..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Ocak 2020
Anlamak Gerek 53  
Bayram Kaya
Ýþte temel referanslar bunlarladýr. Doðurma, doðurtma, üreme, yavru bakýmý, kendisini tekrarlama ve görüleni tekrarlama temel referanslar içinde görülendi. Ama temel referans içinde iyi bir evlat olma iyi bir ana baba olmanýn yetiþme ve yetiþtirmesi içinde olma yoktu. Kolektif yü-küm, köleci sistem içinde ana baba omuzuna yüklenirken iyi ana iyi baba olma diye ajite edilerek yansýtýlmýþtý.


:EFE:
52
Ýþte temel referanslar bunlarladýr. Doðurma, doðurtma, üreme, yavru bakýmý, kendisini tekrarlama ve görüleni tekrarlama temel referanslar içinde görülendi. Ama temel referans içinde iyi bir evlat olma iyi bir ana baba olmanýn yetiþme ve yetiþtirmesi içinde olma yoktu. Kolektif yü-küm, köleci sistem içinde ana baba omuzuna yüklenirken iyi ana iyi baba olma diye ajite edilerek yansýtýlmýþtý.

Üstelik köleci sistemde her þey satýn alýnýyordu. Bilgi de satýn alýnýyor-du. Sefalet içindeki ana baba satýn alamadýðýný istese de iyi ana baba olukla evladýna veremeyecekti. Ýyi ana babanýn satýn almadan evladý-na vereceði iyi analýk ve babalýk þuydu; Kendisinden çalýnýrken, kendi-sine yalan söylenirken iyi ana baba evladýn kendisine; hýrsýzlýk yapma. Yalan söyleme, denmesi içinde olacaktý.

Yani iyi ana babanýn parasýz alacaðý þey köleci öðretiydi. Dindi. Kýsaca ne kimse ben hayýrlý ve iyi bir evlat olacaðým diye doðar. Ne de kimse iyi bir ana baba olmak için doðurur ve doðurturdu. Tüm bunlar doðu-ran, doðurtan ve doðanlarýn bilincinden ve istemesinden baðýmsýz du-rumla zorunlu olarak toplumsal etki nedenle vardýr. Köleci ortamda kiþi-leþtirildi.

Biz doðumu ve doðuran lýðý, doðurtan lýðý; kýsaca üremeyi kendimiz dý-þýnda zorunlu nedenle bir referans noktasý olarak ele almak zorunda-yýz.

Ýyi de analýk, babalýk hakký ve ana baba sevgisi nereden geliyordu? Uf bile demeden ana babayý sýrtýmýzda taþýmak neden aklýmýza kazýnmýþ-tý?

Neden ana babanýn yavruya baktýðý gibi bizim de doðuran ve doðurtan kiþiye sabýrla bakmamýz gerektiðini dua olarak talep etmemiz bize özel-likle öðretiliyordu? Bu iliþkilerin temelinde ne vardý? Ýyi ana baba olmak vs. nereden akla gelir?

Temel düzlem referansý içinde iyi ana baba olma, hayýrlý evlat olma koþullandýrmasý var mýydý? Doðadaki temel düzlem referansý içinde güdülen iyi ana baba olma gözetmesi içinde ana baba olmanýn, en iyi-si nasýl olasý olacaktý?

Toplumsal etki tanýlý yavru bakýmý, doðum ve yavrunun hayatta kalma-sýný aktaran eðitim, öðretim süreçlerini gözeten iyi analýk babalýk rüþtü ve mümeyyizliðini ortaya koyma doðada yoktu. Doðada olup bitene biz iyi veya kötü diyemeyiz. Desek bile o aþamada buna muktedir olacak toplumsal gücümüz yoktu.

Bu nedenle doðada olup bitenler bizim verili temel düzlem eylemli dü-þün sel davranýþlý kalkýþ noktamýz olacaktýr. Yaðmur yaðmasaydý, dep-rem olmasaydý, doðuran bizi doðurmasaydý, doðuran bize bakmasaydý gibi absürt sorularý sormayacaðýz.

Bizler bizi doðurup bize bakanla, yaðmurla, depremle, sýcak ve soðukla birlikte varýz. Bu var oluþ bizde alakalý, alakasýz iliþki ve duygulara dö-nüþür. Bu duruda yaðmur olmasa bitki bitmezdi, susuz nasýl yaþardýn? O halde El’ine þükret demek, absürt bir söylemdi. Sanki yaþamý ben istemiþim gibi. Bunun için kontrat yapmýþým gibi.

Bunun yanýnda bu tarz þükret deyici söylem doðru olmayanýn, meþru olmayanýn cahillik üzerinde kendisini doðru ve meþru kýlýp bir otorite sahipliði kazanmak istemesine sizi inandýrmasýdýr. Bizi bir doðuran var. Bize bir bakan var.

