..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > ömer akþahan




18 Þubat 2003
Þiir, Þair ve Ýklim  
þiir poetikam...

ömer akþahan


Þiir yoðunluktur. Eðer þair bu yoðunlaþmayý saðlayamamýþsa, þiir ondan uzaklaþýr. Çünkü þair, þiirin özsuyunu bulamamýþ demektir.


:CJDD:


Her þiir bir iklimdir. Kimi zaman kýþýn acýmasýzlýðýný, kimi zaman ilkbaharýn umutlarýný, izlerini taþýr.
Yaz þiiri ise, doðanýn bütün izlerini, lekelerini siler. Her þairin yaþamýnda derin etkiler yapan þiirse, hiç kuþkusuz sonbahar þiiridir. Çünkü, þairlerin en çok sevdiði gerçek olan ölümü, en çok duyumsadýklarý zaman sonbahardýr.

Þairlerin yaþama dört elle sarýldýklarý sanýlsa da, ölüm, onlarýn en yakýn dostu olmaya devam etmektedir. Bugüne deðin bilinçli ölümü seçen þairlerin hangi mesajý verdiklerini sanýyordunuz. Düþen her yaprak, dökülen her tel saç bizi her gün biraz daha ölüme yaklaþtýrmýyor mu? Mayakovski Yesenin’in intiharýnýn ardýndan hayatý sevmeye dair onca söylemine karþýn niçin ayný yolu izlemiþtir? Çünkü, o da, tüm þairler gibi ayný topraktan yoðrulmuþtur. Elimizdeki örnekler bizi bu sonuca götürmektedir.

Her þair okyanus dalgalarýyla boðuþtuðunu sanýrken, gün gelir durgun bir gölün sularýna yenik düþer. Yazgýsýný gölün aynasýna gömen þair mutlu sona ulaþmýþtýr. Yorgun sonbahar yapraklarýnýn kendisini örtmesini bekler, yalnýzca...

Þiir yoðunluktur. Eðer þair bu yoðunlaþmayý saðlayamamýþsa, þiir ondan uzaklaþýr. Çünkü þair, þiirin özsuyunu bulamamýþ demektir. Her ne kadar þairler, þiirle nikahlýyken küçük flörtleri yaþamak isterlerse de, gerçekte bu durum yoðunlaþmanýn en büyük düþmanýdýr. Bu, yaz mevsiminde kar yaðmasýný andýrýr. Evet, þiir bakým ister, her gün biraz daha güzelleþmek ister.

Eðer bir þair dostunuz varsa, yandýnýz demektir. Çünkü, dünyanýn en az geçimli insanlarýdýr. Özellikle þiirle yoðunlaþtýðý anlarda kimseyle ilgilenmek istemezler. Onu yolda rastladýðýnýzda sizi görmeyebilir, bir gece önce raký kadehlerini birlikte patlatsanýz dahi, sizi ilk kez görüyormuþçasýna bakabilir. Sakýn bu davranýþlar karþýsýnda paniðe kapýlýp, dostluðunuzu ondan esirgemeyin. Çünkü, þair dostunuzun gözü o an þiirden baþka kimseyi görmemektedir.

O yalnýzca soluk alýp veren bir varlýða benzer.
Þair, ýstýrap ve güzellikleri gerilimli bir biçimde yaþamayý ve bunu bütün dillerde ifade edebilmeyi ister. Þair kendini sürekli bir cenderede hisseder. Yaþamýn gerçeðini inkarda beceriksizdir ve sürekli kendi yarattýðý yel deðirmenlerine karþý savaþýr.
Bu baðlamda þair ve þiir özgürlüðüne son derece tutkundur. Þiirin yataðýnda akýntýnýn tersine yaptýðý her yürüyüþ , þairi biraz daha gerçek yaþamdan uzaklaþtýrmaktadýr.

Eðer bir þairin huzurunu saðlayamýyorsa, þiirin özgürlüðü o denli önemli deðildir.Vücudunun tüm sýcaklýðýný þiirine veren þair, koltuklarýnýn altýndan günü gelince dünyanýn en güzel kelebeðinin uçup gideceðini bilmektedir.

Þair, dünyanýn en aðýr iþçisidir. Mayakovski’nin dediði gibi, þair, ýrmakta altýn arayan bir iþçiye benzer. Sonuçta ikisi de saflýðýn, güzelliðin peþinde koþar.

Þiir, þairin içindeki depremdir. En güzel þiir; þairin merkezinden büyük dalgalarla yayýlarak çevresini etkileyebilen þiirdir. Her þairin en büyük özlemi, günün birinde 7,5 Richter ölçeðinde bir depremle uyanmaktýr../..

Not: Bu yazý 17 Aðustos 1999 depremi öncesi kaleme alýnmýþ ve 1998'de Kýyý dergisinde yayýmlanmýþtýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: duyarlýlýk
Gönderen: adil okay / paris
12 Mart 2003
duyarlý insanlarýn azaldýgý günümüzde, þiir ve þairi böyle duyarlý inceleyen, iþleyen bir insan olsa olsa þair olur. kutlarým




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Sözlence
Okumaz Yazarlar
Þiir Atý
Sokrat"ýn Aynasýnda Görünen miydi Gerçek?
Bakýr Ustasý
Varolmak Kavgasý
Edebiyatýn Kumaþý
Þeylemeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Beyaz Afrika Menekþesi
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.