..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 14 - 15  
Bayram Kaya
Örneðin, sistem içinde yaþayacak kadarla zorunlu olan saðlatmalarý kýstýðýnýz kadar kýsabilirsiniz. Bunlar kolektif birim zamanlý giriþmeler içinde mutlaka olmasý gereken kiþisi hak ediþlerdir. Bir de ikincil durumla kiþisi refahý veren kimi yaþamsal saðlamalar vardýr. Ekmek, temel durumla yaþamsal olan birincil saðlamadýr. Savunma, güvenlik ha keza yine birincil durum içinde olan bir saðlatmadýrlar. Ama baklava ikinci durumla mutlak olmayan bir karþýlanmadýr.


:ECA:
Örneðin, sistem içinde yaþayacak kadarla zorunlu olan saðlatmalarý kýstýðýnýz kadar kýsabilirsiniz. Bunlar kolektif birim zamanlý giriþmeler içinde mutlaka olmasý gereken kiþisi hak ediþlerdir.

Bir de ikincil durumla kiþisi refahý veren kimi yaþamsal saðlamalar vardýr. Ekmek, temel durumla yaþamsal olan birincil saðlamadýr. Savunma, güvenlik ha keza yine birincil durum içinde olan bir saðlatmadýrlar. Ama baklava ikinci durumla mutlak olmayan bir karþýlanmadýr.

Köleci sistem içinde kiþilerden yapýlacak kýsýntýlar ya da yok saymalar ikincil tür hak ediþler içinde yapýlacak küçültmeydi. Eðer muktedirseniz, kinci tür saðlamalar içinde istediðiniz gibi oynamalar yaparsýnýz.

Köleci süreç içinde kurnazca olunan ikinci bir önemli nokta daha vardýr. Bu nokta da "herkesin doðru olduðu bir yerde siz gizli gündemle eðri" olacaktýnýz. Yine "herkesin iyi olduðu yerde siz; gizli ve kurnaz tutum içinde ikiyüzlü tavýrla kötü" olacaktýnýz. Herkes aksi durum içinde olmadan siz zengin olamazdýnýz.

Herkesin mutsuz olduðu yerde açýktan mutsuzluðu yerecektiniz. Herkesi mutsuz kýldýðýnýz yerde siz gizlice mutlu olacaktýnýz. Herkese kaybettirtilen mutsuzluklarý siz kendinize mutluluk yapmadan, mutlu olamazdýnýz. Mutsuzluk mutlu oluþlar içindeydi. Mutluluk ta mutsuzluk içinde belirir.

Uzun olan bir kiþi yanýna kýsa olan biri gelmedikçe uzun kýsa yargýnýz oluþamaz. Ýlk yargýlarýmýz böylesi ilk karþýlaþmalar içinde oluþurlar. Artýk ilk eylem ve ilk gözlemlerden oluþan algýlarýmýzýn imgeleri içinde yargýlarýmýzý geri çaðýrýp bunun üzerinde düþünceler geliþtiririz.

Ýlk karþýlaþmalar içinde kýyaslama deðer yargýlarýmýz oluþmayýnca, uzun-kýsa yargýlarýmýzýn da oluþamayacaðý açýktýr. Köleci sistem uzunu (zengini), kýsayý (fakiri) El ’in takdiri olarak hem gösterir. Hem de kader öðretisi içinde gösterdiði uzunu (mutluyu), kýsayý (mutsuzu) bize olaðanlýk içinde öðretir.

Oysa kolektif sistem içinde herkesin birbirine göre nimet külfet dengesi içinde olunduðu bir yerde, mutluluðu da mutsuzluðu da bilemezdiniz.

Köleci sistem koþullarýný verecek olan gizli gündeminizi dahi kolektif kabuller içinde söylersiniz. Ortak aklýn destekçisi olmakla söylersiniz. Sureti haktan görünürsünüz. Ortak akýl içinde doðru olaný söylerken dahi, ikinci ve gizli gündemli yüzünüzü gözeterek ortak aklý söyler olacaktýnýz. Yani ikiyüzlülük sistemin iþleyiþiydi. Ezilen de ezene iki yüzlü olacaktý.

Sonra da dengeleri bozulan sistemin somut çeliþkilerini veren yansýmalarý karþýsýnda sorunu, soyut söylemler içinde El ile izah edecektiniz. Yani "herkese verecektiniz talkýný, kendiniz yutacaktýnýz salkýmý".

Yarýn yeniden üretecek durumda olacaðýnýz kadar yiyecek ve içeceði size verilir. Buna boðaz tokluðu veya ölmeyecek kadarla yaþatma diyorduk. Köleci gözetme içinde efendiler boðaz tokluðunu veren hak ediþler üzerinde rýzklarý kýsarlar.

