..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Salih Zeki Çavdaroðlu




10 Ekim 2020
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doðrusu Bu Ýddialarý Ne Kadar Doðru?  
Salih Zeki Çavdaroðlu
CHP' nin siyasi tavrý...


:IFF:
CHP, kuruluþu takriben bundan bir asýr gerilere giden, bir Ýmparatorluðun çöküþü sonucunda, 9 Eylül 1923 tarihinde, Ýstiklâl savaþýmýzý kumanda eden Gazi Mustafa Kemal’ in liderliðinde kurulan bir parti. Ayný zamanda herkesin bildiði gibi, Cumhuriyet Türkiyesi’ nin ilk siyasi partisi.
Kuruluþu ile birlikte Hükümet olarak da baþlattýðý radikal “inkýlâp” uygulamalarý ve arada göstermelik olarak kurulan ve kýsa zamanda kapatýlan iki parti dýþýnda 1946’ ya kadar hiçbir siyasi rakibi olmayan totaliter bir parti.
Bu arada Ýkinci Dünya Savaþý öncesinde Ýtalya’ da Mussolini, Almanya’ da Hitler ile kurulan iki faþist ve nazi partisi ile yüksek düzeyde iliþkileri olan bir kurum.
En kaba tabiriyle Devletçi bir parti. Bu siyasi çizgisini tâ 1970’ li yýllara kadar korumuþ, hatta 1960 yýlýnda Cumhuriyet hükümetlerinin tarihte yaþayacaðý ilk askerî darbeye de o zamanki Genel Baþkanlarý, tek parti rejiminin 2. Adamý olan Ýsmet Ýnönü’ nün Ordu nezdinde sivil komutanlýk ettiði bir parti.
27 Mayýs darbesinin ardýndan, 1961 yýlýnda kabul edilen anayasa ve bunun sonrasýnda ayný yýl ve daha sonra 1965 yýlýnda yapýlan genel seçimler sonucunda , halktan demokratik anlamda bir desteði bulamayan Ýnönü ve genel sekreteri Bülent Ecevit, 1960 lý yýllarýn sonlarýna doðru, dünya siyâsî konjonktüründe “sosyalist” hareketlerden ilham alarak, “ortanýn solu” olarak isimlendirdikleri býr hareketi baþlatacaklardý.
Bu hareket ile Türkiye genelinde âdeta bir fenomen haline gelen Ecevit,1970’ li yýllarýn baþlarýnda, Mustafa Kemal’ in 15 sene baþbakanlýðýný, 12 sene de Türkiye’ nin Cumhurbaþkanlýðýný yapmýþ olan Ýsmet Ýnönü’ yü hem CHP Genel Baþkanlýðý,hem de siyasetten tasfiye edecekti.
Ecevit’in partinin baþýna geçtiði 70’lerden ve 2000’li yýllarýn ilk iki yýlý içinde , zaman zaman, gerek tek baþýna, gerekse koalisyon þeklinde hükümet etse de, “ ortanýn solu” tezini, gerek hükümet programlar ve gerekse uygulamalarýnda, sadece “ köy kentler” gibi sembolik ve romantik tezler dýþýnda, hiçbir zaman sosyal demokrat bir lider olmayý baþaramadý.
Ecevit sonrasýnda Deniz Baykal ile yoluna devam eden CHP, bu dönemde, hiçbir alternatif siyasi proje üretmeksizin, sadece kemalist sloganlar ile kronik bir muhalif tavýr sergileyecektir.
2010 senesinde, ülke dýþýnda Devlet muhalifi bir suç örgütü tarafýndan hazýrlandýðý söylenen bir cinsi sansasyon komplo sonucunda Baykal, CHP Genel Baþkanlýðý’ ndan istifa etme mecburiyetinde býraktýrýldý. Yerine yine bu plan sonucu getirildiði söylenen Kemal Kýlýçdaroðlu , olaðanüstü kurultay sonucunda parti Genel baþkanlýðýna getirildi.
Kuruluþundan bu yana “Kemalist” ideolojiden en ufak sapma göstermeyen Parti, Kýlýçdaroðlu’ nun 10 senelik yönetiminde, partiyi tamamen deðiþik bir zihniyetle yönetmiþ ve özellikle PKK hareketinin siyasi ayaðý olduðu âþikar duruma gelmiþ olan HDP ile sýký bir münasebet kurmuþ, hatta yapýlan genel ve yerel seçimlerde, HDP’ in seçim barajýný aþabilmesi için, kemdi seçmeninin bir bölümünün o partiye oy vermesi için mesajlar vermiþ ve baþarýlý olmuþtu.
Bundan daha kötüsü; özellikle yurt savunmasýnda ve ülke menfaatleri bakýmýndan hükümetin attýðý adýmlarýn istisnasýz tamamýnda katý bir muhalif tavýr aldý, hatta ülkenin emperyalist devletler ve komþu devletler ile girdiði polemikler ya da sahadaki çatýþmalarýnda hep, Türkiye’ nin rakiplerin yanýnda yer alýyor.
Yani bu durum, ülke menfaatleri bakýmýndn çok acý ve vahim bir durum...

Salih Zeki Çavdaroðlu
10 Ekim 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/10/10/chp-ne-kadar-solcu-ya-da-sosyal-demokrat-daha-dogrusu-bu-iddialari-ne-kadar-dogru/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Emperyalist Dünyanýn Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Görünen Köy Gerçekten Kýlavuz Ýstemiyormuþ…
"" Hitler "" Tartýþmalarýnda Haklý Olan Kim?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mukaddes Kitabýmýz’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Iþýðýnda: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdýklarý Ýle Yaþadýklarý Aykýrý Bir Sanat ve Edebiyat Adamý
Cumhuriyetimizin Kuruluþ Felsefesi
Türkiye’ Nin Önüne Konmuþ ‘batýlýlaþma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlýþ Bir Hedef Olduðunu Artýk Anlamamýz Gerektiði Günlerdeyiz
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleþtirme’ Adýna Yapýlan Ýhanetler ve Bunun Sonuçlarý
1923’ Te Okullarda Türk Mûsýkîsi Öðretimi Yasaklanmýþtý!..
Türkiye’ Nin 'Batýlýlaþtýrýlma 'Projesi Kapsamýnda Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Ziya Gökalp
Cinuçen Tanrýkorur
Türkiye’nin Siyaset Kroniði Piyanocusu Gene Hariçten Lied Okuyor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Vefatýnýn 67. Yýlýnda Ziya Osman Saba’ Yý Rahmetle Anýyoruz... [Þiir]
Ýki Bedene Tek Ruh [Þiir]
Adý Konulmamýþ Duygular [Þiir]
Aþk Bir Terennüm Ýse [Þiir]
Hayal Bazan Gerçeði Aþar [Þiir]
Sensizlik Beyitleri [Þiir]
Yaðmuru Beklerken [Þiir]
Her Þey Geçmiþte Kaldý [Þiir]
Vesvese [Þiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradýr "" [Þiir]


Salih Zeki Çavdaroðlu kimdir?

Otuz yýldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musýkisi eðitimi aldým. Üsküdar Musýki Cemiyeti' nde 20 yýl korist - solist olarak görev yaptým. Bu güz Türk Musýkisi üzerine makaleler yazýyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiði Yazarlar:
N.Fazýl , C.Meriç, B.Ayvazoðlu,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.