..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




20 Ekim 2020
Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 2_3  
Bayram Kaya
Olaðan ve verili düzende sürekliliði olan bir istismarý otaya koyamýyordu. Kiþiler yýldýrýmdan kaçýnma gibi temel referans deðeri olukla görülen kimi groteski imajlarý haz-elem bazlý seçme ayýklama mekanizmasýna uygun biçimde seleksiyonlar yapmýþtý. Doðal olan, doðru olan ve temel olan tutum buydu.


:FJJ:
Týrmanýrken gerinizde iniþ býrakýrsýnýz. Giderken gerinizde ayný anda dönüþ yolu býrakýrsýnýz. Yaþarken (týrmanýrken) mutlaka ölü olduðunuz bir an (iniþ aný) vardýr.

Kuantum yasalara göre yaþayan anýnýza, ölü anýnýzýn eþlik etmesi; ölü anýnýza da yaþayan anýnýzýn eþlik etmesi gerekirdi. Makro boyutta diðer an varken anýn biri, diðer an nedenle gözükmüyordu (kayýptý).

Ýp üzerinde bir cambaz düþünün. Cambaz ip üzerinde yürür ama cambaz ipin çevresini dolaþamaz. Fakat bir karýnca bir böcek o ipin çevresini çok rahat dolaþýr. Size kapalý olan boyut karýncaya olasýdýr.

Yani mikro dünya olgu ve olaylarý için olasý olan üs sel durumlar, makro dünyaya çok kýsýtlý yansýma ve belirme olukla sahne veriyordu.

Kuantum belirmeler makro dünyaya geçiþende ikisi birlikte ama biri varken diðeri yoktur. Oysa ikisi de ayný anda olmak zorunda. Deðilse týrmandýðýnýzý yani yaþadýðýnýzý bilmeniz olanaksýzdý.

Ýþte yokuþ yukarý ve yokuþ aþaðý olan uzay zaman düzlemse farklý, ip gibiyse farklý, küp gibiyse farklý, hiper küp yani sekiz küp bileþkesi teserat dediðimiz boyutla farklý olmakla size niþlerle dolu parçalý durumlarla baðsan oyukla eylem alaný açýyordu. Daha fazlasýnýn boþalamayacaðý (sahte) boþluk enerji alaný ortaya konuyordu.

Siz artýk üç boyutta yaþarken ölü, ölü iken de yaþayan olamýyordunuz. Bu hal dördüncü boyutla olasý. Oysa üs sel durumla týrmanýrken ayný anda iniþte olmanýz gerekirdi. Üç boyut içinde týrmanýþtayken iniþle olamadýðýnýz ahvalde, iniþle olamadýðýnýz duruma izin vermeyen neydi? Kuþkusuz ki boyutlardý.

Oysa uzay zaman ayný anda hem iniþ hem çýkýþýn zýt durumuylaydý. Uzay zaman boyutlar aktörüydü. Oysa siz boyutlarla sýnýrlý bir niþ alaný oluþmasýnýn parçalý baðýntýlý kesikli sürekli özel baðýntýsýydýnýz.

Bir týrmanma iþi yaparken iniþe uzay, týrmanmaya zaman dersek; iniþteki (uzaydaki) hareketsizlik demek tüm hareketin týrmanýþta olmasý demektir. Yani zaman ilerler, zaman akar.Uzayda (iniþte de) hareket halindeysen, sadece týrmanýþta deðil, ayný zamanda da iniþte de hareket halindesin demektir.

Ve bu bir bileþkedir bileþke de zamanýn hýzýnýn azalmasýna neden olur. Uzayda hareket halindeysen hýz arttýkça adeta zaman yavaþlar ve giderek durur gibi olur

Nokta boyutu yan yana getirin uzunluk çizgi elde edersiniz. Çizgileri yan yana getirin iki boyutlu en boy elde edersiniz. Ýki boyutlu cisimleri birbiri üzerine getirin en boy derinlik olan bir küp elde edersiniz.

