..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Eylül 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 22  
Bayram Kaya
Deðerli okurlar benzer davranýþlarýn çekici itici olmasýný anlamakta haklý olarak zorlanabilirler. Örneðin 15 bin yýl öncesinin doðal ortamda iki kiþi doðanýn ezici ve baskýn gücü karþýsýnda bir araya gelip güç birliði yapma eðilimi ile birbirine karþý çekimli olurlar.


:DHE:
Zýtlýklarýn alan etkili taþýyýcý dalgalanmalarý üzerine modüle oluþ yeni bir biçimleniþle yeni bir ruh yeni bir soluk yeni bir hayattýr. Hayatý, nasýl var oluruz sorusunu ve neden ölürüz sorusunu böyle kavrayacaktýr.

Firen frensiz lige dönüþüyordu. Bir sürecin ileri yön (git sürecine) ya da geri yön (gel) sürecine firen etkisi olmakla, birbirine takoz olmakla ortam enerjisinin düzenliliðini bozan durum, ters yönde bozulaný düzenleyen, boþalaný yerine ikame eden deðiþtiren devimi oluþur.

Zýt yönün bu kez de azalan yönde boþluðu ortaya koyan sürece doðru hücum etkisi, azalaný çoðaltmak boþalaný doldurmak, kýrpýlaný eklemek gibi zýt yön sürecini devam ettirir.

Evren en az enerji harcama ile en kýsa yolu takip ederken hayat zýddý olan in organik var oluþa göre en aza karþý en fala durumla, yokuþ yukarý durumla; var olmanýn boþluk enerjisi içindedir. Bu durumda da hayat en az enerjiyle en kýsa yolu takip eder.

Her sürecin en az durumla en kýsa yolu takip etme stratejisi, farklý olmaktadýr. Bu var oluþun kuralýdýr. Hayat in organik var oluþun her bir boþluk enerjisi içinde süreci yokuþ yukarý devam ettirme yönünde etkiyen bir alan etkisi ile belirir. Ölüm de hayata böylesi bir yokuþ yukarý olan düzenlilikle enerji dönüþüm takviyesidir.

Yani hayat iniþ aþaðý olmakla bozulan sürece yokuþ yukarý destek oluþla maliyetli bir düzenlilik iliþkisi içine dönüþen organizeler serisidir. Var oluþ çok basit evrensel ilkeler çerçevesinde adeta var olmak zorundadýr. Evrensel hiçbir özel yerimiz ve özelliðimiz yoktur.

Isý skala deðerinin 0° derecenin sað ve sol yanýnda örneðin sað yanýnda trilyon derece deðerlere kadar niceli olmasý gerçektir. Niceli oluþ özdekti özellikti. Yol üstünde bir maðazaya girin.

Maðazanýn içi niceli oluþ belirimi nedenle giysi ile dolu olacaktýr. Ýçeri girmekle vücudunuza uygun bir giysi bulmanýz çok olasýdýr. Bulunan giysi, ne sizin için dikilmiþti. Ne de sizin için vardý. Maðaza evrense giysiler de rast gele her bir niceli deðerle var olan olgu ve olaylardý.

Örneðin belli bir büyüklüðü ile þiþirilmiþ bir futbol topu düþünün. Ayak topunun üzerinde yüz binlerce renkli benekler olsun. Ayak topu evren; üzerindeki beneklerde güneþ (yýldýzlar) gezegen ve kayaçlar olsun.

Bu benekler grubundan biri bizim Güneþ sistemi, dünyamýz, galaksimiz olsun. Var sayalým ki sistemimiz evrende özel bir yerde olsun.

Siz ayak topunu þiþirmeye baþladýkça þiþen top ile galaksiler (benek kümeleri) güneþ sistemleri birbirinden uzaklaþmaya baþlayacaktýr. Yani özel dediðimiz yerin hiçbir özel yeri kalmayacaktýr.

Tekil ve niceli durumlarla türlü türlü belirim olan hayat, kiþilerle organize iken bambaþka bir anlamdýr. Sürecek olan da sürekli olan da inþaca olan da kiþilerle organize ilikler olandýr. Dolup boþalan, akýþ ta budur.

Canlýlýk tür üzerinde hayattýr. Hayat; kiþinin kendi ile sýnýrlý sonlu veya kesiklidir. Kendi dýþýnda da sürekliliktir. Sizin doldurduðunuz yerle sizden boþalacak olan iniþ aþaðý yerin, yeniden yokuþ yukarý enerji dönüþümleri ile doldurulmasýdýr.

