..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




31 Mayýs 2019
Groteski Olan Totemi Olan 1  
Bayram Kaya
Bu tür niceli ilikler içinde akýcý, geçiþken durumlara kolaylýk içinde bulunan süre durumlarýn, deriþimle veya engelliyle beliren durumlarýndan ötürü de özdek kendilik bir hep durumlu ve polarmalý oluþturlar.


:EIE:
Ortam ve çevre

Ortam farklý farklý belirmeler olduðu gibi ayný özelliðin niceli durumlarýyla da doludur. Nicelik birbirine göre bir baský, basýnç, firen iliþkisi veren yansýma ve bað iliþkisi giriþmesidirler vs.

Sýcaklýk, devinim, kýsa- uzun, az-çok, mekân, zaman, yükler vs. bu niceli durumlardandýrlar. Biri deðiþir diðeri olur. Ya da kendi üzerine ve çevre etkileþimi içinde biri diðeriyle eþ zamanlý vardýr.

Yani ortam ya da çevre kendi içinde ve kendi dýþýnda birbirine göre çeliþki ortaya koyan baský, basýnç ve özelliklerin giriþme ve giriþtirme baðýntýlarýyla doludurlar.

Rakam olarak eþleþmiþ 4m olan aðacýn 3m olan aðaca oraný, yükseðin alçaða, çoðun aza oranýdýr. Yine 4kg elma ile 3kg elma arasýnda, aðýr olanýn hafif olana oran olan, baský ve basýncý vardýr.

Az olanýn çok olana doðru; engin olanýn yüksek olana doðru eðim yönelimi vardýr. Yani bunlar çekim, fren iliþkisidir. Git olanýn gel olaný çaðýran zýt durumlar içindeki niceli belirmelerinin eylem ve direnç etkisidirler.

Yani niceli durumlar birbirine göre zorunlu bir bað baðýntý iliþkisidirler. Olgu olay ve varlýklar bu niceli durumla hem bir alan etkisi eðilimi içindedirler. Hem kendileri bir alan etkisi türü aþaðýlýk duygusu ortaya koyarlar.

Ayný özellik içerenle olan olgu ve olaylar dahi; hem birbirine hem çevreye oranla bir zaman önceliði, devim farký, sýcaklýk gibi birbirine nispi durumla; birbirine kýyas durumla bu tür niceli oluþlar içinde akýþ yapýcý, birbirine sirayet edicidirler.

Örneðin çevredeki 60 derece ile ölçülebilir olan belli miktar bir özdek dahi, kendi içinde milyarda bir deðerlerde de olsa ýsý farký nedenle, 60 derecelik özdek her noktasýnda ayný ölçülen sýcaklýk içinde bile ýsý farklarý vardýr.

Belli sýcaklýk deðeri içinde okunan özdeðin kimi noktasýnda nicel belirimlerle ile ýsýl durumlar farkýný ortaya koymasý, özdeðin; üst üste niceli zaman durumlarýný içerir olmasý, zaten kuantum kuraldýr.

Dolaysýyla çevredeki ayný özelliklerin bileþke devimleri kendi içinde bile de ayný hýzda deðildir. Böylece zaman akýþlarý da ayný deðildir. Niceli beliriþlerin miktarlarý da ayný deðildir vs.

Ayný belirim (homojenlik) içinde olmayan nicelikler birbirine göre az, çokturlar. Uzun veya kýsadýrlar. Aðýr veya hafif olan bir oran ve kýyas içinde olmanýn baský ve basýncýyladýrlar vs. Bizim duyum ve algý alanýmýz dýþýndaki var oluþlar, kuantum durumlarýn algý ve duyumlarý içindedirler.

Yani olgu, olay, dalga, parçacýklar bile niceli durumuyla ayný özellikte olamamakla zaten birbirine göre yer zaman giriþme baðýntýsý içinde farklý bir devim, tutulum ve tuzaklanmadýrlar.

Söz gelimi havadaki bir metre küp kütleli azot niceliðini biz belli kütleli ve belli sýcaklýkla söyleriz. Bu böyledir. Ancak bir metre küp azot içinde ölçemeyeceðimiz miktar bir ýsý farký veren noktalar vardýr.

Niceli durum kendilikten bir bað ve giriþme iliþkisidir. Ya da giriþme ve baðýntý olan durumlar, niceli durumlarla daha aktiftirler. Dolaysýyla belirimle olanýn kendi içinde yoðunluk farký vardýr.

