..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Mart 2021
Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 7  
Bayram Kaya
Ýnsan tüm bu etnik ve totemdik sorunsallarýn, bileþim sel olgu ve olaylarýn; ittifaký bileþimi nedenle ortaya konan sorunsallarýna karþý sorumluluk tarihini omuzunda taþýr olmanýn bilinci olmakla ittifakýn ürünüydü.


:EHC:
Ýlahlar totem yaþantýnýn içinde geliyorlardý. Totemdi mana nedenle üreten ilahlar toteme saygý gösteriyorlar ve üreten ilahlar totem alan içinde bu nedenle kalýyorlardý. Bu yol, baþka türlüsü olasý olan bir yol ile ilahlarý geleceðe doðru taþýyacak bir gidiþat olmayacaðý ilahlarca anlaþýlmýþtý.

Ýlahlar totem kutsamasý olan toteme saygýlama yapýyorlardý. Ýlahlar içinde olduklarý totem grubun, grup içi üreten iliþkisiyle kendilerinde gelecek görmüyorlardý. Ýlahlar geleceðe doðru olasýlýklý ve rahat bir akýþ yapabilmek için totem alanýn içinde kalmalarýnýn atiye karþý bir týkanma olacaðýný anlamýþlardý.

Olup bitene göre geleceðin inþasý için ilahlar karar almýþ ve ittfaký giriþmeler çoktan baþlatýlmýþtý. Ýttifaklar olasýlýklýydý. Ýlahlar eliyle ittifakýn üreten insaný ittifakýn bir olasýlýðýydý. Ve ittifak ta insan eliyle geleceðe doðru rahat akýþ içinde olacaktý.

Bu nedenle ilahlar ittifaký insana öðretip, insan kutsamalý takdisin geçiþ ritüelinden sonra ilahlar kendilerini kýsmen pasife aldý. Gözleme durdular. Sosyal mantýðýn anlamasýyla “insaný kendilerine sofra kursunlar” diye ilahlar insaný ittifak aiti ve ittifak aktifleri yapmýþtýlar.

Ýlahlar, ilahi yasalar nedenle kendi sonlarýný görüyorlardý. Ancak melezleri olan insan üzerinde ve ruhen geleceðe doðru yapacaklarý akýþa yolculukta, insan; ilahlara avatar kalýp olacaktý.

Ýlah veya grubun kiþileri üzerlerinde akýþ yapacaklarý insaný, bu önem ve tarihi görevle (misyonla) el ve baþlarýyla kutsayýp selamladýlar. Ýnsan yeni bir tarihi görevdi. Ýnsan grup aiti deðil, ÝTTÝFAK aitiydi.

Ýttifaka gelen her bir grup ittifak içine belli bir üreten totem güç ile geliyordu. Her bir grup ittifak içine üreten totem güç aitliði ile (veya karar alan ilahi güç ile) geliyordu. Her bir grup ittifak içine üreten bir kulaným ve tüketim deðerini takas edecekleri eylemle, toplumsal sözleþmeye geliyordular.

Her bir grup yeni bir ittifak yalýtým içine belli bir totem kültürle geliyorlardý. Belli bir yalýtýma totem fiziðin görünüþüyle geliyorlardý. Her bir grup bu ittifak içine belli bir düþünce ve belli bir mantýk kalýbý ile ve bu kalýbýn dil söylemiyle geliyorlardý. Ýlah mesleklerinin görülmesine uygun iþ, uðraþ, araç ve gereçleri ile geliyorlardý. Ýþ ve uðraþýn görülmesine uygun eylemle, iletime dil kalýplarýyla geliyorlardý

Her bir grup ittifak içinde kendi grubu içine kapalý ama diðer gruplara açýk olmakla yapýlaþýyorlardý. Ýlahlar kendi totem grubuna açýk olmakla grubu içinde çoðalan hemcinslerdi. Oysa þimdiki ittifak yasasý dediðimiz ilahi yasa; bir totem grubun kendi içine birleþme yasaðý olmasýyla, ilahlar saflýðýný yitirip, kendi sonlarýný kendileri hazýrlayacaklardý.

Ýttifaka kadar olacak süre içinde totem grup içi birleþmelerle ilahtan ilah doðuyordu. Yani totem eþ benzerler doðuyordu. Buradaki belirleyicilik totem eþler olmaktý. Ve totem eþlerin üreten bir meslek bilmeleriyle de totem eþler artýk ilahtý.

Ýttifak içinde ilahlar karþý grupla birleþti. Neden? Karþý grup sizin totem eþiniz deðildi. Totem eþiniz olmayanlara eskiden beri dokunum yasaðý denen bir tabu yasaðý vardý. Totemiler ancak totem eþleri olan aitleriyle birleþebilirdiler. Totem alan yalýtýmlý bir cinsel seçilim alanýydý.