Sanal bir zýt durumu, kopya bir imaj duruma tamamlar (özel baðýntý) olukla vardýnýz. Diðer spinle olan zýt durumunuz, baþka boyutta kalmakla, sanal oluþ ayný anda ters sipin durumla tamamlayan bir efekt olarak vardý.

Bir boyut, tespih tanesi gibi öne-geriye doðru eylem olmak dýþýnda diðer durumlara izin vermez. Örneðin; geride olan sizin çevrenizde dolaþamaz. Sizi üsten aþamaz.

Ýki boyut, bir boyuta göre ileri geri, saða sola yani yanlara ve yandan dolanmaya bir izin oluþla üs sel bir durum iken üç boyutlu zamana göre kýsýtlanma sýnýrlanmadýr.

Üç boyut size ileri-geri, yanlara ve yukarý-aþaðý yönlerle birlikte çevreden dolanma; üstünde aþma gibi birçok eyleme izin verirse de ayný þekilde duvardan öteye geçtiðiniz hatta insanýn içini gördüðünüz dört boyutta, beþ boyuta göre olan davranýþlara izin vermez.

Bu boyutsalýlar kuantum dünyanýn üs sel durumlarýný, makro dünyaya göre veya makro dünyadaki boyutsal alan durumlarýna göre, makro dünyamýzýn neden sýnýrlý olmasý gerektiðine dair ipuçlarýný bize verebilir. Boyut alan olunca, bir boyutun alana oraný ve etkisi de kuvvetti.

Sizin sanal durumunuzla, düþünme durumunuzla var bulunan birçok haliniz, bir baþka boyutun bir baþka evreninde bu dünya ile eþ anlý olukla olasýydý. Yani siz üst boyutlardaki durum yansýmalarýnýn bu dünya içindeki kesitiydiniz.

Kesit olmak nereden ileri geliyordu? Ýki boyutun bir boyuta bir boyut olarak, üç boyutun iki boyuta iki boyut olarak ve dört boyutun da üç boyuta üç boyut olarak vs. yansýmasýndan, ileri geliyordu.

Örneðin üç boyutlu þekil olan küp, iki boyutlu dünyaya sadece bir kare olarak, kare alan etkili kuvvet olarak yansýr. Üç boyutlu küre, iki boyut içine daire olarak yansýr. Bir boyuta nokta (kesit) olarak yansýrlar.

Yani iki boyutlu düzlem alandaki kiþi, üç boyutlu bir küpü sadece kare gibi iki boyutlu bir kesit olukla görecekti. Küpün diðer boyutu kaybolacaktý. Oysa kaybolan bir þey yoktu. Küp yine küptü. Ama iki boyut içindeki algý, çok boyutun iki boyuta indirgenip iki boyut anlaþýlmasýna izin veriyordu.

Yani siz bu dünyada týrmanýrken bir baþka boyut içinde belki de bu dünyadaki dördüncü beþinci vs. boyut içinde iniþ aþaðý ya da ölü durumla ayný anda birlikte olansýnýz.

Ýç içe algýlanan boyutla ölüm ve yaþam da ayný anda birlikte vardýr. Özel baðýntý ve boyutsal baðýntý nedenle siz ölümü yaþarken (iniþ yaparken) dirim yoktur (ayný anda inerken týrmanýþla deðilsinizdir). Týpký týrmanýyorken iniþle olmadýðýnýz gibi.

Bir yamacý inerken ayný anda yamacý çýkýþta yoksunuz. Kýsaca inerken týrmanýþý tüketir, iniþi uzatýr, iniþi çoðaltýrsýnýz. Týrmanýrken iniþi biriktirir, iniþle dolup þarj olmakla týrmanýþý harcar ya da týrmanýþý deþarjla iniþe doðru boþaltýrsýnýz.

Bunlar en yalýn en sade biçimle bir eylemin veya bir düþüncenin vücut bulmasýyla; iniþin týrmanýþ olukla veya týrmanmanýn iniþ oluða tersi durumla kendisine eylem alaný açmasýydý.
3
Ýþte El de kolektif süreç içinde kolektif koþul ile donanýmlý olduðu halde; kolektif sürece karþý; “mülk benim. Mülkün sahibi benim. Bir takdirle mülkümden dilediðim kadar payý sizlere veren de vermeyen de benim” demekle kendisine dört tane alan açmýþtý. Tersten kolektif kuvvetin yerine geçmiþti.

