..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Erdað Duru




2 Haziran 2019
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm)  
ERMENÝ IRKÇILIÐI - ERMENÝSTAN APARTHEID DEVLET OLMA YOLUNDA

Erdað Duru


"Kimin kanýný taþýyorsun sen? Ermenice konuþarak vatandaþlýk alamazsýn. Vaftiz kâðýdýný getir, Ermeni olduðunu ispatla ki sana vatandaþlýk vereyim. Ermeni diniyle ayrýlmaz bir bütündür. Eðer Ermeni olmak istiyorsan, gelir vaftiz olursun, Ermeni Kilisesi mensubu olursun, ve o zaman dersin ben Ermeniyim diye" Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Baþepiskopos Aram Ateþyan (25 Þubat 2015, Agos)


:AJFJ:
ERMENÝSTAN’IN SOYKIRIM DEKLARASYONU 29 OCAK 2015
3 Aralýk 1920de imzalanan Gümrü Antlaþmasýyla Ermenistan’ýn “Batý Ermenistan” dediði Türk topraklarýnýn Türkiye’nin egemenliðinde kalacaðý kararlaþtýrýlmýþtý. Ancak, buna raðmen, Ermenistan kendi Baðýmsýzlýk Bildirgesinin 11'inci maddesine "Ermenistan Cumhuriyeti 1915 yýlýnda Batý Ermenistan'da düzenlenen soykýrýmýn uluslararasý alanda tanýnmasýna çalýþmaktadýr" þeklinde bir tümce koymakta hiç bir sakýnca görmemiþtir.

Oysa, bu çifte standart ve çeliþkili tutum, Ermenistan’ýn hem soykýrým palavrasýný, hem de toprak talebi saplantýsýný aymazca sürdüreceðini, bunlarý kendi varoluþ nedeni ve ulusal hedefleri için kullanacaðýný açýkça göstermektedir. Bu baðlamda, artýk tamamen Ermenistan devletinin borazaný haline dönüþmüþ bulunan Agos gazetesinde 4 Þubat 2015de çýkan haberde 29 Ocak 2015 günü Ermenistan’ýn “Ermeni Soykýrýmý 100. Yýlý Etkinlikleri” kapsamýnda yayýnladýðý deklarasyon doðu cephesinde hiçbir þeyin deðiþmediðinin, deðiþmeyeceðinin göstergesidir.
Söz konusu deklarasyon Cumhurbaþkaný Sarkisyan ile Ermeni Katolikosu Karekin II ve Kilikya (Adana) Katolikosu Aram I ‘in katýldýðý bir komisyon toplantýsýnda mecliste okunmuþ ve deklarasyonun dünya genelindeki tüm Ermenilerin iradesini ortaya koyduðu belirtilmiþtir. Bildirge BM Genel Sekreterliðine de verilmiþtir.
Deklarasyonda,1894-1923 yýllarý arasýnda Osmanlý Ýmparatorluðu ve Türkiye’deki çeþitli hükümetlerin uyguladýðý “planlý ve sürekli soykýrým” ile Ermeni mirasýnýn yok edildiðine ve Sèvres Antlaþmasý ile 22 Kasým 1920 ABD Baþkaný Wilson’un Tahkim Kararýna iþaret edilmektedir. Dikkat edersek Ermenistan bu son deklarasyon ile yalanlarýna yeni yalanlar eklemekte, soykýrým savýný 1894-1923 arasý 29 senelik bir döneme yaymakta, aklý sýra olaylarýn görüngesini geniþletmekte ve “planlý ve sürekli” (!) soykýrým yapýldýðýný ileri sürmektedir. Deklarasyondaki diðer bildirimler özetle þu þekildedir:

•     Ermeni Soykýrýmý 100. Yýl Komisyonu, diasporadaki komiteleriyle beraber, soykýrýma kurban giden 1,5 milyon insaný ve kurtulanlarý anýyor;
•     Soykýrýmlarýn önlenmesi, soykýrýma uðrayanlarýn haklarýnýn iadesini yineliyor;
•     Ermeni Soykýrýmýný tanýma ve kýnama cesaretini gösteren ve inkarcýlýðý önlemek için önlemler alan devletlere ve kurumlara teþekkür ediyor;
•     Türkiye’nin Ermeni karþýtý duruþunu, normalleþme sürecine koyduðu ön koþullarý, Ermenistan’a uygulanan engellemeyi kýnýyor ve bunlarý cezasýz kalmaya devam eden soykýrým suçlarýnýn sonuçlarý olarak deðerlendiriyor;
•     Türkiye Cumhuriyetini soykýrýmý tanýmaya ve kendi tarihiyle yüzleþmeye çaðýrýyor; bunun Ermeni ve Türk halklarý arasýnda oluþabilecek yeni bir tarihsel uzlaþýnýn baþlangýç noktasý olabileceðini umuyor,
denmektedir.

