..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




19 Ekim 2020
Devlet Milletin Hizmetkârýdýr  
Osman AKTAÞ
Devlet yönetmek ayrý bir meziyet, devleti temsil etmek ayrý bir meziyet, yönetici seçmek daha ayrý bir meziyet...


:EHB:
Devlet yönetmek ayrý bir meziyet, devleti temsil etmek ayrý bir meziyet, yönetici seçmek daha ayrý bir meziyet...

Kiþi kendi seçtiðinin her davranýþýný meþru sayýp, onu koruma altýna alýrsa, seçtiði insan bir süre sonra yaptýðý yanlýþlarýn doðru olduðu kanaatiyle hareket etmeye baþlar ve alýnan kararlar "Ben yaptým oldu" ya döner.

Ülkemizde yaþanan tek baþýna iktidar süreçlerine bakýldýðýnda, 1950-1960 arasý, 1983-1990 arasý ve 2002 sonrasý iktidarlar tek adam mantýðýyla hareket etmiþ / ediyorlar. Bir kiþi ne söylerse, þartsýz þurtsuz kabul ediliyor. Ülke ya da millet çýkarý aramak ya akýllarýna, ya iþlerine gelmiyor.

1920-1938 yýllarý arasýndaki iktidarda tek olma çabasý elbette Mustafa Kemal Atatürk'te de vardý, ancak parti içi muhalefet var ve hat safhada. Ayrýca Mustafa Kemal Atatürk parti mensuplarýnýn görüþ ve düþüncelerini dinliyor. Bu düþünceler ülke çýkarlarýna ters düþmüyorsa, deðerlendirmeye alýyor.

1939-1950 yýllarý arasýnda Ýnönü de tek adam olma hevesinde... Fakat parti içi muhalefet o kadar güçlü ki, çoðulcu demokrasiye geçme zorunluluðu doðuyor. Bir kiþiye her istediði yaptýrýlmýyor.

Ben þimdi ülke yönetimine baktýðýmda, muhalefeti bile kendi ayarlayan bir iktidar görüyorum. Demokrasiyi hak getire... Çok daha ilginç olaný da, bütün yanlýþ ve olumsuzluklarýn, kiralýk kalemler tarafýndan doðruymuþ gibi topluma anlatýlmaya çalýþýlmasý...

Bütün bu ilginç geliþmeler doðrultusunda da atanan mülk-i amirlerin aralarýnda mülk-i idarecilikten çok, iktidar hizmetkârlarý gibi davranmalarý...

Bir makamý elde etmek için kullanýlan bilgi, bilgi deðildir. Bir kiþi edindiði bilgiyi özümseyip, kendi yaþantýsýna uygulamasý gerekir. Bunu yapmayanlara zaten atalarýmýz "Kitap yüklü eþek" diyor. Kiþi kitap yüklü eþekse, makamýndan güç alýp, kendi korkaklýðý ve çaresizliðini kapatmaya çabalar. Eðer bilgiyle erdeme ulaþmýþsa, bulunduðu makama güç verir ve iþlevselliðini artýrýr. Tabii kendi bilgi ve becerilerini kullanmasýna fýrsat verilirse, verilmezse, onurlu insan istifa eder. Onursuz insan yalama vidaya döner; ne iþini yapar, ne yataðýndan çýkar. Sanýrým bizdeki yöneticilerin birçoðu yalama vida... Makam da, umursamaz birinin elinde hor kullanýlan emanet araç...

Ýyi bir mülk-i amir; rahmetli Yazýcýoðlu gibi, halkýnýn emrinde, halký rahat ettirmenin görevi olduðunu bilinciyle hareket edendir. Mülk-i amirlerin kime hizmet etmeleri gerektiðini bilmeleri sorunu zaten çözecektir.

Umarým bu durum bütün ulus tarafýndan fark edilir, yoksa "Adýn Reþit. Sen de, sen iþit"e döner.

Sürç-i lisan eyledikse affola...

19 Ekim 2020
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.