..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Ocak 2020
Anlamak Gerek 56  
Bayram Kaya
Totem alan içinde ortaya konan iþ birliði temel düzlem iliþkileri iþ birliðiydi. Ve böylece totem alan içi iþ birliði nedenle kolektif birim zamanýn avantajlarý ortaya kondu. Bu avantajý nedenle totem grup büyük hayvanlar avlayabiliyordu. Bu fazladan bir av veya yiyecek artýsý ve fazlasýydý. Grup üyelerinin aklý geride kalmadan ve daha güvenli þekilde biraz daha uzun süreli bir meyve, ot, kök, börtü, böcek toplamanýn, salýným büyütmekle biraz daha uzaklara gitmenin artýsýný ortaya koyma olanaðýný elde etmiþti.


:EIF:
56

Totem alan içinde ortaya konan iþ birliði temel düzlem iliþkileri iþ birliðiydi. Ve böylece totem alan içi iþ birliði nedenle kolektif birim zamanýn avantajlarý ortaya kondu. Bu avantajý nedenle totem grup büyük hayvanlar avlayabiliyordu. Bu fazladan bir av veya yiyecek artýsý ve fazlasýydý.

Grup üyelerinin aklý geride kalmadan ve daha güvenli þekilde biraz daha uzun süreli bir meyve, ot, kök, börtü, böcek toplamanýn, salýným büyütmekle biraz daha uzaklara gitmenin artýsýný ortaya koyma olanaðýný elde etmiþti.

Fazladan ve artýk besin saðlayan bu tarz avcý toplayýcý totem grup hareketi 25-50 kiþilik bir grup sayýsý içinde gerçekleþebiliyordu. Totem grubun ara sýra veya sýklýkla artý getirisi sadece besin bulmaktan geçmiyordu.

Kolektif iþ birliði avda geçen zamaný da ot kök toplamada geçen zamaný da görece ve genel baðlamda kýsalmýþtý. Artýk bir artý zaman ortaya konmuþtu. Artý zaman getirisi kiþileri keyfilikle ve rahat bir biçimde farklý farklý iþ oluþ içinde davrandýrýr oldu.

Bu yepyeni bir olanaktý. Bu olanak birçok yansýmayý vermesi yanýnda temelde iki yansýmayý öne çýkardý. Kolektif birim zaman ortaya koymasý nedenle iþ birliði grubun kendi yaþlýsýna, kendi güçsüzüne, kendi zayýfýna bakabilme iþini, daha bir garanti kýlmýþtý.

Kiþilerin kolektif birim zaman içinde olmasý ile kolektif zamanýn ortaya koyduðu artýk bir zaman vardý. Bu artýk zaman hem kolektif tutumluydu. Hem de kiþisi keyfilikle harcanabilen zamandý. Bu durum artýk zamanýn kiþiler üzerinde ikinci bir yansýma olanaðý olarak belirmesiydi.

Kolektif birim zamanlý artýk süre durumla olmanýn ikinci bir yansýma olanaðý ile kiþiler farklý farklý iþ, oluþ, oyun, eðlencenin içinde olabiliyordular. Kiþiler kolektif bilinç üzerine; kolektif güç etkili bir boþ zaman etkinliði olaraktan boþ zamanýn oyun ve eðlencesini de eklemiþti.


Artý zaman veya artýk zaman ya da boþ zaman içinde kiþiler amaçlý veya amaçsýz biliþ buluþ deneyimlerini yaþayacaktýlar. Ýþte bu türden süreçlerle totem grup etki alaný içine katýlan seyri sefer olanaklarýný ben hesaba katýlmayan, tahmin edilemeyen, öngörülemeyen bir totem etki olarak izah ediyordum.

Totem etki sayýlabilen üç beþ nedenle birlikte belirebilen bir yalýtma efekti olmakla vardý. Totem etki groteski oluþ gibi kolektif bilgiden önce kolektif alan ile birlikte vardý. Totem etki bir bilgiyi, bir etkiyi groteski kalýp içinde grup imajý olukla söylemek ve aktarmaktý. Bir bilgiyi, bir grup etkisini ve bir kolektif bilinci; totem etki olukla söylemekti.

Totem etki yalýtýmlý bir ortamdý. Yalýtýmlý ortam içinde baðýl hareketti. Baðýl hareketin kolektif birim zamandan ötürü kendi üzerine kendi etkimeli çevrime alan ortaya koyuyordu. Grubun kendi üzerine kendi etkimesi ortaya konmadan totem etki de ortaya konamazdý. Totem etki de baðýl bir bileþik zaman sürecidir.

Kolektif birim zamanýn ve kendi üzerine kendi etkimeli kesikli sürekli oluþun etkisi; yalýtýmlý alan içindeki o gruba, o ortamýn totem etkisi olukla anlaþýlýp, izah ediliyordu.

Böylece anlaþýlamayanlar kolektif bilinçle anlaþýlýr yapýlýyordu. Totem etki ilk kolektif bilinçti. Ya da kolektif bilincin öðrenme öðretme kalýplarýydý. Kolektif etkili, artýk zaman içinde edinilen günlük yaþam deneyimlerini de totem (kolektif) mantýkla açýkladý. Açýklamalar, bilinenler totem hafýzada birikiyordu.

