..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Egoistlerin en güzel yaný baþkalarý hakkýnda konuþmuyor olmalarý. -Lucille S. Harper
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Salih Zeki Çavdaroðlu




27 Haziran 2020
Türkiye' Nin Üç Asýrlýk Asrîleþme Ya da Batýlýlaþma ve Çaðdaþlaþma Patinajlarý  
Salih Zeki Çavdaroðlu
"BATILILAÞMA" MACERAMIZ...


:IJA:
Aslýnda, evveliyatý Osmanlý Devleti’nin zevâl yýllarýna kadar dayanan bir ütopya idi “Asrîleþme”…
Asrîleþme; yâni, zamânýn geçerli düzenine uymak, öngörülen kurallarý ve modasýna ayak uydurmak, modernleþmek…
Fâtihler, Yavuzlar, Kânunîler’ in hükümdarlýk zamanlarýnýn sonrasýnda, 17. yüzyýldan itibaren teklemeye baþlayan Osmanlý devlet çarký, bizzat devleti yönetenlerce farkedilmiþse de, bu olumsuz durumun çözümü hususunda neredeyse tamamý ayný yanlýþta, bunun çözümünün “asrîleþmek” olduðu hususunda birleþmiþlerdir.
20. yüzyýlda “ Lâle Devri” olarak adlandýrýlacak olan, 1718-1730 yýllarý arasýnda Padiþah Sultan III. Ahmed ile Sadrazam Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa’ nýn yönetiminde yaþanmýþ olan yýllar içinde, Batý kültür ve müesseselerine yoðun bir ilgiolacaktýr. ülke olarak, geri kalmýþlýðýmýzýn ilk yanlýþ tesbiti yapýlacak ve bu yanlýþ, daha sonraki yýllarda Tanzimat, Meþrutiyet ve hatta Cumhuriyet dönemlerinde de ýsrarla devam ettirilecekti.
Bu yanlýþ neydi ? Avrupa devletlerinin, askerî, teknoloji, ekonomi, siyaset bakýmýndan, olumlu deðiþikliklerini göz ardý edilip, sadece onlarýn hayat tarzlarý, kýlýk kýyafetleri, eðlenceleri, vd. hususlardaki farklýlýklarýnýn örnek alýnmasý olacaktýr.
Dolayýsýyla, devletin tehlike sinyalleri verdiði bir dönemde, baþta sarayýn içinde bulunduðu, lüks, zevk ve sefâ , toplumun, hayat tarzý, ahlâk ve davranýþlarýnda önemli deðiþiklikler yapacaktý.
Yani, Osmanlý; Batý ile mücadele edebilmek için, onlar gibi yaþamanýn yeterli olabileceðine kendini inandýrmýþtý bir kere. Artýk ülkenin kurtuluþunda tek hedef; “asrîleþmek, Batýlýlaþmak, Avrupalýlaþmak” olacaktý.
III. Selim devrinde , Avrupa ile temaslar arttýrýlacak, bilhassa askerî alanda, Avrupalýlara benzeme çabalarýna büyük bir hýz verilecektir. Özellikle, Fransa ile olan iliþkilere özel önem verilecekti. Bu iliþkiler ve bilgi alýþveriþleri sonucunda, denenecek olan þeklî deðiþim hareketleri ile, Tanzimat’ a gidecek yol açýlacaktý.
II. Mahmud devlet tahtýna oturmasý ile askerî alanda en radikal kararlarý almýþ, artýk iyiden iyiye zývanadan çýkmýþ olan Yeniçerilik meselesini, en kanlý bir þekilde çözmüþ, ama yerine ikâme ettiði yeni askerî teþkilâtýný da, diðer reformlarýnda olduðu gibi sadece batý özentili bir þekilcilikle donattýðýndan, sadra þifâ bir deðiþim gerçekleþtiremeyecektir.
Sultan Mahmud’ un vefâtý ile, genç yaþta, hiçbir devlet tecrübesi olmadan, Osmanlý padiþahý olan Abdülmecid, o devirde Türkiyede fink atan Ýngiliz devleti elemanlarý için aranýp da bulunamayacak bir fýrsattý.