Belirimle olan parçalý bir hareket, parçalý zaman, parçalý hacim farký vs. vardýr. Bir metre küp hacmin aðýrlýðýný sýcaklýðýný veren deðerler; bu kuantum deðerlerdir. Bizim algýmýz kuantum nicelikleri yok sayar

Bu farklar nedenle azot özdeði kendi içinde ve kendi dýþýnda çoðun aza doðru olandan olmayana doðru akýþlýdýr. Azot molekülleri birbirine karþý gerilimli, polarmalý, çoðun aza karþý eðilimi içindeki durumlarýn genliðiyledir. Bir metre küp azot, parça olanýn parça olmayanýdýr. Belirsiz olanýn bir belirlenme biçimidir.

Parçacýk ve dalga olanýn bunca kuantum durumla niceli oluþunu belirleme yaptýðýnýz anda, iç olana karþý eþ anlý ve zýt bir dýþ oluþu vardýr. Yani iç diye belirlediðiniz durum dýþý, dýþ diye belirlediðiniz durum da eþ anlý olarak içi belirler.

Dýþ oluþun yüzey gerilimine karþý iç olanýn hacim gerilimi birbiriyle çeliþir. Ýç olanýn hýzý küp olarak ivmelenirken, alan gerilimi kare olarak ivmelenmekle zaman bakýmýndan, mekân bakýmýndan hýz bakýmýndan vs. ileride geride olurlar vs. Zýtlýðý eþleþen, eþ kavramlar olarak da düþünebilirsiniz.

Parçacýk gibi bir molekül azot bile durumludur. Bu tür niceli durumlar kendi genliði içinde bir molekül azotu veren niceliklerin kimisi 0,998790 derece iken kimisi 0 derece, kimisi 0,000001 derece türünden ýsý deðerlerine ya da hareket enerjisine veya yer kaplamaya ya da hacme vs. sahiptirler.

Çoklu durumlar o miktar içinde; o miktarýn türlü türlü yoðunluk, hacim, devim, zaman, miktar gibi kümeleþiþi olan öbeklerin skala frekanslarýný da oluþurlar.

Artýk bir olan ve biri deðiþerek ayný þey olan durumlarý neye göre belirler ve mana ederseniz o þey o durumla belirlenen bir süreçle kýsýtlanýr. Anne dediðiniz kiþinin size eþ olmamasý gibi bir belirlenme ve kýsýtlanmadýr. Oysa iliþkileri içindeki olgu ve olaylar zýtlýkla hem bir kýsýtlanmadýr. Hem de bir olanaktýr.

Bunlar bu tür üst üste çok boyutlu zamanlarýn etkisiyle, birbirine dönüþlü devinmeleriyle, birbirine karþý bir deriþme bir kýrýlma gerilim indisini ortaya koyarlar.

Kýsacasý bu tür farklý süpervizör zamanlar içinde (üst üste zamanlar içinde) olanlar kendisine ve biri diðerine niceli ve baðýl durumlu olmaktadýrlar. Bu nedenle bu durumlar kendi aralarýnda bile "az çok miktarlarýyla olmanýn (nispi-oran olmanýn) geriliminden oluþan bir baský ve basýnçlar giriþmesidirler.

Bu tür niceli ilikler içinde akýcý, geçiþken durumlara kolaylýk içinde bulunan süre durumlarýn, deriþimle veya engelliyle beliren durumlarýndan ötürü de özdek kendilik bir hep durumlu ve polarmalý oluþturlar.

Böyle olunca, bunlardan oluþan çevre; kendilikten ve kendi içine kendisine kendi yüzeyli dýþýna karþý durumlu, polarmalý bir alan etkisi eðilimlidirler.

Çok boyutlu niceli oluþ kendilikten bir oto kontroldür. 3,99 derece miktar 4 derece miktar olana kadar veya 4 derece miktar, üç doksan dokuz derece miktar veya 3 derece miktar olana kadar ileri geri eylem içinde ya ileriye akýþ yapmaya baþlayacaktýr. Ya geriye tersinecektir.

Akýþýn ya da eylemin yönü 4 deðer olan nicelikten 3,99 deðer nicelik olanca kadar veya 3,99 deðer nicelik olan 4 derece deðer olunca akýþ görece duracaktýr. 3,99 dan 4 dereceye doðru olan eðim ileri; 4 dereceden 3,99 doðru olan eðim geri olup terstir.

Niceli oluþ, “bir süre durum içinde olan süreci”; baþlama, durdurma ve engelleme aksamalarýný veren dönüþlü lüklerin çoklu boyutu içinde olmakla, bunlar niceli belirmelerin çevrimli döngü selliklerdir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.