..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karþýlaþýlan bir konuktur. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Dinler, Ýnançlar ve Ateizm > Erdað Duru




6 Haziran 2019
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (1. Bölüm)  
BESLE KARGAYI, OYSUN GÖZÜNÜ...

Erdað Duru


Fatih Sultan Mehmet Ýstanbul'u fethettikten sonra –siyasal taktiklerle olsa gerek- Ýstanbul’da Ermeni Patrikliði kurulmasýna izin veriri Bursa Episkoposu Hovagim'in Patrik ünvanýyla atanmasýný onaylar (1461). Bizans’a ait Samatya'daki Sulu Manastýrý da patrikhane binasý olarak Ermenilere baðýþlanýr. Manasýrýn adý Surp Kirkor Lusuroviç (Surp Kevork) olarak deðiþtirilir, bazý Bizans kiliseleri de Ermenilerin kullanýmýna verilir


:AAGC:
TARÝHÇE VE TEOLOJÝ
Ermeni Apostolik Kilisesi dünya Ermenilerinin büyük bir çoðunluðunun üye olduðu kiliselerden biridir. Hýristiyanlýðýn diðer mezhepleri tarafýndan monofizit kiliseler olarak tanýmlanana gruba girer. Günümüzde Ermeni Apostolik Kilisesi (Gregoryen), Süryani Kadim Kilisesi (Yakubi), Mýsýr Kýpti Kilisesi (Koptik), Habeþ Kilisesi monofizit görüþte olup her birinin baðýmsýz kendi Patriði bulunmaktadýr.

Monofizit inanç Ýsa'daki insansal ve tanrýsal doðanýn tek bir özde birleþmesidir. Bu inanca göre Ýsa doðmadan önce vardý ve tüm evreni ve canlýlarý yaratan Tanrý’nýn ta kendisiydi. Meryem'den doðan çocuk Ýsa tam bir insan ve tam bir Tanrýydý. Dolayýsýyla Meryem “Theotokos” Tanrý'nýn annesidir. Ýsa'daki insansal ve tanrýsal yapý birbirinden ayrýlamaz: Haç üzerinde acý çeken Ýsanýn salt insansal özü ya da doðasý deðil, ayný zamanda tanrýsal özüdür; yani Tanrý bir insan gibi acý çekmiþtir.

451 yýlýnda toplanan Kadýköy (Kalkedon) Konsili monofizitizm tezi kabul edilmemiþtir. Bunun üzerine monofizit düþünceyi sabunan Kiliseler toplantýyý terk etmiþ, bunlar ilk üç Ekümenik Konsil'in (325 Ýznik, 381 Ýstanbul, 428 Efes) kararlarýný kabul etmiþ, diðer konsil kararlarýný tanýmamýþlardýr.

ÝSTANBUL ERMENÝ PATRÝKHANESÝ NASIL VE NE ZAMAN KURULDU ?
Ýstanbul Ermeni Patrikliði 1461 yýlýnda Fatih Sultan Mehmet’in fermaný ile kurulmuþtur. Þöyle ki: Ýstanbul fethedilmeden önce Bizans Ýmparatoru ve Bizans Kilisesi (Ýstanbul Rum Patrikhanesi) monofizit göürü savunan Ermeni Patrikliðinin kurulmasýna izin vermiyorlardý.

451 yýlýnda tüm kiliselerin katýldýðý Kalkedon (Kadýköy) Konseyinde alýnan dinsel ve yönetimsel kararla gereði Roma Baþpiskoposu “Papa” ünvanýyla tek yetke olarak kabul edilmiþ, Hristiyanlýk öðretisi hakkýnda tek yetkili olarak da Papalýk kurumu tanýnmýþtý. Ancak, Ermeni Kilsiesi bu kararlarý kabul etmemiþtir.
Papalýktan geelen finansal destek kesilince Ermeni Kilisesi baðýmsýz bir Patriklik oluþturmuþ (552), daha sonra Gürcü Kilisesi (Gregoryen Kilisesi) de Papalýktan ayrýlmýþtýr (602).

