..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > Cemal Zöngür




25 Mart 2020
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði  
Nekadarla Yetinip Yaþayacaðýný Dikkate Almayan Ýnsan, Kendisini ve Dünyasýný Yok Eden En Tehlikeli Virüstür.

Cemal Zöngür


Corona vb. hastalýk yapan birçok virüs, doðadaki her þeyin dinamiksel hareketleri sonucunda evrimleþerek ortaya çýkan mikro canlýlardýr. Virüslerin tehlikeli olmasý da doðanýn kendi diyalektik kanunudur. Ýnsan dünyada yaþadýðý sürece corona gibi virüslerle her zaman karþýlaþacaðýný bilip, saðlýk sistemini geliþtirdiðinde bütün tehlikeleri daha hafif atlatmak mümkündür.


:AJJC:


Corona Virüsü; diðer birçok gripal salgýnlar gibi kronik hastalar, yaþlý ve baðýþýklýk sistemi zayýf insanlarý ölüme kadar götürmesi, bilinenlerden farklý olmadýðýný gösteriyor. Fakat Coronayý bildiðimiz griplerden ayýran tek özellik, mutasyona uðraymýþ yanlarýnýn bilinmemesi, hýzlý bulaþýp küresel çapta tehdit etmesidir. Corona Virüsünün yayýlmasýný durdurup, kontrol altýna alýnmasýný saðlayacak aþý veya ilacýn henüz olmamasý, tehlikeyi daha da yükseltmekte. Aslýnda her türlü virüs doðanýn kirletilip yorulmasýnýn sonucudur. Çoðu kiþi bu gerçeði býrakýp, þüpheci komplo teorilerle suçlu bulunca, sorun bitecekmiþ gibi düþünmekte. Esasýnda þüphecilik bilimsel kurallar taþýyan düþünce olup, bunun þartlarý yerine getirilmediði sürece bir anlam ifade etmez.

Yine de komplo teorisiyle, coronayý biyolojik silah olarak Amerika Birleþik Devletleri'nin (ABD) gerçekleþtirdiði ifadeleri epeyce yaygýn. Bunu doðrulayacak kanýt olmadýðý için, ABD'yi suçlamak hiçbir fayda saðlamýyor. Komplo teorilerine kafa yoracaðýna, bu çapta tehlikeli virüsün gerçek ortaya çýkýþ nedenleri üzerinde samimi çalýþsa, insanlýða daha faydalý olunacaktýr. Gerçek nedenlerle uðraþmak yerine, marketlere saldýrýp birkaç aylýk gýda depolamakla hayatýný kurtaracaðýný düþünen topluluklardan, dünyanýn geleceðiyle ilgili faydalý bir þey elbette beklenemez.

Ýnsan doðasý gereði bilinçli bilinçsiz, aslý astarý olmayan çoðu olaya þüpheyle bakan bir varlýktýr. Her þeye þüpheyle bakmak bilimsel felsefenin gereði olsa da insanýn bilgili, eðitimli ve kültürlü olmasýný þart koþar. Bilgi ve kültüre sahip insanlar þüphelerinin altýný somut kaynaklarla doldurup, çoðu zaman toplumsal yarar elde edilebiliyor. Fakat doðru düzgün bilgi ve kültüre sahip olmayan kiþiler, her olaya asýlsýz eklemeler yaparak hem kendisini hem de çevresini yanýltmaktadýr. Bu yüzden komplo teorilerine her zaman itibar edilmez. Coronanýn dünya toplumlarý üzerinde yarattýðý siyasal, ekonomik, saðlýk tehdidine geçmeden önce, corona ve diðer birçok virüslerle ilgili þu doðal gerçeði bilmek durumundayýz.

Evren, gezegenler, dünya, cansýz ve canlý her varlýk, kendi doðallýðý içerisinde sürekli bir deðiþim ve dönüþüm (Dinamik) içerisindedir. Doðadaki tüm canlý cansýz varlýklar, çeþitli evrimsel deðiþimler geçirerek baþkalaþýma uðrayýp, yeni özelliklere sahip olurlar. Corona vb. hastalýk yapan birçok virüs, doðadaki her þeyin dinamiksel hareketleri sonucunda evrimleþerek ortaya çýkan mikro canlýlardýr. Virüslerin tehlikeli olmasý da doðanýn kendi diyalektik kanunudur. Ýnsan dünyada yaþadýðý sürece corona gibi virüslerle her zaman karþýlaþacaðýný bilip, saðlýk sistemini geliþtirdiðinde bütün tehlikeleri daha hafif atlatmak mümkündür.

Coronanýn tüm özelliði hakkýnda kesin veriler þimdilik mevcut olmasa da büyük ihtimalle, kapitalizmin insanlýðý ve doðayý kirletmesi sonucunda, biyolojik, ekolojik bir yýkýmdýr bu. Doðaya çeþitli kimyasal ve karbondioksit salýnýmýnýn sýnýrsýz yayýlmasý hava, su, toprak, bitkiler ve tüm canlýlarýn yapýsýný bozmuþtur, bozmaya da devam ediyor. Böyle bir kirlilik her tarafta varken, dünyanýn dört köþesinde çiçekler açmasýný beklemek aptallýk olur. Doða akýl almayacak derecede kirletilmiþtir; doða ve canlý yaþam arasýndaki ekolojik tabii bað bitmiþ durumda. Herkes bu gerçekliðe inanarak doðanýn temizlenmesi için elinden geleni yapýp, mantýklý ve gerçek adalet ilkelerine göre hareket ederse, hiçbir virüs küresel ve ulusal (Pandemi ve Epidemi) çapta yýkýcý olmayacaktýr.

