..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Temmuz 2020
Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 5  
Bayram Kaya
Oligarþiye göre de güç ve yönetim ortaklarý olan ortaklaþýþla bir irade ve yönetim anlayýþýydý. Tekil olan ortak tanýmayan monarþin bir anlayýþtý. Biz ise yönetim de karar alma da mülk sahiplik iliþkileri içinde ortaklaþmayý tanýyan tevhit diliydi.


:IDH:
Ýkinci tür biz diyen söylem ve bilgi aktarým durumlarý içindeki "gökle yeri geniþletecek olan biziz" lafzý yine ilkinden anlam zimmi meþruiyetiyle "tarýmcý mülk sahibi monarþin (El) yapý ile çoban (EL) yapý ittifaklý köleci büyümenin ve geniþlemenin lafzýydý. Mülk sahibi Eller birleþiminin lafzýydý.

Ýlk ön ittifaklý yapýlarýn totem mesleði kodlu birleþen hafýzasý unutulmuþtu. Ama o dönemden kalan yerin yani Sümer’in ve göðün yani Akad’ýn bileþmesi ve geniþlemesi söylemi; þimdiki monarþi söylemli meþrulaþmalara hem sentez çevrimli tekrarýn, hem geri beslenilmenin hafýza kaynaðý olacaktý.

Geçmiþteki inþaya dek geri beslenmeye meþruiyetini veren yer gök kaynaklý lafzýndaki yer ve gök söylemi; þimdiki toprak olan dünya olan ve dünyanýn çevresini sarmakla bulutlu, yýldýzlý gök söylemi olma karþýsýnda mistik bir gizeme büründü. Bu gizem El 'in kendi kendisini tarif gücüne dönüþmüþtü.

Kolektif hareket veya kolektif alan saðlatan, yakýnlaþan, aný ve ortak yaþam üzerinde yakýn kýlan, yakýnsama ortaya koyan bir alan hareketidir.

Monarþin oligarþin alan ya da monarþin, oligarþin hareket kimini mülk sahibi yapýp çoðunluðu mülksüz kýlmanýn bað hareketi ekseninde saðlatma, yakýnlaþtýrma içinde olmakla; aný ve birlikte yaþamayý din, iman üzerinde gütme ile oluþan bir mülkiyet yakýnlaþtýrmasý (uzlaþmazlýk olmakla ýraksatma) olmaktadýr.

Monarþin yapý özel mülkiyete geçiþ ve inþa dönemiydi. Kapasite olarak toplumsal iþleyiþi bilen toplumsal iþleyiþi tanýyan yetenekti. Ama fiili olarak küçük olmak, hâkim olmak, ihsas olup kökleþip yerleþmeleri için de geçici olarak adeta tekil totem mesleði gibi bir hüviyete bürünmek zorundaydý.

Yine “O ve Biz” söylemine dönersek O olan monarþiler birleþmesi þimdinin oligarþi gücünü ifade eden biz söylemiydi. Birleþen monarþilerin sentez gücü yeryüzüne doðru geniþleyen yayýlan bir büyümeydi.

Geçmiþ içinde üreten bir totem meslekle bileþmelerin lafzý olan “biz” söylemi, gök ve yer gruplarýnýn bileþmesiydi. Geri beslenme yasasý; geçmiþe ait ortak yaþama ve ortak anýya hitap eden tekrarlarýný yapar.

Geçmiþin ortak hafýzasý içinde olmakla geri baðlaným yasasý gereði tekrarlanmasýyla her biri bir totem mesleði olan yer-gök kavramlarý da þimdinin ortak yaþam ve anýsý içinde yýldýzlý sema ve gökyüzünün ifadesiydi. Totem meslekli birleþme ve büyümeler, birleþim merkezlerinden çevresine doðru yani yeryüzüne doðru bir yayýlma bir geniþlemeydiler.

Ön ittifaklý sürecin yer ve gök gruplarý sentezinden oluþan büyüme, geniþleme, yayýlmayý gerçekleyen yer gök grup baðýntýlý bileþimin BÝZ gücüydü.

Oysa köleci sistem içinde yer kavramý ile üreten totem grup deðil yeryüzü, dünya anlaþýlýyordu. Ve gök lafzý ile de bulutu, yýldýzý olan þimdiki gök söylemi anlaþýlýyordu.

Þimdiki bulutlu, yýldýzlý gökyüzü ve uzayýn “gök” diye anlam edildiði köleci süreç içinde, geri baðlaným yasasý doðrultusunda, ilahi döneme göre söylenmiþ olan “yeri ve göðü geniþletecek olan biziz” tekrar söylemi vardý. Yayma geniþletme söylemi mevcut yer gök durumu olan sabiteni anlamaya aykýrýydý. Kendilikten olan bu aykýrýlýk, köleci, oligarþin, kapitalist sistem içinde mecazý veren yorumlar olacaktý.

