..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her insanda insanlýðýn tüm durumlarý vardýr. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Mart 2021
Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 8  
Bayram Kaya
Ýttifakýn baþýnda BÝR ÝÞ BÝLÝR, MESLEK SAHÝBÝ ilahlar, kendi melezlerine ve kendi torunlarýna sofra kuruyorlardý. Ýlahlar totem alanda doðup büyümekle daha çok totem alana aittiler.


:EGB:
Ýttifakýn baþýnda BÝR ÝÞ BÝLÝR, MESLEK SAHÝBÝ ilahlar, kendi melezlerine ve kendi torunlarýna sofra kuruyorlardý. Ýlahlar totem alanda doðup büyümekle daha çok totem alana aittiler.

Ýlahlarýn bu kabil totemdik özelliði melezin katýþýk olmasý karþýsýnda ilahlarýn saf ve katýþýksýz olmasýna izafe ediyordu. Katýþýksýz olmayý melez torunlar ile ilahlarýn kendileri arasýna koydular. Ýlahlarýn totem soy olmalarý geçmiþe atýftý. Bu atýf ilahla insan arasýndaki sosyolojik bir bað farkýný gösteriyordu.

Tarihteki miladýn tarihsel hiç bir karþýlýðý yoktu. Olsa olsa köleciliðin döngüsel ara zamanýna vurguydu. Tarihsel milat inþa adýna hiçbir deðiþme dönüþme ortaya koymuyordu. Aslýnda ön ittifaklarýn inþasý bir doðumdu. Yani bir milattý. Ýlahlar milat olan ittifak döneminin öncesinin ve þimdisinin depo hafýzasý olmakla ilahlar belletenlerdi. Öðretenlerdi. Öðreticilerdi. Ýttifak akdine, insana gözetmen gözcülerdi.

Ýlahlar insana totem dönemle geçmiþi, ittifakla yakýn tarihi; kýsacasý ilahlar insana kadar olan zamanda geçmiþe dair insanýn bilmediðini insana öðretenlerdi. Ýlahlar ittifak baðýný güçlendirmek için totem grup öðreticiliði yerine, ilah öðreticiliðini önemle vurguluyorlardý. Ýlahlar ittifaký miladýn baþlangýcýydý.

Ýlah öðreticiliði ittifak ya da birleþmenin milat (doðum) öðreticiliðiydi. Ýlahlar miladi birleþme yapmanýn sözleþmesini seremonine eden bir yaratýlýþ hikâyesi anlatmaya baþlamýþlardý.

Bu baðlamla ilahlar ittifak bileþenlerine ait her bir grup ilahýna ait dil sel kullanýmýn içinde olan iþ, uðraþ, eylem, araç gereç ile anlamý, anlama dek isimleri, manayý öðretenlerdi.

Bu gün nasýl kuantum düþünceyle mantýksal dönüþümü yaþýyorsak; ittifakýn kendisi baþlý baþýn bir dönüþüm olmakla birlikte ön ittifaklarla tek biçimden çok köklü mantýðýn dönüþmesi olmuþtu.

Ýlahlar ittifaka gelirken teorik olarak bir grup iþi meslek biliyorlardý. Ýlahlarýn bir grup iþi bilmesine karþýn insan ittifak ortamýnda birçok grup iþi içine doðmakla, insanlar birçok iþe akýl erdiriyorlardý.

Ýnsanlar mesleklerin bilicisi bulucusu deðildiler. Ýnsanlar mesleklerin icracýsý öðrenicisi ve iþin akýl erdiricisiydiler. Bu baðlamla ilahlar insana bilmediðini öðretenlerdi. Ýlahlar insanlarýn iþ ve meslek öðretenleriydi. Ýnsan ilahtan meslek öðrenen, iþ görmeyi öðrenenlerdi. Þimdi insan bu minnetle soyu tükenmekte olan yaþlý ilahlara; sofra kuruyorlardý.

