..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Osman AKTAÞ




21 Haziran 2019
Asaletten Uzaklara Adalet  
Osman AKTAÞ
Açlýk, ilaçla ve acýmayla tedavi edilmez. Açlýk yoksullarýn varlýklý kiþiler üzerindeki haklarýnýn teminiyle tedavi edilir.


:GCF:


Açlýk, ilaçla ve acýmayla tedavi edilmez. Açlýk yoksullarýn varlýklý kiþiler üzerindeki haklarýnýn teminiyle tedavi edilir.

Evinde ekmeði olmayanlar, ticari filolarý olanlarý alkýþlýyorsa, kendi çocuklarýný da, komþu çocuklarýný da elleriyle cellada teslim ediyor demektir. Artýk bu tür kiþiler için çocuklarýn aðlamasýnýn, sahiplerinin seslerinin yanýnda duyulmayacaðý anlamýna gelir.

Bir toplum yaðmur yaðmasýna deðil, yýldýrým düþmesin seviniyorsa, o toplum için yapýlacak en iyi þey (tabiri caizse) ahlak resetlemesine gitmek olur. Bu konuda neler yapýlabilir, pek fazla bilgim yok. Konu uzmaný kiþisel geliþimciler devreye girebilirler.

Her alan için yetiþtirilmeye çalýþýlan uzmanlar... Benim kiþisel gözlemim, hangi alanda uzman artmýþsa, o alanýn cýlký çýkmýþ ve ilkel zamanlar aranmýþ. Sanýrým bu alanda da son yýllarda kiþisel geliþim uzmanlarý o kadar çok arttý ki, bu alan bir enflasyona dönüþtü. Artýk fayda deðil, zarar getiriyor topluma.

Kötü yazýlmýþ bir kýsa oyunun anasýnýfý öðrencilerine oynatýlýyormuþ gibi, sahnede parende atan bu uzmanlarýn kiþisel hayatlarýna baktýðýnýz zaman, çok önemli bir kýsmý kendi kiþisel geliþimlerini tamamlayamamýþ kimseler, ya bürokrasiden bir beklenti içindeler, ya egolarýný tatmin peþindeler, ya bu iþi bir rant karþýlýðýnda topluma sunmaktalar.

Yanlýþ hatýrlýyorsam bilimden ve okuyucudan özür diliyorum; bir tarihi anekdot aktarmak istiyorum. Adamýn birinin çocuðu çok fazla bal tüketiyormuþ. Balýn bu kadar tüketilmesinin bedende tahribata yol açacaðýný söyleyen dönemin doktorlarý, çocuðun ikna yoluyla bundan vazgeçirilmesi gerektiðini söylemiþler. Adam da birçok yol denemiþ, ancak baþarýlý olamamýþ. Öðütleri çok raðbet gören Ýmam Gazali’ye götürmesini salýk vermiþ dostlarý. Adam da çocuðu götürmüþ. Gazali meseleyi dinlemiþ ve "Çocuðunu þimdi götür, kýrk gün sonra getir” demiþ. Adam bir þey anlamamýþ, ama söyleneni yapmýþ. Kýrk gün dolunca tekrar getirmiþ. Gazali çocuða balýn fazlasýnýn bedene zarar verdiðini ölçüyü aþmamasý gerektiðini söylemiþ. Adam tuhaf bir þekilde "Bunu söylemek için mi kýrk gün bizi beklettiniz? Önceki geldiðimizde de bunu söyleyebilirdiniz" demiþ. Gazali "O gün ben de bal yemiþtim. Bedenimin balýn etkisinden tamamen kurtulmasýný bekledim ki, söylediðim çocuk üzerinde etkili olsun” demiþ. Þimdi, kendi keline derman bulamayanlar, el âlemin dökülen saçlarýna derman olmaya kalkýyor. Hani derler ya "Bu ne perhiz, bu ne lahana turþusu".

Bu konuyu yitirilen deðerler açýsýndan eðitime baðlamak istiyorum. Bakan, bakanlýk personeli arasýnda yer alan eðitim uzmanlarý, türlü üniversitelerde kiþisel geliþim alanlarýnda eðitim alanlar, bunu okul müfredatlarýnda görmek isteyen hazýrcýlar ülkeyi düþler ülkesi, kendilerini kahraman prens, eðitim kadrolarýný eðitimsiz asker, öðrencileri de, kendi bilgileri için seçilmiþ kobaylar olarak görüyorlar. Yaþadýklarý ülkeyi görmeyen, düþündüðünü görüyormuþ gibi yapan bu sanal topluma kendi kafasýndaki mükemmelliði oturtmaya çabalayan garip varlýklardan ya tamamen kurtulmak, ya deðiþime bu varlýklardan baþlamakla bu ülke kendi reel varlýðýna dönüp, geliþmeye temelden baþlayabilir.

Bir ülkenin eðitim sistemi oluþturulurken, baþka ülkelerin eðitim sistemleri alýnmaz, onlardan yararlanýlýr. Ülkenin inançlarý, coðrafi konumu, etnik yapýsý, ekonomik ve siyasi geliþimi, sanayi ve kentleþme politikalarý ve geliþim hýzý dikkate alýnarak eðitim sistemi oluþturulur. Gelen giden bakana, müsteþara, deðiþen uzmanlara göre günübirlik sistem atýlýp, yenisi alýnmaz.

Biz, her alanda politika üretirken, toplumsal faydalara deðil, kiþisel rantlara bakýyoruz ülke olarak. Okuyucudan özür diliyorum, Bok kokan bir yer temizlenmedikten sonra, gül koymakla orayý gül kokutamazsýnýz. Bu ülkeyi bir yerlere getirecek isek eðer, bir þey yapmak için bir þey yapmayacaðýz. Ülke çýkarlarý neyi gerektiriyorsa, onu yapacaðýz.

Eðitimde bir amaç vardýr ve bu amaç için bir sistem oluþturulur. Eðer önünüze, sürekli bir þeyler yapýyormuþ beklentileri koyup, bunu hedef haline getirirseniz, hedefler bittiðinde siz boþ kalýrsýnýz. Boþ kaldýðýnýzý sizden beklentisi olanlara göstermemek için de saçmalamaya devam edersiniz.

Sözü uzatmayalým. Ranttan, makamdan, hýrstan, hak etmediðimiz mülkten, sosyal bozukluða neden olacak gereksiz çabalardan ve kendine bile faydasý olmayan uzmanlardan kurtulmadýðýmýz sürece ne dýþ, ne iç kalkýnma atýlýmlarýnda belimizi doðrultamayýz.

Hak ve adaleti saðlayacak olan insan yetiþtiremezsiniz, ülkede de, dünyada da, bizim geleceðimiz olan çocuklar, açlýktan ölmeye devam edecek, bizler de aç çocuklara tok karýna verilecek ilaçlarý göndermeyi sürdüreceðiz.

21 Haziran 19
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Üç Din ve Bir Filistin
Okumak
"Hakkýn Kulu Sayýlýr Mý"
Deðiþken Düzen Kuran Deðiþmez Varlýk: Ýnsan
Türkiye'de Filistin ve Kudüs Çýkmazý
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notlarý...
Harabat Ehline Harap Gelecek
Kiþisel Geliþim Uzmanlýðýyla Toplumda Deðerler Eðitimi
Namussuzlar
Sayýn Milli Eðitim Bakanýn Mesajýna Ýstinaden...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.