El kiþisi mal sahipli olmanýn akýl almaz boþluk devinmeli eylem alanlarýný ortaya koyarken ister istemez kendisine açtýðý eylem alanýndaki baðýl boþluk devinmelerinin de içinde olacaktý.

Her biri diðerine baðlý sarmal ve zincirleme að gözlü baðýntý giriþmeler içinde olacak olan El, gün gelecek kendisini; adil biri, öç alýcý biri vs. olarak tanýmlayacaðýný hiç bilmiyordu.

El salt "mülkün sahibi benim. Mülkümü keyfime göre tasarruf ettim. Takdir ettim. Kaderleri ben belirledim" demenin dehþeti içinde gün gelecek “merhametinin azabýný geçer olacaðýný, hikmet sahibi olacaðýný, ihsanda bulunacaðýný, sadaka vermeyi iyilik yapmayý söyler olacaðý” aklýna bile gelmiyordu.

Kýsaca El, kendi açtýðý alan içinde “mülkün sahibi benim. Mülkümden istediðim tasarrufu da yaparým” demesi ile El ‘in açtýðý alan, açtýðý gibi kalmýyordu. Ýþte yine bu tür bir alan açma içinde El:

"Mülkün sahibi benim" demenin türü türlüce olan, yýðýnlarca boþluk devinmesinin içinde olacak hal ile "bir saatlik bir adalet, altmýþ yýllýk ibadete denktir" diyecek olmasýný, aklýnýn ucunda bile geçirmemiþti.

El 'in sýrf muktedir olucu bir tamah içinde olan bir hesap nedenle "mülkün sahibi benim" demekle El kendisine alan açmýþtý. Kendisine açtýðý bu alan yansýmalarý içinde ya da El 'in kendisine açtýðý boþluk devinmeleri içinde kendisinin de farkýnda olmadýðý ama etkisini hissettiði bir tebdili mekân ferahlýðý vardý.

El, farkýnda olsun veya farkýnda olmasýn ama rüzgârýný hissettiði muhakkak olan "mülkün sahibiyim ve takdirde bulunan benim" demesiyle El ‘in sizleri bir cendere içinde tutup, öðrenilmiþ ya da öðretilmiþ bir çaresizlik içine ittiði de bir gerçektir.

El 'in farkýnda olmadýðý ve "tebdili mekânda ferahlýk vardýr" dediði yeni düþüncelere göre mülk sahibi oluþla kazanýlan boþluk devinmeli etki alanlarýnýn var oluþu içinde var olanlardan birisi de "öðrenilmiþ çaresizlikti".

Yanlýþ olan tebdili mekân deðildi. Yeni olaný ya da tebdili mekâný ortaya koyacak olaný yok sayýp; göz baðý çekip kolektif koþulun ve kolektif damarýn yerine kendisinin geçmesiydi. Kolektif sistemi, kolektif kuvveti, kolektif alana göre deðil de kendisine göre ayarlar olmasý yanlýþtý.

Doðada elmaya yönelen bir hayat (kiþi) bu elmanýn sahibi var mý, yok mu? Demez. Doðadaki kendi kendisine kurallarýyla olup biten elmayý almaya; haram mý, helal mý; demeyen kiþiler, aðaçtaki elmaya yönelmiþti.

Kiþiler aç kaldýðýnda, tepelerine düþen yýldýrým karþýsýnda, karanlýðýn ve aydýnlýðýn karmaþýk haz veren elem veren duygulanmalarý karþýsýnda; bu bir takdirdir. Bunlar yaptýklarýma birer bedeldir. Takdir olan gelir baþa, dememiþti. Elbet bunlar da üs sel durumlu baðýntýsýndan kopuk durumla olasý yansýmalardý

Ama bu groteski ilik ne kolektif bir senkronizeydi. Ne üreten iliþkiler içine konacak olan sömüren bir uyarlamaydý. Ateþ yakýyorsa ateþi hem kullanacaktý. Hem ateþin yakma eyleminde kendini sakýnacaktý.

