..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Ekim 2019
Teslimiyet 8  
Bayram Kaya
Ýþte baþarýnýn sýrrý buradaydý. herkesin hýrsýz olduðu yerde hýrsýz olamazdýnýz çünkü çalacaðýnýz bir þey yoktur. Ama herkesin doðru olduðu yerde doðru ile olanlar hýrsýzýn çalacaðý þeylerdir. Siz doðru olun ki hýrsýz eðri olabilsin.


:DBG:
Yapý kolektif ve özgecil düþünüþleydi. Kamucu yarara ya da genel yarara göre düþünüp, özgecil davranýþa göre beklenti oluþuyordu. Aksi muhal geliyordu. Oysa tekil olanýn çoðulu, çoðul olanýn tekili her zaman belirmeydý.

Yani paydaþlýk özel oluþla, özel oluþlar paydaþlýkla beliren, birbrini tamamlayan; birbirinin boþluk alan devinmesini ortaya koyan. Brbirinin boþluk alan devinmesi üzerine akýþ olmanýn kesikli süreklilik yasasýydý.

Eðer gidiþ halindeyseniz gidiþ süre boyutunca geliþe (dönüþe) kapalýsýnýzdýr. Týrmanýþ halindeyseniz týmanan uzay zaman boyunca iniþe kaplaý olmakla týrmanma içinde iniþ hayale dönüþür.

Siz özgecil durumlarýn kolektif paydaþý ve kiþisi tüketimini yapmanýn kesikli sürekliliði içindeyken Ýster istemez bunun zýddý olan salt bencil davranýþlara karþý da çok kes kapanýp köreliyordunuz.

Böylece genel durumla herkesi de kendiniz gibi bilirsiniz. her genelliðin içinde özellikleri aklýnýza bile getirmemekle önlemler düþünmezdiniz. Bu zayýf yanýnýzdý.

Ama kimi kurnaz kiþiler genel tutumun içinde genel davranýþlý görünüp içten pazarlýklý virital durumla sizin körlük oluþtuðunuz alan üzerine bencil kurnazlýklar düþünüp, bunu tuzaklý söylemler haline getirecekti.

Siz aksi firen düþüncelere sahip olmadýðýnýzdan, düþünülüp kotarýlmýþ; ölçülmüþ biçilmiþ ajan kodlarý üzerinne bindiriþ yapýlan (modüle edilen) masum gibi gelen söylemlere kapýlacaktýnýz.

"Mülkün sahibi El" dendiðinde, özgecil kolektif davranýþlý eðim iiçindeki sizde "mülk ha El'in, ha kamunundu. Biz çalýþýp, paydaþý biz olduktan sonra ne fark eder" gibi kendi kendinize düþünme telkini içine toluyordunuz. Böyle düþünme de kurnazýn iþine gelendi.

Kurnaz kiþi günlerce aylarca belkide yýllarca düþünüp kotardýðý "mülkün sahibi El" söylemi içine öyle ajan kodlar, öyle sizin düþünüp akýl edemeyeceðiniz tuzaklar gizleyecekti ki; bu sözün açýlýmýný yaptýkça buna yorum diyecekti.

Siz bu yorumlarý aðzý açýk ayran derisi gibi hayran hayran dinlerken; sizde ayran derisi olmanýn tmbel tebel uyuþma etkisi baþgösterecekti. Bu uyuþmayla siz bu yorumu yapan kurnaz kiþiye "amma derin bilgisi olan adam ha" diyecektiniz.

Siz özgeciliðe baðlý sadakatnýzýn oluþtuðu körlük noktasý içindeydiniz. Yasaldýnýz. Meþru doðruluk üzerineydiniz. Kurnaz kiþiyi de meþru doðru ve yasallýk üzerine görüyordunuz.

Fakat kurnaz kiþi bencilliðini konuþup, bencilliðini uyandýran kiþi olmakla; doðru ve yasal olanýn içine sizin aklýnýza bile getiremeyeceðiniz ajan, viral (virüse dek) kodlarý yerleþtiriyordu. Sizin nazarýnýzda sizin kolektif dediðinize o El demiþ oluyordu. Çünkü El söyleminin o aþamayla baþka bir sözel ve eylemsel belirmesi yoktu.

El kiþisi telkinini ve ahidini yaptýðý ikinci aþamada kurduðu tuzaklý söylemlerdeki yorumlarý karþýsýndaki kiþilere sayacaktý. Karþýsýndaki kiþiler tuzaðý bilmediðinden karþý sözleri ve karþý düþünceleri yoktu. Söylenileni firensiz kabul içindeydiler. Söyleyen de söyleyeceðini karþý firen ve karþý direnç olmadan söylüyordu.

