..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 36  
Bayram Kaya
Bu saldýrýlar üretme olanaðý içindeki gruba da yapýlýyordu. Üreten grup ta saldýrganlarýna karþý ürettiði bu ürünlerden takdimeler de bulunmayý, o ürünü yamyam gruba sunmayý tutum edinmiþti. Saldýrganlar için önemli olan ölümü göze alýp illa bir kiþiyi yemek deðildi.


:EGH:
36
Bu saldýrýlar üretme olanaðý içindeki gruba da yapýlýyordu. Üreten grup ta saldýrganlarýna karþý ürettiði bu ürünlerden takdimeler de bulunmayý, o ürünü yamyam gruba sunmayý tutum edinmiþti. Saldýrganlar için önemli olan ölümü göze alýp illa bir kiþiyi yemek deðildi.

Saldýrganlar mutlak açlýk ölümlü tehdit altýndaysa o vakit ölümü göze alabilecekti. Deðilse saldýrganlarýn ilk amacý en kolay yoldan yiyecek bulup, karýnlarýný doyurmak, olacaktý.

Yamyamlara yapýlan sunular da yamyamlarýn ilk amacýna çok uygundu. Zahmetsizdi. Risksizdi. En az enerji harcamakla en kolay yoldan besin elde etmekti. Üstelik kendilerini kýrýma uðratmadan gerçekleþtiriyordular.

Canavar devler üreten grup nezdinde sunu olan ürünü ya da masallarda söylendiði gibi bir kiþiyi yediði zaman, o köy belli süre güvende oluyordu. Grup sunu verdiði sürece; ya da devler av yapabildiði sürece üreten grup savaþmadan güven içinde oluyordu.

Ýþte üreten grup ile henüz üretim yapmaya baþlamamýþ yamyam gruplar arasýndaki iliþkiyi oluþan bu türden savunmacý giriþmeler de vardý. Hafýza bu tür yaþanmýþlarla ve anlatýmlarla doluydu. Bu dönemlerde kalan bu yaþanmýþlar üreten gruplarýn arkaik bilinci olmakla, kolektif aktarýmlardý.

Kolektif birim zamanýn ortaya koyduðu artýk kolektif boþ zaman etkinliði vardý. Boþ zaman etkinliði birçok kiþi üzerinde birçok deðiþik türden fiili etkinlik demekti. Kolektif birim zamanlý etkinlik olmaktan çok hobi olan etkinlikti. Birçok hobi etkinlikleri, grup kiþilerinde amaçlý grup eylemlerine döndü. Hobiler amaçsýz eylemlerden, amaçlý eylemlere dönüþtü. Bu hobi sel tutum içindeki hobi olan eylemlerden birisi de üreten iliþki baþlatmýþtý.

Savunma kavgasý içinde sunu olan bir üreten iliþki; hediye verme, kurban sunma, savaþmadan canýný kurtarma süreçlerine dönecekti. Geliþen ileri süreç tekrarlarý içinde, kurban veya canýný kurtarma süreci olan durumun her bir adýmlarý, ezberlenmiþ tekrarlardý. Belli zaman içinde yapýlmasýyla ezberlenen sunu sal tekrarlar, adeta üreten gruba ritüeli olan bir edimdi. Bu ritüeller nedenle üreten grup istemese de fazla bir üretim yapacaktý.

Fazladan yapýlan üretimler grubun emek gücü üzerinde gerçekleþecekti. Kolektif birim zaman içindeki gruplar arasý sunu ritüelleri, giderek takas sunulu ritüellerin geçiþ sürecine dönüþtü. Türlü ürünler takastý yükümdü.

Takas ritüeli içinde çeþitliliði veren kullaným ve tüketimler vardý. Çeþitliði veren kullaným ve tüketimlerin de farklý farklý üretim, kullaným ve tüketim süreçleri vardý. Örneðin, bir ürünün üretilmesi için en az 8 saatlik bir ortak emek çalýþma süresi vardý. Bu deðer üretilen her ürün için ortak deðerdi.

