..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 33  
Bayram Kaya
Karþýlýklý yüküm içinde üreten gruplarýn yaptýklarý takas süreci, gruplarý birbirine karþý yeniden ve yeniden üretime yükümlülüðü içine soktu. Böylesi bir yükümlülüðü ön gören üretim hareketi içinde köleci sistemin dediði gibi bir arz ve talep giriþmesi nerede, nasýl yapacaktý? Unutmayýn ki ne açlýk ne savunma ne cinsellik arzda deðildi, talep te deðildi.


:DGC:
Karþýlýklý yüküm içinde üreten gruplarýn yaptýklarý takas süreci, gruplarý birbirine karþý yeniden ve yeniden üretime yükümlülüðü içine soktu. Böylesi bir yükümlülüðü ön gören üretim hareketi içinde köleci sistemin dediði gibi bir arz ve talep giriþmesi nerede, nasýl yapacaktý? Unutmayýn ki ne açlýk ne savunma ne cinsellik arzda deðildi, talep te deðildi.

Üretim iliþkisinin de üretimin de üretimi yapan kiþiler üzerinde bir karþýlýðý vardý. Bu karþýlýklý baðýntý kendi somut süreçleri içinde kendi diyalektikti deðiþme ve dönüþmeleri içinde ittifaký süreçle birlikte kendisini belli bir tarihi aþamaya (köleci süreç gibi anlayýþlarý uygulanýr olma içine) getirdi.

Belli bir geliþmiþlik aþamasý özne olaný nesne gibi nesne olaný özne gibi göstermenin olanaklarýný ortaya koyacaktý. Özne (akýl) neden, nesne (eylem) sonuç gibi söylenecekti. Üreten iliþki kolektif güçle birlikte kiþileri üreten bir özne yapmýþtý.

Böylece kiþiler, kiþi özneli kendi imajlarýný bencil telakkiler içinde imajdan okumaya, imajdan yorumlamaya baþlamýþtýlar. Kiþi çýkarcý imaj okumasý içinde bencilliðin istendiði gibi eðip, bükme düzenlenmesi yapýlýr oldu.

Artýk üreten iliþki seviyesi süreci, en basit biçimiyle üretimi kiþiler özelinde yapýlýr bir düzeye getirmiþti. Kiþi bu düzeyle düþünmeye baþlayacak ve bu düzey içindeki düþünce ve tasarýmlarýný süreç içine sokacaktý.

Nasýl olsa kolektif süreç kolektif yapý içinde kolektif yeteneði kiþi yeteneði üzerine aktarmýþtý. Artýk kiþi birçok durum karþýsýnda kolektifi bir yeteneði kendi yeteneði gibi davranabiliyordu. Enfeksiyon burada neþet edecekti.

Üretimli baþlangýç koþullarý içinde, üretilenlerin her biri bir totem grup mesleðiydi. Bu etki geliþmenin içine ittifakýn üretim hareketi de katýldý. Ýttifaký kolektif yetenek, ittifaký kolektif donanýmlar bezeli potansiyel ve depo bilinç; köleci sistem içindeki bir kiþiyi veya kiþinin ailesini bahçe, bað ekip dikme eylemi içine soktu.

Kiþilerin kullandýðý kolektif depo enerjisi ve kolektif depo geri baðlaným enerjileri ile kiþi, hayvan besliyordu. Çünkü bir kiþinin üretim becerilerini ortaya koyan tüm ön koþullarý kolektif yapý ortaya koymuþtu. Kiþiler keyfi olabilirdi! Kolektif yetenekli kiþi, kolektif yeteneði imajdan okuyordu. Kiþi eðip büktüðü düþünceleri kiþisi bencilliðine dönüþtü. Enfeksiyon buydu.

Kolektif özgeciliði benimsemiþ görünen kiþiler, özgeciliði kendilerine sütre yapmýþlardý. Böylece sütre gerisindeki bencil art niyetleri özgeci davranýþ üzerine kuluçka etmiþlerdi. Kuluçka gizliliði içine oturan maðrur düþünce, özgeci görünümlü art niyetler bu özgecilik ekseni içinde kendisine eylem alaný açacaktýlar.

Kiþisi bencillik kolektif süreci erdem olarak benimseyenlerin omuzlarý üzerine yüklenecekti. Erdemsiz oluþ, erdemli tutumlar içine tüneyip yuvalanacaktý. Erdemli tutumlar olmasa, erdemsiz tutumlarýn istismarý olamayacaktý. Kolektif tutum herkesin erdemli olmasýný ön görüyordu.

Oysa köleci sistem kitlesel erdem karþýsýnda kimi kiþilerin erdemsizliðini ön görüyordu. Kuluçka olan tuzaklý kiþinin tavrý, erdemlilerin üzerineydi Tuzak bilmeyen kiþilerin erdemli tutumu; tuzaklý kiþilere bol verimli, bol getirisi olan bir saðlama alanýna dönüþüyordu.

Erdemsizler olmadýklarý halde herkese erdemi salýk verirdiler. Herkese erdemli gibi görünen iki yüzlülerdiler. Erdemsizler bu tür kurulan tuzaklarý akýl görme nedenle, erdemlileri aptal görmekle içten içe maðrurlandýlar. Kendi erdemsizliklerini birçok hile ve söylemlerle, erdem içinde tuttuklarý kiþilerin erdemleri üzerine iliþkilediler. Asalak oluþ buydu.

