..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Temmuz 2019
Kurtuluþun Felsefesi 159  
Bayram Kaya
Kendinse mutlak diyen; mutlak irade diyen, iradesinin yanýnda yöresinde irade tanýmayan El, þimdi meclisi dinlemeyi vaat ediyordu. Bu vaat argümanýyla El kendisinin mutlak olmadýðýný aþikar etmesiyle El, kendisinin mutlaklýk alanýný koruyan surda, gedik açtýrmýþtý.


:EAB:
Siz bilmeseniz de "kolektif egemenlik sizin dýþýnýzdadýr." Ýþte Osmanlý yönetimi içine dahil edilen ilk Meclisi Mebbusan El mana anlayýþlý yaþam çeliþkisi içinde az az biriken oluþumlar olmakla geçmiþten gelen sizin dýþýnýzdaki bu bilincin tezahürü olmakla, tam da arkaik olan bir kolektif bilinçti.

Arkaik kolektif bilinç, El egemenliðinden hareketle güncelin içinde hakimiyeti milliye türü söylem þekline gelmiþti. Köleci geçmiþten beri gelen; El temsilcisi irade saltanattý. Saltanatýn iradesi önce, hakimiyeti milliye ile kýsýtlanýyordu. Sonrada tümden kalkacaktý.

Aslýnda Meclisi Mebbusanýn açýlýþýnda saltanat oligarþisi yine kendi iradesi üzerinde olacak bir meclis iradesini tanýmýyordu. Aksine son söz yine saltanatýndý. Yani padiþahýn iradesi kati olmak koþuluyla padiþah iradesi yanýna meclisi Mebbusan iradesinin tavsiyesinin varlýðý ve meþruluðu kabul oluyordu.

Bu mukavele þimdiki anlayýþýmýza göre size demokrasi ve egemenlik gibi gelmeye bilir. Burada önemli olan saltanatýn yanýnda, saltanatýn egemenlik ve iradesini az çok "paylaþan meclis gibi bir gücün varlýðýný” haldeki saltanatýn hissetmiþ olmasýydý.

Adým adým olan inþa buydu. Tarihin inþa ettiði mutlak irade olan El mana anlayýþý, gelinen yeni sürecin içinde saltanat (El) egemenliðini meclisle paylaþmak zorunda kalýyordu.

Kendinse mutlak diyen; mutlak irade diyen, iradesinin yanýnda yöresinde irade tanýmayan El, þimdi meclisi dinlemeyi vaat ediyordu. Bu vaat argümanýyla El kendisinin mutlak olmadýðýný aþikar etmesiyle El, kendisinin mutlaklýk alanýný koruyan surda, gedik açtýrmýþtý.

Saltanatçý bir yapý içinde Ulul emire itaat dediði uyuþturulmayý halk, yapageldiði ibadetin bir parçasý sayýyorlardý Bu ahval içinde halk taat ve itaatin dýþ dünyaya kapanmasý karþýsýnda bilginin yayýlabildiði kadarla yayýlmasý ile halk, þaþsa da; padiþahýn (saltanatýn) iradesinin sýnýrlanabileceðini de duymuþtu.

Sevgili Atatürk, gelinen bu noktadaki tarihsellik içinde meclis iradesini padiþah iradesinin de üzerine çýkarmakla; saltanat iradesini (efendiliði) yok sayýp kaldýrmýþtý. Böylece köleci tarihten beri dünyaya egemen olan El in egemenliði de kendisini temsil eden saltanatla birlikte son bulmuþtu.

Bu eylem düþünce dünyasý içinde muazzam bir baþarýydý. El in egemenliði ve El 'in gölgesi olan saltanat karþýsýnda güncelde gelinen parlamenter aþama, insanlýðýn geldiði çok büyük bir aþamaydý.

Saltanatçý El egemenliði olan saltanatçý oligarþi iradesinin yýkýlýp yerine halk temsilcisi olmanýn irade hakimiyeti konmasý, hakimiyeti milliyeydi.

Ne var ki köleci sistemin ve köleci emperyalizmin iþbirlikçisi olan lümpen ideologlarý ve bu ideologlarýn düþünce tutsaklarý halk egemenliðine karþý oluþu dolaylý yollardan baþ örtüsü özgürlüðü gibi aykýrý yollardan iman diye El egemenliðini savunacaklardý.

Bilmeden meclis ile saltanat sahibi El egemenliðini böylece yeniden çatýþtýrmaktadýrlar. Tarih bilmeyenler tarihi inanç kýlmakla taþýdýklarý tarihin koþullarýný da bilemezdi.

Bilindiði gibi örtünme ön ittifak içinde olan ilahi süreçlerin "temas etmeyi" gruplarý adýna kimi kiþiler üzerinde ortaya koyduðu sosyo toplumsa statülü bir görevdi.

Ön ittifaklar ya da ilahlar bu görevi verdiði kiþilerine hem örtünme hakký tanýdýðý gibi örtünme hem de tapýnakta kalma hakkýný veren bir giyim þekliydi. Bu haklar o aþamada sadece moral deðeri olmanýn statüsüydü. Köleci sistemde bunlar mirasçý da olacaktýlar.

Köleci sistem içinde, köleci sistem kendisine aktarýlan örtünmenin ön ittifaký belirleyen þartlarý ortada olmadýðý için köleci sistem kendisine göre statülerle örtünmeyi tanýmladý. Bunlarý Sümer Eþnunna yasalarýn da Hamurabi yasalarýn da ve Tevrat ta bol bol görürsünüz.

Köleci sistem içinde "statü efendi köle iliþkisiydi". Köleci sistem içindeki örtünmenin statüsü de köleci statüye denk gelecekti. Örneðin Arp köleler ve kimi mevali denenler, Müslüman da olsalar örtünemezlerdi.

Bu þartlar içinde kimi toplumlar özgür kiþilerin baþýný örtmekle, sarýkla sardýrma giyiniþi efendi kiþileri bu örtünme içinde örtünen kimlikle tanýnýr bilinir bir saygýlama yapmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.