..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Egoistlerin en güzel yaný baþkalarý hakkýnda konuþmuyor olmalarý. -Lucille S. Harper
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 6  
Bayram Kaya
Kolektif yapý içinde sizin kendinizden, bilincinizden, isteklerinizden maada olmakla (...den baþka, sizin dýþýnýzda olmakla) var bulunan durumlardan ikincisi de sosyal alanýn sembolik 50 tabaný içinde yatar.


:FJF:

Kolektif yapý içinde sizin kendinizden, bilincinizden, isteklerinizden maada olmakla (...den baþka, sizin dýþýnýzda olmakla) var bulunan durumlardan ikincisi de sosyal alanýn sembolik 50 tabaný içinde yatar.

Sosyal alanýn üssü olan kuvvet, kuram olarak yine tabanýn kendisini veren kuvvettir. Oysa biliyoruz ki sosyal alanýn 1 birimlik gün enerjisi, taban deðerini aþan bir potansiyel güçtü. Taban deðerin kendisinden aþkýn olan bu fazlalýk deðer içinde iki etken vardý.

Kolektif alan içinde 1 birim gün dediðimiz potansiyel enerji 50 kiþiye göreyken; kolektif bir birim gün olan kritik deðer 50 kiþinin tüketeceðinden 30 parça daha fazla olup tamamý 80 parça enerjiydi.

50 kiþiye göre olmasý gereken 1 birim gün eldesi, 50 kiþiden aþkýn oluyordu. Buna engel olunamazdý. Bunu azaltsanýz bile bu durum hep azaltýlanýn biraz fazlasý oluyordu. Bu nedenle kolektif bir birim gün 50 yerine 80 parçaydý.

Örneðimizde sosyal alan sabit deðeri 50 kiþiyle sýnýrlýdýr. Sosyal alan 50 kiþiye yüksek potansiyelli bir etkidir. 50 kiþi payýna düþen enerjiyi tüketip indirger. Böylece kiþi kendi kiþisel sýfýr deðerine ulaþýr.

Her þey zýddýyla simetri ve zýddýyla vardý. Yukarýsý aþaðýsýyla; yükseltgenme indirgenmeyle; indirgenme de yükseltgenmeyle vardý. Yükseltgenen de indirgenen de ayný þeydi.

Enerjisi boþalan da enerji, yüklenen de ayný þeydi. Yükseltilirken enerji yüklenen kiremit; aþaðý düþerek enerjisi boþalan, kiremitti. 50 kiþi sosyal alan içinde enerjisi yükseltilenler ve enerjisi indirgenenlerdi.

Ýkinci durum olaraktan 50 kiþinin içinde siz vardýnýz. Ama siz 50 kiþinin kendisi deðildiniz. 50 kiþi sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz bir var oluþtu.

Siz beslenme, barýnma, yavru bakýmý, savunma gibi 1 gün eylemli eþik deðerlerle tekil durumdunuz. 1 gün eylemli eþik deðerler, baþka kiþilerle ortak özelliðinizdi. Siz 1 gün eylemli eþik deðerler frekansý içinde baþka kiþilerle rezonansa gelip; kolektif bir birim gün dediðimiz sosyal alanlý kolektif çalýþma içinde oluyordunuz.

Kolektif çalýþma sizi sadece kolektif birimli bir gün eylemlisi olmanýn, rezonansý içinde baðýntýlýyordu. Bu baðýntý noktasý ortak deðerdi. Sistemin kendi dalgalanmasýydý. Buna karþý kiþilerin kendi keyfi oluþlarý vardý. Ama sistemin dalgalanmasýna göre oluþ sizden ve sizin isteminiz dýþýndaydý.

Teorik olarak 50 kiþilik taban eli farklý istemdi. Elli farklý iradeydi, 50 farklý keyfilikti. Elli farklý kullaným ve 50 farklý tüketimdi. Bu durumda kolektif alanýn sizden ve sizin bilinciniz dýþýnda irade oluþu þuydu.
Sizin ayaklarýnýz vardý. Ayaklarý olmayan veya bir ayaðý olmayanlar için engelli bisikleti veya baston, ya da protez bacak size gerekmiyordu.

Ama kritik deðerler ekseninde rezonansa geldiðiniz kiþilerden kimileri için protez bacak gerekiyordu. Hatta kimileri için protez ömür boyu hiç gerekmiyordu. Siz sürekli astým ve kalp ilacý kullanýyorsunuz. Fakat siz de diyabet deðilsiniz. ama bir baþkasý da diyabet ilacý vs. kullanýyordu.

Kýsacasý rezonansa geldiðiniz 50 kiþilerden pek çoðu bunlarýn hiç birini kullanmýyordu. Yaþanan tecrübelerden de görüleceði gibi yine kimileri bunlarýn hiç birini ömrü boyunca hiç kullanmayan kiþiler oluyordular.

Kolektif alan içinde bu ilaç kullanýyor, bu protez takýyor, bu hasta oluyor, bu sakat oldu diye bunlarý kullanmayan kiþileri çevrede seçme þansýnýz yoktu. Seçseniz bile seçimi sürdürme þansýnýz yoktu.

Sakat ayaklarla avlanamayan, tehdit karþýsýnda kaçamayan, kendisini savunamayanlar, görece doðada elenirler. Bu sakatlar, bu yaþlý ve güçsüzler tekil durumla sürü içinde deðil kolektif bir sosyal alan içinde organize av esnasýnda veya organize bir savunma esnasýnda vs. sakat kalýyorlardý. Kolektif bir totem alan; az çok artýk ürün ortaya koymakla yaþlýlarýna yaþama þansý tanýyordu.

