..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




8 Temmuz 2019
Derman Atik Ýle Tiyatro Üzerine  
Hakan Yozcu
Toplumcu gerçekçi algýyý alan bir seyirciye sahibiz. Geleneksel tiyatro ile bütünleþtirebilirsek ortaya güzel bir eser çýkar. Kendi ülkemin kültürünün de diyaleðinin de bu sürece katýlmasý gerektiðine inanýyorum. Bunu yaparken birini dýþlamak doðru deðil diye düþünüyorum.” diyor.


:GIJ:
Derman Atik Ýle Tiyatro Üzerine

Hakan Yozcu
Hakikat Gazetesi – Lefkoþa

     Geçtiðimiz Çarþamba günü Hakikat WEB TV’de “Hakan Yozcu Ýle KKTC Güncel” adlý programda konuðum tiyatro adamý, oyuncu ve yönetmen Sayýn Derman Atik idi.
     Derman Atik ile Tiyatro üzerine bir sohbet gerçekleþtirdik. Kültür ve sanatýmýz üzerine Sayýn Atik, duygu ve düþüncelerini samimi bir dille anlattý bizlere.
     “Sanata nasýl baþladýnýz?” soruma: “Cevap vermesi çok zor bir soru bu” diyerek giriþ yaptý ve baþladý anlatmaya: “Lise çaðlarýnda tiyatroya baþladým. Okul müsameresinde bana makyaj yapýlmýþtý. Resim öðretmenim de yüzümü boyamýþ ve beni yaþlý bir adam yapmýþtý. Bir resim çektirmiþtim. Resimde, týpký babama benziyordum. Bu, beni çok etkiledi.
     Askerlik süresince tiyatro ile ilgili kuramsal anlamda bütün kitaplarý okudum. Bilgi daðarcýðýmý oldukça geliþtirdim. Ýþte o zamanlar karar verdim. Tiyatro iþine baþlayacaðým.” Böylece Derman Atik’in tiyatro macerasý baþlamýþ.
     Askerlik bitince birkaç arkadaþý ile Yeþilyurt’ta ilk oyunculuk ve yönetmenlik dönemi hayat bulmuþ. Burada Murta Ýzgü’nün “Yürü Be amca Yürü” isimli oyununu sahnelemiþler.
     Ali Volkan, Ertaç Hazer, Türkey Öztiðin gibi arkadaþlarla bir araya gelip kýsa adý GÜSAD olan “Güzelyurt Sanat Derneði”ni kurmuþlar. Bu dernek ile birçok tiyatro oyunu çýkarmýþlar.
     Derman Atik kendi deyimiyle “Evlendikten sonra Haným köylü olmuþ ve Girne’ye yerleþmiþ” Burada da tiyatrodan hiç kopmamýþ. Durmamýþ ve yýlmamýþ. Mutlaka tiyatronun içinde olmuþ ve bir þeyler yapmýþ.
     1999 yýllarý baþýnda Girne’de GÝBETSU adýnda tiyatro gruplarýný kurmuþlar. Ciddi anlamda çalýþmalar yapmýþlar. Çok baþarýlý oyunlara imza atmýþlar. Bu durum belediye baþkanýnýn deðiþmesine kadar devam etmiþ. Fakat belediye baþkaný deðiþince tüm ekibiyle birlikte GÝBETSU’dan ayrýlmýþlar.
     Çatalköy Belediye Baþkaný Mehmet Hulusioðlu ile tanýþýp anlaþmalarý tiyatro alanýnda yepyeni bir sayfa açmalarýna neden olmuþ. Böylece Çatalköy Belediye Tiyatrosu’nu kurmuþlar. Baþkan, kendilerine bu konuda büyük destek vermiþ. Tiyatro binasý bile olmayan bu köye birkaç yýl içinde çok modern, çok kapsamlý ve çok güzel bir salon yaptýrmýþlar.
     KKTC vatandaþý olan ve Mersin’de yaþayan iþadamý Erol Avgören ile konuþarak onun desteði ve yardýmlarýyla bu salonu yaptýrmýþlar ve salona da bu iþadamýnýn adýný vermiþler. Bu gün Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarýnýn bile salonu yokken, küçük bir köye böyle görkemli bir salon yaptýrmak az þey olmasa gerek.
