..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Temmuz 2019
Kurtuluþun Felsefesi 162  
Bayram Kaya
Egemenler, mücadele tarihi dýþýnda kalan alanlardaki cehaletin egemenliðini ahaliye halk egemenliði saydýrýyorlardý. Egemenliðin üreten bir inþacý sahiplik olduðunu gözlerden gizleyen cavalacozular halka, "siz isterseniz saltanatý ve hilafeti bile getirtirsiniz" diyorlardý.


:ECG:
Meclisi Mebbusan açýlýþ hareketi sonucunda El mana düþüncesinin temsili ve temsilcisi olan saltanat; bu yeni oluþumu içine sindirmese de saltanat artýk meclis baskýsýný ve meclis iradesini istemeye istemeye tanýyordu. Ok yaydan çýkmýþ, irade ve egemenlik paylaþýlmýþtý. Geriye döndürülemezdi.

El temsilcisi olan saltanat, Mebuslar meclisini kaale alýp, dinlemesiyle artýk saltanat kendi kalesine gol atmýþtý. Köleci bir saltanatýnýz ve "egemenlik efendilerindir (egemenlik El'indir)" diyen "El Hâkim" baskýsý olmasaydý ona direnip onun yýkýlan bir saltanatý da olmayacaktý

Meclisi Mebbusan koþullarýnda; yeni durumu ile millet saltanatýn ve padiþah iradesinin irade otaðý ve irade benzeriydi. Hala El'in egemenliði sürüyordu. Olup biten muzafferlik; soyut bir egemenlik alanýnda El'in ortaðý ve benzeri oluþtu.

Meclisi Mebbusan konjonktür içinde geçmiþin rekürsif ya da özyineli sistem çevrimini veren tekrarlarýnýn yeniden bir dirimle bu kes de yeni koþullarda yeni durumuyla vakti gelmiþ zorunluluðun belirmesiydi. Meclisi Mebbusan geri baðlanýmla kolektif bilincin; gruplar arasý ilahi irade olan imlecin imge ve imaj ruhuydu.

Egemenlik sizin dýþýnýzdaki kolektif zamanlý bir birimlik meþru sürecin zorluklarý nedenle vardý. Egemenlik bir birimlik sürecin kuantum süreç (üst üste birçok zaman ve eylemle parçalý) edilememe zorluðundan ötürü vardý.

Kolektif birim zamana yönelmek-kuantum birim zamana yönelmek-, kaçýnýlmaz bir geri baðlanýmla yasal çekimdi. Egemenlik böylesi kolektifi olan bir arkaikti geri baðlanýmla çekim olan durumdu. Egemenlik ancak ve ancak kolektif yaþamla belirebilirdi. Meclisi Mebbusan da (egemenlik te) temsili durumla kolektif belirmek zorundaydý.

Egemenlik üreten totem meslekli gruplarýn, gruplar arasý giriþmelerini veren temaslarý nedenle önce; irade olarak sonra da ön görülemeyen sonuçlarýyla kolektif bir egemenlik olarak ortaya çýkmýþtý.

Sahiplik iradeydi. Sahiplik kolektif belirmiþti. Kolektif sahiplik irade ve egemenlikti. Kiþi sahipliði kendisinin kullanacaðý bir "kolektif güç"; kolektif zamanlý kolektif birim süreç olmasa, hiç beliremiyordu.

Kiþisi sahiplik kolektif gücü ve kolektif birim zamaný kontrol eden kolektiflik enfekte edip kolektif imleç yerine kendisini kolektif güç olarak gösterip, sürece egemen oluyordu. Kolektif oluþ yerine kiþisi sahipli oluþ akisinin yaþam içine yansýyan birçok ayna görüntüleri vardý.

Kiþi sahipli yansýmalarý veren ayna görüntülerinden biri ÖZNEL BENCÝLDÝ akisti. Kolektif irade ve kolektif egemenliðe göre kolektif zemini kullanan kiþisi irade ve kiþisi egemenlikti. Yani "kolektif düþünceye karþý, uydurulan "saltanatçý bir El egemenlik hikâyesi" vardý.

