..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 11  
Bayram Kaya
Vücudumuzda on trilyon hücre de olsa, kök hücreler sýnýrsýz olanýn sýnýrlý olanýydý. Bu birinci kýsýtlanmaydý. Vücudumuz da her sayýda kök hücreyi içine alacak bir büyüklük olmamakla on trilyon kök hücreyi içine de alsa bu kök hücrenin vücudumuz içinde sýnýrlý olacaðý anlamýndaydý. Yani bu durum ikinci bir sýnýrlanma olmakla kök hücrelerin kanser gibi çoðalma þansý bastýrýlmýþtý.


:EEI:
Çevrenin besin kaynaklarý kýttý. Yani besin kaynaklarý sýnýrlý dünya ile sýnýrsýz deðildi. Ölmeyen bir hayat, giderek zaten sýnýrlý olan bu besin kaynaklarýnda yoksun kalacaktý. Böyle olunca da türün hayatý yok olacaktý. Var oluþ kendisine karþýn oluþla kendisini sürdürüyordu.

Bunu basitçe þöyle söyleyebiliriz. Var oluþ ve hayat boþ olan yanýnda doluyor. Dolu olan yanýnda boþalýyordu. Var olucu bir akýþ seyrine göre o akýþýn boþ alaný içinde yeni bir akýþla yeni bir var oluþ, örneðin hayat doðuyor.

Hayatýn kendisi de çevreye bir giriþme bir etki baðýntý olmakla çevre içine kendi boþluk alaný ile doðmakla yepyeni akla hayale gelmez giriþmelere yeni bir olgu ve olay oluyordu. Kendi boþluk alaný içinde dolan, kýsýmla boþalýp ölüyordu.

Yalýnýz bu dolma boþalma süreçleri yeknesak oluþ içinde tekdüze bir gidiþ geliþ deðildiler. Artýk kiþi ne kiþisi hayattý ne kiþi kiþisi akýldý. Kiþide olmayan akýl ve kiþide olmayan hayat ta sosyo toplumsa akýl ve sosyo toplumsa hayattý. Sosyal hayattý, sosyal akýldý. Toplumdu. Toplum sal hayattý ve kolektif akýldý.

Her gidiþ geliþ ya da her dolma boþalma süreçleri, niceli birikimle nitelikli imajlarýn imgesiydi. Yeni embriyo bir öncesinin imajý üzerine ama bir öncesinin imajý üzerindeki evrimsel imgelerle bir önceki imajdan farklýydý ve bu nedenle bir öncesinde kendini veren hayat imajýn, kendisi deðildi.

Evrim hayatý (hareketi-eylemi) ya da var oluþu devam ettirme yönünde bir etkiydi. Bu etki efekt sürekliliði týpký bir elektromotor kuvveti gibiydi. Çevre deðiþmesi, çevredeki her bir olgu ve olay için yeni durumla sizde yeni bir boþluk alanýn doðmasýyla dolmasý olan etki tepki sürecini oluþur.

Soðuk tarafýnda dolan çevre alan, ýsýnma eksikliði alanýnda boþalmaya baþlar. Sýcak tarafa boþalýrken, sýcak tarafla dolar. Sýcak tarafta dolan soðuk tarafýn boþluðu içinde soðuyarak boþalýr. Çevre bu tür bin bir giriþmesi içinde sizdeki boþluk doluluk çevrimini kontrol eder.

Soðuk bir çevreyle ile ýsýnacak bir boþluk alaný belirir. Isýnan bir çevre ile dolan soðuk hava, soðuyacak bir hava boþluk alaný ile belirir.

Evrim hayatý embriyo bazdan alýp, embriyo bazýn boþluklarýný doldurup yeni bir sperm ve yumurta gibi eþey durumlar boyutunun boþluðu içine imaj olmanýn imgesiyle dolar. Yeni bir embriyo sürece kadar buradaki evrimim iþi biter.

Yani hayat bazýnda evrim embriyoyu yeniden eþey yapacak süre kadar bir çevresel etki tepki ya da boþluk dolulukla etkidir.

Hayatýn bakteri yaþamý gibi sürekli olan yoldan bölünüp çoðalmayý yapamamasýnýn bir nedeni vardý. Hayat çok hücrelilik düzlemi içinde bakteri gibi kalamamakla bir özelliðini yitiriyordu. Yitenin özelliðin boþluðu içindeki alanda yeni bir özellikle doðuyordu.

Yiten özellik bakteri gibi sürekli bölünme oluþun özelliðiydi. Kazanýlan özellikse bakteri de hiç olmayan hücreler arasý kolektif ligin ortaya koyduðu birim sentez süreçler zamanýydý.

Hücreler sentezi birleþip özelleþmekle bir özel görevi yerine getirmekle artýk o eskisi gibi sürekli ikiye bölünen özdeþ hücre deðildir. Özel görevle doku ve organa dönüþen hücre artýk kendi baþýna sýnýrsýz bölünememesi ile size yeni bir hayat vermiþ ve sizinle de ölümü sýrtýna sarmýþtý.

Özelleþmeden kalýp, kendi kendine kopyalarýyla bölünebilen, özelleþen bu hücrelere; kök hücre diyoruz. Yukarýda da belirtik. Hiçbir kaynak sýnýrsýz deðildi. Ne dað sýnýrsýzdý ne ova. Dað olanýn yanýnda dað olmayan iniþ, alçaklýk ve ova vs. beliriyordu. Deðilse var oluþ söz gelimi salt dað aþamasý içinde dað ile biterdi.

Vücudumuzda on trilyon hücre de olsa, kök hücreler sýnýrsýz olanýn sýnýrlý olanýydý. Bu birinci kýsýtlanmaydý. Vücudumuz da her sayýda kök hücreyi içine alacak bir büyüklük olmamakla on trilyon kök hücreyi içine de alsa bu kök hücrenin vücudumuz içinde sýnýrlý olacaðý anlamýndaydý. Yani bu durum ikinci bir sýnýrlanma olmakla kök hücrelerin kanser gibi çoðalma þansý bastýrýlmýþtý.

Aslýnda kanser kök hücrelerimizin sýnýrsýz bölünme stratejisi üzerinde olmasýydý. Fakat o kadar çoðalýyordu ki sýnýrlý vücudun tüm enerjisini kanserli hücreler kullanmakla, organ ve dokulara besin kalmamakla da baþka bir yönden ölüyorduk.

0n trilyon gibi bir sayý ile sýnýrlý olan kök hücreler, özelleþen hücreleri oluþuyordu. Vücudumuzdaki kök hücre halinde kalan kök hücrelerin sayýsý üçüncü kes hayli azalýr.

Sayýlarý azalan kök hücrelerde gerektiði kadar çoðalmalarý sonunda giderek çoðalamayan telomer boyu kýsalmasýný oluþturmakla süreç bölünemeyen hücreler aþamasýna gelir.

Ve bölünemeyen telomer boyu aþamasýndan sonraki birkaç yýl içinde de ölürüz. Zaten hücreler çoðalsa bile sýnýrlý olan vücut yapýmýzla özümleme süreçleri hudayinabit olmamakla, çoðalmaya uygun tepki veremeyecekti. Ýþte size bir baþka ölüm nedeni de budur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.