..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Ahmet Zeytinci




7 Temmuz 2019
Streslerimi Azaltmam Lazým  
Ahmet Zeytinci
Ülkenin genel durumunu göz önüne alýrsak, bir kaç zamandýr, ne memurlar, ne esnaflar, ne öðrenciler, ne de emekliler gidiþattan pek de memnun görünmüyor. Bizler bu durumda sýkýntýlý memurlar, sýkýntýlý esnaflar, sýkýntýlý öðrenciler, sýkýntýlý emekliler, sýkýntýlý ev hanýmlarý olarak yaþýyoruz hayatýmýzý. Sýkýntý bizim göbek adýmýz bundan sonra. Hem de sýký can kolay kolay çýkmaz derler. Her ne kadar baþkalarý canýmýzý çýkartmaya kararlýysa da biz de direniyoruz canýmýzýn çýkmamasý ve streslerimizin azalmasý için.


:GJE:
Bir çok yerde rastlýyorum kimi yazýlara, muz ki ben de çok severim, stresi bayaðý azaltýyormuþ. Sadece muz mu, portakal ve mandalina içinde ayný þeyi söylüyorlar. Sonra çay, dediklerine göre onun da varmýþ stresi azaltýcý etkisi, çok da severim çayý, o da beni seviyordur herhalde... Ha, unuttum bir de bunlara çikolatayý eklemek gerek. Tabi çikolata derken bitter çikolata diye de eklemeliyim.

Ülkenin genel durumunu göz önüne alýrsak, bir kaç zamandýr, ne memurlar, ne esnaflar, ne öðrenciler, ne de emekliler gidiþattan pek de memnun görünmüyor. Bizler bu durumda sýkýntýlý memurlar, sýkýntýlý esnaflar, sýkýntýlý öðrenciler, sýkýntýlý emekliler, sýkýntýlý ev hanýmlarý olarak yaþýyoruz hayatýmýzý. Sýkýntý bizim göbek adýmýz bundan sonra. Hem de sýký can kolay kolay çýkmaz derler. Her ne kadar baþkalarý canýmýzý çýkartmaya kararlýysa da biz de direniyoruz canýmýzýn çýkmamasý ve streslerimizin azalmasý için.

Her gün olay her gün olay ülke de. Ahmet, Mehmet, Ýsmail, Hatice, Ayþe strese girmesinde ne yapsýn? Benim gibi esnaf strese girmesinde ne yapsýn? Ýsmail gibi memur strese girmesinde ne yapsýn? Ayþe gibi ev hanýmý strese girmesinde ne yapsýn?

Uzmanlar açýklýyor zaman zaman gazetelerde, kadýn dergilerinde ’’Eðer ki stresten kurtulmak istiyorsanýz þunlarý þunlarý yemeniz, þunlarý þunlarý yapmanýz lazým.’’ Eee biz de eþek deðiliz. Stres uzmanlarýnýn stresologlarýn dediklerini harfiyen yerine getiririz. Efendim, ’’Stresolog diye biri yok aslýnda, onlar psikolog mu diyorsunuz?’’ Anladým anladým. Olsun ha stresolog, ha psikolog, biz onlarýn her dediklerini gözümüz kapalý yaparýz.

Gelelim o güzelim meyve muza, bayýlýrým da hem. Öðrendim ya stresi azalttýðýný, hemen o akþam üç tane muzu hominigýrtlak götürdüm mideye. Oh be ne azaldý streslerim. Hemen belli oldu streslerimin azaldýðý. Kýz ile oðlana ders çalýþmýyorlar diye 62 desibel kuvvetinde baðýrýyordum. Þimdi 58 desibele indirdim baðýrýp çaðýrmamýn þiddetini. Hakikaten doðruymuþ be muzun stresi azalttýðý. Caným benim muz. Midem de biraz þiþkinlik mi yaptý bu muz?

Çay da azaltýyormuþ stresi. Hanýma söyleyeyim de bir çay demlesin. Peþine de üç beþ bardak çay içtim mi hem muzlarý hazmederim, hem de streslerim tavandan tabana doðru yýldýrým hýzý ile düþer, memlekette enflasyonun düþtüðü gibi... Çay da çay ama ha! Durun bakayým, bu çayýn bir içiþte nereden olduðunu bile bilirim ben. Hmmm! Bir hüpletelim önce. Tamam buldum Rize-Ýkizdere’den bu çay. Þaka mý yapýyorum? Ýnanmýyor musunuz bana? Ýnanýn, inanýn adým gibi eminim. Ýkizdere’nin çayý bu hem de Ali Kemal Emminin çay tarlasýndan.