Baþtan sona doðru tekrar hatýrlayalým. Hayat temel düzlemli bir durumla bir çevre içinde enerji saðlýyordu. Bir bölgede çeþitli durumla kovulursanýz, güncelin boþ alaný içinde baþka bir alanda zemin tutuyordunuz.

Eðer yeni gidilen yerde enerji saðlama ortamlarý varsa sorun yoktu. Ama gidilen ortamda enerji saðlama olanaklarý yoksa "yandý gülüm keten helva".

Bir bölge içinde avcýlýk ve toplayýcýlýk sahiplik deðildi. Neden çünkü avcýlýk ve toplayýcýlýk inþacý deðildi. Bu nedenle enerji saðlayýcý bir ortama gidilmediðinde durum "yandý gülüm keten helva" oluyordu.

Oysa totem meslekli bir grubu elveriþsiz ortam içine de gönderseniz, üreten grup inþacý olmakla oralarý duruma göre enerji saðlanan alanlara çeviriyordu. Sahiplik doðaya karþý üreten totem mesleklerle vardý.

Bu aþamada totem meslekler inþacý ve sahiplikti. Sahiplik hem inþacý oluþtu. Hem kolektif ilikti. Bu ilk aþamada kolektiflik doðaya karþý direnç, doðaya karþý irade ve doðaya karþý egemenlikti.

Ýkinci aþamada üreten gruplarýmýzýn kendi grubu dýþýndaki diðer üreten yapýlara doðru yönelmesiydiler. Bu yönelme içindeki üreten gruplarýmýzýn dýþ dünyayla giriþen bir temaslarýný idame ettirmelerinin süreciydi.

Ön ittifaklar adýný verdiðimiz bu süreç içinde üreten gruplar; doða karþýsýnda irade ve egemenlik sahibi olmalarýnýn yanýnda; gruplar birbirine karþý da irade ve egemenliðin sahibi oluyordular.

Sahiplik, üretim, inþa, irade egemenlik kolektifti. Neden? Kolektif bir süreç damgasý yiyen depo enerjilere sahip olmadan, tekil kiþi hiçbir zaman kolektif birim zamanlý olamaz da ondan. Tekil kiþi dýþtan bir sentez inþa deðil de ondan.

Bu durum saltanatçý, seçkinci süreçlerin baskýcý basýncý altýnda, arkaik kolektif depolu bilinç ile sürecin kendi karþýtýný veren olgunlaþma içinde arkeikti kolektif egemenliðin yeniden su yüzüne çýkmasýydý. Egemenlik arkeikti kolektif oluþun köleci sistem sonrasýndaki yeni bir yeni enerji düzenli sürecin oluþmaydý.

Egemenler, mücadele tarihi dýþýnda kalan alanlardaki cehaletin egemenliðini ahaliye halk egemenliði saydýrýyorlardý. Egemenliðin üreten bir inþacý sahiplik olduðunu gözlerden gizleyen cavalacozular halka, "siz isterseniz saltanatý ve hilafeti bile getirtirsiniz" diyorlardý.

Böylece saltanatý getirmeyi ve saltanata boyun eðmeyi egemenlik saydýrýyorlardý. Kendisi ve beraberindeki oligarþi ile feodal aða olan bu illüzyonistler böyle demekle tarihsel mücadeleleri de yok sayýyorlardý.

Unutmayýn ki henüz oligarþin tevhidin olmadýðý sýrada Musa ya "Ben Turu Sina’nýn sahibi olan El’inizim" diyen El ile Ýbrahim’e "Ben El Þadday. Þadday’ýn sahibiyim (Þadday daðlarýnýn sahibi olaným)" diyen El’lerin her biri ilk baþlarda ayrý ayrý olan El’diler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.