Çalýþma süresi olarak herkesle eþit olan asgari, azami süreçlerin, 24 saat sonunda kullanýlýp tüketilmeyen bir kullaným, tüketim ömürleri de vardý. Bir somun 24 saat ile kullanýlýp tüketilirken bir otomobilin kullaným tüketim ömrü 24 sat ile sýnýrlý deðildi.

Takasý yapýlan kolektif birikmeler her insana, her 24 saat sonunda bir otomobil verileceði anlamýna bir birikme ve takas deðildi. Çünkü doyuma ulaþan yapý baþka türlü kullanmayacaðý arabanýn ikincisini de üretmez.

Kýsacasý ritüel olmaktan çýkan takas, kolektif bir etki, kolektif güce sahip kullaným ve tüketimdi. Kolektif etkinin her bir efekti de yine kolektif etkili bir geri etkime olacaktýr. Ýþte kolektif kapasiteden yüklü kiþiler, türlü emek çeþitliliði harcamasý içindeydi. Ayný iþe 8 saat çalýþan iki kiþi 8 saat sonra ayný miktar iþi ortaya koyamýyorlardý.

Bu verimlilik sürecine diðer birçok neden gibi teknik teknolojik kullanýmlar da etki edecekti. Kiþiye baðlý üreten emek gücü çeþitliliði gösterenlerin tümünün sahibi olduðu ortak bir kolektif kapasite vardý. Ve yine tümünün ortak kolektif kapasite yüklenme eðitimi aldýklarý birim süreler, vardý. Ýki kiþi ayný eðitimi ayný sürede almasa bile, ortak kolektif etki, ortak kolektif kapasite kullanýmý yapýlan yer kendisi referans olan ortak depo enerjiydi.

Depo enerji kullanýmý ve depo enerji temel düzlemimizi oluþurlar. Çünkü depo enerjinin kullaným alaný öngörülebilir olduðu kadar öngörülemez olanlarý da içerir. Muktedirlik, bu kolektif efekt ile olacaktýr. Bu nedenle bu ilke mihenk söylemle 24 saat ile sýnýrlý bir kullaným ve tüketimdi.

Yeter ki kiþiler özelinde çeþitliliði veren kiþisi yeteneðe dönüþen kolektif saðlamalar; kiþi üzerinde birikecek bir geri etkiyen kolektif etkili sahiplik olmasýn. Çünkü hiç kimse kolektif etkinin kendisi deðildir. Ve hiç kimse kendisini kolektif etki yerine koyamaz.

Çeþitliliði saðlayan yeteneðinizi ortaya koyuþ nasýl 24 saatle sýnýrlýysa; kullaným ve tüketimleri veren kolektif etkili saðlatmalar da yarýn yeniden ve yeniden üretim yapmanýz için 24 saatle sýnýrlý olmak zorundadýr.

Üreten, saðlatan kolektif birimli organize inþa temelindeki vaz geçilmez olan aslý unsur; farklý özne nesnel durumuyla, tüm kiþilerdir. Kiþisi yeti ve kiþisi kapasite olan çeþitlilik te 24 saatle sýnýrlýdýr.

Her bir farklý yetenek þimdi içindeki verim olan çalýþmasýnýn karþýlýðýný alýr. Oysa kolektiflik ve kolektif depo enerji þimdi içinde karþýlýðý olmayan verimsiz görünen çeþitliliðin gelecekte kolektif iliði sürükleyen bir çeþitlilik olacaðýný kavrar olmakla koruyucudur. Toplum size göre uzun, topluma göre kýsa olan erime olanak tanýyýcýdýr.

Þu hâlde yapý içindeki saðlatma ve yaþantýyý oluþmalar da kiþiye baðlý en temel haktýr. Ve kolektif kapasitedeki en refah düzeyin kolektif etkisiyle kiþi ihtiyacý kadar en az kapasite ve ihtiyacý kadar en az ihtiyaç çeþitlisine göre saðlatýlmalarý da hem asgari bir kapasite oluþ ve hem de haktýr.

Hak, ancak kolektif sinerjiden doðan bir olanaktýr. Ve temel referanslara atýf olan öznel anlayýþtýr. Ne var ki baþlangýç koþulu içindeki kolektifi oluþ iþte böylesi somut, nesnel durumla içinde fedakârlýðý, özgeciliði olmadan ortaya çýkmýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.