..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Ekim 2019
Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 58  
Bayram Kaya
Ýþte Ali ve Barýþ'ýn olmadýðý durumla onlar varmýþ gibi onlara kýyasla siz hem uzun hem kýs imajlý boyutla üst üste zamanlar içindesiniz. Ölçme, belirleme olmakla; sürecin dalga boyutunu bu üst üste zamanlardan birine, parçacýk olarak çöktürmeydi.


:DGF:
Ters süreçlere Fazla vurgu yapmýyorum diye ters süreçler mütemadiyen ve sadece iki yön hareketi içinde keskin olmayabilirler.

Yarý açýk kapýdaki, açýk olanla kapalý olan durum arasýnda açýk, yarý açýk, yarý kapalý, dörtte bir açýk, beþte bir kapalý gibi konum durumlar süre durumun türlü türlü niceli durumlarýyla olasýdýrlar.

Ýki zýtlýk arasýnda, türlü renk tonlarý frekans skalasý gibi birçok görünüþle olan enerji durum alanlarý vardýr.

Ýniþ aþaðý bir durum, iniþ bitmeden bir süre dümdüz gidebilir. Bir ara engebeyi oluþan sürtünmeler içinde tökezlemeler, sýkýntýlý yürümeler oluþabilir.

Hatta bir daðýn yükselen sürekli boyutu, kendi içinde iniþ aþaðý alan bitmeden, ara ara kýsa fasýlalarla iniþ çýkýþ yapmanýn kesikli süreklilikleri içinde olabilir.

Yine dað sürekliliði içinde o alanýn içi binlerce engebe ve pürüzlü sürtünme yüzey alanýna sahiptir. Bu engebe içinde ayaðýnýzýn takýlmasýyla düþüp yuvarlanmanýz olasýdýr. Arazi engeli ile sürtüþüp yorulmanýz vs. hep olasýdýr. Bir süreklilik iki zýt alan döngülü çevrimleri içinde bile birçok arýzalara sahiptir.

Kýsaca tersinen durumlar zaten çevrim olukla birbirini kontrol eden, birbirini durduran, birbirini baþlatan, birbirini devam ettiren kontrollü durumlardýr.

Yeryüzündeki su, buhar oluyor. Buhar da yaðmur bulutlarýný yapýyordu. Yaðmur bulutlarý da yaðýþý ortaya koyuyorsa. Damlayý kristalize eden kum tozlarýný söylemiyorum bile. Yeryüzüne düþen yaðýþ ta tekrar buhara döner. Buharýmýz da tekrar yeni bir yaðmur bulutlarýný oluþmakla bu süreci devam ettiren çevrimlere dönüþüyordu. Her biri bir düðüm ve karar noktalarýydý.

Bunun tersi de olasýydý. Belli bir buharlaþma süreci sonunda buharlaþma belli bir niceli durum içinde kendi bulut yüklerine dönüþemeden buhar havadaki nem oranýný doygunluk noktasýna getirmekle, doygunluk ifade eden baðýl nem oraný buharlaþmayý durdurabilir.

Böylece kesilen buharlaþmayla birlikte yaðýþa dönüþecek olan bulut yük oraný da kesilmiþ olmakla, yeni buharlaþma oluþamaz. Dahasý buharlaþmayý destekleyecek olan yaðýþ ta oluþamaz. Yaðýþ olacak olanýn yaðýþ olamamasýyla süreç kendi kendisini otomatikman durdurur. Bu basit süre durum, o çevrimim basit bir kendi kendisini oto kontrolüdür.

Ya da buhar olan suyun tekrar yaðmur olarak yere düþmesi ile düþen yaðýþtan yeniden buhar oluþmakla süreç tekrar kendi kendisini devam ettirir. Yine bu da otomat bir çevrim kontrolü olur. Açýk olan kapanmayla kendisini kontrol eder. Kapalý durum da açýlmanýn ters durumuyla kendisini kontrol eder. Eðimler bir baþka belirimle kapalý sistemde kontrol süreçleridir.

Açýk, kapalý olanla var. Ve bu baðýntýn var oluþ otomatik olarak birbirinin çevrimleri ve birbirlerinin kontrolüdürler. Bu belirmeler ayný zamanda da zýtlýða dönüþen, zýtlýða kayan süre durumun eylemli devingen olmasýdýr.

Aðýr olan hafif olanla vardýr. Aðýr olan hafif olanla hem görece var. Hem de üst üste zaman oluþuyla vardýr. Siz Ali'nin yanýnda uzun. Barýþ'ýn yanýnda kýsa olduðunuzu gözlemiþ, ölçmüþ olalým.

Ýþte Ali ve Barýþ'ýn olmadýðý durumla onlar varmýþ gibi onlara kýyasla siz hem uzun hem kýs imajlý boyutla üst üste zamanlar içindesiniz. Ölçme, belirleme olmakla; sürecin dalga boyutunu bu üst üste zamanlardan birine, parçacýk olarak çöktürmeydi.

Ve bile yine üst üste zýt durumlar hem de aðýr olandan hafife doðru veya hafif olandan aðýr olana doðru baský ve basýnçla eylemlidirler.

Eylemliliði ya da birbirine dönüþen otomatik kontrol süreçlerini o þeyin içine olmasýný hiç kimse emredip, hiç kimse birbirini kontrol eden otomatik dönüþlü eylem süreçlerini o þeyin içine sokmuyordu.

Mekân düzlemi dýþýnda duvara baktýðýnýz zaman; duvar düþey düzlemledir. Düþey ilik birçok dikey çizgi durumlarla duvar bütünlüðü içinde ayný anda birbirini kontrol edip birbirini belirleyen süreçler olduklarýný hemen görürsünüz.

Düþey düzlemin içine kimse dikey doðrularý, sayýsýz noktalarý sokup yer çekimi doðrultusunda gerilimle düþey ligi kontrol etmez. Görece düþey olan, yine görece dikey çizgi durumlarladýr.

Oysa siz daðýn eteðinde daðýn doruðuna doðru baktýðýnýzda, giriþen birçok durumlardan çok görece týrmanýlacak dikey bir yanal alanla baþ baþasýnýzdýr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.