Su var. Beslenmemize göre çevre vardý. Ya da çevreye böyle olduðu için bu tür bir enerji edinmenin beslenme yeteneðini ortaya koyan doða ve hayat etkileþimli karþýlýklý donanýmlý olan durumla biz varýz. Dünya da soluyoruz diye El’e þükür ederken, uzay da soluyamadýðýmýz için mi El e þükredecek ya da lanet okuyacaktýk?

Ýçine doðduðumuz yaðmuru yaðan, yanardað felaketleri olan verili bir düzene göre davranýyoruz. Bu verili düzen grup hareketi içinde olma-nýn reþitliði ve mümeyyizliði gibi verili düzenin reþitliði ve mümeyyizi deðildik.

Doðal referanslara dek reþitlik ve mümeyyizlik bizde olmadýðý gibi do-ðal referans olanýn dýþýnda böylesi bir kolektif birim zamanlý bilerek is-teyerek ön görüler ortaya koyacak olmanýn tercihli yaklaþýmlarý doðada yoktur.

Bir yavru da illa kendisini doðuraný, kendisini doðurtaný taklit edip onun peþine düþmez. Bir yavru kendi ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýna kim ne-den oluyorsa ona yönelecekti.

Emdiðiniz memenin sizi doðurana ait iyi bir ana memesi olmasý gerek-miyordu. Sizler de birer kötü ve hain bir evlat olarak harici memeleri emmiyordunuz.

Doðan yavru çevresindeki ilk temasýyla neyi, kimi temas kýldý ise onu takip edip, baðýntý kurar. Giderek geliþen süreç ile de onunla bir aný bir-liðini ve alt beyin yaklaþýmlý duygusunu ortaya koyacaktý.

Ama genel kural olarak yavruyu doðuranlar yavrunun ihtiyacýna yakla-þýmla, doðurmanýn boþluk alanýna yönelmekle yavrunun çevresinde yavruyla temas kuranlardýr.

Doðuranýn içinde taþýyýp dýþ dünyaya býraktýðý obje doðuranýn doður-makla dýþa býraktýðý bir eksikliði duyacaktý. Ve eksikliðini tamamlamaya yöneleceði bir sahiplenici tutum bu eksikliði bu boþluðu doldurur ola-caktý. Yavru bakýmý bizim kutsadýðýmýz analýk deðildi.

Analýk, babalýk kavramý daha baþka bir þeydi. Doðal olanýn dýþýnda, doðal olmayan bir þeydi. Doðal olmayan bir þey de ancak doðal refe-rans içinde olmayan bir süre durumla (toplumla-toplumsal akýl ile) ola-caktý.

Kolektif güç ana babaya yansýyacaktý. Ana baba da kendi becerileri marifetiyle kolektif yansýmayý yavruya aktaracaktý. Kolektif aktarým içine katýlan marifet kadar ancak iyi ana ve iyi baba olma belirebilecekti.

Tinsel ve patolojik engeller dýþýndaki doðuran gerçeklikler içinde yav-rusunu doðurur doðurmaz, atýp giden bir daha da yavrusu ile ilgilen-meyen gerçeklikler de pek çoktur.

Yavru ile çevresinde bulduðu koruyucusu, gözetici ve besleyici ara-sýnda birbirine karþý çekme çekilmeden kaynaklý giriþme içinde duygu-sal baðlanmalar oluþur.

Doðuran ile doðan arasýnda temelde fiziksel ve duygusal bir bütün parça iliþki eðimleri vardýr. Bu iliþki eðimi içinde, doðanla, doðuran ara-sýnda eðimse, biliþse ve duygu sal türden çeþitli iþaretçilerin eþgüdüm-leri saðlanýr.

Bu eþgüdüm sel çekiciler doðanla doðuran arasýnda birbirlerine bað, baðýntý olmanýn adresi ve yol haritasý olurlar. Bu eþgüdümlü çekici ve iticilerden birisi kokuyu duyma ve kokuyu tanýmadýr. Fiziksel biçim gibi birçok yansýmalarla ebeveynle avlat birbirini tamamlayan iki eðim ara-sýnda duygusal, biliþsel giriþiklerle birlikte birbiri ile eþgüdümlü oluþur-lar.

Ama bunlarýn hiçbiri ne analýk ne babalýk hakký olan duyuþturlar. Ne de dünyanýn en iyi anasý babasý olmanýn, sübjektiflik çarpýtmasýdýrlar.

Üstelik siz elinizde olmadan doðuyor, doðuruyor, doðurtuyordunuz. Doðum uyaraný, geri baðlaþým referanslý süt bezeleriniz kendilik göðüs-te oluþup salgýlanýyordu. Siz bu salgý dürtüsü olan dolma eðimini, süt boþalmasýnýn rahatlamasý nedenle vs. yavruyu beslemeye yöneliyor-dunuz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.