Annesi Rum olmasýna raðmen Fatih Sultan Mehmet Ýstanbul'u fethettikten sonra –siyasal taktiklerle olsa gerek- Ýstanbul’da Ermeni Patrikliði kurulmasýna izin verir ve Bursa Episkoposu Hovagim'in Patrik ünvanýyla atanmasýný onaylar (1461). Bizans’a ait Samatya'daki Sulu Manastýrý da patrikhane binasý olarak Ermenilere baðýþlanýr. Manasýrýn adý Surp Kirkor Lusuroviç (Surp Kevork) olarak deðiþtirilir, bazý Bizans kiliseleri de Ermenilerin kullanýmýna verilir. Daha sonra Ermeni Patrikhanesi Kumkapý'ya taþýnýr. Bu arada, Cizvitlerin giriþimiyle 1740da Vatikan’a baðlý Ermeni Katolik Kilisesi, Kazan (Adana) ilçesinde, 1846’da Amerikalý misyonerler tarafýndan Ýstanbul Ermeni Protestan Kilisesi açýlýr.

Bir çok kere yangýn tehlikesi atlatan Ermeni Patrikhanesi 1850de Sultan II. Mahmut’un baþdanýþmaný olan Artin Bezciyan tarafýndan Patriklik Kilisesi ve binasý olarak yeniden inþa edilir. En son 1998de Mesrop Mutafyan Patrik olduktan sonra yapýlan baðýþlarla Ermeni Patrikhanesi yeniden restore edilir.

Günümüzde Patrikhane, Ermeni Apostolik Kilisesi'ne üye Türk Ermenilerinin dini önderliðini yapmakta olup “Türkiye Ermenileri Patrikliði” adýný benimsemiþtir. Merkezi Ýstanbul'un Niþanca (Kumkapý) semtindedir. Türkiye Ermenileri Patrikliði özerk olmakla birlikte Ermenistan’ýn Eçmiadzin kentindeki ana merkez Ermeni Apostolik Kilisesi’ne baðlýdýr. En üst ruhani lider Ermenistan'ýn Baþ Patrik veya Katolikos olan II. Karekin ’dir.

Ermeni Apostolik Kilisesi milli ve Ermenistan devletinin kendine özgü kilisesidir. Kilisenin örgütsel yapýsý þu þekildedir: 1.“Kutsal Ana” Baþ Patrikliði (Eçmiadzin, Ermenistan), 2. Kilikya (Adana) Kutsal Patrikliði (Beyrut, Lübnan), 3. Türkiye Ermenileri Patrikliði (Ýstanbul, Türkiye), 4. Kudüs Ermeni Patrikliði (Yeruþalim, Ýsrail)

XIX. yüzyýla gelindiðinde Ermeni Apostolik Kilisesi ve cemaatini yöneten Patriklerin önünde iki seçenek vardý: Ya Osmanlý Devleti'ne baðlý kalmak, ya da, Balkanlardaki isyanlarýn aynýsýný Anadolu'da baþlatarak Ermeni milis ve çetelerini örgütlemek. Onlar Ýncil’i ve tüm inançlarýný bir kenara fýrlatýp ikinci yolu seçmekte bir an için bile tereddüt etmediler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinler, Ýnançlar ve ateizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (4. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (2. Bölüm)
Ermeni Apostolik Kilisesi Karanlýk Geçmiþiyle Yüzleþmelidir (3. Bölüm)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Avrupa'nýn Baðrýnda Yýrtýk Dondan Fýrlayan Neo - Siyonist Bir Ülke: Fransa
Sanal Ýnternet Hapishanesi: Facebook
Facebook Neden Bana 30 Gün Tart Cezasý Verdi?
Eskiþehir Büyükþehir Belediyesi Senfoni Orkestrasýna Neden Bilet Bulunamýyor?
Eyfel Kulesi Havada Takla Atarak Kýçýyla Gülerdi!
Ýsrail Nereye? (1. Bölüm)
Apartheid - Siyonist Irkçýlýðýn Avdeti
Endlösung: 65 Yaþ Üstünden Kurtulmak!
Ýsrail Nereye? (2. Bölüm)
Fransa’nýn Büyük Hayal Kýrýklýðý: Macron

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Osmanlý Saray Edebiyatý Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 1 [Ýnceleme]
Holokost Yorgunluðu [Ýnceleme]
Osmanlý Saray Edebiyatý ve Divan Þiirinde Erotizm ve Cinsellik - 2 [Ýnceleme]
Bilderberg – "Eyes Wide Shut" [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (16. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (13. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (15. Bölüm) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih – Ermeni Sorunsalý (17. Bölüm - Son) [Ýnceleme]
Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih - Ermeni Sorunsalý (6. Bölüm) [Ýnceleme]


Erdað Duru kimdir?

Galatasaray Lisesi, Ý. Ü. Edebiyat Fakültesi

Etkilendiði Yazarlar:
Kant, Russell, Montaigne, Voltaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Erdað Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.