Efendiler köle hak ediþleri üzerinde (köle emek gücü üzerinde) kýsýtlama ya da sömürü yapacaklardý. Kölelerin hak ediþleri üzerinde yapýlacak kýsýtlamalar veya sömürüler belli ve zorunlu deðerler içinde kalýnmakla keyfi olabilirdi.

Bu iþ sizin keyfinizin üzerindeki nedenlerle böyleydi. Bu iþ sizin dýþýnýzdaki zorunlu nedenlerden ötürü böyleydi. Ýþ sizin keyfi sömürme içinde olamayacaðýnýz zorunlu bir sýnýra geldi mi, durum deðiþiyordu! Deðiþen bu durumda keyfiliðiniz sizin boyun eðiþinize dönüþüyordu.

Boyun eðdiðiniz yer, kölelerin yarýn yeniden ve yeniden üretir durumla, tokluk içinde olmalarýydý. Yarýnki çalýþmayý yapamayacak kadar toklukla olamayan kiþilere mecburen yardým, sadaka verecektiniz. Bu zorunlu boyun eðiþi siz iyilik olarak söylüyordunuz.

Gerçeði, sömürüyü, emek gücünü saklayýp, iyiliði El ’in merhameti olarak söylüyordunuz. Ýyiliði El ’in size acýyan ihsaný olmakla açýklýyordunuz!

Üretim tüketmeyi, tüketme de üretmeyi geri çaðýrýyordu. Yani çalýþma, beslenmeyi; beslenme de üretmeyi geri çaðýran bir geri beslenme referanslarýydý

Bu sýnýr noktalar sizin dýþýnýzdaki sýnýr deðerler olmakla denklikleri gözetir. Üretiyorsanýz enerji (emek) harcayacaktýnýz. Enerji harcýyorsanýz, beslenecektiniz. Bu deðer sýnýrlar içindeki ortak akýl ile kolektif birim zaman ortaya konacaktý.

Böylece üretenin, tüketmesi; tüketilenin de geri yerine konmasý, sistemin düzen sekanslarýný veriyordu. Sadaka ile zekât ile iyilik ile asgari, karþýlýk sekanslarý gözetecektiniz. Sadaka, zekât, iyilik; karþý sekansý sönüme götürmeyecek olan ölçü deðerler olmakla, denge sel zorunluluktular. Birbirini geri çaðýran; geri beslenmeli, geri iletilmeli süreçlerdi.

Kolektif denkliði veya kolektif birim zamanlarý oluþacak olan deðerler nedir? Kiþilerin ölmeyecek kadar beslenme yapmasýydý. Kiþilerin yarýn yeniden ve yeniden üretim yapma iþini ortaya koyabilmelerine karþýlýk oluþtu.

"Kardeþini yaþat ki yaþayasýn", diyen kolektif düþünce þimdi "kiþiyi yaþat ki sömüresin" vecizine dönmüþtü. Siz köleye en az beslenme yaptýrmakla, asgari bir en fazla emek gücünü sömürebiliyordunuz.

Yine siz, köle kiþiyi en az beslenme içinde tutmakla; kölenin ihtiyacýný en az durum içinde karþýlamakla siz, kölenin muhtaçlýðýný her an güdüyordunuz.

Kiþinin en az durum içinde ihtiyacýný karþýlýyor olmanýz, kiþinin ihtiyacý içinde kiþinin rýzký kýsmanýz kölenin ihtiyaçlý olmasýný ortaya koyuyordu. Bu muhtaçlýk tuzaðý, kiþiyi her an kontrol altýnda tutma sürecini sizin elinize veren bir yetki ve güçtü.

Kiþilerin yarýn yeniden üretim yapacak kadar beslenememesi nedenle ölmesi demek, efendinin kolektif birim zamanlý sömürüyü ortaya koyamamasý demekti. Sömürüyü kesikli sürekli yapamamasý demekti.

Bu tür zorunlu ve kritik deðerler içinde kalacaktýnýz. Zorunluluða uymak þartýyla, paydaþlý oluþun; saðlatma yapmanýn takdirini veya saðlama yapmanýn kararýný en azla yetinen deðerler içerisindeki bir hak ediþe doðru, kýsabildiðiniz kadar kýsarsýnýz.

Bu tür rýzktan kýsarak rýzk daðýtma iþi hedeflenen duruma göre paydaþlarýn refah payýndan, paydaþlarýn emek gücünden ve paydaþlý kolektif sinerjiden sömürme yapmaktý. Sistem köleler için, en azla yetinilen koþula göre çevrim olur. Eksiðini de El ‘in lütfuyla, himmetiyle, merhametiyle tamamlayan bir anlayýþýna dönüþür.

15

Üreten kolektif yapýlarýn çevrim yapabilmeleri için gerekli olan bir depo enerjiler vardýr. Bu tür ilk depo enerjiler avcý toplayýcý dönem içinde artýrýlýp biriktirilen depo enerjilerdir. Depo enerji nasýl artýp birikiyordu?

