..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Salih Zeki Çavdaroðlu




22 Temmuz 2020
Ýki Yýllýk Baþkanlýk Sistemi Uygulamalarýný Nasýl Deðerlendirebiliriz?  
Salih Zeki Çavdaroðlu
Ýki yýldýr uygulanan 'Baþkanlýk Sistemi' nin seyri nedir ?


:IEF:
Türkiye’ nin 95 yýl sonra, sözde parlamenter sistemden, Baþkanlýk sistemine geçmesinin eleþtirileri, münakaþalarý, kuþkularý, muhalefet cephesinin gündeminden hiç düþmediði günlerdeyiz.

Oysa bu ülke, daha Cumhuriyet’ in kuruluþuyla birlikte; 27 sene, azami radikal þekliyle, Baþkanlýk sisteminin en aðýr travmalarýný , büyük bedeller ödeyerek yaþayacaktý.

1938’ e kadar; 15 yýl Mustafa Kemal, 1950’ ye kadar da 12 yýl Ýsmet Ýnönü tarafýndan mutlak bir “ tek adam” yönetimi ile yönetilen Türkiye’ de yaþanan günlerin bütün acý ve iz býrakan olaylarý, resmîtaraflý tarih dýþýnda, objektif tarih tarafýndan didik didik edilerek, meraklýlarýnýn bilgilerine sunulmuþtur.

Dolayýsýyla, Türkiye’ deki iki yýllýk baþkanlýk uygulamasýnýn karþýlaþtýrýlabileceði en önemli dönem, her ne kadar bu 27 yýllýk, “antidemokratik” cebri baþkanlýk yönetimleri olsa da, bununla birlikte, 1950’ den günümüze 70 yýllýk “demokratik” olarak nitelenen, aslýnda hep askerî müdahalelerin ilk muhatabý ve þamar oðlaný olmuþ olan TBMM bünyesinden çýkan gerek müstakil, gerekse koalisyon hükümetlerinin yaþadýklarý ve uygulamalarý da önemli bir kýstas olacaktýr.

Daha cumhuriyet kurulur kurulmaz yapýlan ilk icraatlar; milletin görüþüne hiç ihtiyaç duyulmaksýzýn, yönetimin tesbit ettiði, insanýmýzýn çoðunluðunun inanç, gelenek, hayat tarzý vd. hususlarý hiç kaale alýnmaksýzýn “ inkýlâp” adý altýnda uzun bir dizi deðiþim baþlatýlýr.

Saltanat ve hilâfet kaldýrýlýp, Cumhuriyet kurulurken, Þeriyye Mahkemeleri kapatýlýrken, Millî Eðitim mevzuatýnda deðiþiklikler yapýlýrken, Türkçe ezan, Türkçe ibadet konusunda mecburiyetler ve þapka giyme zorunluluðu getirilirken, tekke ve zâviyeler kapatýlýrken, Mecelle yürürlükten kaldýrýlýp yerine Medeni Kanun adý altýnda Ýsviçre’ den tercüme bir metin getirilirken, medreseler kapatýlýrken, Harf Devrimi yapýlýrken, Ayasofya camii olmaktan çýkarýlarak, müzeye dönüþtürülürken, devrin siyasî yönetimi bunlarý halka hiç sormadýðý gibi, bu deðiþikliklere olumlu bakmayanlarý dahi canlarý pahasýna cezalandýracaktýr.

Devlet sisteminde; yasama, yürütme ve yargý erklerinin tamamý âdeta “yürütme organý” nýn ÞEF’ inin elinde toplanacak, hatta Ýstiklâl Mahkemesi kararlarýnýn dahi tasdik mercii , “ Tek adam” ýn tasdikine dayanacaktý.

Oysa 2018’ de, parlementer sistemden baþkanlýk sistemine geçilmeden önce, önce bu deðiþiklik , halk oyunun görüþüne sunulmuþ ve öngörülen baraj atlanarak, gerekli idârî mevzuat peyderpey deðiþtirilmeye baþlanmýþ ve hâlen de sürdürülmektedir.

Buna raðmen Türkiye’ nin mâlum kronik muhalif kesimi , 1923-1950 arasýndaki en ceberrut yönetim sistemine, býrakýn en ufak bir eleþtiri yapmayý, o dönemin Türkiye’ nin en mutlu, müreffeh ve istikrarlý yýllarý olduðunda hiç kuþkularý bulunmamaktadýr.

