..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Ekim 2019
Teslimiyet 15  
Bayram Kaya
Bu gerekçeyle batý baþkentlerinde bir nüfus kýrýmý hesaplanmaktadýr. Bu durum baþtan beri planlý olunacak bir süreç içinde hiç olmamasý gerekirken þimdi vahþi bir yýkýmla ya kendi elimizle kendi boðazýmýzý sýkacaktýk. Ya da 150° dereceye týrmanmýþ sýcaklýðý ile bizler doðanýn elinde geri döndürülemez bir süreç olmanýn kýrýmlý bir dramý olarak gerçekleþecekti. Ýhmal olan buydu.


:EDA:
Toplum; fiziki ve biyolojik evrimin iyi karakterleri seçme süreci iyiden iyiye toplum içinde seçilim olmaktan çýkartýlmýþtý. Hatta kolektif aklý en iyi taþýyýp kullananlar bile tehlikeli fikirlere sahip diye öldürülüp toplumdan elemine edilmekle; tembel, uyuþuk, aklýný kullanamayan, teslimiyetçi güruh karakterlerle, gerici bir seleksiyon baþlamýþtý.

Ýyi de fiziki ve biyolojik evrimi ýskalayan toplum, neyi baþarmýþtý. Ya da bu ýskalama neye feda edilmiþti. Iskalama için illa bir feda gerekiyor muydu? Feda edilen de sizin dýþýnýzda, zorunlu bir nedenle yeni bir katliamýn dramý mý olacaktý?

Kapitalist düzende kapitalizme uygun güzel bir söz var, severim. “Acýma yoksa acýnacak duruma düþersin”. Kolektif yapý güçsüzünü de zayýfýný da yaþatmakla kötü yapmadý. Ýyi yaptý. Zaten bu insanilikti. Toplumsal oluþun getirisiydi. Kötü yaptýðý þuydu, nüfusta planlama yapmadý. Ýyi karakter de olsa nüfusta planlama þarttý.

Doðal referanslar içinde bir türün alabildiðine çoðalmasý diye bir durum söz konusu deðildi. Bir çekirge sürüsü çoðalýp, dünyayý istila da etse de sonunda yiyecek kýtlýðý nedenle nüfus eski seviyesine gerileyecektir. Bunlar doðanýn otomatik dengesi.

Nüfus planlamasý sizin ve toplumun dýþýndaki nedenlerden ötürüydü. Bizler üreten toplumla güçsüzü yaþattýk. Bu makul ölçü ve süreçler içinde toplum ile ileri gidip ilerinin gerisi nedenle de geri çekilmenin olgularý, üreten toplumun olmazsa olmaz þiarýydý.

Bu az üstte söylediðim doðanýn dengesi içindeydi. Zýtlýðýn geri besleniþ yasasý gereði boþalaný dolduracak akýþ kadar; dolaný da boþaltacak akýþ kadar olmak zorundaydýnýz. Bu nedenle toplumun dünyayý iþgal etmek istemesi de toplumun þiarý olamaz. Bu geri baðlanýma göre bütün parçalý olmak zorundaydý.

Boz ayýlarý ininde kovup, ala geyiklerin yaþam alanýný tarýma, ranta açýp, börtüðün böceðin habitatýný kendinize tahsis edip, köpekleri kýsýrlaþtýrýp, ortamýný iþgal etmeniz insanlýðýn ülküsü içinde olmamalýdýr.

Artan nüfus; çeþitlenen insan tüketimiyle, hem hýzlý bir kaynak tüketimiydi. Hem de çevreyi yaþanmaz kýlmaydý. Doðanýn kendisini yenileme hýzý; insan tüketim hýzýna ve insanýn doðayý kirletme hýzýna, yetiþemiyordu.

Söz gelimi artan nüfusla birlikte buz dolabý kullanýmý da artýyordu. Bu da kaynak tükenmesini hýzlandýrýyordu. Metal, plastik, ozonu delen gaz kullanýmlý atýklar da çevreyi kirletiyor; kirli çevre yaþanmaz ortamý oluþuyordu.

Dahasý buzdolabýnda kullanýlan ozon tabakasýný yýrtan gazýn tüketimi de buz dolabýna baðlý kullaným ve tüketimle artýyordu. Sera gazlarý atmosferde birikiyordu. Böylece küresel ýsýnma baþlýyor. Bozulan iklim dengeleri nedenle buz daðlarý eriyor, dünya ýsýsý artmakla insanýn yaþayamayacaðý sýcaklýk boyutlarýna yýllar içinde ulaþmasý kaçýnýlmaz olmakta.

Dahasý deodorant kullanýmý da 9 milyarlýk insan nüfusuna göre artmakla tüketilen, kullanýlan kimyasal hidrokarbonlu yakýtlar da artan nüfusla artýyor dünya yaþanmaz olup; dünyanýn kendi çevrimli hýzý, yenilenebilir kaynaklarý yenilemekte, bu hýza yetiþemiyordu.

Bir þekilde olduðunuz durumu, baþka þekilde doldurulacak bir akýþ için boþ koymaz iseniz sonunuz kaçýnýlmazdýr. Hayat bir þekilde doldurulanýn diðer bir þekilde boþaltýlmasýný verecek kadar çeþitlilikle bu geri baðlaným yasasýyla iþleyiþ halindedir

Kýsacasý artan nüfusumuz, insanlýðýn kendi sonu olmakla; insanilik kendi eliyle çekirge sürüsünün kaderini paylaþýyordu. Doða insanlýk denen bir kavramý tanýmýyordu. Bizim insana olan insanlýðýmýz makul þartlarda olmalýydý.

Güçlü olan, kurnaz olan, sürekli olan ve yaþayandý. Yasa ortada dururken Kimin yaþayacaðýna kim karar veriyor gibi absürt sorularla sürece direnmek gafletti. Ne nüfusu 9 milyar yapacaktýk ne de Hitler gibi 9 milyar nüfusu 2 milyara indirmenin planlarýný devreye sokacaktýk.

Zaten çoðalmayan ama has bel kader durumla olan güçsüzünün de güçlüsünün de yaþayacaðý 2 milyarlýk bir nüfus ekseni çevrim ekseni olmalýydý. Ýþte toplum olarak ýskaladýðýmýz insanlýk gururu yaptýðýmýz sorun buydu. Kendi elimizle kendimize kýyacaktýk.

Oysa toplumun gücüyle baþta buralara gelemeyen planlý bir nüfusla olmalýydýk. Þimdi batý baþkentlerinde 2035’lerde yaþanacak dramatik sýcaklýk artýþý ile 2100 yýllarýnda yeryüzünün 100° sýcaklýkla yaþanmaz olacaðý hesaplanmýþtýr.

Bu gerekçeyle batý baþkentlerinde bir nüfus kýrýmý hesaplanmaktadýr. Bu durum baþtan beri planlý olunacak bir süreç içinde hiç olmamasý gerekirken þimdi vahþi bir yýkýmla ya kendi elimizle kendi boðazýmýzý sýkacaktýk.

Ya da 150° dereceye týrmanmýþ sýcaklýðý ile bizler doðanýn elinde geri döndürülemez bir süreç olmanýn kýrýmlý bir dramý olarak gerçekleþecekti. Ýhmal olan buydu.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.