Hani burada affýnýza sýðýnarak “vay anasý sayýn okurlar” demek durumundayým. Görünen o ki, Türk dýþ politikasýnýn zayýflýðý ve beceriksizliðini fýrsat bilen Ermenistan Sèvres antlaþmasýna takýlýp kalmýþ, eski yalanlarýna ürettiði ve icat ettiði yeni yalanlarý da ekleyerek geçmiþin sanrýlarýyla varoluþunu sürdürmekte, açýkça meydan okuyarak Türkiye’nin cezalandýrýlmasýný istemektedir.
Sýnýrlarýnýn ABD baþkaný tarafýndan belirlenmesini kabul eden ve hala bu sýnýrlara dönülmesi gerektiðini savunan bir ülkenin baðýmsýzlýk, türe ve özgürlükten söz edecek hali olabilir mi? Böyle bir ülkenin deklarasyonu ciddiye alýnabilir mi?

SOYKIRIM PROPAGANDASI - HALKIN VE AYDINLARIN KIÞ UYKUSU
2000li yýllardan bu yana, siyasal Ýslamcý kitlelerin oylarýyla seçilen hükümetlerin iktidara geldiði Türkiye’de, ABD’nin eþgüdümüyle tezgahlanan Büyük Ortadoðu Projesi kapsamýnda mevcut sýnýrlarýn küresel güçlerin çýkarlarý doðrultusunda yeniden düzenlenmesi gündemdedir.
Laikliðin tamamen rafa kalktýðý, etnik bölücülüðün iyice azgýnlaþtýðý, muhalefetin adeta iktidarýn gizli stepnesi haline geldiði bu ülkede, artýk ulus-devlet yapýsýnýn federasyona dönüþtürülmesi, yamalý bohça örneði özerk eyaletlerden oluþacak güdümlü bir baþkanlýk sistemi düzenine geçilmesi gerektiði öforik bir coþkuyla savunulmaya baþlanmýþtýr. Federasyona dönüþtükten sonra Türkiye'nin Yugoslavya gibi darmadaðýn olup küçük devletçiklere dönüþmesinin planlandýðý açýktýr. En baþta Ermenistan olmak üzere, AB ülkeleri ve ABD umutla bunu beklemektedirler.

Türkiye ile Ermenistan arasýnda imzalanan uzlaþma protokollarýnýn parlamentodan geri çekmesinin altýnda yatan cüret iþte bu beklentidir. Bu arada, AKP hükümetinin eþ baþkaný konuma gelmiþ bulunan PKK liderinin, Ermeni Yazarlar Birliði tarafýndan "Büyük Ermenistan" fikrine olan katkýlarýndan dolayý onur üyeliðine seçilmesine de kimsenin þaþýrmamasý gerekir. Ermenistan’daki tüm eðitim-öðretim sistemi, siyasal, dinsel, kültürel, sanatsal söylem, eylem ve etkinlikler Türkiye ve Türklerden nefret üzerine yapýlandýrýlmýþtýr.

Emperyalizm, Avrupa Holokost Endüstrisi ve Ermenistan, soykýrýma uðradýklarýna gerçekten inanan, Türklerden tiksinti derecesinde nefret eden bir Ermeni kuþaðý yetiþtirmeyi baþarmýþlardýr. Üstelik bizim ezik aydýnlarýmýzýn da bu psikolojik propagandanýn etkisinde kalarak, ya hiç yorumda bulunmamak, ya da soykýrým savýný apriori kabul edip bunu destekleyen yapýtlar ortaya koymak gibi bir açmazlarý var! Aslýnda tarihle yüzleþmekten kaçan, kendi halkýný Sèvres antlaþmasýnýn tefessüh etmiþ sanrýlarýyla avutmayý sürdüren küresel güçlerin güdümündeki Ermenistan yönetimidir.