Ýttifak ile olup bitenleri, bugünkü anlamla özetlersek; hiç bir grup, hiç bir grup aiti kiþi, diðerine üstün deðildi. Hiçbir totem güç ve totem gücün kullanýmý olan groteski ve totemi anlama olan ilk sel dinler-dil ve etnik oluþmalarýn ýrksal lýðý ile ilahlarýn gördüðü mesleki iþler; diðer bileþim gücüne nispetle bir üstünlüðe, bir ayrýcalýða sahip deðildi.

Bu tarihi kýrýlmanýn anlamý, totemi mana gücünün etkisine karþý ilah kararý olan, ilah iradesiydi. Kelimenin tam anlamýyla “takdiri ilahiydi”. Yani ilah takdiriydi. Bileþim gücünün ilahlar kararýydý.

Yine melezler, bileþimin gücü içinde çok köklü düþünmeyi ve farklý iþ güç ile uðraþmayý öðrenmiþtiler. Bileþim mantýðý, insan düþüncesi deðildi. Bileþimin mantýðý gruplar arasý takdiri ilahiydi. Bu nedenle insanlarda Ýlahi takdire baðlýlýk vardý.

Birleþme, tevhit; insan düþüncesi deðildi. Üreten grubu dýþ dünya hinterlandý içine açan ilahlarla, ilah düþüncesiydi. Ýlah, grup içi cinsel birleþme ürünü totem hemcins görünüþlü fizikleydiler. Ýnsan totem grup dýþýndaki gruplar arasý cinsel bileþimli doðumlarýn ürünüydü.

Bu nedenle insanda da her bir totem grup ilahýnýn fiziki yansýmasý vardý. Her bir grup özelliðinden bir parça görünüþ taþýmak melezi, o ilahlar aitliði içine çekiyordu. Gruplar arasý biyolojik bileþimle gruplar arasý türlü mesleðe dek mesleki düþünceler bileþimli kapasite, ittifak içi yansýmayla insandaydý.

Gruplar arasý ittifaký bileþimden doðan insan, bileþimin kolektif gücü olan bu kapasitör donanýmla; bu tarihi ahitle ve bu tarihi milatla insan, sorumlu olduðu ittifak ve ittifaký uygarlýðýn içinde geliyordu.

Ýnsan hem hemcins ilahlardan bir parça ilah soydu. Hem gruplar arasý hemcinslerden bir parça ilahlar soyuydu. Hem de ittifaký görev ve sorumlulukla bir uygarlýk içine doðmanýn uygarlýk taþýyýcýsý, olandý. Ýnsan hem saf haliyle totem soylu ilah deðildi; hem de birçok parça bileþenli öznellikle, biyo fizikle; üreten birçok beceriyle ilahlardandý.

Ýnsan ile hemcinsler arasýnda ilahlar vardý. Ýnsan; birbirine karþý, karþýt bir totem güç etkisi taþýyan ilahlar bilinci bileþime; melez olmanýn mana ve önemi olan anlamdý.

Ýlahlar insan gibi böylesi miladi bir melez misyonu (görevi) taþýmýyorlardý. Ýlahlar genelde bir grup yetkisiyle melezine yetki verenlerdi. Ýnsanlar birçok yetkilenme sahibi bileþimlerle bu bileþim ürünü olan, bileþimi taþýyýcý kolektif ortam dalgalanmasýydýlar.

Ýlahýn üreten kolektif grup yetkisi vardý. Öncül olmasý dýþýnda ilahýn bir meslek yetkisi vardý. Ama ilahlarýn birçok yetkileri yoktu. Ancak bileþime ait ilah gücünün, birçok yetkileri vardý. Daha insan yokken, hemcinsler ve ilahlar vardý. Daha insanýn adý konmamýþken Ýlahlar bileþimli ön ittifaklý ahitler vardý. Ýnsan, bileþen bu zaman ahdi içinde doðup dirilen bir anlam ve varoluþtu.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.