..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Ekim 2020
Bileþim ve Bileþimin Özelliði 1  
Bayram Kaya
Belirsizle durum kendisine belirsizle olan bir durum deðildir. Dýþta ölçüþme veya giriþme koyamayan bir davranýþa belirsizle durumdur.


:EDH:
Her bileþim ya da kolektif alan, en az bir durumla, o durumun daha fazlasýna doðru pasif etkili veya etkin bir enerji düzenli organizasyonudur. Her bileþim veya dýþtan bileþimle koloni olan bir giriþme ve bir giriþtirme etki alanýdýrlar.

Ýlk kolektif yapýlar bileþen bir giriþme, giriþtirme etki alaný olmakla; etkin ve organize bir tabumsak enerji düzenidirler. Bileþimler birçok parçalý durumlar tümleþiðidirler (entegresidirler).

Bileþimler (kolektif yapýlar) ortaya konurken; belli bir sayýsal nicelikler çerçevesi içerisinde kendilik bir ölçü ve ölçüþmeyle giriþirler.

Örneðin; bölge alaný geniþliði ve bölge alanýna baðlý kaynaklarýn yeterli olacaðý bir kiþi sayýsý bileþen süreci kendi kendisine bir ölçüþtürme olmakla kiþi anlamasýna deneyim olurlar. Ha keza üreten iliþkiler nedenle hacim de bölge alan tabanýyla bir giriþmeler bileþmesi olacaktý.

Kolektif birleþmeler doðada saðlama yapacak kiþilerle o kiþilerin kontrolünde yalýtýma olan bir bölge ve bölgesel etki alanýyla vardýr. Yine kolektif bileþimden önce; açlýk gibi saðlama, korku, sevinç, kaygý gibi kiþilerin temel durumla olduklarý duygu ve duyum gereksinmeleriyle, bir eylem bölgeleri vardýr.

Makro dünyanýn olgularý gerekirci (determinist) bir mantýkla anlaþýlýr. Gerekirci bir mantýða göre ekmeðiniz; buðdaydan, undan, hamurdan, tahtada oklava ile açýlan yufka hamurundan, saçtan veya fýrýnda piþiyor olmaktan önce yoktur. Kýsaca siz, doðumunuzdan, önce olamazdýnýz.

Temel gereksinmelerin saðlanmasýna karþý doðanýn gösterdiði büyük bir direnç vardýr. Kolektif inþa doða alanýnýn içindedir. Kolektif inþa çoðu kes doðanýn zýt direncine karþý, kolektif zýt direnci oluþur.

Doðanýn alan yönü sörf yönünüz olduðu kadar, pek çok kez de size karþý, isteklerinize karþý baskýlar ortaya koymakla; toplam direnci oluþur. Doðaya karþý oluþan zýt direnç, bu kes de sizin kolektif alan yönünüz olur.

Demek ki kolektif bileþimli alan, doða direncine karþý sizlere alan yönü olurken; doðaya da zýt bir alan yönü kuþak etkisi ve kuþak koruma etkisi vardýr. Yani doðaya karþý olan zýt yönlü kolektif alan yönü; kolektif alan; kolektif alanýn içindeki kiþilerine veya kolektif alan içindeki yüklü eylemler üzerine; "alan yönü" kolaylýk eðimi veya o eyleme eklenen bir “kuvvet etkisi” de vardýr.

Kýsacasý pek çok kes doða direncine karþý oluþan kolektif zýt direnç temel gereksinmelerin karþýlanmasý olan bindiriþlerinize taþýyýcýlýk yapar. Kolektif alan bindiriþle ve bildiriþle olunan bir dalga özelliði de olmasýyla yalýtýmlý, modüler bir kolektif dirençtir.

