..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




13 Kasým 2020
Zorlamalý Eðitim  
Osman AKTAÞ
Þu eðitim karmaþasýndan bir türlü, baþýmýzý da, burnumuzu da çýkaramadýk. “Bokunda boncuk aramak” deyimi eðitim arayýþýndan daha mantýklý bir hal almaya baþladý.


:ACJB:
Þu eðitim karmaþasýndan bir türlü, baþýmýzý da, burnumuzu da çýkaramadýk. “Bokunda boncuk aramak” deyimi eðitim arayýþýndan daha mantýklý bir hal almaya baþladý.

Derler ki, okullarý devlet güdümünden çýkarýrsak, evrensel anlamda daha ufku geniþ bir eðitim verilebilir. Bunu daha önce Osmanlý uygulamýþ, ancak her tarikat ve cemaatler kendi ideolojilerinde öðrenci yetiþtirdikleri için, bir kaos yaþanmýþtý. Tevhid-i Tedrisat Kanunu bunun için çýkarýldý. Bu kanun da, Mustafa Kemal’den sonra düþüncesi kýt ve makam hýrsýna sahip kiþilerin ellerinde yönetim kölesi yetiþtirme çabasýna dönüþtü.

Mustafa Kemal döneminde kurulan Köy Enstitüleri ve Olgunlaþma Enstitüleri amacý dýþýnda eðilim göstermeye baþladý. Gerçi bu yapýlarýn bozulmuþ hali bile, kendilerinden sonraki dönemlerin tamamýndan daha tutarlý ve daha faydalý insan yetiþtirmiþtir. Bu da ayrý konu…

Evet, Okullarý devlet güdümünden çýkarmalý da, neyin güdümüne gireceðini iyi hesap etme insan. Vatanseverliðin oldukça çok sorgulanmasý gereken bu zamanda okullar neyin güdümüne girer, tahmin edemiyorum. Her tür herzenin yenildiði vakýflarýn mý, medreselerin mi, Kur’an Kurslarýnýn mý, diyanetin mi, sürekli kandýrýlan ve her þeyi sehven yapan yöneticilerin mi, kimin güdümüne girer? Özellikle 1980 sonrasýnda edindiðimiz tecrübeyle, artýk okullarýn bilimin güdümüne girme olasýlýðý kalmamýþ durumda.

Artýk þunu söylemeliyim ki, okullarý nereden çýkarýrlar ve nereye sokarlar, bilemem, ama yýllar boyu insanlýðý insanýn içinden, ahlaký da insan hayatýndan çýkardýklarý için elimizde yozlaþmýþ bir din ve þükürden baþka bir varlýðý olmayan tuhaf bir Allah kaldý. Yýllardýr bunlarla kýt kanaat idare ediyoruz.

Eðitim, mevcut iktidarýn kendisine köle yetiþtirme arayýþýna döndü artýk. Umutla tekrar kandýrýldýklarý söyleyip, ya da sehven bu çýkmaza düþtüklerini itiraf edip, özür dileyerek, toplumun öz deðerlerine yönelip, yeniden Mustafa Kemal’i anlama yoluyla eðitime bir çeki düzen vermelerini umut etmekten baþka çare yok, þu an için. Eðitimin yanýnda Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu da iþlevselliðini bilim sahasý olan üniversiteler gibi yitirmiþ durumda.

Allah sonumuzu hayretsin, diyeceðim, ama kör, saðýr, dilsiz ve topal bir topluma hayrýn yararý olmaz. Çünkü toplum tercihini þerden yana kullanmakta. Þer odaklarý ise malum...

"Namazda gözü olmayanýn ezanda kulaðý olmaz" deyimi ne güzel bir deyim. Ýktidarýn ne kendini, ne bozduðu yapýyý düzeltmeyi dert edinecek kadar hoþgörü ve ülke çýkarlarýný düþünecek ve bunlarý dert edinecek istek ve çabasý yok.

Ben küçükken ilgi ve dikkati ilk anda oluþturma amaçlý “Subhaneke” oldukça ilginç öðretilmiþti. "Subhaneke, sümbül çeke, anan eke, baban teke" þimdi yönetim bunu oynuyor, ama iyi niyetli deðil. Maksadý dikkat toplama deðil, mevcut yapýyý bozma.

Ýnanýyorum ki, iktidar büyüyünce gerçeðe vakýf olacak ve kötü huyundan vazgeçecek. Bittabi büyümek gibi bir dert edinebilirse... Artýk Ben deyim 2023, siz deyin 2053...

13 Kasým 20
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.