Ýngilizler; bütün hayatý boyunca, kendi elemanlarý addettikleri Mustafa Reþit Paþa’ yý, o devirde, Türkiye’ de büyükelçileri olan Lord Rading’ in gayretiyle, sadrâzamlýk makamýna tâyin ettirerek, diledikleri her siyâseti gerçekleþtirecekleceklerdi.
Sonrasý mâlum; “ Tanzimât Fermaný” adýyla mâruf, Osmanlý’ ya Ýngilizlerce dikte ettirilen metin, tamamen Ýslâmiyet’ i karalayýcý mahiyette, siyonizmin bu topraklarda rahatça hüküm sürmesi için , “mason localarý” açýlmasýna imkân veren, Avrupa’ nýn bütün yoz günlük hayatýnýn, hýzla baþta Ýstanbul olmak üzere ülkenin bütün þehirlerine yayýlmasýný saðlayacak bir hareketin ateþleyicisi olacaktý.
Devleti 31 sene dâhiyâne bir siyâsi santraç ile yöneten Sultan II. Abdülhamid zamanýnda, Osmanlý Devleti, Batýlýlaþtýrma oyalanmalarýnýn dýþýnda, ilk defa gerçek anlamda, atâletinden silkelenerek, çaðdaþ anlamda önemli mesafeler katedecektir.
Abdülhamid Han; öncelikle eðitim, saðlýk olmak üzere; imâr, haberleþme, sanayi vd. alanlarda memleket genelinde önemli ve günümüze kadar gelen büyük yatýrýmlara imza atacaktýr.
Ancak; Jön Türk olarak bilinen Ýttihatçýlar’ ýn “batýlýlaþma” adýna 1909’ da, Abdülhamid Han’ ý tahtýndan indirmekle baþlattýðý süreç, çok deðil 9 sene sonra Osmanlý Devleti’ nin çöküþü ile son bulacaktý.
Çanakkale ve Ýstiklâl savaþlarý ile imtihan edilen Türk milleti, bu ateþle verdikleri imtihaný baþarý ile kazansa da; Osmanlý devletinin yerine ikame edilecek olan Cumhuriyet devletinde, yönlerini daha fazla Batý’ ya çevirecekler ve âdeta, Tanzimat sonrasýndaki birikimleri tekrar gündemlerine alarak, millete daha aðýr bir “muassýrlaþma” histerisi yaþatacaklardý.
1920-2000 yýllarý arasýnda Türkiye’ nin odaklandýðý her konu, hep “Batýlýlaþma” sloganý eþliðinde taklidi bir zihniyetle ele alýndý. Batý pusulasýný takip ederek belli noktalara gelebileceðimiz dar kalýplar ve hep bizim âciz bir millet olduðumuz, ancak, þeklen ve hayat tarzýmýzla “Batý” ‘ ya benzersek bir þeyler yapabileceðimiz üzerine kurgulandý.
2000’ li yýllarýn ilk 10 senelik diliminde, nisbeten bu zihniyetten vazgeçildi ve 2015’ den sonra atýlan adýmlarla ise , “ Biz bize benzeriz “ mantýðý ile kendi imkan ve gayretlerimizle yeni bir kalkýnma hamlesine baþlatýldý.
Görüyoruz ki; zihniyet olarak da, uygulama olarak da, hiç bir konuda artýk, taklidî devlet ve millet durumunda deðiliz.
Önümüzde Avrupa ile mesafeyi kapatmamýz için uzun bir zaman süreci varsa da, gelecekten umutluyuz.

Salih Zeki Çavdaroðlu
17 Haziran 2020.


https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/27/turkiye-nin-uc-asirlik-asrilesme-ya-da-batililasma-ve-cagdaslasma-patinajlari/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Demokrat Parti Ýktidarý ve Onu Bitiren 27 Mayýs Darbesi" Nde Müzikte Yaþananlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.
‘ 2. Adam ‘ Ýsmet Ýnönü’ Nün Cumhurbaþkanlýðý Döneminde Kültür, Sanat ve Musýki

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.