Kolektif alan, tekil kiþi eylem yerine; doða içine kolektif eylem alaný (hareket alaný) açmaktýr. Kolektif alan; sizin dýþýnýzda ama sizinle kiþi özneli bindiriþler toplamýyla, kolektif özneyi veren gerekince bir inþadýr. Tekil kiþi, kiþi gerekince öznel inþacý iken; kolektif özne, kiþi gerekince den baðýmsýz olmakla, kiþilere kiþiler dýþýndaki "kolektif özneli bir alan etkisidir (özgecil bir alan etkisidir)".

Ýlk kolektif alan; bölge geniþliðine, kiþi sayýsýna baðlý ili boyut içinde saðlatmakla çoklaþan ve katlayan bir bileþimin etkisidir. Kolektif alan; "bileþimi, alan etkisi olukla veren; organik özneli kolektif etkidir".

Ve kolektif alanýn kolektif kuvvet gibi bileþim özelliði; bileþim esnasýnda ortaya çýkar. Bileþimin tabu etkili özelliði de bileþim sonrasýnda tabu ile kolektif alan arasýna giren kolektif kuvvetin bileþim ve katýlýmýyla ortaya çýkan özelliklerdi. Bu nedenle kolektif alanlarýn; bileþim toplamýndan daha fazlasýný veren bir "bileþim özelliði" vardýr.

"Bileþim özelliði"; bir andadýr ama bileþim esnasýnda ve bileþim sonrasýnda gerekirci durumla ortaya çýkar. Tabu bir kuvvet deðil. Aksine tabu kolektif kuvvetten oluþur. Doða kuvvetinden oluþan algýdýr. Tabu, dýþta düzenleþimledir.

Totem alan gruba eðilimden doðmakla; doðanýn baský ve basýncý, kolektif alan ve totem etki bileþimli kesiþimler den oluþur. Tabu; totem alanýn güttüðü gruba olan eðilimi ete kemiðe büründüren kolektif kuvvetin adresi belli çevriminin, saðlatan davranýþ eksenidir. Alan içinde adresli veya adrese bindiriþle tabumsak bir eylem veya yük yokken; kuvvet alanlarý belirsiz durum olmakla, size beliremezler.

Belirsizle durum kendisine belirsizle olan bir durum deðildir. Dýþta ölçüþme veya giriþme koyamayan bir davranýþa belirsizle durumdur.

Bu nedenle bir kolektif alanýn kuvvet etkisi, alan içine konan eylem ve yüklemlerin alanla yaptýklarý bileþim esnasýnda ortaya çýkar. Eylem ve yüklemler alan içinde alan ile giriþen bir ölçüþmesiyledir ki, belirsiz olan alan kuvvetini, ölçüþmeler belirli yapar.

Örneðin; bir kâðýt altýna koyduðunuz mýknatýs kâðýt giriþmesinde hiçbir eylem aktý göremezsiniz. Ayný giriþmeyi bozmadan kâðýt üzerine demir tozlarý koyun. Demir tozlarý arada boþluklar oluþup, ip gibi bir uzanýmla merkezden çevreye doðru açýlýp birbirinden uzaklaþan sýralama oluþur.

Oluþan sýralama kesikli sürekli kuvvet alanlarýyla görünür bir giriþme olur. Demek ki her davranýþ belirsizle olan bir gerçek durumu, belirliyle olan bir durum gibi giriþtiremiyor. Kolektif kuvvet te belli davranýþlar giriþmesiyle, kendisindeki belirsizle olan durumunu, belirli durum skalasýna çýkarýr

Kolektif kuvvet; tabu, kolektif kapasite, kolektif yetenek, kolektif depo enerji, kolektif birim zaman, kolektif boþ zaman (eli boþ olmak, eli boþalmak), kolektif akýl, kolektif düþünce, özgecilik, kolektif bilinç, kolektif çevrim gibi parça unsurlar kolektif bileþimin özellikleridir.

Bu gibi kolektif bileþimin özelliklerine baðlý davranýþlar, kolektif bileþim sonrasýnýn özellikleri olmakla; bileþimin tüm özellikleri bileþimden önce yokturlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.