..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Anadolu Kültürü > Yûþa Irmak




20 Kasým 2020
Bursa, Tüm Zamanlarýn Gülü, Bütün Þehirlerin Hafýzasýdýr…  
Yûþa Irmak
Yeryüzünde, dört mevsim, üç zaman, rengârenk desen, musiki ve yapýtlarla örülü, þehir kimliðini elinde tutan aydýnlýk ve yeþil tek þehir, Bursa’dýr.


:ADHF:
Yeryüzünde, dört mevsim, üç zaman, rengârenk desen, musiki ve yapýtlarla örülü, þehir kimliðini elinde tutan aydýnlýk ve yeþil tek þehir, Bursa’dýr.

Bursa’nýn estetik birikimi, þehrin kolektif þuuraltýný her zaman diri tutar. Türkiye’nin 4. Büyük þehri, Marmara’nýn Ýncisidir. Burada zaman; mimari, inanç ve doða üçlüsüyle anlam kazanýr. Tarihi dokusu, inanç turizmi, muhteþem doðasý ile “turizm”i anlamlý kýlan, bununla birlikte daha binlerce turizm destinasyonlarýna sahip dünyada baþka bir þehir yok gibidir.

Ýþte Uludað, dünyanýn sayýlý markalarýndan biridir. Uludað’ýn eteklerinden aþaðýya doðru kayan kýzaklarýn altýnda binbir çeþit bitki örtüsünün hüküm sürdüðü, Bursa’nýn da ismini ilk buradan aldýðý doðal yeþili yatar… Uludað’ýn eþsiz havasý, zirvesinde bulunan insanlarýn duygularýna arý bir süt gibi süzülerek adeta mest eder… Bir taraftan Uludað’ýn kar’ýyla serinleyip, bir taraftan da ateþini çam aðaçlarý ya da derin bahçelerinde inþaa edilmiþ jeotermal havuzlarýnda iliklerinize kadar hissedebilirsiniz…

Bursa, her bakýmdan bir ‘safiyet’ gülü’dür….

Evvel þehir Bursa’yý tanýtmak, anlatmak gerçekten çok zor… Bursa tüm hatlarýyla ele alýnacak olsa Marmara Denizi’nin mürekkep, Bursa Ormanlarý’nýn kalem olmasý gerekir… Fakat þu bir gerçek ki Bursa; her bakýmdan bir ‘safiyet’ gülü’dür.

Bu kadim þehrin hanlarý, hamamlarý, medreseleri, manevi þahsiyetleri, kutsal mekânlarý, berraklýðý, kýrýþýðý-buruþuðu olmayan maviliði, tüm zihinlerin saðlýðý için çok önemlidir. Çünkü bir kentin karakterini, þehir olma özelliðini bunlar belirler…

Bursa, kendi güzelliklerini bütün sadeliðiyle gözler önüne sermeyi baþarmýþ, dünyanýn ilgisini çekebilmiþ geliþmiþ tüm medeniyetlerin, sýr kapýsýdýr. Bu bakýmdan Bursa; güzelliði, sadeliði, görkemi ve yeþilinin her tonuyla, þiirlere, þarkýlara konu olmuþtur.


Bursa’nýn; hayatý idrak ediþ biçimi, iþte bu zaman ve mekân ahenginde gizlidir.

Bursa sokaklarýnda þöyle bir yürüyün… Merkeziniz ister Ulu Cami, ister Koza Han olsun fark etmez. Her biri bir destaný hatýrlatan öyle güçlü ve farklý isimlerle karþýlaþýrsýnýz ki sarsýlýrsýnýz… Adlarý bugün mahallelere, caddelere, sokaklara konulmuþ; Geyikli Baba, Somuncu baba, Emir Sultan gibi manevi dinamikleri, Konuralp, Karamürsel, Akçakoca gibi bahadýrlarý, Malhun, Nilüfer Hatun gibi bahar çiçeklerinin çehreleriyle karþýlaþabilirsiniz. Bursa’nýn; hayatý idrak ediþ biçimi, iþte bu zaman ve mekân ahenginde gizlidir. Sadece ulu ve ali isimleriyle de deðil; doðasýyla, kendine has duruþuyla, þahsý manevisine adeta bir insan sureti giydirir. Bu kentin; mabetleri, kervansaraylarý, hanlarý, meydanlarý, sinesinde yatan þehitleri, yüce daðlarý, alternatif spor imkânlarý, hatta çýnarlarýna varýncaya kadar anlatacak pek çok hikâyesi derin bir irfaný vardýr.

Bir þarkýda dediði gibi : “Bursa, bir zaman gülü…” dür.

Bu aziz þehri duyabilenler, kýyama kalkmýþ hanlarý, Muradiye Külliyesi’ni, Gökdere Medresesini, Karabaþ-ý Veli Tekkesi’ni, Irgandý köprüsünü, Ýznik’teki hoþgörüyü, Cumalýkýzýk’taki sükûneti, Uludað’daki heybeti, Uluabat gölündeki serinliði duydukça Bursa’yý anlayacak bir daha âþýk olacak, Bestesini Alâeddin Yavaþça’nýn, güftesini Hüsamettin Olgun’un yaptýðý bir þarkýda dediði gibi; “Bursa, bir zaman gülü” olarak anýlacak…

Bursa’yý keþf eden dünyayý keþf eder…

Bursa tarihi, coðrafyasý, ekonomik ve sosyal hayatý geliþmiþ önemli bir kenttir. Her kent gibi Bursa’nýn da gelen misafirlerine sunduðu; kültür-sanat, inanç, tarih, doða, termal, kýþ, yaz turizm imkânlarý vardýr. Birçok ilklere sahne olmuþ, birçok yenilikleri ilk defa yaþamýþ, birçok ilklerde dünyaya örnek olmuþ zengin ve köklü kültürel bir geçmiþe sahip kentin sunduðu imkânlarý gün geçtikçe çoðalacaða benziyor.

Sözün özü, Bursa bir Uluþehir’dir. Evvel þehrin derin bir irfaný, mükemmel bir coðrafyasý vardýr. Bu irfan dolu þehir Türkiye’deki tüm þehirlerin atasýdýr. Bursa’yý keþfetmek isteyen insanlara bu heyecan verici deneyimi yaþamasý için geç kalmayýn diyorum…

Bursa’yý keþf eden dünyayý keþf eder…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anadolu kültürü kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsmi Var Atlar
Ýkinci Ders: Baþ Öðretmen Kimdir?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.