..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Haziran 2019
Kurtuluþun Felsefesi 157  
Bayram Kaya
Yani toplum içinde tüm olup bitenlerimiz adeta kuantum birim zamanlý, kolektif birimli süreçlerdir. Kuantum düzlemli acayip süreçlerin var oluþ belirmesinin makro düzlemde beliren analojisi nedeni ile olan süreç içinde hemcinslerimiz KOLEKTÝF oldular. Kolektif süreç bir birimlik zamaný birçok türlü kýlmakla bunu E=mc2 olmakla söylüyordu.


:FAJ:
Bir kiþi "bir birimlik bileþik bir kiþisi beslenme süreci içinde" beslenecek olsun. Bu kiþinin beslenme süreci art arda da üç birim sürelerden oluþur. Besin alanýna gitme, besin bulma veya av yapma ve de bulunan besini ya da avý yeme türünden olan bu sürecin üç tane birim süre ile üç aþamasý vardýr.

Aslýnda beslenme süreci kiþisi üç tane birim süreç toplamýdýr. Kiþimiz ancak üçüncü duruma gelinmesi ile üçüncü aþamanýn belirmesi içinde beslenecektir. Beslenme alanýna gitmesi de bir baþka bir birimlik süreçtir. Kiþimiz ilkin besin sahasýna gidecek. Sonra besin maddesi bulacaktýr. Sonra da üçüncü birim bir durum içinde beslenmesini yapacaktýr.

Ýlk durumla besin bulmak için bir birimlik kiþisi süreci içinde olan kiþimiz, av bulma ve beslenme gibi diðer bir birer birim olan iki süreci peþ peþe gelecektir.

Aslýnda bir tek beslenme süreci üç parça birim aþamadan da ibaret deðildir. Beslenme süreci olacak bu üç aþamalarýn her bir birim süre gerçekleþmesi esnasýnda kiþinin kendi dýþýndaki baþka birçok birim süreçler, bu kiþimizin beslenme süreci içine karýþýrlar.

Beslenme süreci içindeki kiþimizin peþindeki bir aslan ya da baþka bir yamyam grup kiþimize tehdit olarak beslenme süreci içinde birdenbire belirecektir. Kiþimiz henüz beslenme süreci içinde iken geride býraktýðý korunmasýz olan yavrusu her aþama içinde bir kaygý tehdididir.

Kiþimizin beslenme süreci böylece en az beþ birim süreçle gerçekleþecektir. Kiþimiz üst üste zamanla beþ parça olan beslenme süreci boyunca bu beþ durumun beþine de ayný anda karþýlýk bir durum içinde olmak zorundadýr.

Ama kiþimiz bir birimlik süre içinde ancak bir türlü olmakla, beþ parçalý iþe ayný anda beþ parça durumla karþýlýk olamaz. Yani ava giderken yavrusunu koruyamaz. Ava gitmekte iken aslanla karþýlaþan kiþimiz ava gidemez vs. Süreç tek tek geçen zamandýr. Sarmal deðildir.

Buradan da anlaþýldýðý gibi kiþi kendisinin bir birimlik zamanýný bu örnekteki gibi beþ ve daha çok parçalý durumlar içinde olmakla yapamýyordu.

Ýþte kiþi; kiþinin kendi yaþadýðý bu tür durumun durum sal diyalektiðini veren deneyimleri içinde tekil kiþimiz olgunlaþacaktý. Örneðin kiþimiz bu tür yaþadýðý karþýlaþmalarýn bir deneysel sureci içinde baþka bir hemcinsinden kaçmakla kendi kucaðýna düþen av deneyimini yaþayacaktý.

Bu tür deneyimleri yaþayan kiþimiz bu süreçlerden pusuya yatmayý, pusuya yatan üzerine doðru ürkütülen avlarla av yapmanýn deneyim çýkarýmlarýný yapacaktý. Kiþi kendi aklýný iþletecekti. Bu tür deneyler sonunda kiþimiz kendi eylemleriyle kiþilerin eylemlerini birleþtirecekti. Kiþiler aklý dediðimiz bileþimle kolektif aklý ortaya koyacaktý.