Ýkinci aþamada kurnaz kiþimiz "Mülk El'inse El mülkünü istediði gibi kullanýr. El mülkünü nasýl kullanacaðýný size mi danýþacak" diyen söylemle "Mülkün sahibi El" söylemini açýp yorumluyordu. Sizleri bu ön kabüllerle yumuþatýp hamura dönþtürüyordu.

Üçüncü aþamada "Mülkün sahibi mülkünden paylarý dilediðine verir, dilediðine de vermez" diyordu. Yorumlar peþ peþe geldikçe sizin aklýnýza gelmeyen sizde hayranlýk uyandýrýp karþý tarafýn ne derin bilgilere sahip olduðunu size telkin ediyordu. Etki ediyordu.Ýllüzyon edyordu. Büyü ediyordu.

Aklýnýzda olmayanla tek yanlý dinleme içinde olmanýz, tuzak kuran avcýda, avcýnýn derin bilgisine dönüþüyordu. Böylece bir cümle içinde matuþka gibi cümle cümle içinde anlam anlam içinde yorum yorum içinde çýkýyordu. Buna da "siz bilmezsiniz ben bilirim" diyordu.

Devam ediyordu; Mülkün sahibinin size verceði pay sizin rýzkýnýzdý, Size lütuftu. El'in sizin üzerinizde olan nimetiydi. Baþýnýza gelecek kaderdi" gibi bir yýðýn açýným ve yorumlarla sizi iyice düþünemez etmiþti. Düþündüðünüzü de El mana anlayýþýna göre tamamlýyordunuz.

Söylenen karþýsýnda düþündüðünüzü de siz El mana anlayýþýna göre nasýl tamalýyordunuz? "El mülkünden dilediðine dilediði payý verir" söyleminde Elin dilediði payý dilediðine "vereceði kiþi olmayý amigdala siz olarak size söylüyordu". Ýçte bu bir yanýyla bencillik se de diðer yanýyla kolektif özgecil aklý görmezden gelmenizle tuzaðýn içine gömülmekti.

Kurnazlýk baþtan beri "hayatta kalmanýn mücadele taktiði olma becerili" akýldý. Özgeciliðin erdem olup, özgeciliðe baðlýlýðýn oluþtuðu yerde siz özgecildiniz. Herkesin özgecil doðru olduðu yerde kurnaz bencil ve hýrsýzdý.

Ýþte baþarýnýn sýrrý buradaydý. herkesin hýrsýz olduðu yerde hýrsýz olamazdýnýz çünkü çalacaðýnýz bir þey yoktur. Ama herkesin doðru olduðu yerde doðru ile olanlar hýrsýzýn çalacaðý þeylerdir. Siz doðru olun ki hýrsýz eðri olabilsin.

Özgeciliðin ortaya konmasýyla özgeci tutumlara kafa yorulan bir yerde; özgecilik üzerinde bencil oluþun tuzaðýný kurmak her kesin düþüneceði bir þey deðldi.

Özgecilik içinde, özgeciliðin zýddý olan düþünme kurnazlýðý olmakla; kurnazlýk firensiz olup baþarýlý olacaktý. Hem de akýllý kurnazlýk olacaktý.

"El mülk benim" demekle tuzaðý kurmuþ kurnazlýðý yürüre koymuþtu (sözel ve uygulamalý iþleme koymuþtu). Bu sözün açýlým, yorum, söylem modülasyonlarý içinde "aklýnýza gelmeyen" baþýnýza gelecekti.

Doðru, eðriliðin karþýsýnda hep doðru kaldýkça uyuþmadýr. Eðrilik doðruluðun karþýsýnda hep eðri kaldýkça kurnazlýktýr. Kendiliðinden bu telkn ile bu büyü ve uyuþmayla siz söyleyene ve mülkün sahibine teslim olacaktýnýz.

Böylece El salýnýmlý kutsal söylemler içi tuzaklarla, tuzaklarýn keyfe göre yorumlanmasý olan söylemlerin birçok mana taþýyor cingözlüðüne dönüþen etki ve büyü yapmadý.

Kutsallýk denen bin yýllarýn kodlanmýþ sembol edilmiþ, gizlenmiþ anlatýþlarý; ana söylem içine çakýlý modül edilmiþti. Ana söylemli anlamla deðil "siz bilmezsiniz biz biliriz" diyen baþka bir kutsal söylemindeki gibi ana lafýz tanýnmaz hale getiriliyordu.

Kurnazlýk þu, þu anlama geliyor. Bu bundan ötürü böyle. Denir olmakla iþlerine gelen absüret yorumla ana lafýzdan söylenip öðretilenlerle kiþiler büyülenip, akýllar bloke olup, kolektif saðlýk teslimiyet içinde enfekte ediliyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.