsýna çýktý. Sadece bunlar da deðil, en az bu kadar daha yeni romanýmýz arz-ý endam etti dört aylýk süreçte.
Yukarýda isimlerini andýðým romanlarý iþtiyakla okudum. Deðil hepsi, biri bile bir gazete yazýsýný aþacak boyuttan daha fazla bahsedilmeye deðer baþarýlý romanlar. Zamaný geldikçe bu romanlar ve yeni çýkacak daha nice romaný yazýlarýmýn mevzusu yapacaðým inþallah. Ýlk planda ‘tadýmlýk’ babýndan bazýlarýna kýsaca deðinmek istiyorum müsaadenizle.
Yakýn dönem þiirimizde fikre, bilgiye ziyadesiyle önem verildiðini, bu minvalde þiirler yazýldýðýný görüyoruz. Ayný durum, belki de daha yoðun þekilde Ahmet Tezcan’ýn ‘Abbara’ ve Sadýk Yemni’nin ‘Çaðrýlan’ isimli Ketebe etiketiyle çýkan romanlarýna sirayet etmiþ durumda. ‘Abbara’da gerçek annesi ve babasýnýn peþinde duyarlý bir gencin arayýþ hikayesi var. Mardin, Amerika, ihanetler, yalanlar ve vicdansýzlýklar sarmalýnda þaþýrtýcý bir final bizleri beklemekte.
Sadýk Yemni, ‘Çaðrýlan’ýnda ise romanýmýzda el atýlmayan, bugünlerin ve hatta geleceðin güncel meselesi yapay zeka konusuna el atýyor. Yemni, sadece yapay zekanýn hayatýmýza artýsý eksisiyle neler katacaðýna deðil, ülkeler arasý savaþta istihbaratýn ne derece önemli rol oynadýðýna kafa yoruyor. ‘ Çaðrýlan’da; PKK, Fetö, ambargolar, güç savaþlarý, tehditler, ekonomik savaþlar cirit atýyor. Gündelik hayatýmýzda ne denli basit meseleleri dert edindiðimizi, ülkenin bekasýnýn kaybedilmesi neticesinde ortaya çýkacak aðýr faturanýn nelere yol açabileceði duygusunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz roman boyunca.
Daha çok sinema çalýþmalarýyla gündemde yer bulan Derviþ Zaim, ödüllü ilk romanýndan yýllar sonra ‘ Rüyet’ adýný verdiði farklý bir romanla sesleniyor sevenlerine. Amcasýnýn þirketinde mimar olarak çalýþan, özgüveni yüksek, özgürlüðe ziyadesiyle önem veren Aslý rüyalar özerinden bir sanat performansý ortaya koymak istemektedir. Ýnsanlarýn uykularýný, uykularýndaki tepkilerini kayda alacak, görülen rüyalar üzerinden belli sonuçlara ulaþmaya çalýþacaktýr, tabi bu düþündüðü kadar kolay olmayacaktýr. Çalýþmalarý sýrasýnda tehlikeli insanlarla karþýlaþacak, aldýðý bazý yanlýþ kararlarýn faturasýný ödeme durumlarýyla savaþacak, amcasýnýn ricasýyla okumaya baþladýðý bir hatýratta yazýlanlarýn peþine düþecektir. Zaim’in ‘Rüyet’inde, Þeyh Galip’in Hüsn-ü Aþk’ýna bol bol göndermede bulunduðunu da vurgulamam gerekiyor.
Sarsýntý… Arda Erel ismini aceleyle baþta öykücü Arda Arel’le karýþtýrýnca þaþkýnlýkla okumaya baþladým romaný. Bildiðim Arda Arel tarzý deðildi, hatta whatpad tarzý ergen iþi romanlar gibi sürükleyici ama basit vaka örgüsü beni þüpheye de sevk etti. Ama imla kusurlarýnýn neredeyse hiç olmamasý, okudukça derinlikli ve entelektüel havasýnýn ortaya çýkmasý, son olarak da Arel’in Erel olduðunu anlamam roman hakkýndaki yargýlarýmý tümüyle deðiþtirmeme neden oldu. Yazarýn ilk romaný olan ve çýktýðý ilk ayda beþ baský birden yapan Sarsýntý; sevdiðimizi sandýðýmýz insandan ayrýlma kararý alýnca yaþadýðýmýz duygularý, daha mutlu olunacaðý düþüncesiyle alelacele yeni bir aþka yelken açmanýn ne gibi sonuçlar doðuracaðýný dikkate deðer psikolojik tahlillerle anlatýyor. Her þey tamam derken yaþanacak sürprizse biz okuyanlarý nakavt etmeye yetiyor.
Romanlarýn dünyasýnda misafir kalmaya devam edeceðiz….



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn görüþ ve eleþtiriler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
‘gerçekler Romanda, Hakikatse Kur’an - I Kerimdedir’

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kim Haklý, Kim Haksýz! [Deneme]
Kendini Geliþtirmek [Deneme]
Tanklar Kabeye Dayanmadan [Eleþtiri]
Türkiye'nin Zihin Tarihi [Eleþtiri]
Memet Fuat [Eleþtiri]
Mevlana’yý Doðru Anlamak [Ýnceleme]
Yüzyýl Önce Yüzyýl Sonra [Ýnceleme]


YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR kimdir?

Edebiyat eleþtirisinin edebiyatýmýzýn hem yazar hem de okuyucu baðlamýnda önemsenmesinin büyük nimetler getireceðine inanýyorum kültür hayatýmýza ve bunu merkeze alarak yazmak istiyorum

Etkilendiði Yazarlar:
Memet Fuat, Mehmet Kaplan, Enis Batur


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YUSUF ALPASLAN ÖZDEMÝR, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.