..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Kasým 2019
Uygarlýk ve Ýnsan 7  
Bayram Kaya
Üretim hareketi merkezli giriþtirmeler çevrimi içinde biyo kültürel temasý ve biyo kültürel temasýn çatýþma sentezini ortaya koydu. Yeni oluþan giriþme ve çatýþmanýn “ÜRETEN ÝLÝÞKÝLER tabanlý biyo kültürel temaslý SENTEZÝN” aþýlmasý olan “rastlantý UYGARLIKTI”.


:EBF:
Ýþte uzaktan yapýlan bu temaslar gelecekteki ittifaklarý baþlatacak yol adýmý envanterlerini de olacaktý.

Ýttifaklar uzaktan temasý, yakýndan temasý týpký totem yalýtýmlý dönemdeki gibi dokunmalý iþbirliðine çevirdi. Amaçlarý temas etmek deðildi.

Henüz üretmeyi bilemeyen barbarlara karþý üreticiler, önce kendi canýný ve sonra da ölülerini yenmekten kurtarmak için barbar yamyamlara tek taraflý yiyecek sunusu yaptýlar.

Barbarlar da çevredeki gruplar nedenle ayný tehdit altýndaydý. Zamanla bir barbar grup üretim aþamasýna geçince benzer uygulamalarý yaptý.
Hatta kendisine önceden beri yiyecek sunan gruba kaþý da kendi totem meslekli yiyecekten sunu yaptý. Böylece sunu kurbanlar þimdiki anlamla kendilikten karþýlýklý hediyeleþmeye dönüþtü.

Yani üreten iliþki, canlarýný kurtarma giriþimi farkýnda olunmadan karþýlýklý hediye sunumu yapýlmasýyla farkýnda olunmadan TAKASA yol açmýþtý.

Ýþte ittifakýn temasýný oluþacak takaslar, farkýnda olunmadan kendilikten ve bir geliþmenin ortaya koyduðu diðer bir olanak geliþmelerle kendilikten çevrimli otomatik geliþmeler oluyordu. Olay yaþanýyor, daha sonra da düþünülüyordu. Bu kes de düþünce eyleme yol veriyordu.

Gruplar beslenme, yamyamlýk gibi zorunlu ve üretme, canýný kurtarma gibi yeni olanak durumlarla geliþecek olan hediye kabili yeni olanaklar durumlar için de rastlantýsal olacak süreçlerleydi.

Bu süreçler kendi dýþýnda olan etki tepki giriþmeli süreçlerdi. Hediye süreçler, birbirini tamamlayan birbirine dönüþen ZIT süreçler giriþmesi olmakla üreten iki grubun karþýlýklý hediyeleþme sürecine dönüþtü.

Bir hediyeleþme süreci olarak baþlayan ilk eylem zýt tepkili hediyeleþme süreci ile birbirini tamamladý ve birbirine göre hediye veya kurban sunusu olmakla kendilikten anlamý oluþacak TAKASA dönüþtü.

Takaslar ittifaklý temas totem yapýlý etnik kültürlerin çatýþmasýný tetikledi. Bu süreç te yepyeni bir süreçti. Ýttifak içinde rastlantýsal süreçti. Oysa temas etmeselerdi kültürler arasý ve biyolojik dokunmalý temasý oluþacak ile oluþanla baþ gelinecek bir rastlantýsý da ortaya çýkmayacaktý.

Bir olanak (üretim), diðer bir olanakla (canýný kurtarmayla); hem yeni bir olanak giriþmeydi (hediye sunumu- hediyeleþmeydi). Hem yeni sorundu.

Yani hediyeleþme takasý, takasta ittifaký ittifak ta ittifak içindeki temas nedenle kültürler çatýþmasý sorunuydu. Bunlar birbirini gerektiren zorunlu yansýma süreçler olmakla; hemcinsler düþünmesi içinde nedenli bilme olmamakla, RASTLANTILARDI.

Üretim hareketi merkezli giriþtirmeler çevrimi içinde biyo kültürel temasý ve biyo kültürel temasýn çatýþma sentezini ortaya koydu. Yeni oluþan giriþme ve çatýþmanýn “ÜRETEN ÝLÝÞKÝLER tabanlý biyo kültürel temaslý SENTEZÝN” aþýlmasý olan “rastlantý UYGARLIKTI”.

Ýþte bu yapý çatýþmanýn içinde adetçe, yaþadýðý ortam ve kültür donanýmý ile biyolojisi ile temaslardan gruplarýn tam da kendisi olmayan melezleri doðmuþtu. Ama bu melezler her bir gruptan gruplar arasý ortak özellikler taþýyordu.

Melezler her gruptan fiziki ve karakteri kültürel özellikler taþýma beraberi içinde üreten özellikler de taþýyacak olan melezlerdi. Bu melezler biyo kültürel ve ittifak yetenekli donanýmla olan melezlerdi. Ýþte bu melezlere ÝNSAN denecekti.

Ýnsan uygar olmanýn ürünü oluþla ortaya konmuþtu. Uygarlýk ve insan oluþ ayný zamanda da totemi etnik kültüre karþý bir donaným ve etnik kültürü alt eden bir geliþme ve giriþmeydi. Böyle oluþla ittifaklar, uygarlýk ve insan oluþ bütünlüðü; tarihin ikinci aþamalý dönüm noktasýný oluþan rastlantý ve gerektirme olucu yansýmalardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.