Hal böyle iken, 21 Aralýk 2008’de Prof. Ahmet Ýnsel, Prof. Baskýn Oran, Dr. Cengiz Aktar, gazeteci Ali Bayramoðlu gibi isimlerin 1915 olaylarý hakkýnda internette bir özür kampanyasý baþlatmalarý doðrusu çok anlamlý ve göz yaþartýcýdýr. Ýmzaya açýlan özür kampanyasýnda kiþisel olarak Ermenilerden özür dilenmekte olup imza sayýsý 5000i geçmiþ durumdadýr. Özür metni ise aynen þöyle:

“1915'te Osmanlý Ermenileri ‘nin maruz kaldýðý Büyük Felakete duyarsýz kalýnmasýný, bunun inkâr edilmesini vicdaným kabul etmiyor. Bu adaletsizliði reddediyor, kendi payýma Ermeni kardeþlerimin duygu ve acýlarýný paylaþýyor, onlardan özür diliyorum.”

Ýmdi, sanmayýn ki söz konusu metinde "Ermeni Soykýrýmý" yerine -ABD Baþkaný Obama gibi- "Büyük Felaket” denmesi soykýrým yapýldýðýný yadsýmak anlamýna geliyor: Tam tersi, bu eþanlamlý söylem ile soykýrým yapýldýðý kabul ediliyor.
Bu çok bilmiþ aydýnlarýmýz “Büyük Felaket” sözünü soykýrýmla eþanlamlý bir söze dönüþtürerek, Þoah örneðinde olduðu gibi, Ermenilerin de uluslararasý kamuoyunda salt kendilerine özgü bir soykýrým adý oluþturmasýný desteklemiþ oluyorlar. Týpký Holokost yerine yeni icat edilen Ýbranice Þoah sözünün ýsrarla pazarlanmaya çalýþýlmasý gibi. Oysa, Naziler sadece Yahudileri deðil, Nazi rejimine muhalif kim varsa, Alman, Polonyalý, Avusturyalý, Çekoslovak, Çingeneler ve Yehova Þahitleri gibi etnik-dinsel gruplardan kiþileri de toplama kamplarýna göndermiþ, fýrýnlarda yakmýþlardýr. O zaman her soykýrýma uðrayan ulus kendine özgü özel soykýrým sözcükleri mi türetsin ? Oysa, Holokost sözcüðü Naziler tarafýndan soykýrýma uðrayan herkesi kapsar. Þoah sözünün kullanýlmasý Almanlarýn yaptýðý soykýrýmýn salt Yahudileri kapsadýðýna dair bir algý oluþturur ki bu doðru bir yaklaþým deðildir.
Güdülen diðer bir amaç da, konu hakkýnda hiç bir bilgisi olmayan, soykýrým sözcüðünün ne anlama geldiðini bile bilmeyen Türk halkýný ketempereye getirmek, olayý masum, janjanlý ve insancýl bir özür kampanyasý kamuflajý altýnda, duygu sömürüsü yaparak pazarlamaya çalýþmaktýr.

Kuþkusuz herkes düþüncesini açýklamakta özgürdür. Ýyi de ben de eleþtirmekte özgürüm. Ben bu giriþimleri nedense “benim baþörtülü bacýmýn önünü kestiler, üstü çýplak, deri giysili, elleri eldivenli adamlar saldýrdý” türünden maðduru oynama taktikleri olarak görüyorum.

ERMENÝSTAN GENEL SAVCISININ SÖZLERÝ
Ermenistan’ýn Türkiye’den toprak ve tazminat talep etme arzusunun hastalýklý bir saplantý haline dönüþtüðünün en somut örneklerinden biri 5 Temmuz 2013 günü "Ermenistan Diaspora Bakanlýðý" tarafýndan Erivan'da düzenlenen “Ermeni Avukatlar Forumu” nda konuþan Ermenistan Genel Savcýsý Agvan Hovsepyan’ýn aþaðýdaki sözleridir:

"Her ne olursa olsun Ermenistan Cumhuriyeti yitirdiði topraklarýna kavuþmalý ve Ermeni Soykýrým maðdurlarý maddi tazminat almalýdýr. Fakat tüm bu isteklerin hepsi yasal temellere dayandýrýlmalýdýr. Soykýrýma uðrayanlarýn yakýnlarýnýn mutlaka parasal tazminat almasý gerektiðine, mucizevi þekilde Türkiye topraklarýnda muhafaza edilmiþ bulunan kiliseler ile kiliselere ait arazilerin Ermeni Kilisesi'ne iade edilmesi gerektiðine ve Ermenistan Cumhuriyeti’nin yitirdiði topraklarýný geri almasý gerektiðine kesinlikle inanýyorum."