“Yeri ve göðü yayacak yeri ve göðü geniþletecek olan biziz” söylemindeki yayma, geniþletme söylemi mevcut gökyüzü ve mevcut yerin coðrafyasýna göre ve þimdiki bulutlu yýldýzlý gökyüzü anlamýna göre hiçbir anlam ifade etmiyordu.

Etmiyordu, etmiyordu Ama Hubble Uzay Teleskopu geniþleyen, genleþen, yayýlan uzay ve kýrmýzýya kayma teorisiyle “yeri göðü geniþletecek olan biziz” bilinçaltý gerisinde olan söylemi, yorumcularýn imdadýna yetiþen uydurma ve benzetili bir yoruma çevrilmekle hayreti þayanýmýz olacaktý.

Geçmiþten gelen gerçeklik karþýsýnda söylenen bu anlatýmýn, þimdiki evren anlayýþýna sýçramasýndaki esbabý mucip anlatýmýn baðlacý neydi? Kuþkusuz ki monoteist ve mutlak söylemli El düþüncesiydi. El ihalesini kimi kiþiler üzerine yaptýðý mülk sahipliðini deðiþmez bir kader kýlmak için; bu irade benim baþlangýçta irade yaptýðým deðiþmez karardýr diyordu.

Oligarþin inþa da monarþin irade gibi özel mülk sahipliði himayesi olmakla; monarþin irade sadece ben diyen kiþi iradesi yerine “biz” diyen zamir çoklu irade farkýyla oligarþi dilinin içine de geçmiþti.

Yani El ’in kararlarý deðiþmez mutlak olmakla geçmiþi geleceði kuþatan, bilen bir karardý. Ama köleci hafýza içinde “ yerin ve göðün geniþleticisi biziz” söylemi geçmiþ yaþam olan tarihi deðil de, þimdiki söylemle kavranan Yer gök üzerinde kafa patlatmayý ön gören bir anlayýþa dönüþmekle, deðiþmez bir iradeye göre anlam yorumunu söylemenin gayreti oluyordu.

Ön ittifaklý totem meslekli üreten iliþkiler bileþimi içinde büyüyüp, geniþleyen; yeryüzüne doðru yayýlanlar tarýmcý yer grupla, çoban gök gruplar entegresiydi. Totem alanda belli sayýlar çevresinde artmayan eksilmeyen bir nüfus vardý.

Oysa þimdi ön ittifak içinde gök ve yer gruplarýnýn toplamýyla hem nüfus, hem iþ yapma kapasitesi artmýþ; yayýlmýþ; geniþlemiþti. Bu yayýlma bu geniþleme yer ve gök gruplar tümseleni içinde sayýsal nüfusun ve üreten gücü kümülatif toplamý olan yayýlma ve büyüklüktü.

Büyüyen geniþleyen gruplar efekti, daðýlýmlar içinde olan yayma, geniþlenme gibi bir anlamýn þimdiki zaman içinde olan anlamý geçmiþte olup bitip unutulan ve özellikle de aykýrý söylemlerle unutturulan þimdiki köleci anlamýna hiç te benzemeyen bir anlamdý.

Söylem olarak geçmiþe ait geri baðlaným olarak þimdiki biçimsel diyagramla anlaþýlacak olan söylemin þimdi içinde anlam dönüþmesini vermesi vardý. Bu tür anlam dönüþmeleri bile bu söylemlerin baþlý baþýna geçmiþ bir kolektif hafýzalý toplumsal bilinçaltý hafýza olmalarýna ipucu bir uzantýdýrlar.

Neyse burada önemli olan þey ön ittifakýn biz söylemli ittifak iliþkilerini süreklilik, devamlýlýk baðlamý içinde tekrarlamýþ olmalarýydý. Þimdiki köleci monarþin hafýza, aktarýlan ön ittifak patenti tekrarlar içinde olan ortak söylemler olan “biz” iradesini kaldýrmýþ; yerine mutlak monarþinin ifadesi olan “O” söylemini koymuþtu.

Oligarþi de tekil olan “yeri göðü geniþleten yayan O ‘dur “ söylemindeki tekil ifade olan "O" vurgusunu “mülkün sahipleri olan grup iradesiyle çoðul yaptý”. Þimdinin biz söylemi içinde geçmiþe doðru oligarþi dili vardý.