Ateþ ile yakmasý arasýndaki boþluklu alan sakýnýcý somut ve gerçek davranýþlarla doldurulmuþtu. Örneðin elektrik çarpýyorsa elektrik ile çarpma arasýndaki boþluk alan, elektriði yalýtan somut eylem doldurulmuþtu. Gerçek olan kolektif alaný ilgilendiren buydu.

Deðilse elektrikle, çarpma arasýný yalýtmazdan önce farklý farklý groteski imajlý anlamalarla doldurur olmanýz saðlama yapmýyorsa kolektif eyleme baðýntý deðildir. Unutmayýn kolektif oluþ salt bir arada yaþama isteði deðildir.
Bir arada yaþama isteðini güden temel durumlu bir saðlama isteði olmadan, kolektif eylem belirmezdi. Bu türden öðrenilmiþ çaresizlik içeren söylemler El eksenliydi. Eðer üreten bir iliþki ortaya koymamýþ olsaydýnýz ortada ne El vardý, ne öðrenilmiþ çaresizlik vardý.

“Bu bir takdirdir” deniþle olan söylem El eksenlidir. Kolektif emeðe göz dikme sonrasýndan öðretilecek seçeneksizlerle öðretilmiþ çaresizliðin davranýþlarýydý bu tür söylemler. Tekil kiþinin tepesine düþen yýldýrýmdan sakýnmakla edindiði groteski imajlar kuantum sýçramayla kolektif alan içine gelmez mi?

Kendisine bir uzay zaman mekâný bulacak bir baðýntý olmadan, groteski imajlar kolektif bir senkron hareketi olukla kolektif yasa olarak gelemezdi.

Groteski imajlar, üreten kolektif emekle; üreten kolektif emeðin sömürüsü arasýndaki boþluklu uzay zaman mekân alanýnýn içine ancak “mülk benim” diyen El mantýðý ile kuantum sýçramasý yaptýrmakla olasýydý.

Bu tür söylemler, üreten süreç öncesi tekil kiþi istismarýný yapacak olan enfeksiyonla tekil kiþi aklýnýn kýyýsýnda geçmemekle; kiþiler bunlarý olaðan ve verili düzen davranýþlý alan etkisi olarak görürlerdi.

Olaðan ve verili düzende sürekliliði olan bir istismarý otaya koyamýyordu. Kiþiler yýldýrýmdan kaçýnma gibi temel referans deðeri olukla görülen kimi groteski imajlarý haz-elem bazlý seçme ayýklama mekanizmasýna uygun biçimde seleksiyonlar yapmýþtý. Doðal olan, doðru olan ve temel olan tutum buydu.

El anlayýþlý davranýþlar þunun þurasýnda, kolektif üretim iliþkisinden sonra ve kolektif üretim iliþkisi üzerine alan açmakla öðretilmiþ çaresizlik; yaklaþýk 6000 yýl önceden beri modüle bir enfeksiyondu.

Kolektif söylemlere eþletilen þifahi olukla zararsýzca (plasebo) söylemli El anlayýþlý anlamlar oluþtu. Bu söylem ve düþünceler; üretim hareketiyle, üretim hareketini sömürme arasýndaki boþluk devinmesi içine konacak olan bir enfekte edicilikti.

Enfekte ediciler ortamý bulunca canlandý. Aktif oldu. Ve giderek gerçek olan üreten iliþkiler üzerine El mantýklý enfekte edintilere, öðretilmiþ çaresizliði ideolojisi (iman öðretisi) olacaktý. El mantýðý konakçý ile konaklanan kolektif iþleyiþi birbirine karýþtýrmamak gerekiyordu.

Her konak bir konaklamayla vardýr. Ama her konaklama, konaðýn yansýyan özelliði deðildir. Konak üzerinde sistem dýþý anlayýþ ile açýlan sur gediði içinde tersi durumlu alan devinmesinin özelliðidirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.