Ýttifak içindeki karþý grup birbirinin ne aitiydi ne totem eþiydi. O halde karþý grupla cinsel birleþme yapýlamazdý. Karþý grup aitiniz eþiniz olmayan dokunulamayan temas edilemeyen bir reddediþti. Oysa ittifak dokunma ve temasý zorunlu olarak öngörüyordu.

Tabu aþýlamýyordu. Gruplar birbirini benimseyemiyordu. Ýttifak açmaza giriyordu. Ýttifak ilahlarý bu yasaðý aþabilmek için yeni bir karar alýp, irade kullandý. Bu yeni ve ilahi iradeli yasaya göre gruplar birbirinin ittifak kardeþiydiler. Ýttifak kardeþliði cinsel dokunuma ve temasa açýktý. Totem kardeþlik cinsel dokunuma yasaklanmýþtý. Totem kardeþlik cinsel temas dýþýndaki dokunmalara açýktý.

Yeni ilahi yasalara göre karþý grup olan ittifak aitleriniz karþý grup totem aitlere birleþme ve temas izniydi. Cinsel birleþme karþý gruplarý birbirinin aiti ve ittifak kardeþi yapmýþtý.

Kardeþler, eskiden beri totem kardeþ olmakla bilindiði için kardeþlik cinsel birleþmeye cevaz ve temas serbestliðiydi. Oysa ilahi iradeli yasa, bu totemi tabu olan yasaðý kaldýrmýþtý.

Þimdi ise karþý grupla, ilanen Ýttifak kardeþleri olunmuþtu. Ýttifak kardeþleri birbirleriyle cinsel birleþme izini ve temas serbestliðiydi. Karþý grubu, karþý gruplarla birbirinin aiti ittifak eþi, ittifak kardeþi vizesi içinde gruplarý birbirine dokunur yapan bu iki sosyal koþul ittifaký ve ittifaklý temasýný baþlattý.

Burada ön ittifaklara bir ayraç açmalýyým. Ön ittifaklar asla insan ittifaklarý deðildi. ÝLAH ittifaklarýydý. Çünkü ön ittifaklar baþlarken orta yerde ne insan vardý. Ne insan iradesi vardý.

Ýlahlar ittifakýn selameti için kendilerini feda etmiþlerdi. Ýttifaklar, gruplar arasý giriþme içinde ilahlarýn kolektif fedalardý. Oysa totem alan içindeki ilahlar yalnýzca kendi ittifak aitiyle temas edip, cinsel birleþme yapabiliyordu.

Ýþte ilahlarýn sonunu getiren karar, ittifak için yapýlan bu ilahi yasalardý. Ýlahlar kendi aralarýnda saf olarak, som olarak doðamayacaklardý. Karþý grup ilahlarýyla çiftleþmelerinden de nefilimler, titanlar vs. doðmuþtu. Titanlar ilah soy ortadan kalkana kadar ara formdu.

Ýlke olarak bir totem grup saflýðý karþýsýnda nefliler de melezdi. Ama bire bir ilah çocuklarý olan melezlerdi. Nefliler kendi aralarýndaki birleþmelerle insan melezini vereceklerdi. Nefliler ilk elden birinci soy ilah kuþaðý olmakla ilah çocuðu oðlan ve kýzlardý.

Ýlahlar, ilahi yasalar nedenle yerin ve göðün oðlan ve kýzlarý olarak çiftleþiyorlardý. Nefli veya titan denen ilah oðlan ve kýzlarý da, insanýn oðlan ve kýzlarýyla birleþiyorlardý.

Totem hemcinsler ve ilahlar; yalýtýmlý totem dönemin patlak, çatlak, kaçýntý ve olasý sýzýntýlar dýþýnda; ilk durumla totemden gelen mana gücü ile kendi arasýnda temaslý ve cinsel birleþme yapanlardý vs.

Ýttifaklar, meslekleriyle, totem yasasýyla ve totemdi sosyal özne olmalarýyla birbirine karþý zýt durumlu fark olan gerilmelerdi Tüm bu fark gerilimler, sürtünme dirençli çatýþmalar; üreten totemi sosyal grubun “ittifaký içinde birlikte olanlarla birlikte gidenleriydi".

Ýnsan tüm bu etnik ve totemdik sorunsallarýn, bileþim sel olgu ve olaylarýn; ittifaký bileþimi nedenle ortaya konan sorunsallarýna karþý sorumluluk tarihini omuzunda taþýr olmanýn bilinci olmakla ittifakýn ürünüydü.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.