Bu gidiþ geliþ mekanik deðil çevrimli tekrar eþleþmeleriyle öðrenilen; yansýtýlan, yansýmadan im ve imgelerin yeni yeni imajýný alan organik ligin sizin dýþýnýzdan sizin istek ve iradenizden baðýmsýz bir ruh halidir.

Hayatý; fonksiyonel organ ve iþlevsel organ eller düzlemli organizem bir metabolizma faaliyeti olarak anladýðýnýzda hayat baþkadýr. Sadece özne dünyasý olarak anladýðýnýzda da bir baþkadýr. Bu durumlar içinde hayat kopuktur. Fantastiktir. Firaridir.

Hayatý bunlarýn her ikisinin de (metabolizma ve zekanýn bir) sentezi olan en az hücre durumlarla kotarýlan kiþi oluþla anladýðýnýzda hayat baþkadýr.

Dýþtan kiþiler arasý organize ilikleri kullanmakla hayat, sizinle ama sizin dýþýnýzda, sizden ve sizin iradenizden; sizin bilincinizden baðýmsýz oluþla bir hayatý anladýðýnýz da zaman da baþka akacaktýr. Kalýp dýþýdýr. Ya da hayat kiþisi kalýp dýþýný aþmakla sosyo toplumsa esneklikteki kalýpladýr.

Ol zamanda hayat ta bambaþka þeydir. Her an dýþýnýzdaki hayatýn baský ve basýncýn hissetmekle hayat sizi özgecil bir göreve, kolektif bir erdeme çaðýran sizin dýþýnýzda tinsel ve bedensel oluþtur.

Sizin dýþýnýzdaki hayat içinde gördüðünüz hiçbir þey ne kiþisi hayatýn ne kiþisi aklýn ne kiþisi bilgi becerinin ürünüdür. Tümü kolektif aklýn. Kolektif yeteneðin kolektif depo enerjili kolektif birim zamanlý kapasite, ürünüdür.

Canlý nasýl meydana geldi ise yani niceli bir durum seçilimi oluþla benzer oluþlarýn birbirini çekip itmesi, yine sizin dýþýnýzdaki yasalarla baðýntýlý olmakla niceli bileþenin yeni durumu tek tek durumlarýn entegresi canlý canlý olmakla canlanýþtý. Canlanýþ yeni durum entegresiyle canlanmaydý. Canlanma yine bileþen tek tek durumlarýn tek tek yýkým olan süreçlerin bað çözülmesiyle ölür.

Bu nedenle hayat ta evrenseldir. Hayat parçalý sürekli Evrensel bütünden dalga ve giderek parçalý durumlarýn damla olmasýndan kaynaklý damlalar bütün ile evrensel davranýþlarýn hamulesidir.

Deðerli okurlar benzer davranýþlarýn çekici itici olmasýný anlamakta haklý olarak zorlanabilirler. Örneðin 15 bin yýl öncesinin doðal ortamda iki kiþi doðanýn ezici ve baskýn gücü karþýsýnda bir araya gelip güç birliði yapma eðilimi ile birbirine karþý çekimli olurlar.

Yine ayný kiþiler av yapmada kolektif süreçlerin birim süre durumu içinde pusu atma biri avý pusudakinin üzerine yönlendirirken pusudakinin avý ve avlanmayý baþarmasý gibi durumlarýn seçici, çekimli eylem olmasý kiþileri bir araya gelme eðilimindedirler.

Yine birlik olma büyük olma birbirinin eksiðini tamamlama gibi birçok giriþtirici çekim eðilimi ile kiþiler bir araya gelir. Buna karþýn avýn kýtlýðý gibi kapýp kaçma gibi rekabeti olma gibi süreçler de kiþileri aynen birleþtiren süreçler gibi birbirini iten süreçler olmaktadýrlar. Ýþte bunlar þimdi burada açýklayamayacaðýn nedenlerle daðýlaný bir arada tutan, bir arada olaný daðýtan süreçler giriþmesi olmaktadýr.

Etkiyi duyma ve her bir niceli durumun kontrollü bir tepki çevrimi, minimal canlýlýktýr. Baský ve basýnç bunlarý ortaya koyar. Yalýtýmla olan tepkisel tekrarlarla yineleyen etki, yineleyen tepkileri ortaya koyar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.