Kolektif grup tükettiðinden fazlasýný avlayabiliyor, üretebiliyordu. Tüketilen kadar üretmeye emek harcanmasý diyorduk. Tüketilenden fazlasýný üretmeye de emek gücünü harcama diyorduk.

Artan, biriken depo enerji kolektif birim zamanlý emek gücünden ileri geliyordu. Bu depo enerji üreten ittifaký yapý içinde üretim güçleri baðlamýnda, üretim nesneleri baðlamýnda, üretim araçlý grup meslekleri baðlamýnda, þimdiki sürecin zenginlik kaynaklarýydýlar.

Ýþte bu kabilden depo enerjiler ittifaký yapý içinde þimdinin yatýrým gücünü ortaya koyuyordu. Yatýrým gücü türünden görünen depo enerjiydi. Paraya, pula, finansmana, krediye, faize ihtiyaç duyulmadan depo enerjiydi. Her yeni iþe baþlayýþa depo enerjiydi. Yani kolektif depo enerji yatýrýmdý. Yatýrým gücüydü.

Zaten bütün tuzak, kolektif depo enerjisinin ele geçirilmesi için kurulan tuzaktý. Bitmez tükenmez olan kolektif emek gücünün ele geçirilmesi iþiydi.

Kolektif depo enerjisinin bir güç, bir yaptýrým eylemi olabilmesi için kolektif sahipliði kiþisi sahiplik yapmak lazýmdý. Bu gerekmeyi El üzerine alacaktý. El, kolektife ait malý, mülkü kimine var, kimine yok türünde daðýttý. Böylece kolektife ait mal-mülk ve miras bu izah içinde kiþisi sahipli mülke dönüþmüþtü.

Kiþisi mülk sahipliði tuzaðý da kimine mülkü öngörüyordu. Kiminin de mülksüz olmasýný ön görüyordu. Bu ön görüler kolektif sisteme göre ortak sahipli oluþun tersi olan ters durumlarla ortaya konmasýydý. Herkese göre olan sahiplik þimdi bu kes de mülk sahibi kimi kiþilere göre olmanýn bilinmesine çevriliyordu.

Köleci takdir, günümüzde de mülk sahibine göre olan takdirdi. Köleci sistem kolektifin malýný kimi kiþilere daðýtmýþtý. Yani kolektif birikimden ve kolektif geri beslenmeden vaz geçmemiþti. Buralarý kiþilerin körlük ve bilmezlik alanlarý yapmýþtý.

Sürekli vergiler kamu maliyesini oluþur. Yani vergiler sürekli devlet hazinesini oluþan kolektif depo enerjilerdi. Bu depo enerji olan vergiler yine El takdiri ile daðýtýlýyordu. Hem de þimdilerde kâr garantisi adý altýnda daðýtýlýyordu.

Finansman adý altýnda daðýtýlýyordu. Yap iþlet diye daðýtýlýyordu vs. Her yýl vergilerle oluþturulan hazine birikimli depo enerjisi hala ihale adý altýnda, yeniden ve yeniden seçilmiþ üstün kiþilere daðýtýlýyordu.

Kýsacasý kolektif zenginlik dediðimiz depo enerjiler, türlü kurnazlýk içinde; türlü hileci söylemler içinde sömürüye araç yapýlacaktý. Bu tür kurgular üzerine olan sömürü, sömürüsünü; "kolektifi kiþisi fedakârlýklarýn üzerine" yýkacaktý.

Köleci sistem kolektif fedakarlýðý, özelleþtiren mülk sahipliði içinde kiþisi fedakarlýklar, aile fedakarlýklarý üzerine aktarmýþtý. Özel mülkiyet toplum sal güvenceyi ortadan kaldýrmýþtý. Köleci adalet, kolektif güvenceyi kiþi ve aileler üstüne yýkacaktý

Analýk kavramý, babalýk kavramý kolektif sigortayý, kiþiler üzerinde kiþinin ailesine miras etmiþti. Ýþte doðal düzlem dýþýnda söylenen, belirtilen analýk kavramý böyle bir tanýmlamaydý. Kolektif sigortayý baþýnýn çaresine bakacak olan kiþiler üzerine yýkmaktý.

Ana, kolektif sigorta yokluðunda kolektif sigorta görevini üslendirilmekle ailesine güvence olmasý istenen anaydý. Ayaklarý altýna cennet serilecek olan ana fedakârlýðý da bu kapsamda söylenmiþti.

Siz köleci sistem içindeydiniz. Ve köleci sisteme göre düþünüp, köleci sisteme göre çare üretiyordunuz. Neyi düþünüp, neye çare üretiyordunuz? Kolektif sistemden çýkmakla kolektif koruyuculuktan, kolektif paydaþlý oluþtan kopmuþtunuz.