Erdemsizler erdem içindeki erdemsizliði; bir nüzul sebebi var sizin bilmediðiniz bir hikmeti var demekle erdemsizliði bir hak, bir meþruiyet gibi güzel gösterdiler. Güzel gösterilen, kendisini efendi yapan bu hikmet, kiþileri köleleþtiren özelleþtirmeydi. Kendisine paydaþlýk tanýyan sisteme karþý kendisine ortak tanýmamaydý. Kurnazlýk, kiþisi sahiplikler üzerindeki kurgulu erdemsizlikleri, erdemleri olan sistem içine oturmanýn, hilesiydi.

Bu hile yeni imajdý. Þimdiki imajdý. Ama erdemlilerin bilmediði imajdý. Cin iþi þeytan iþi diye erdemlilere yasak olan imajdý. Bilmesi istenmeyen imajdý. Hep bilmeme, bilgi sahibi olmama üstüne çalýþýlacaktý. Bilmemeyi kesikli sürekli hale getirilecek bir imajdý. Okumuþlarý görünce afakanlar basacaktý.

Erdemliler de kolektif özverinin alýþma yaratan körlüðünden ötürü, zaten aykýrý düþünme olan erdemsizliði bilmek istemiyordu. Erdemsizlik erdemli olanýn akýllarýna gelse de melek erdemsizlikleri bilmekten kaçýnýyordu.

Bunlar bir üst yapýlý sürecin püf noktasýydý. Kolektif yararýn, kolektif aklýn hilafýna oluþur. Bunlar kolektif aklýn, kolektif yararýn sürüp gitmesi içinde semirip nemalanan imajdan okumalardý. Erdemsizler bu türden imajdan okumalarla; bu tür kolektif yarardan sapan imaj düþüncelerini kendilerine tutulacak hidayet yolu kýldýlar. Erdemli olanla erdemsizin hidayet yollarý farklýydý.

Birinin erdemi, almaktý. Birinin erdemi vermekti. Birinin erdemi kendisine boyun eðilmeyi gerektiriyordu. Erdemlerinden ötürü saygý duyulandý. Diðerinin erdemi tam bir teslimiyet içinde alçak gönüllülükle erdemliye boyun eðmekti.

Erdemsizler, imajýn kendi kendisine firari düþünmesi içinde olan bu tür kurnazlarýyla; bu tür erdemsiz düþünceleriyle ve bu hesaplarýyla özgecil olanlarý kandýrdýlar. Kandýran tuzakla maðrurlandýlar, kibirlendiler.

Kolektif eksenli, kolektif yararcý, diyalektikti üreten iliþkiye sahip bir inþa; kendi dýþýndaki nedenlerden ötürü, sosyal bir geliþme içindeydi. Böylece hemcinslerimiz üreten toplumla sosyal faaliyetli bir evrimin içindeydi. Bu evrim neye karþý sosyal evrimdi?

Kiþilerin doða içindeki kendi baþlarýna tekil durum içinde bulunmalara göre evrimdi. Üreten gruplar sosyal grup yaþamýna göre evrimdi. Sürü yaþama göre evrimdi. Ýlk baþlardaki uzun süreli totem sosyal yaþama göre evrimdi.

Üreten bu süreç sosyal evrim olmasý kadar hemcinslerimizin soyutlama gücünün de evrimiydi. Aksi halde bu soyutlama gücü evrimi olmasaydý hemcins insanlar, El mana anlayýþlý köleci sisteme kadar evirilemezlerdi.

Ýþte bu soyutlama gücünü veren evrim nedenle insanlar deneyden gelen bilgiyi, gözlemden gelen bilgiyi, kolektif aktarýmla gelen üreten bilgiyi soyutlama gücü yaptýlar. Kiþiler üretimden gelen soyutlama gücünün evrimi nedenle hayli düþündüler. Neydi bu düþünme? Kolektif üreten ile kolektif paydaþlý olan sürecin zýddý içinde olan çok türlü düþünmeydi.

Olmakta olan kolektif paydaþlý kolektif süreçli davranýþlarýn erdemi içinde olan tutumlara karþý, hile içinde olmanýn düþünmesiydi. Evrimsel soyutluk içinde olan beyin yansýmalý imden, imgelerden, yeni imajlar oluþuyordu.

Ýþte olup biten þuydu. Pratiðin verdiði bilgi imajý içine katýlan bir üretim imajý vardý. Temel geliþtirici ve temel dönüþtürücü olan sürdürülebilirlik üretimden gelen imajýn soyutlamalarýydý. Kolektif oluþla, üretimden gelen grubu yaþat ki yaþayasýn imajý þimdi de zýddý durumla gemisini kurtaran kaptan imajlarýna, dönüþmüþtü.

Ýþte kurnaz hemcinsler üreten kolektif sürece, imajdan okunan yakýþtýrma anlamlarla baktýlar. Yakýþtýrmalarý “neden” gibi gösterdiler.

Sonucu olaný neden yerine koyan yanýltmayý ve yabancýlaþtýrmayý kiþi bencilliðine göre eðip büktüler. Eðip bükme içinde yorumlanýp söylenilen soyutlamalarýn, birçok kez imajdan okunma tekrarlarý yapýldý. Üretilen bu söylentilerden birisi de þimdiki arz talep gibi uydurmalarýdýr. Bu mantýk içi tuzaklý niyetlere kâr ve sömürü kazancý vermeye dayalý olan mantýktý.

Böylece kolektif tabanlý zorunlu deneyimler; öznel, hayali, soyut ve sanal imajlar tüccarlýða, kazanç mantýðýna dayanak yapýldý.

Ýmajdan yapýlan sanal okuma içinde, okunup söylenenlerle kiþinin ruhu, kiþinin bedeni ve kiþinin bilinci teslim alýndý. Kiþileri teslim alma iþini EL MANA ANLAYIÞI ORTAYA koydu. Tüm dinler bu sömürücü mantýðýn ve kiþiyi köle kýlan mantýðýn ideolojisiydiler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.