Böylece avlanan kiþilerin deneysel gözlem ve çýkarýmlarý diðer kiþilerle yardýmlaþmayý pratiðe dökecekti. Birçok dayanýþmayý sahneye koyacaktý. Yaþamdan kaynaklý imajlardan kýlgýsal bir iþ birliði organizesi içinde olacaktý.

Kiþiler; kiþi-kiþi giriþmeli kolektif bir sosyal tutum içinde giderek kendi korunmasýný, kendi güvenliðini ve kendi barýnmasýný kolektif tutumla saðlayacaktý. Kiþi güvenliðini saðlayanla, korunmasýný saðlayanla geride kalanlarýn bakýmýný yapanlarla yaptýðý avdan paylaþmayý öðrenecekti.

Kiþi ve kiþiler bu kabilden yapacaðý birikimleriyle kendi kiþisi zamaný içinde en az beþ parçalý durumla beþ kiþiyle yan yana, iç içe ayný anda senkron olucu tutumlar içinde olmalarýný, ayný birim süre içinde ortaya koyuyordu. Ava çýkýlan birim süre içinde ayný anda ava çýkan korunuyor. Güvenliði saðlanýyor. Geride kalanýna bakýlýyordu. Av bittiðinde bu iþler de kendi dýþýnda etkilerle yapýlmýþ bitmiþ oluyordu.

Ortaya konan bu olanak ve kolektif durumun kuantum düzlemdeki adý üst üste süper zaman ya da süper pozisyonlu zamandý. Kuantum düzlemin makro dünyadaki (alemdeki) beliren hali buydu.

Süper durumlarýn yeni biçimi organik süreçler düzleminde ancak kolektif birim zamanlý süreçle beliriyordu. Ve kuantum durum kolektif birimli mantýk ve kolektif birimli bilinçle toplum içinde kendi kuantum analojisini böyle tekrar ediyordu.

Örneðin E=mc2 bilgisini Einstein söylemiþ te olsa bu sözü söyleyen sürecin hem geçmiþi hem þimdisi kolektif bilinçtir. Uçaðýn, boðaz köprüsünün yapýmý ve tekniði; araba yapýmý ve tekniði kalp ameliyatý vs. gibi olgular yüzlerce alanýn yüzlerce sektörün kolektif bilinçli kolektif eylemli kolektif mirasýdýrlar.

Yani toplum içinde tüm olup bitenlerimiz adeta kuantum birim zamanlý, kolektif birimli süreçlerdir. Kuantum düzlemli acayip süreçlerin var oluþ belirmesinin makro düzlemde beliren analojisi nedeni ile olan süreç içinde hemcinslerimiz KOLEKTÝF oldular. Kolektif süreç bir birimlik zamaný birçok türlü kýlmakla bunu E=mc2 olmakla söylüyordu.

Kolektiflik- paydaþ ortaklýk kiþisi bir birim zamaný onlarca parçalý birim zaman entegresi yapmýþtý. Ýlk kolektif oluþ, sosyal yapýlý kolektif tutumdu. Sosyal yapýlý kolektif tutum bir birimlik kiþisi zamaný en az dört parçalý salise olmakla bir anda olup biten saliselere bölmüþtü.

En küçük salise bildiðiniz gibi Planck zamanýdýr ki 10 üssü -43 saniyedir. Saniyenin saðýnda kýrk üç parçaya bölünmesi ile elde edilen zamandýr. Aklý donduran akýl almaz denli bize göre kýsa zamandýr.

Kolektifi sosyal oluþ birçok kiþi ile kiþisi birim zamanýn her bir eþ aný içinde kiþisi eylemi destekleyen bað enerjisiyle; kiþisi eylemi yan yana, iç içe, üst üste durumlarla birçok parçalý zaman yaptý. Pratik olarak ve kuramsal olarak on kiþilik bir grup, bir birimlik bir kiþisi zamaný adeta, on parçalý üst üste süper zaman yapýyordu. Burada süper zamana gidiþin, süper zamana yaklaþmanýn sinerjisi vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.