Coronanýn tehlikeli olmasýndaki birinci aktörler doyumsuz, görgüsüz, hýrsýz, ahlaksýz kapitalist burjuva ve ona imkan saðlayan devlet yönetimleridir. Özel ve kamu sermayeli kapitalist iþletme sahipleri öyle dizginlenemez noktaya gelmiþlerdir ki, iþletme bir saniye durup çalýþmasa, zarar edecek diyerek adeta çýldýrmaktadýr patron efendiler. Fabrika vb. iþletmelerde çalýþan insanlar bilir, adeta savaþtan mal kaçýrýrcasýna ne iþçilere ne de makinelere nefes aldýrmadan, bayýltana kadar çalýþtýrýlmaktadýrlar.

Bir düþünelim.! yýllarca nefes almadan çalýþan fabrikalar, küçük orta iþletmeler, atölyeler, arabalar, uçak, tren vb. karbondioksit gibi kimyasal kirlilik yayan tüm araçlarýn, doðayý ne hale getireceðini bilmemek, taþ kesilmektir ki, taþ bile kendi özelliðine göre tepki veren dinamik yapýya sahiptir. Her tarafý kirletilmiþ doðadan, olumsuz tepkiler vermesinden baþka bir þey beklenemez ki. Bu gerçekliði bilen ahlaksýz kapitalist ve onlarýn iþbirlikçisi devletler, para ve maldan baþka bir þey düþünmedikleri için, Coronanýn az bile yaptýðýný ifade etmekten kendimizi alamýyoruz.

Ahlaksýzlýkta sýnýr tanýmayan sermayedar ve bürokrat burjuvazi hava, toprak su, orman, yeþillik ve okyanuslarýn, her türlü kirliliði kaldýrma gücünün sýnýrlý olduðunu bilmelerine raðmen, geri adým atmamalarý Corona gibi virüsleri bilerek yaratýyorlar. Ve bu anlayýþýn arkasýndan giden sürüleþmiþ insan topluluklarý da, kapitalistler kadar suçlu olduklarýný bilmelidirler. Daha temiz doða ve adaletli bir yaþamýn kriterlerinin özetini, þu þekilde ifade edebiliriz.

Örneðin her iþletme yýlda bir veya bir buçuk ay kapatýlýp, hem havanýn temizlenmesi saðlanmalý hem de makine ve iþçilerin dinlenmelerine imkan verilmesi. En temel ulaþým araçlarý olarak demir yollarý ve toplu taþýmaya aðýrlýk vermek. Bütün iþ alanlarýnda en fazla beþ saat çalýþma þartý. Herkese asgari seviyede veya bunun biraz üzerinde eþit ücret verilmesi. Ve gerçek adalet ilkelerine göre hareket edilirse, ücretliler rahatlýkla geçinebileceði gibi iþletmeler yine kar ederler. Ayrýca her devlet kendi nüfus yapýsýna göre yeterli saðlýk kurumu, personel ve týbbi araç geliþtirmiþ olsa, her türlü tehlike rahat bir þekilde bertaraf edilecektir.

Sýralanan önlem ve kurallar yerine, doyumsuz aygýr kapitalistler, tam tersine doðanýn sonunu getirecek her türlü nükleer silah vb. araçlarý üretmekte ýsrar etmeleri, coronadan daha tehlikeli virüsler çýkacak demektir. Yaþananlardan ders almayan gerek halk kesimi, gerekse kapitalistler ve devlet yönetimlerinin, insan saðlýðýný düþündükleri ikiyüzlülüktür. Bireysel her türlü doyumsuzluk ve kapitalizm alaþaðý edilmedikçe, insanlar artýk normal ölümü unutsunlar.

Ýnsanca yaþanacak komün bir dünya var edilmediði sürece para, mal, din, devlet, lüks, sýnýrsýz özgürlük gibi hiçbir þey insan hayatýný kurtarmadýðýný corona net bir þekilde hatýrlatmýþtýr. Corona krizi hazýr varken parasý, malý mülkü olanlara þunu sormak gerekir. Para, mal, mülk, özel uçak, yat gibi her þeyiniz var, temiz doða ve toplum yoksa, nerede kaç gün yaþayabilirsiniz? Bunun gerçek cevabýný hiçbir burjuvazi veremez. Demek ki dünyanýn neresinde olunursa olsun, temiz doða ve toplum olmadýðý sürece, hiçbir þey insaný yaþatmaya yetmiyormuþ. Corono sayesinde kapitalizmin dünya ve insanlýk için en büyük ihanet düþüncesi olduðunu, umarýz tüm insanlar anlamýþlardýr.

Cemal Zöngür




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.