..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Kasým 2019
Anlamak Gerek 20  
Bayram Kaya
Hemcinslerin bir günü üretim ya da çalýþmayla, dinlenmeyle, uykuyla ve günlük özel yaþantýlarý içinde oluþan etkinlikleri dahil 24 saat ile sýnýrlýydý. Ancak üretimini yaptýklarý dokuma kundura gibi kimi ürünlerin kullaným ve tüketim süresi 24 saat ile sýnýrlý olmayabiliyordu.


:ECG:
Hemcinslerin bir günü üretim ya da çalýþmayla, dinlenmeyle, uykuyla ve günlük özel yaþantýlarý içinde oluþan etkinlikleri dahil 24 saat ile sýnýrlýydý. Ancak üretimini yaptýklarý dokuma kundura gibi kimi ürünlerin kullaným ve tüketim süresi 24 saat ile sýnýrlý olmayabiliyordu.

Ýþte kullaným ve tüketim süresi 24 saatle sýnýrlanamayan ürünlerde de hali ile bir birikm olan emek içinde bulunan kolektif emeðin de uzun süreli birikim ve kullaným etkisi de vardýr. Bilgi birikimi olan biliþim, otomobil, kumaþ, eðitim gibi uzun süreli birikim, kullaným, tüketimlerin potansiyeli de geri etkime yapar.

Bu tür geri etkime yapmanýn giriþmesi, iyi deðerlendirilmez ise süreci baþka bir alan kulvarlý anlayýþlar içine getireceðinden kolektiflik bozulur.

Kolektif oluþ süreci "iþten artmaz diþten artar"; "biri har vurup harman savurmuþ diðeri de tutumlu davranmýþ" diyen bir veciz sözü de tanýmaz!

Bura da yaþamý idame ettirip, yaþamý idame ediþ üzerindeki hayli konfor içinde ve rahat, eðlenceli kýlmanýn dýþýnda özel bir tükettirme, israf, kâr, ticaret kazanç gibi kaynak tüketimi, kaynak ve çevre savurganlýðý olmayacaktýr.

Yani üretim, tüketim, çevre ve kaynak harcanmasýnda gerekli zorunlu, yaþamsal durumla konforlu oluþ dýþýnda bana necilik ile üretim ve tüketime yönelim yoktur. Kâr tamahý, kazanma hýrsý, ezip geçme duygusu sizi gereksiz tüketime ve emek sömürüsüne zorlamayacaktýr.

Ýnsanlar her gün yeniden ve yeniden kullaným ve tüketmesini yapmadan ezme, ezilme süreci ortaya koymadan; salt ne iþe yarayacaðý belli olmaz bir biriktirmeyi üretmez. Týpký doyacaðýndan fazlasýný yiyemeyeceði gibi.

Böyle bir baþlangýç anlayýþýný ve böyle bir köleci psikolojik, kâr idealizmi geri etkimeli baþlangýç içine almak da yoktu. Bunun istisnasý yokluk, kýtlýk dönemleri için yapýlacak üretim birikmesi olan depo enerji kolektif birikim olmakla; birikim kiþisi birikimle kiþisi sahiplik olmamakla kiþisi tahakküme döndürülemez.

Örneðin insanlar biriktirmek için artýk karasaban üretmiyordular. Çünkü üretim yapma koþulu içinde olanlardan birisi de keyfi biriktirmek deðildi.

Barýnmanýn, savunmanýn, beslenmenin vs. kiþiler nezdindeki karþýlanma yapýlma süreci içinde doðanýn kiþilere gösterdiði bu dirence karþý kiþiler birleþmiþti. Bu birleþme güç birliðiydi. Ýþ birliðiydi. Ve yardýmlaþmanýn organizesiydi. Doðanýn zorluklarý karþýsýnda, doðanýn direnci; kiþilerdeki saðlama yapma yönelimli ortak özellikleri bir araya getiren seçme ayýklamasý ile kiþileri senkron içinde tutmuþtu.

Ayný etkiye karþý ayný tepki ile örneðin ortak tehditten kaçma eðilimli tutum; kaçanlarla birlikte, kaçanlarý ayný seçilim sel etkiyle yan yana getirdi. Kiþiler nezdinde ayný tehdit, kiþileri ayný yöne kaçmaya yöneltme yapmasýyla kiþiler farkýnda olmasalar da senkronize olmuþtu.

Bunun keslerle olan tekrar yaþantý kýlýnma deneyinin, keslerce olan beyin kopya imajlarý da vardý. Böylece kiþiler doðadaki tekrar eden kendisini yineleyen etki zorluða karþý; yine kiþiler de kendisini tekrar edip kendi tekrarlarýný kopyalayan yansýmalarýyla bu senkron rezonanslarý içinde kiþi tekrarlarýn öznel imajlarýný oluþtu.

Beyin tekrar eden imajlar arasý iliþkileri yoðunlaþmakla bu yoðun iliþkileri kopyaladý. Böylece tekrar eden, kendisini yineleyen etkilere karþý imajlar arasý iliþkilerden oluþan imgesel yollar; beyin kopyalarýyla beynin tekrar tekrar tepki karþýlýklarýna dönüþmekle kiþilerin empati sel duygu ile kiþinin dýþtaki davranýþça eylemlerini senkron eden kiþiler arasý ortak aklý oluþtu.

Kiþiler ortak duyuþlu, kiþiler de ortak imajlý öznel belirmeler; dýþtaki kiþileri seçen, kiþileri ayný týnýþýmla senkron içinde yan yana getiren etki ve tepki süre durumlarý kiþilerdeki özne bilinciyle kiþileri ve kiþilerin karþý direncini güç ve iþ birliðini ortaya koydu. Ortaya konan güç birliði ya da iþ birliði de yeni bir yansýma, yeni bir öznel oluþ içinde duygu ve akýldý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.