     Çatalköy, artýk her türlü çalýþmalara baþlamýþ. Önce çadýrlarda yapýlan bir tiyatro festivali düzenlenmiþ. Tabii daha sonra salonun yapýlmasýyla Türkiye’den ve diðer ülkelerden tiyatro gruplarý davet edilmiþ. Sýrbistan, Fransa, Fas ve Ýtalya’dan ekipler gelmiþ. Böylece Festival, uluslararasý bir boyut kazanmýþ. Bu sene de 10. Kez düzenlenecekmiþ. Hazýrlýklarý þimdiden baþlamýþ.
     Çatalköy Belediye Tiyatro –su olarak yurt dýþýnda birçok festivallere katýlmýþlar. Festivallerde KKTC’yi en iyi þekilde temsil etmiþler.
     Derman Atik “Yönetmenliðim oyunculuktan daha aðýr basýyor. Kaç oyun çýkardýðýmý hiç saymadým.” diyor. “Sizi neler zorladý veya zorluyor?” sorumuza þu cevabý veriyor: “Hayallerinizle oyuncularýn örtüþmesi sizi zorlar. Siz, en iyiyi, en güzeli çýkarmaya çalýþýrsýnýz. Ama sizin ortaya koymaya çalýþtýðýnýz hayali oyuncunun sahneye koymasý gerekiyor. Bunu yaparken diðer ekiple de uyum içinde olmanýz gerekir. Koreografisi ile, dekoru ile, müziði ile bir bütün olmasý lazým. Bazen bu olmayabiliyor. Oyuncu bazen kendi yorumunu katýyor. Bu defa yönetmen olarak tümünden verim alamýyorsunuz. Bu da sizi zorluyor.
     Toplumcu gerçekçi algýyý alan bir seyirciye sahibiz. Geleneksel tiyatro ile bütünleþtirebilirsek ortaya güzel bir eser çýkar. Kendi ülkemin kültürünün de diyaleðinin de bu sürece katýlmasý gerektiðine inanýyorum. Bunu yaparken birini dýþlamak doðru deðil diye düþünüyorum.” diyor.
     Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’nda da bir ara sözleþmeli eleman olarak çalýþtýðýný orada da oyunlar yönettiðini anlatýyor. Burada çocuk oyunlarý ve büyükler için birkaç oyun yönetmiþ. “Tohum Ve Toprak” adlý oyunda da oyuncu olarak görev almýþ.
     Devletin kültür politikasýnýn olmadýðýný belirterek bunun olmasý gerektiðini, devletin sanata ve sanatçýya sahip çýkmasý gerektiðini, onlara önem vermesi gerektiðini söylüyor. Þöyle devam ediyor: “Ülkemizde bir telif yasasý yok. Bu nedenle yazarlara ödeme yapýlamýyor. Ben, yasal zorunluluðum olmamasýna raðmen telif hakkýný mümkün olduðu kadar ödüyorum. Bu, yazara duyulan bir saygýdýr. Emeðe saygýdýr. Ýþin bir de farklý bir boyutu var. Bu ülkede büyük oranda bilet satýlmýyor. Gelenlerin çoðu davetli geliyor.
     Sanat ille de milli politika çizgisinde yapýlmamalýdýr. Evrensel deðerler yakalanmalýdýr. Bunu yaparken de Türk kimliði unutulmamalýdýr. Bu ülkede yaþadýðýmýzý unutmadan sanatýmýzý yapmalýyýz.
     Kökten iþler yapýlmalý. Herkes iþini doðru yapmalý. Yapýlan iþ, iyi, doðru ve güzel çerçevesinde yapýlmalý. Eþitlik, adalet ve estetik kapsamýnda yapýlmalý.
     ‘Bizim ülkemizde bir þey olmaz’ mantýðý doðru deðil. Yaptýðýnýz iþe saygý duyacaksýnýz. Ýþinizi seveceksiniz. Bu, bir dünya görüþüdür. Dünyayý deðiþtirmek anlayýþýdýr. Ýstenirse ve imkânlar elde edilirse bu ülkede çok þeyler yapýlýr. Ben böyle düþünüyorum.”
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.