Aç televizyonu Ahmet. Bir sürü toplumsal olay, toplumsal travma. Önce bir sel felaketi. Zincirleme trafik kazasý. Ekonomi bakanýndan bir beyanat ’’Hiç kimseler endiþe etmesin, ülkemiz þubat sonu veya mart baþýnda düzlüðe çýkacak.’’ Oy ki oy! Senesini söylemiyor sayýn bakan, artýk bir daha ki senenin þubat sonu mart baþý mý, yoksa daha sonra ki senenin þubat sonu mart baþý mý? Ýki bin Yirmi altý senesinin þubat sonu mart baþý mý? Allah’ýn aylarý seneleri biter mi? Þubata marta kadar da bizim canýmýz çýkacak sayýn bakaným. Þu düzlüðe çýkma iþini biraz öne alsanýz nasýl olur?

Amerika’da ekonomi dara düþüyor, Amerika nezle oluyor, biz burada hem ülser, hem kanser, hem sarýlýk, hem tifo, hem kolera, bütün hastalýklara yakalanýyoruz ülke olarak. Rabbým beterlerinden saklasýn. Sam Amca derler ona. Nasýl bir amca ise? Aslýnda amca baba yarýsýdýr derler de bu Sam Amca ne baba yarýsý, ne de baba bir adam gibi duruþu var. Sadece garip ve fakir, az geliþmiþ ülkelere bir tokat vuruþu var. Ta Çin’den Maçin’den bile duyuluyor. O nezle oluyor ekonomisi raydan çýkýyor Türkiye strese giriyor, Yunanistan strese giriyor, Suriye strese giriyor, Irak strese giriyor. Velhasýlý strese girmeyen kalmýyor. Ülkeler strese girince, ülkelerde ki insanlar bizim gibi gariplerde strese girmez mi hiç? Hem de ne stres ki sormayýn gitsin. Yok, yok bu Sam Amca mevta olmadan bizim gibi ülkelerin ve bu ülkelerde bizim gibi garibanlarýn, fakirlerin streslerinin azalmasýna ve saðlýklý bir hayat sürmemize imkan ve ihtimal yok...

Bitter Çikolata sitem ediyor bana ’’Ben de çok az bahsettin Ahmet Abim.’’ diye. Kendisine bayýldýðýmý biliyor da kerata, takýlýyor bana... Zenci çikolata derim bazen ben ona, hiç kýzmaz darýlmaz bana, bitterim o benim. Sezen Cumhur Önal bile o müzik programlarýný sunarken o meþhur ’’Çikolata Renkli Sanatçý’’ veciz cümlesini biter çikolatadan esinlenerek kurarmýþ. Ben de Sezen Cumhur’un yalancýsýyým...

Ya arkadaþ televizyon seyretmesem ya da haber sitelerine bakmasam, gazete de okumasam streslerim bayaðý azalýr aslýnda. Ya da alýp baþýmý bir dað köyüne gideyim. Bütün elektronik aletleri de -Cep telefonu-bilgisayar gibi- devre dýþý býrakayým. Orman kokusu, papatya kokusu, Kurtlarýn ulumasý, ayýlarýn armut yemesi, çakallarýn çakallýklarý, her þey doðal. Ýnsanda ne sýkýntý ne de stres kalýr deðil mi ama?

Bir aydýr stresi azaltýyor diye muz yedin Ahmet, narenciye namýna baþta portakal, mandalina, greyfurt olmak üzere onlarý da yedin. Çay da içtin. Ne oldu sonuç ne? Stres topunu bile sýkýp sýkýp býraktýn. Azaldý mý streslerin? Eh iþte yaniiii! Ýyi de stres azaltan besinleri yemeye baþladýðýmda bir ay önce seksen beþ kilo geliyordum, geçen bir tartýldým tamý tamýna doksan altý kilo olmuþum yahu! Yok birader yok, ben streslerim ile hükumetim ile Kurtlar Vadimle, abuk subuk haberlerimle, vekillerim ile yaþar giderim arkadaþ. Yasaþýn streslerim. Bak yine girdim strese yaþasýn yazacaktým...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Onunla Çok Güzel Günlerimiz Geçti
Gece Kuþu
Kitaplarýmý Ararken
Rüyama Giren Kuruþlar
Patlýcan Oturtma
Eþek Þakasýnýn da Bir Ýki Týk Fazlasý
Nasýl Kaybettik
Ayný Numara
Fahri Doktor Civaným
Çisil Haným ve Topçular

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yedi Paket Birinci
Bir Ýki Gazete
Ay Em Ef Biraderler
Karýnca Kararýnca
Biri Baharat mý Dedi
Çay Kaþýklarý
Güzel Bir Ýnsan Patates Kýzartmasý ve Gazoz
Ben de Saadet Zinciri Kuruyorum
Maaþýný Soruyorum Söylemiyor
Limited Þirket Ortaðý Bile Deðiliz Abi Ne Stratejik Ortaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Papatyaya [Þiir]
Ýyi Misiniz [Þiir]
Bu Kadar mý [Þiir]
Hamdi ile Ýyi Arkadaþtýk [Þiir]
Ben Uyurken Oldu Bunlar [Þiir]
Belasýný Arayan Þair [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Gökyüzü [Þiir]
Ölüm Kolay Be Oðlum [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 1 - [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.