Kopuþla birlikte kaybedilenleri, kopuþla birlikte bozulan deðerleri düþünüp bunlara köleci anlayýþla çözüm üretiyordunuz. Köleci paydaþlý algý yüzünden belki de çok iyi niyetle, analýk kavramýný söylüyordunuz. Ama bu söylem, Güneþ’i balçýkla sývamaydý.

Yok olan kolektif güvence; yok olan kolektifi öðretili özveri, kiþi fedakarlýðý üzerine yýkýlýyordu. Kolektif özveri köleci amaçlý kiþisi özverinin ana oluþ fedakârlýðýna dönüþmüþtü. Köleci fiili pekiþecek kanýksatmalara göre oluþan bir çýkarýmdý.

Deryada yaþayan balýðýn deryayý bilmemesi gibi kiþiler yapý içindeki köleci düzeni görmüyordu. Olup biteni köleci düzene göre kanýksýyordu. Köleci sisteme göre bir ön yargý içindeydi. Kiþiler bu tür kavram söylemlerle istemeden sömüren sistemin deðirmenine su taþýrlar. Bu tür öðretilerle kanýksama yapmanýn içinde olan iyi niyetlere de biz; "cehenneme giden yol, iyi niyet taþlarýyla döþenir" diyorduk.

Kolektif paydaþlý toplum tabaný içinde üretmek, nitelikli becerikli kolektif birim zamanlý, kolektif emektir. Yine, paylaþan sürece ve paydaþlý yaþantýyý oluþan çeþitlilikleri veren süre durum da nitelikli, becerikli emeklerdi.

Bir alan içine doðal ve temel etki, her yöne doðru eþittir. Kolektif yapýlar da bu etkiyi olabildiðince ve herkese göre daðýtmaða çalýþmakla iyice eksen merkezine doðru aklaþýr. Buna biz kolektif oluþun, kolektif etkisi diyoruz. O halde kolektif etki de denkçe eþittir. Kolektif etkinin eþitliði demek herkesin on elma yemesi üzerine olan etki, demek deðildi.

Herkesin tüketen ihtiyacýna göre, herkesin harcadýðý ya da harcayacaðý kolektif enerjiyi yerine koymasýna göre mutlaka elma yiyeceðini ön gören etkidir.

Yani kolektif etki, kolektif düzenli olanaðýn depo enerjisiydi. Depo enerji bu nedenle mazeretli çalýþamayana, güçsüze, sakata, çocuklara, eðitime beslenme ve karþýlanma olan bir kullanýmdý.

Etki eþit tepkidir. Etki tepkiye tepki de yeni bir etkiye dönüþür. Yani zýtlýklar birbirine dönüþür. Yani zýtlýklarýn birbirine dönüþmesi zýtlarýn birbirini çaðýran geri beslenmeli tekrar kopyalarýydý.

Temel referans içinde olan, kendisini kopyalayýp, tekrarlayan süreçlerin hayatý oluþma da çok uygundu. Kendisini kopyalayan kendisini tekrarlar olan sürecin baþýnda, beslenme, savunma, cinsellik vs. geliyordu.
14

Beslenme açlýkla; savunma saldýrmayla veya kaçýnmayla, dolma boþalma süreçleriyle birbirini çaðýrýp birbirine dönüþüyordu. Birbirini tekrarlayan kopyalar oluyordular.

Hayat çevrede av süreçleri içinde, avlanma süreçleri içinde, hastalýklar kazalar nedenle, sürekli ve ölümlü ve birbirini tekrarlayan bir mücadeleydi. Açýk havanýn kapalý havaya, kapalý havanýn açýk havaya dönüþen tekrarlarý ve kopyalarý gibi tekrarlar içinde hep güçlüler deðil kimi kes hasta ve sakatlar da hayatta kalabiliyordu.

Ýþte bu nedenle kolektif gücü ve kolektif aktarýmý sürdürme veya cinsellik üzerinde soyu kimin sürdüreceði gibi seçilimler bu tür acizlere rastlatýlan bir seçilim de olabiliyordu.

Kendisini tekrar eden süreçler nedenle hayat iþi þansa býrakmýyor; her olanaðýn boþluklu tanecikli yapýsý üzerinde kendisini tekrarlamayý garanti ediyordu. Bu nedenle kolektif depo enerjinin bu tür tekrar paylaþýmla kullanýmý çok önemliydi.

Kolektif kullanýmýn saðlatmasý olan tekrar süreçler, kiþisi ihtiyaca dönüþür. Kiþisi üretime gücüne dönüþür. Kiþisi beceri dönüþür. Kiþisi emek gücüne dönüþür. Yani kolektif kapasite saðlatan kullanýmla; tüketen, üreten, kiþisi yetili kapasite ile tabana doðru sýnýrlýdýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.