Mülk sahibi monarþinin dili vardý. Üreten iliþkilerin birleþen güç birliði olan ilk ittifaklý iradenin anlamý vardý. "biz" söylemi mülkiyetli iliþkilerle, ön ittifaklý üreten iliþkilerin anlatým diline göre söylenmiþti

Olup biten, geçmiþin tarih dili içinde korunup; iman eksenli gelenekle günümüze kadarda koruna gelen mistiklikti. Kutsal tabu sal söylemli, tabu sal zikirle deðiþmeler içindeydi. Bu anlatýmlar tarihsel bir geri baðlanýma atýftýlar. Zikir çok önemlidir. Geçmiþi þimdiye baðlayan bir gizlemin, ifadesidirler.

Siz istediðiniz kadar tarihseli olan bu sözlere kutsallýk atfedip, bu sözleri bambaþka anlamlara büründürün. Bunlar geçmiþ tarihin depo hafýzasýdýrlar. ZIT söylemli aktarým ve ifade olunmanýn geleceðe aktarýmý olmakla korunmanýn dilidirler. Zýtlýk diyalektik ve bilimsel yöntemdir. Bilgidir.

Tarihi bilinç ancak böyle bir ZIT ve sosyal kodlama dilinin kutsamasý içinde muhafaza edilirdi. Bundan da günün koþullarýna göre bir yarar ve bir sigorta anlamlý YORUMLARI söylenirdi.

Bunlara "size olduðu gibi sizden öncekilere de böyleydi" denir. Mutlak olan öfkelenince "doðrusunu siz mi bilirsiniz yoksa biz mi biliriz ?" derdi. Kuþkusuz ki mülkün sahibi bilirdi! Çünkü veren eldi!

Veren El de kolektife ait ne varsa ala El ‘di. Ve haklý olarak oligarþinin iþine gelmeyen yerde kolektif sürece göre ve monarþiye göre söylenmiþ olan; davranýþ olan tutum ve sözlere de oligarþi "sapýklýk" diyecekti.

Eleþtirel bir mantýkla "biz atalarýmýzý bu yol üzerine bulduk" diyenlere karþý hem susturma baðlamýnda hem beyinlere bukaðý vuran anlamla hem de evirilen sürecin kuvveti ve doðrusu olma nedenle ile "Ya (kolektif ve monarþin) atalarýnýz yanlýþ yoldaysalar" diyecekti.

Ön ittifaklý iman ittifaka üreten iliþkilerde karþýlýklý üreten güç olmaya iman vardý. Oysa monarþin iliþkilerde ve oligarþi de üreten iliþkiler eksenli tanýmýn “ü’ sü” bile yoktu. Mülk sahibine iman vardý.
Kolektif gerçeklik içinde üretim hareketi ekseninde gelmemesi nedenle iman olan Oligarþin imanlý lafzý vaaz edebilmek için "Biz falanca kulumuzu, onlarý doðru yola çaðýrmasý için tebliðci kýldýk" gibi önce o monarþin ve sonra biz söylemli oligarþin süreç lafzýný ortaya koyuyorlardý.

O ve biz söylemi gerçeðin çevresinde dolanarak meþruiyet ortaya koymanýn diliydi. Bunlar köleci ve zamana göre þimdiki oligarþinin, burjuva inþanýn kendi dili olmakla haklý ve doðru söylemlerdi.

O, monarþin zamana göre tekil söylemi, biz oligarþi ittifaklý panteon mantýðýna göre söylemlerdi. Bu söylemleri herkes iþine geldiði gibi yorum mantýðý ile kendi lokal amacýna göre eðip bükmelerle ortaya koyuyordu. Monarþinin dili olan o oligarþinin tevhit dili olan biz söylemini de tekrar “O” yapacaktý.

Biz olan oligarþinin ortak mantýðýný söyleyen tekil söylemle o olacaktý. Giderek tekellüm eden O söylemi söyleyenle anlam olacaktý. Ýþte bu mantýða göre biz ve o söylenirdi. Ýþte kendisine mülk sahiplerinin yönetme gücü olan ortaklaþmayý saðlayan biz mantýðýna göre kâh o söylemi sapýklýktý.

Kâh biz olanýn tekil ayný yere vuran ayrý baþ çekmeyen söylem olarak o yerine kendisine ortaklar tanýyan biz demek, sapýklýktý. Monarþiye monoteizme göre biz söylemi, ortaklarý olma baðlamýyla azýtma sapýtma dili olarak söylenirdi.

Oligarþiye göre de güç ve yönetim ortaklarý olan ortaklaþýþla bir irade ve yönetim anlayýþýydý. Tekil olan ortak tanýmayan monarþin bir anlayýþtý. Biz ise yönetim de karar alma da mülk sahiplik iliþkileri içinde ortaklaþmayý tanýyan tevhit diliydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.