Ýþte bu tür kendi etkili ve dýþtan grup (totem alan) etkili giriþmeler, birbirini etkileyen, birbirine neden sonuç olan iç içe geçmelerdi. Bunlar yalýtýma bir alan içinde totem alan etkili bir iþ birliði ile ortaya konabilmiþti.

Bu iþ birliði kolektif birim zaman nedenle ZORUNLU belirmeydiler. Ýþ birliði (temel düzlem eylemli senkronlumalar), kolektif birim zamaný; kolektif birim zaman da iþ birliðini destekleyen dalga ve parçacýk akýþlý süre boyuttular. Eþleyiþle iþ birliði ve kolektif birim zaman çevre akýmlarý içinde bir göz akýmýydýlar.

Bu tür çevresel göz akýþlarý; kendisiyle giriþen kiþi, grup eylemli uygulamalar içinde göz akýþlarýnýn kiþi ve grup üzerinde görünür hale gelmesiydiler.

Bu nedenle grubun gücü; temel düzlemden gelen zorunlu etki nedenle ve grup olmaktan kaynaklý kolektif birim zamanlý çevre göz etkisinin kendi doðasýnda gelen nedenle giriþim yaptý. Bu iki giriþimden kaynaklanan yeni olanaklarla birlikte grup, zorunlu durumla yavru bakýmýný, yapýyordu. Yavru bakýmý, totemi nedenle, kolektif bir bakýþ açýsý düzenlemesiydi.

Totem grup davranýþý sürüdeki gibi deðildi. Sürüdeki kiþisi benci davranýþ þimdi totem etkili özgecil davranýþtý. Totem etkili kolektif bilinçti. Totem etkili kolektif bendi. Sadece grup içiyle çiftleþiyorlardý.

Bunlarýn temelinde iki tane çevre göz akýmý ile üç tane de bunlarýn baðdaþtýrýcýsý ve aktarýcýlarý vardý. Göz akýmýnýn ilki temel düzlem yönelimleriydi. Ýkincisi kolektif birim zamanýn ortaya konmasýný veren çevre göz akýmýydý.

Doðada aksediþ olmasýyla var bulunan ilk çevre göz akýmý temel düzlem yönelimiydi. Temel düzlem yönelimi içinde doðanýn zorluklarýna karþý birleþerek büyük olma gibi uyumlaþtýrýcý birlikte gidici, baðdaþtýrýcý ve aktarýcýlardan oluþan sanal ve zorlayan bir senkron bað enerjisi vardý.

Ki senkron hareketi yine zorlayan ve ancak bir eksen çevrimiyle ortaya çýkýyordu. Üçüncü baðdaþtýrýcý ve aktarýcý da bileþen süreçlerin çökmesi sedimantasyonlarla kristalize olup giriþmelerin görünür görünmez yeni enerji alanlarýna dönüþmesiydi.

Ve bunlar (senkron, ekseni dönüþ, çöktürme) ana düzlemi ile kolektif birim zamanlý çevre göz akýmlarý arasýnda, bað enerjisiydiler. Bunlar karmaþýk entegre giriþmelerdi. Grup hareketi içinde totem etkiyi oluþtular.

Karmaþýk ve entegre etkili giriþmeler nedenle grup içindeki doðuranlar ile doðuranlardan olan yavrular da bu totemi etki nedenle kimsenin deðildi. Bu durumu iki çevre göz akýmý içinde birkaç nedenle birlikte sayabiliriz.

Yavru bakýmý temel düzlem içinde devir alýnan zorunlu bir hayat tarzýydý. Kolektif birim zamanlý kolektif etkili giriþme nedenle yavru bakýmý kiþiden alýnýp kolektif gücün uhdesine verilmiþti. Yavru bakýmýnýn kiþiden alýnýp kolektif güç uhdesine verilmesi, nereden geliyordu?

Doðadaki çevre göz akýmlarýndan ileri geliyordu. Temel akýþlý çevre göz akýmý içinde aktarýlmakla, grubun kolektif birim zaman içinde olmasýnýn iþgücü dizaynýndan ileri geliyordu. Grup hareketinin kendi içinde iþ bölüþümleri ortaya koyma nedeninden ileri geliyordu. Ve dahi yine totem grubun çaptan düþen emektar üyelerinin grubun kesikli sürekliliðine baktýklarý gibi kendi kesikli sürekli olmalarýna karþý da bir bakýþ tarzlarý vardý.

Bu bakýþ tarzý içinde olan grup büyüklerinin büyümekte olan ve kolektif iþ gücüne katýlacak olan yavrularý kendilerine saðlama yapacak olan bir garanti olarak görmelerinden ileri geliyordu. Büyükler deneyimli, kolektif bilinçle hafýza sahibi bilge kiþilerdi.

Yine büyükler kendisinden öncekiler, nasýl kendisinin varlýk nedeni iseler; yavrular da büyüklerin kendi sonrasýna gelecek olmalarý nedenle tekrarlayan bu süreçlerde yavrularý neslin devamýný görmelerinden ileri geliyordu. Bu tür yüküm etmeler nedenle, yavrular da hem grubundu hem de yavrulara grup gücü bakýyordu.

Görüldüðü gibi doðal referans içindeki çevre göz akýmý içinde olan temel davranýþlar kolektif birim zaman, içine aktarýldý. Böylece yalýtýmlý bir alan içinde temel davranýþlarýn rejimi düzenlenmiþ oldu. Kontrol edilir oldu. Bunlarýn totem etkili bir anlam açýklamalarý yapýldý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.