..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 4  
Bayram Kaya
Mantýðýný oluþma yazý dizisine çok kýsa bir önsöz yazsam, ne yazardým? Camlarý siyah bir gözlük taktýðýnýzda çevrenizi yeþil, kýrmýzý, sarý, mavi vs. görme olasýlýðý hemen hemen yoktur. Hemen hemen diyorum, çünkü parçalý durumlarla olan evren salt içermez. Evren üst üste durumlarla da parçalýydý. Parçalý olanýn bütünlüðü, bütün olanýn parçalý olmasýydý.


:FAG:
Mantýðýný oluþma yazý dizisine çok kýsa bir önsöz yazsam, ne yazardým?

Camlarý siyah bir gözlük taktýðýnýzda çevrenizi yeþil, kýrmýzý, sarý, mavi vs. görme olasýlýðý hemen hemen yoktur. Hemen hemen diyorum, çünkü parçalý durumlarla olan evren salt içermez. Evren üst üste durumlarla da parçalýydý. Parçalý olanýn bütünlüðü, bütün olanýn parçalý olmasýydý.

Bir yandan oluþamayan diðer yanda oluþmakla ikamedirler. Görünmez olanýn görünür olanýdýrlar (görünmezin görünürü olurlar). Saðýyla olamayan soluyla belirir. Solda bulunmayan saðýyladýr.

Yine camlarý kýrmýzý bir gözlük taktýðýnýzda bile görme þansýnýz olsa da renkleri tam bir doðrulukla görmezsiniz. Görüleni doðru ifade edemezsiniz. Görüleni kontur lama þansýnýz oldukça azalýr.

Siyah cam, kýrmýzý cam görüleni, deðerlendiren anlama ise; renk te anlamaya konu olan ayrýntý ve daha çok bilgi veya enformasyonu örnekler.

Enformasyonu deðerlendiren, bilgiyi iþleyen beyin hücreleri arasýnda doðduðumuz zamanda bile sinaps baðlantýlarý, azalan süreçlerle bir süre daha devam eder.

Bu sinaps baðlarý dil gibi öðrenme gibi, öðretme gibi düþünme gibi süreçlerin eþliðinde oluþursa sinaps baðýntý yatkýnlýklarý bizim için anlama ve anlatým süreçlerinde hayli etkin olurlar.

Sosyal çevre ve biz türlü durumlarla birbirimizin karþýlýklý haberdarý ve enerji alýþ veriþiþiyiz. Karþýlýklý iletim bizim anlama ve anlatým yeteneðimizi hayli geliþtirir. Dil dýþ dünyayý iç dünyaya aktarýcýlardandý.

Sözcükler dýþta gelenin, iç sesi düþünmeyi oluþmasý, beyin iç dünyasýnda iþlem görmesi sonrasýnda iç dünyanýn dýþa gideniydi.

Sözcükler her durumla bilgi veya enformasyon bindiriþleydi veya modülasyon taþýyýcýydý. Sözcükler bu haliyle iç ve dýþ enformasyonlarý veya bilgi ve haber verilerinin, bilgi iþleme konu olmasýný ve yine bilgi iþlem sonrasýnýn eylemli uygulama dönüþmelerde taþýyýcýydý.

Sözcükler bilgiye enformasyona açýlan, gelen bilgiye, iþlenen ve giden verilere, görmenin gözü; anlamlandýrmanýn sözü oluyordu. Söz söyleyen söz söylenen ve sözü içte anlamlandýran durumlarýn içindeydik. Bilgiyi sadece sözle içe ve dýþa aktarmýyorduk. Aktaran, aktarýlan iþlemleyken durumlarla durumsal ve görseliydik

Kendi izlek duyumlu görsel ve manyetik aktarým kuplajlarýn yaný sýra; bilgilenme, bilgi edindirme beliriþi veren sözlerle enformel edileni görüp, anlayýp anlamlandýrýp anlatýyorduk. Söz aktarýmý yapýlýrken verilen duruþ; izlekti görsellik (ýþýyan manyetikle) kuplajý da yapýlan aktarýmlardandý

Bu giriþme ve geliþmelerdeki sözler beyine aracý ve beyinin alan lamasý, alarmý olmakla geliþmenin giriþme giriþtirme yanýt etki alanýdýrlar. Beyindeki sinaps baðlantýlarýnýn oluþmasýnda dil hayli etkindir.