Siz aidiyet baðýyla geçmiþten gelen bir totem yapý devir alýyordunuz. Bu yapý içe açýk dýþa kapalýydý. Totem alan sakatlýðý, hastalýðý; gelecekte de protezi, kalp ilacý kullanacak olan bir sosyal alandý. Siz bu sosyal alan ile 1 birim gün olan kritik rezonans deðerinin sayýsýný tutturmak zorundaydýnýz.

Sosyal alan dýþa kapalý totem yapýydý. Sosyal saðlatma bu izole yapý içinde ortaya konacaktý. 4 kiþi ile on kiþi ile kolektif süreç tam anlamýyla çevrime giremiyordu. 1 birim gün rezonansýný veren kritik sayý zorunlu olarak bu yapý içindeki hastalardan güçsüzlerden, yaþlýlardan, çocuklardan, sakatlardan, (protezli, ilaçlý vs.) olanlardan olmakla süreç bunlarý ön görüyordu.

Totem aidiyet baðý içinde, dýþa kapalý totem yapýnýz vardý. Kritik rezonans deðerli sayýyý veren nüfus bu yapý içinde çýkýyordu. Ýþte bu tür totem bað nedenle, dýþa kapalý olup dýþarýda transfer yapamama nedenle kritik rezonans deðeri veren sayý üzerine sizin dýþýnýzda nedenden ötürü modülasyonlar da yapýlýyordu.

Yani kritik rezonans deðerli sayý totem alan içinde çýkýyordu. Bunlar sizin totem aidiyetlerinizdi. Totem alanýn yapýsý, kendilerinden kopamayacaðýnýz hasta, sakat, saðlýklý bireylerden oluþuyordu.

Kritik rezonans deðerli sayýyý veren nüfusun saðlýklý-saðlýksýz olma niteliði ve niceliði vardý. Bu nedenle sosyal alan, toplumsal alan sizin dýþýnýzda sizden ve sizin bilincinizden maada olup, sizin irade ve isteðinizden baðýmsýz bir durum olmakla sizi bu genel durumla davranmaya zorluyordu.

Sürü yapý ortak özellikleri ve kritik eþikle 1gün eylemliðinin yoðunlaþtýðý öbek türü yerlerde yavaþ yavaþ sürü içinde bölünecekti. Bunlar giderek izole totem yapýlarýn temelini atacaklardý.

Sizin dýþýnýzdaki bu nedenle siz kullanmadýðýnýz halde sosyal alanlý koþullarda kritik rezonansý veren kritik sayý koþullarýný tutturmaktan ötürü proteze artýk zamanlý emek gücü enerjisi depo ediyordunuz.

Ýþte ayný kritik rezonans frekansý içinde ayný deðerlere gelen 50 kiþi bu KRÝTÝK REZONANS DEÐER nedenle, kendisi protez kullanmasa da kendisi kalp ilacý kullanmasa da kendi dýþýndaki kritik rezonans deðer nedenle kendi kullanýmý olmayacaklarýn yapýmýna ve üretimine depo enerji ayýrmak zorunda kalacaktýr.

Ýki, üç, beþ, on kiþilik bir sosyal birlik; az çok enerjisi (potansiyeli) yükseltilmiþ bir alan içinde nitelikli bir sosyal güç ortaya koyarlar. Ne yazýk ki iki, üç, on kiþi verimli bir þekilde baðýntýlý bir sosyal iliþkiyle davranmaz.

Bu ön tutumlar veya ön tutumlu geçiþ formlarý temel referanslarýn doðada karþýlanmasýnda bir kolaylýktýrlar. Ama yeterince depo enerji oluþturamazlar. 1 gün eylemli eþik iþleri yerine getirecek kadar iþ daðýlýmýna ayrýlacak kadar nüfus deðillerdir.

Beþ on kiþi zorunlu karþýlanmalarýn saðlanmasýnda örgütlenmeye ve düzenliliðe doðru gidecek bir adýmsa da hiç bir zaman sonuçlarýyla beraber düzgün beliren bir örgütlenme ve düzenlilik olamazlar.

Teorik olarak sosyal alanlý iliþkide 30 kiþi ile 50 kiþi örgütlenme ve saðlatma düzgünlüðünü veren bir sayýdýr. Bu sayý çevrenin besin kaynaklarýna ulaþým olanaklarýna baðlý nedenlerle artýp eksilebilirdir.

Bu sayýsal deðerler uygunluk ve verimlilik nedenle artsa da sosyal alan artan nüfusa karþý çevresel kaynak kýtlýðý nedenle beslenme korunma gibi artacak olan karþýlamalarý ayný oranda artýramazlar. Taban sayýsý olan bu sayý pek pek 100-150 kiþiyi aþamaz. Ýstisnalar bakidir.

Azalan nüfus karþýsýnda düzenli iþleyen örgütlenmeleriyle düzenli saðlatmalar yapan sosyal alan; en az 25-30 kiþilik gruplar içinde düzenlilikleri olasý olmaktadýr. 25-30 deðerlerin altýnda ve 50-100-150 deðerlerinin üstündeki sayýlarda da tekrar düzensizlik artmakta; keyfilikler, bencillikler ortaya çýkar. Ya da göçler ayrýlýk vermeler baþ gösterir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.