ERMENÝ IRKÇILIÐINA DOÐRU
Bu baðlamda 25 Þubat 2015 Agos gazetesinin internet sayfasýnda yayýmlanan Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Baþepiskopos Aram Ateþyan'ýn Ermenistan vatandaþý olmak isteyen Ermeniler ile ilgili yönergesi de ýrkçý, apartheid ve ürkütücüdür:

"Kimin kanýný taþýyorsun sen? Ermenice konuþarak vatandaþlýk alamazsýn. Vaftiz kâðýdýný getir, Ermeni olduðunu ispatla ki sana vatandaþlýk vereyim. Ermeni, diniyle ayrýlmaz bir bütündür. Eðer Ermeni olmak istiyorsan, gelir vaftiz olursun, Ermeni Kilisesi mensubu olursun, ve o zaman dersin ‘Ben Ermeni’yim’ diye"

Naziler de insanlarý Yahudi olmadýklarýný kanýtlamaya zorlamýyorlar mýydý? Bir ülke vatandaþý olmak için illa devlet kilisesinde vaftiz olma koþulu aranmasý nasýl ve ne biçim bir devlet anlayýþýdýr? Böyle bir din adamý olur mu ? Ermeni olduðunu kanýtlayamayan Ermenistan vatandaþý olamýyor mu yani? Amaç kan ve soy kültüne dayalý, homojen Ermeni milleti mi oluþturmaktýr ?

Ýlginçtir ki böylesine bir dinsel ýrkçýlýk, apartheid ve kafatasçýlýk uygulamasýnýn öncülüðünü dünyada Nazilerden sonra ilk kez Siyonistler baþlatmýþtýr. 20.7.2018’de Ýsrail meclisinde, ülkeyi salt "Yahudilere özel" bir yurt olarak tanýmlayan bir yasa kabul edildi ! "Yahudi Ulusunun Devleti" isimli bu yasa ile Arapça, ülkenin iki resmi dilinden biri olmaktan çýkarýldý, iþgal altýnda tutulan topraklarda Yahudi yerleþimlerinin yapýmýna devam edilmesi "ulusal çýkar" olarak tanýmlandý, "birleþik ve bütün" bir Kudüs'ün Ýsrail’in baþkenti olduðu belirtildi. Yasa, Ýsrail'i "Yahudi halkýnýn tarihsel anayurdu" olarak tanýmlýyor ve "Yahudilerin ulusun kaderini tayin etmekte özel hak sahibi olduðu" belirtiliyor !

55 "Hayýr" oyuna karþý 62 "Evet" oyu ile geçen bu yasanýn taslaðý daha korkunçtu: Taslakta " salt Yahudilerin yaþayacaðý topluluklar oluþturulmasý" gibi bazý maddeler metinden çýkarýldý.

Bu Ýsrail’de demokrasi ve laikliðin ölümü, sömürgeci emperyalist zihniyetin ýrkçý politikalarla etnik üstünlüðü ve Tevrat’taki “seçilmiþ halk” saplantýsýný yasalarla meþru duruma getirmesidir. Tabi tüm bu geliþmeleri ana akým dünya medyasý, Avrupa Birliði ve ABD görmezden gelmiþtir. Ermenistan da ayný yolda ilerlemektedir. (Sonraki bölüm: Soykýrýmý tanýyýn çaðrýlarý ve Eurovision)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Holokost Yorgunluðu
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (11. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (12. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (14. Bölüm)
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (10. Bölüm)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2
Bilderberg – "Eyes Wide Shut"
Her Milletin Ayrý Bir Devleti Olmalý mý?
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (8. Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa [Eleþtiri]
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook [Eleþtiri]
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi? [Eleþtiri]
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor? [Eleþtiri]
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi! [Eleþtiri]
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm) [Eleþtiri]
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti [Eleþtiri]
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm) [Eleþtiri]
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak! [Eleþtiri]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.