Dil beyin toplacýna dek görmeyi gözlük camýnýn saydamlýðýný, duyarlýðý artýrýr. Dil kalýplarý saydamlýktýr. Saydam olandan süzülenleri kategorize eder. Depolar. Dil gözlük camý saydamlýðýna benzer bir analoji ile adeta siyah gözlük camýný saydamlýða götürür.

Gözlük camýnýn göz kusurlarýný gidermesi gibi sözcükler de beyinsel iþlemin olasý kusurlarýný giderir. Kýsýtlý dil saydam olaný da karartýr. Cam optiðin; dil de anlaðýn; sisler bulvarýný, aydýnlýðýný, karanlýðýný veya bulanýklýðýný oluþmaktadýr.

Dilin anlaða doðru olan aktarýmlarý içinde dilden kaynaklý bulanýklýk vardýr. Dil ayrýntýlý deðilse gözden kaçmalar artar. Düþünmeler azalýr. Net olmayan görüntü verir. Ýyi bir dilde ayrýntýlar vardýr.

Ayrýntýlar kavrayýþça görüþ keskinliðini artýrýrlar. Bir dilin anlatým kýtlýðý, anlaðýn ayrýntýlý görü yapmasýnda engeldir. Ayrýntý bilgiyi veriyi üslü durumlarýna, çarpanlarýna ayýrmaktýr.

Gözlük camýnýn göze perdeleme yapmasý gibi kýt enformasyon aktaran dil de aklýmýza perdeleme yapar. Ayrýntýlayan mantýðýn oluþmasýný sýnýrlar.

Sosyal dil þüphe etmeyen, aksini düþünmeyen, hýzý sevmeyen, yavaþ geliþme seyirlidir. Böyle bir dil kaygýlarla, kurulu düzeni sürdürme üzerine anlama, anlatmadýrlar. Ve çoðumuzun dili de budur. Bu nedenle bilimsel olmayan sosyal dil çoðu kez aklýn perdelenme sýnýrlýðýdýrlar (sýnýrlýk lýðýdýrlar).

Kaygý bizi tetikte tutar. Kaygý bu yönü ile hayatta kalma þansýný artýrýr. Dikkati ortaya koyan uyarýlmadýr. Kaygý korunan yasadan olmakla her þeyin önüne geçer. Sosyal yaþam da hayatýn korunmasýna denk yükselmiþ kaygýlar ortaya çýkarýr.

Ýþte bu kaygýlar çoðu yerde sosyal dilin mantýðý olmakla aklýn görme, anlaðýn akýl erdirmesini, zekânýn anlama ve anlatýmlarýn uyarýlmasý kadar, bunlarý perdeleyen, bunlara engel olucu arýzaydýlar. Çoklukla sosyal öncülerde aktarýlan bu tarz arýzalý kaygý dili, genelde aklý perdeleyen arýzadýrlar.

Arýzalar ve arýzalý dil aklýn görmesini, düþünmesini sýnýrlar. Düþünmeyi anlamayý anlatýmý engelli kýlarlar. Ama her arýza gibi bunlar da giderilir.

Bu yazý, göremediðimizi görmek; gördüðümüzü görünmez kýlan eylemin düþüncesi, düþüncenin eylemini oluþan bilimsel verilerde çýkarýmlarýyla bu tarz aksaklýðýn akla dek perdelenmelerini; aralamayý amaç edinen çalýþma, gayretinin ürünüdür.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.