Hatta iþin en komik tarafý; sanki baþkanlýk sistemine hiç geçilmemiþcesine, önceki konumunda olduðu gibi, sadece sembolik bir makam sahibi olarak gördükleri Cumhurbaþkaný’nýn, sabah akþam anayasal sýnýrlar içine çekilmesine dair fetvâlar verilmektedir.

Oysa iki yýldýr; “Diktatör” ilân ettikleri Cumhurbaþkaný’ nýn þahsýna ve aile efrâdýna karþý aðýza alýnmayacak hakaret ve küfürler edilmekte, bunlara yargý müdahale ettiðinde özgürlüklerine dokunulmasýndan bahsedecek kadar çocukça tepkiler vermektedirler.

Cumhurbaþkaný bütün devlet iþlerinde, “Yasama” ve “Yargý” nýn alanýna mümkün mertebe girmemeye gayretettiðini gözlemliyoruz.

Alacaðý önmli kararlaröncesinde , bir þekilde kamu oyunun görüþünü almakta, kendi parti ve devlet yönetimindeki yetkili kadrosu ile istiþare etmeksizin adým atmadýðýný görmekteyiz.

Hatta en son AYASOFYA’ nýn müze statüsünün yeniden cami vasfýna dönüþtürülmesi konusunu, bir bakanlar kurulu kararnamesi ile çözüp, kendilehine önemli bir siyasî puan toplayacakken, bunu en yüksek idarî yargý olan Danýþtay’ ýn önüne götürmesi de bu temkin ve basiretinin bir göstergesidir.

Ýki senelik zaman diliminde, siyasî ve bürokratik iþlemlerin, eskiyle kýyaslanmayacak kadar hýzlandýðý inkâr edlemeyecek bir gerçektir.

Mart ayýndan bu yana dünya genelinde yaþananan COVÝD 19 vak’ asýnýn, Türkiye olarak, dünya ölçeðinde en az hasar ve zararla yaþanmasýnda, siyasi otoritenin, týp ve diðer kurum bürokrasilerine tek elden müdahale edebilmesinin payý inkâr edilemez.

Zaman ilerledikçe, gerekli dönüþüm iþlemlerinin tamamlanmasýyla birlikte; Türkiye Baþkanlýk sistemine daa çok alýþacak ve kabullenecektir.


Salih Zeki Çavdaroðlu
11 Temmuz 2020



https://ferahnak.wordpress.com/2020/07/11/iki-yillik-baskanlik-sistemi-uygulamalarini-nasil-degerlendirebiliriz/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhuriyet Ýle Birlikte Osmanlý Mûsýkîsi de Artýk Yeni Rejimin "Ýnlýlâp" Ajandasýndadýr
‘ Üstad’ 37 Sene Önce Bugün Hakk’ A Yürümüþtü
‘baþkanlýk Sistemi’ne Geçmeseydik, Ne Pkk, Ne Fetö, Ne de Corona Virüs Ýle Baþ Edebilirdik!..
Mýsýr" Daki Halk Ýsyanýnýn Geçmiþi, Bu Günü ve Geleceðinde Müslüman Kardeþler '' Ýn Yeri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Cumhuriyet' Ýn Radikal 'Ýnkilâplarý '' Sürecinde Tarihi Musikimiz de Payýný Almýþtý
Necip Fâzýl" da "Peygamber" Aþký….
2. Adam Ýsmet Ýnönü' Nün Müzik ile Ýliþkisi
Endülüs Ýslam Devleti Medeniyeti Ýçinde Elbette Musýki de Vardý
Bir ‘uç Beyi’ : Münir Nureddin Bey
Osmanlý Düþmanlýðý Cumhuriyet Hükümetine Osmanlý Arþiv Belgelerini Dahi Hurda Kaðýt Deðerinden Sattýrmýþtý
Yazýlýþýnýn 600. Yýlýnda Süleyman Çelebi" Nin "" Mevlîd" Ý
1930’ Lu Yýllarda Musýkimize Yönelik Tasfiye ve Ayar Sonrasý Aralanan Kapý Ýle Tanýþýp Dost Olduðumuz Arap Musýkisi ve Arap Filmleri Maceramýz
Ezan Bundan Tam 70 Sene Önce Tekrar ‘rab’ Ça Okunmaya Baþlanmýþtý.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.